• Skini ovdje https://mega.co.nz/#!i4RBxR6Y!Z9G1ZlwZC3_zIDEqPcfF0fJFhPAsovAHw2kv_HDb32c

Pomorci u sustavu od 1. siječnja 2008. godine !

Ha ha, najsmijesnija mi je danas ta visa pomorska skola. Ajde, skola ko skola moze vrijedit uvijek, ali da netko to ide zavrsiti pa na kraju od navegat altroke fakultet. A ovo sto uce danas u srednjoj skoli, to je tek pravi smijeh i za kolumba bi to bilo nazadno. Sve ide u prilog ka tome da pomorstva vise nema. Vec i nase agencije gube pomorce malo po malo... evo npr moja agencija koja je jedna od nasih cuvenijih pa je popusila a ja sad moram na brod preko strane agencije. Ma logicno je da pomorstvo odlazi polako prema istocnim zemljama i jeftinom radnom snagom, no ovi nasi su sad to jos vise ubrzali.
Sindikati su ovdje mogli puno uraditi a ocito nisu te ih uskoro ni vlada nece podrzavati kad ne bude imala interesa.

Ha ha, najsmijesnija mi je danas ta visa pomorska skola. Ajde, skola ko skola moze vrijedit uvijek, ali da netko to ide zavrsiti pa na kraju od navegat altroke fakultet. A ovo sto uce danas u srednjoj skoli, to je tek pravi smijeh i za kolumba bi to bilo nazadno. Sve ide u prilog ka tome da pomorstva vise nema. Vec i nase agencije gube pomorce malo po malo... evo npr moja agencija koja je jedna od nasih cuvenijih pa je popusila a ja sad moram na brod preko strane agencije. Ma logicno je da pomorstvo odlazi polako prema istocnim zemljama i jeftinom radnom snagom, no ovi nasi su sad to jos vise ubrzali.
Sindikati su ovdje mogli puno uraditi a ocito nisu te ih uskoro ni vlada nece podrzavati kad ne bude imala interesa.
<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

Imamo sindikat za ni??ta, reklama na tv-u. Bio sam na jednom domaćem brodu, radio asistenturu, tek sada, na?žalost iako navigam 20 g, .Jedan mjesec smanjila nam kompanija plaću 20%, zamislite u dogovoru sa sindikatom..valjda smo mi krivi ??ta nije bilo putnika za vozit. Trebali smo ići doma tih dvadeset dana ali kapo ka?že imamo posla moramo raditi, i tako mi lijepo ostali suhog k....uzelo 20% i nismo bili doma, zvali i sindikat, obećali ali nisu do??li..Ja mislim da je to sve ista mafija i kompanija i takav kupusarski sindikat..Bote, toliko smo se borili i krvarili za ovu dr?žavu..a gledaj ??ta kriminalci rade..ona juga je bila smeće za pomorca, a nije ni ova ni??ta bolja, na?žalost dapače..

Iako sam se vec bio oglasio u vezi ovih novih propisa, jos cu se malo nadopuniti, kako mi iskustvo govori. Naravno da sada govore (vlast, sindikat, politicari), kako je ovo na nasu korist, za nasu zastitu... Moje je misljenje da se ceka da se napravi "database", popis pomoraca, kojima ce onda lako biti utjerati porez, mozda ispocetka mali, ali sasvim sigurno putem postotaka. Pogledajte samo kako je sad sa HRT pretplatom. odredjuje se u nekakvom postotku prosjecne place... imaju popis pretplatnika, i mogu raditi sto god hoce... mozes se ti probati cupati... samo se uvijek prvo - uzme, a zatim (mozda) vraca... Za sada se nisam uopce prijavio... hvataju nas na foru obnavljanja certifikata, a za to je potebna godina dana navigacije u posljednjih pet godina... pa OK... javit cu se tu petu godinu da plovim, a za ove cetiri... dam im... da ne psujem...za sada mi ne pada na um drugacije rjesenje. Gledao sam i offshore racune, adrese... preskupo je to za pojedinca, mozda neka prijava boravka na nekakvim dalekoistocnim otocima... i opet, za pojedinca -komplicirano... uzdam se jedino u sposobnost ljudi sa ovih prostora da za*ebu drzavu... (da me se krivo ne shvati... da ne dopuste da drzava to napravi prva ;) )

