Pomorci s prebivalištem u inozemstvu

Mene isto konkretno zanima ukoliko bi se npr preselia u Njemacku ili recimo cak Ausriju (zemlju koja vjerujem da nema pomoraca a ako ima, ima ih jako mali broj vjerujem) kako bi i gdje moramo placati porez , dvostrukog oporezivanja nema i mislim da bi ukoliko se ne skupi tih 183 dana navigacije tribalo platiti porez u zemlji di imas prebivaliste, ako ga se treba platit!

da li ima netko da je navigava sa njemcima ili nekim drugim europskim kolegama da zna kakav je porez kod njih za pomorce?

sta se tice spanjolaca oni nemaju nikakav porez i nemoraju biti na moru famoznih 183 dana, potpuno je svejedno koliko ce zaraditi i koliko ce biti na moru!

Po informacijama sa europa.eu (tamo se mogu naci ne potpuno detaljne ali opet za opce razumijevanje informacije poreznog sustava u clanicama EU) u Austriji se smatras poreznim obveznikom ako si stanovnik u Austriji duze od 6 mjeseci, ako si prebivao manje od 6 mj. tamo, oporezovati ce te samo za prihode zaradene u austriji. E sad kako to kod njih pravdati, posto koliko sam ja uspio izguglati nigdje nema naveden neki annex za pomorce ili neka priblizno specificna zanimanja. Mozda je potrebno samo dostaviti ugovor di pise tipa da ti placu uplacuje bubam firma sa sjedistem u singapuru. To bi najbolje bilo kontaktirati njihovu poreznu sluzbu pa vidjeti, probati cu iskopati mail preko svojih "gastrabajtera"pa kad dobijem odgovor i ako ga dobijem zalijepim tu u temu.

Back