Ozbiljna situacija

haggar

3rd eng
Evo na žalost desilo mi se nešto jako ružno. Kod pripreme turbogeneratora labirintne brtvenice propuštaju paru za brtvljenje. Generatori se mogu uputiti u pogon i rade normalno, cijeli pogon izgleda u redu ali nemam namjeru sakrivati, prijavit ću seniorima. Mislim da je moja krivica, nemam prijašnjeg iskustva s turbinama.

Ali zanima me koje su konsekvence i kolikoj sam nevolji. Posao sigurno gubim, ali može li biti i gore, sud itd? Što slijedi u ovakvim situacijama , trebam li uzeti odvjetnika? Junior sam na LNG, firma je močna i ako žele mogu sigurno što hoće.

Hvala.

Evo na žalost desilo mi se nešto jako ružno. Kod pripreme turbogeneratora labirintne brtvenice propuštaju paru za brtvljenje. Generatori se mogu uputiti u pogon i rade normalno, cijeli pogon izgleda u redu ali nemam namjeru sakrivati, prijavit ću seniorima. Mislim da je moja krivica, nemam prijašnjeg iskustva s turbinama.

Ali zanima me koje su konsekvence i kolikoj sam nevolji. Posao sigurno gubim, ali može li biti i gore, sud itd? Što slijedi u ovakvim situacijama , trebam li uzeti odvjetnika? Junior sam na LNG, firma je močna i ako žele mogu sigurno što hoće.

Hvala.
Ako je ozbiljna kompanija nebi trebao imati problema.
Nisi na dunavskom lojdu pa da ti odvjetnik treba.

Svakome tko radi se dogodi zajeb prije ili kasnije.

Otkaz nebi trebao dobiti ako je firma moćna kako kazes.

Nije mala stvar. Vuće puno toga za sobom. Sam popravak (ako je potreban) košta pravo bogatstvo i zahtjeva brodogradilište, a i treba vremena za ugovoriti brodogradilište. Gubi se teret, možda i ugovori s čarterom imidž firme itd. S obzirom da se radi o parnom pogonu, može utjecati na cijeli pogon. Ukratko, ako je potreban remont tada su svote astronomske.

Posao mi je sad najmanja briga.

Ukratko, zna li tko za slične situacije i kako su završile? Što da očekujem?

Last edited:
Sto smatras pod pripremom?
Si ga otvarao, nesto zafrko i prilikom upute u rad primjetio problem ili?
Koliko se sjecam s pare, kad ga upucujes slicno je kao i kod cargo pumpi na vlcc, da sad ne pisem litanije... Ne vidim kako si prilikom upute mogo pogrijesit, osim ako nisi zaboravio drenirat liniju pare i odma mu full dovod pare otvorio. Sto bi prije trebalo lopatice ostetit...
Sto ante kaze, svakom se moze dogodit, odes, prijavis i cekas potez seniora.
Na kraju krajeva, sam kazes nemas iskustva, zasto si pusten sam to cinit, bez nadzora?
Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Neznan o cemu se radi i koliko je kriticno ali slican slucaj se dogodio na mojoj firmi. Zbog ljudske greske doslo je do full blackouta koji je traja 45minuti i to taman kad je brod dolazija u porat. Brod je bija 21 dan offhire (day rate je nekih 220k$) nakon toga novi sea i dp triali, miljun inspekcija gubitci firmi ogromni... Uglavnom nikom nista, kapo je pribacen na drugi brod i to je sve...

Sent from my ONEPLUS A3010 using Tapatalk

Stvar se desila dok sam zagrijavao turbinu. Otvorio sam glavnu paru lagano do kraja (ne u turbinu, taj je zatvoren), a drenažu te linije sam otvorio malo tako da izbacuje kondezat i grije liniju (time i kućište). Tako da je tu bila suha para. Ali nisam otvorio brtvenu paru (gland steam) jer je večer prije bilo nekih problema s tlakom te pare. Uglavnom, kad sam kasnije išao otvoriti brtvenu paru tu sam vjerovatno požurio ili je bilo kondezata u liniji. Para je počela izlazit na brtvenice kućišta vani, ispust (exhaust turbine) nije bio pod vakuumom jer glavni kondezator nije bio također. Kad je sustav došao pod vakuum para ne izlazi vani naravno, a sada turbogeneratori rade normalno. Zaključak je da su labirintne brtvenice iskrivljene ili oštečene. Sve ostalo je ok, ali nije neka utjeha.