Iako sam se vec bio oglasio u vezi ovih novih propisa, jos cu se malo nadopuniti, kako mi iskustvo govori. Naravno da sada govore (vlast, sindikat, politicari), kako je ovo na nasu korist, za nasu zastitu... Moje je misljenje da se ceka da se napravi "database", popis pomoraca, kojima ce onda lako biti utjerati porez, mozda ispocetka mali, ali sasvim sigurno putem postotaka. Pogledajte samo kako je sad sa HRT pretplatom. odredjuje se u nekakvom postotku prosjecne place... imaju popis pretplatnika, i mogu raditi sto god hoce... mozes se ti probati cupati... samo se uvijek prvo - uzme, a zatim (mozda) vraca... Za sada se nisam uopce prijavio... hvataju nas na foru obnavljanja certifikata, a za to je potebna godina dana navigacije u posljednjih pet godina... pa OK... javit cu se tu petu godinu da plovim, a za ove cetiri... dam im... da ne psujem...za sada mi ne pada na um drugacije rjesenje. Gledao sam i offshore racune, adrese... preskupo je to za pojedinca, mozda neka prijava boravka na nekakvim dalekoistocnim otocima... i opet, za pojedinca -komplicirano... uzdam se jedino u sposobnost ljudi sa ovih prostora da za*ebu drzavu... (da me se krivo ne shvati... da ne dopuste da drzava to napravi prva ;) )

U potpunosti se slazem s tobom uz malu korekciju. Za obnoviti bravet triba imati u 5 godina 2 godine ili u zadnjih 2 godine, 1godinu navigacije. :cool:

Sramota od drzave

Sramota od drzave

Evo danas me zove jedan prijatelj pomorac i kaze da nemoze virovati kako nas drzava pokrada. Covik se ukrca na brod u 4 misecu i bija na brodu 4 miseca te otisao u 8 misecu u kapetaniju da se prijavi da je da se iskrca, posto ga je njegova agencija prijavila. I doslo mu danas s porezne da mora platiti porez za ta 4 miseca plus kamate od 200 kuna za svaki misec. Pita on zasto kamate a oni njemu direktno odgovaraju da ako je dobija uplatnicu u 4,5,6 misecu ili bilo kojem dok je bija na brodu ako ne plati do kraja tog miseca da mu ide kamata. Covik im govori da zivi sam i da mu niko ne otvara postu te da nema ko platiti dok se on ne vrati. Oni njemu odovaraju da to nije njihov problem. Ja san ostao bez rijeci. dali mozete to virovati? :mad: Pa ovo je cudo i pljacka da ja vecu "legalnu" pljacku vidija nisam.

Eto mislim da ste zaprepasteni kao i ja

ma nista cudno.....
meni opet stigle uplatnice (iako sam sve uplatia)...sad OPET moram sutra ic na poreznu pitat u cemu je kvaka.....

ma nista cudno.....
meni opet stigle uplatnice (iako sam sve uplatia)...sad OPET moram sutra ic na poreznu pitat u cemu je kvaka.....

Kvaka je u tome da porezna u zagrebu ne radi u 8 misecu i oni i dalje salju uplatnice redovno. Samo ce ti reci da to ko plati plati a ko ne da ni netriba. lopovluk :mad:

Evo za svih pitanje,vidin da vecina muku muci sa tim porezima, a rodak od dobrog mi prijatelja sa faksa otisa je danas ujutro u venezuelu napravit njihovo drzavljanstvo jer kod njih nema placanja poreza??? dakle dali te drugo drzavljanstvo oslobada placanja poreza ako zivih u hrvatskoj i ako da gubis li s time nesto na drugu stranu???

Prije je bilo da ako Rep.Hrvatska ima ugovor s drugom državom (Venezuelom dakle) o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja onda u Hrv. ne plaćaš porez (Pretpostavka je da si ga platio u državi gdje si ostvario dohodak).
Ne znam jeli se promijenilo.

Evo za svih pitanje,vidin da vecina muku muci sa tim porezima, a rodak od dobrog mi prijatelja sa faksa otisa je danas ujutro u venezuelu napravit njihovo drzavljanstvo jer kod njih nema placanja poreza??? dakle dali te drugo drzavljanstvo oslobada placanja poreza ako zivih u hrvatskoj i ako da gubis li s time nesto na drugu stranu???

Ma to su gluposti, nije stvar samo u drzavljanstvu vec i u boravistu. U tom slucaju on ce opet morat boravit u Venezueli 183 dana a isti mu je kurac...onda moze bit i na brodu 183 dana. Znaci ako si u HR 183 samo kao rezident, duzan si platit porez.
Sta gubi? Gubi dosta, u HR nece uopce imat zdravstveno osiguranje a o mirovinskom da ne govorim.
Znaci u prijevodu, nek moli Boga da mu najveci zdravstveni problem bude zubobolja...pa ce otic i platit 200kn. Nedaj Boze veceg zla, koji ozbiljniji problem ili ozljeda, operacija i sl...moze sist na avion i otic u Venezuelu to rijesit Iili ce to rijesit u HR a onda cega docekat racun vridan jedno 5 godina poreza...
A zar nije jednostavnije rijesit ta 183 dana i ostavit se monadi...?:rolleyes:

Slažen se.Iako je ovo kurvanjska politika ja se slažen.Na kraju krajeva i nije toliki problem bit pola godine na brodu a pola doma,ne triba u komadu,moze 2-2,3-3..ima različitih ugovora...Kažem,zbilja mi je glupo izmišljat toplu vodu.Ja san baš danas platia što san ima i miran san.Reka mi lik u poreznoj da će mi i dalje dolazit uplatnice al da ih ne obadivan nego svaki put kad dodjen s broda dodjen kod njega,on lipo izracuna,da mi uplatnice i ja to platin i bog.

Jedino što se isplati po meni je to plačat samo 1 godinu u 5 godina jer je 1 godina sasvin dovoljna za obnovit brevet al bojin se da nebi djubrad i tome doskočila,sitit će se oni i toga kad-tad.

evo i meni danas do??lo sa porezne platiti 2000 kn. To mi je do??lo platiti za 1.1. do 27.4 kad sam bio na atlanskoj i tek mi sad do??lo ba?? su brzi.

Zna li netko ??ta bi bilo kad to nebi platio, po??to sam sad krenuo na faks kao redovni student nije mi ba?? lako izdvojiti dvije i ne??to tisuče kuna.

Kamate stari.Još gore.Plati,neka ti stari posudi.Inaće,to ti Atllanska mora vratit,evo vidia san frenda koji je sekondo na Tankerskoj i on tako plati pa mu oni vrate.Zovi Atlansku.

A ovi misec dana što si bia na Seatransa ćeš morat platit tia ne tia i niko ti neće vratit.