Muka mi je to reč kapu, odličan je čovjek i inženjer i radova san se s njime navigavat.

Last edited:
Kako main condenser nije bio pod vakumom?
Ne treba zbog toga brod ic u skver. To se moze pregledat i nacinit u navigaciji, 1 t/a je dovoljan u navigaciji, a ako je taj t/a o kojem pises u banani, d/g se spoji u mrezu tokom cargo operacija i goni misko.
Pomalo, rijesit ce se. Bolja komunikacija i hand over gvardija s kolegama i sve u teku. Glava brzo zaboravi, sto od umora sto od stresa...

Ne znam baš da mi to možemo obaviti u navigaciji. Nije to lagan posao, Skinuti trip ventil, skinuti regulacijski ventil, dignuti kućište, podignuti turbinu, mjenjati brtvenice.

Ne znam baš da mi to možemo obaviti u navigaciji. Nije to lagan posao, Skinuti trip ventil, skinuti regulacijski ventil, dignuti kućište, podignuti turbinu, mjenjati brtvenice.
Ne mozete sami, dodje ekipa iz Mitsubishia ili ko ih vam je vec nacinio i uhite se posla.

Stvar se desila dok sam zagrijavao turbinu. Otvorio sam glavnu paru lagano do kraja (ne u turbinu, taj je zatvoren), a drenažu te linije sam otvorio malo tako da izbacuje kondezat i grije liniju (time i kućište). Tako da je tu bila suha para. Ali nisam otvorio brtvenu paru (gland steam) jer je večer prije bilo nekih problema s tlakom te pare. Uglavnom, kad sam kasnije išao otvoriti brtvenu paru tu sam vjerovatno požurio ili je bilo kondezata u liniji. Para je počela izlazit na brtvenice kućišta vani, ispust (exhaust turbine) nije bio pod vakuumom jer glavni kondezator nije bio također. Kad je sustav došao pod vakuum para ne izlazi vani naravno, a sada turbogeneratori rade normalno. Zaključak je da su labirintne brtvenice iskrivljene ili oštečene. Sve ostalo je ok, ali nije neka utjeha.

Muka mi je to reč kapu, odličan je čovjek i inženjer i radova san se s njime navigavat.

Sa time se može živjeti do prvog redovnog dokovanja ako ti ne gubi vakum na kondenzatoru zbog toga.

Ja sam nekako siguran da nisi napravio nikakvu stetu jer sam na proslom brodu imao isti slucaj sa tercom makine.

Drugi puta samo bolje prati work instructions i ako u nesto nisi siguran 1000% ne diraj dok ne pitas nekoga tko ti moze pomoci.

Last edited:
kad bi pomorci plaćali štetu koju naprave neznanjem, nemarom ili igrom okolnosti, malo bi ih navigalo. postoji insurance za ljudski faktor. ono što ti ozbiljna firma ne bi oprostila jest skrivanje zaheba. ne smi bit ''duhova'' na brodu. prema tome lezi tudi si poginia (kreni u sanaciju).

kad bi pomorci plaćali štetu koju naprave neznanjem, nemarom ili igrom okolnosti, malo bi ih navigalo. postoji insurance za ljudski faktor. ono što ti ozbiljna firma ne bi oprostila jest skrivanje zaheba. ne smi bit ''duhova'' na brodu. prema tome lezi tudi si poginia (kreni u sanaciju).
Tocno tako

Obavezno prijavi sta si napravio. Jer ako nisi kad se sazna tek onda si nafrkao.

Sent from my iPhone using Tapatalk

neman veze o tim stvarima, al nadan se da će se rješit i da neš imat privatnih sranja radi greške.glavno da nije tebi i drugima ništa, kompanija će znat to rješit ako je ozbiljna.sve lipo prijaviš, priznaš krivicu i po meni, nemore ti niko ništa, nisi iša namjerno sabotirat brod enti..svakako nam javi šta je bilo, i vrlo važno u ovakvim situacijama je da drugi pomorci, pogotovo iskusniji, mogu savjetima pomoć a i da te ohrabre.

Back