Jebiga

ekipa pozdrav...vidim ja da se oko poreza koplja lome..evo i ja neki dan otuca vrata po dubrovniku od zdravstvenog,mirovinskog do porezne uprave i evo sta san sazna...zdravstveno placamo dok smo na brodu a kad smo doma treba samo napravit prijavu iskrcaja i onda imamo nekakvo osiguranje ko nezaposlene osobe!!??
mirovinsko placamo dok smo na brodu a kad smo doma mozemo uzet produzeno pa ga uplacujemo svaki misec dok opet ne odemo na brod.
e sad ide ono najcudnije i najsmijesnije u cijeloj situaciji..ni zdravstveno ni mirovinsko nema veze s placanjem nego porezna uprava,mislim WTF kakve veze oni imaju s osiguranjima?
ajd dobro prosetam ja onda do porezne uprave da se raspitam o tome,gospodja koja radi tamo jako pristojna i pokusava ona meni razjasnit sve mada je stalno prekidaju privatnim poslovima(malo ironije o drzavnoj sluzbi) sve u svemu izracuna ona meni moje racune i ispadne da za dva i pol mjeseca sto sam proveo na brodu plus produzeno mirovinsko osiguranje od 6 mjeseca do kraja godine imam platit drzavi oko 5 100 kn,i ja kazem ok...
danas dobijem uplatnice od porezne uprave na cifru od 7 700 kn i to samo za ova dva i pol mjeseca na brodu provedena..osta san paf...
i onda isa na ovaj famozni kalkulator od mmpi-a i racunam si ja svoje obveze prema drzavi ono po principu kako to vec ide i dobijem da moram platit 5 200 kn
e sad je moje pitanje ko tu koga JEBE pa sta smo mi ode krave muzare...?
o porezu necu ni pricat najeba san ka zuti jer cu u ovoj godini imat samo 4 i pol miseca navigacije....
ako ima tko istih iskustava pa nek se javi

Last edited:
ja sam bio prije par mjeseci zamoliti na poreznu da mi objasne kolike su mi obaveze za taj harac sto ga zovu socijalno i mirovinsko osiguranje. uglavnom, ljubazna gospodja me je odpravila ca uz poruku: "Nista ti ne brini dobiti ces uplatnicu i sve platiti...". Sada je Studeni, a uplatnice ni rijesenje ne stizu! Uglavnom ja njih cekam 11 mjeseci, a kada zaprimim rijesenje imam 10 dana za platiti (bio doma ili na brodu) jer ce mi nestrpljiva drzava naplatiti zatezne kamate.

Ljudi moji sto mi ovdje nazivamo drzavom (?), a nije ni "D" od drzave.
Neka se nitko ne uvrijedi.

Prvo par riječi o poreznoj upravi: Tu radi par sasvim zgodnih cura i žena,(u Dbk),vrlo su susretljive, kadgod sam došo bio je lijepi prijem.Dakle,što hoću reć:tražite i pomoć će vam se.Samo treba skromno nastupit i profitira se.Ako dođete im solit pamet lako će vas otkačit,a to je bolno...

harac

harac

Bok svima,

Evo i ja sam bio u istim problemima...medjutim sad slijedim kalkulator sa mmpi.hr i nema greske, jer uplatnice i dalje stizu ali ja se na njih ne obazirem i vidim po njima da nema duga, tako znaci...sa te strane ste cisti.....
Problem je dragi moji u nasoj Kapetaniji jer da te oni navrijeme prijave na poreznu, a ne jednom u mjesec dana uplatnice bi vam stizale na vrijeme i sa tocnim iznosom...to mozete provjerit i na poreznoj jer imaju tocno evidenciju kad ste ukrcani i iskrcani! Saljite pisma i mailove u mmpi.hr jer valjda i gore ima netko pametan pa ce ove na kapetaniji malo stisnut! Nisam siguran ali mislim da ovi u vladi ili ministarstvu nemaju pojma o cemu se radi...zato im stalno pisite i dosadjute....pa mozda jednog dana....

Refundiranje

Refundiranje

Jedna dobra vijest iz Atlantske;reko mi je kadrovski da kompanija refundira uplate za zdravstveno i mirovinsko.
:uzdravlje

Kakva su iskustva sa stranim kompanijama, jel netkome refundirano?

Koliko cujem par firmi je dignulo place zbog tih prijava. firma gdje ja radim mi isplacuje svaki mjesec puni iznos za doprinose za moj rank i to za vrijeme kada sam doma i na brodu jednako.

Back