Offshore Industry

Za Toma - ista je stvar kad se ukrcajes priko Mustre ili priko Svicarske. "Mariner" samo sredjuje karte u pocetku. Ja san bija na Burbona godinu dana i pocetna placa mi je bila 200Eura/dan i svaki ugovor bi skocila tako da san na kraju dosa do 240Eura/dan. To je OK povisica za jednu godinu ali ja san ima prije toga 5 godina offshora i DP (limitirani) u ruci tako da san se moga pogadjat.
Tija bi svima ovdi rec da vas niko nece pogodit sa placon od 60 000 USD ili vise cin se uvalite na offshore. Ovdi se moze ludilo zaradit i skace se s place na placu znatno brze nego na cargo brodovima, ali triba se negdi pocet. Ja san prominija 6 offshore kompanija i poceja san s 3000USD/misecno na TDW 2000 a sad to zaradin u 4 dana. Ako se oce skakat s kompanije na kompaniju uvik je bolje vidit koje se iskustvo tamo nudi a ne samo lova. Ja san moga na supplayerima i AHTS brodovima ovancat za barbu prije par godina ali bi onda osta ogranicen na tu vrstu posla a offshore nudi masu drugih vrsta brodova i poslova. Kad skupite iskustvo, a to moze bit relativno brzo, onda mozete minjat kompanije i trazit vecu placu. :)

Za Lise: Allseas je dobra kompanija samo su sanse za ukrcaj nikakve.
Oni traze pipe-lay iskustvo, DP staz od oko 2000 sati na konzoli za JDPO na DP2 brodovima. A ako svemu tome i udovoljis opet te nece uzet jer nisi Nizozemac. Flota im je vrlo mala tako da nebi bas tamo gubija vrime. :)

gen. war. hvala na informaciji. Meni je Mustra nudio puno, puno manje od ovoga sto si napisao (predpostavljam da je iznos koji si naveo bio placa samo na brodu). Da li je navedeni iznos sa supplya? Ja bih ovaj ugovor tebao dobiti potpis za full DP. radim na ROV i zainteresiran sam za promjenu firme, sa time da bi probao isto ili nesto sto bi bilo korak naprijed u iskustvu.
Znas li ista kako ide preko Cosulicha za Drill Shipove?
Pozdrav

Tom - U prvu si, to mi je bila placa samo na brodu, ali nije to lose. Ja san tamo radio na ROV support brodovima. Nisam siguran koliko dugo radis na DP brodovima ali kad dobijes puni DP brevet probaj se javit kap. Dumanicu u Solinu (021/261 555). On ti radi za AngloEastern i moaga bi se nadat placi od oko 200GBP po danu.
Ako nisi sada na Tidewatera i na "africkom" ugovoru mozes se provat njima javit preko agencije Dal-Mar, koja krca i na druge firme, a placaju godisnje oko 32-36000GBP.
U Splitu postoji i OSM (Ivor Radman) koji ima par firmi i place su od 9000-12000USD misecno s nekim varijacijama ovisno o iskustvu.
Kozulic krca na Drill Shipove ali ces se duuuugo nacekat.
Ja sam bas u 3. misecu dobija od njega ponudu za c/o na Transoceana, 9500USD/stalno, ali je moj c/o brevet limitiran jer vec dugo vrimena visim po brodovima<3000gt. Sad sam se uvalija na vece brodove.
Evo provaj ovaj link, tu su ti sve vaznije offshore adrese, pa sritno! :)
A na koju si ti firmu i di radis?

Crewing Agencies

Gen. war. hvala za odgovor i adrese.
ja sam na ROV Support DP2. Sveusvemu nije lose, ali dollar je toliko pao da me je sram reci kolika mi je placa u KN, vec dugo innzistiram na prelasku na Eur, ali nista. Buduci da bih trebao dobiti licencu, vidjeti cu sto firma nudi, ali ne nadam se cudu. zato i ispitujem teren. Prije nego sam uopce dosao u Offshore, Cosulich mi je nudio Saipem Drill ship (predpostavljam nekakav Ballast Op.), tako da se nadam da bi moglo nesto biti. Svakako se isplati sve pokusati.
Pozdrav

Offshore info

Offshore info

Hvala ekipi sa Offshore-a na na korisnim informacijama za sve nas zainteresirane za tu bran?žu.
Evo za info pro??le sedmice dobio ponudu za Mastera na supplajerima od dvije nase agencije u rasponu plaće od 110-140â?? dnevno, ugovor 28/28 dana (prva za nigeriju druga za sj.more).
Iako bez iskustva na tim brodovima kao sto i oni kazu kratki su sa kadrom pa opsatanak u tom poslu ovisi o meni samom.
Za ući u tu ma??ineriju treba odnekle i poćeti a sa prikupljenim iskustvom i potrebnim stručnim brevetima (kao sto i sami ka?žete) sve je vi??e boljih ponuda.

:o
Pitanje:
Koji sve stručni breveti su potrebni u offshoru ili koje sve breveti postoje u offshoru za deck officers, te koji od njih mogu se polagati kod nas a koji vani.

:uzdravlje

Lise - u offshoreu su ti COC isti ka na svim brodovima. Dodatne brevete ce ti vjerojatno firma platit, a to su:
BOISET - basic offshire safety training - vecinon se trazi za Sj.More,
HLO - Helicopter landing officer,
HUET - helicopter underwater escape, za sve brodove sta imaju helideck inace se ne moze iskrcat s helikopterom,
DP basic + advance course : DP kursevi + 7 mj. na DP brodu = DP brevet,

Ove brevete mozes polagat i kod nas ali je mozda bolje vidit ako te firma zeli poslat jer su dosta skupi.
DP se mozda i ne isplati placat sam ako nisi siguran u ukrcaj na DP brod.
nadan se da san baren malo pomoga. :D

Thanks...

Thanks...

Vi??e nego dovoljno Gen.War.
Svaki info od stručnog kadra je dobro do??o.
:uzdravlje

Pozdrav!
Ja sam na Anchor Handling brodu i posal je tezak kad se radi sa sidrima ali kad se u meduvremenu radi sami supply onda je vec druga prica. Ugovor mi je 6 tjedana sta je po meni puno bolje nego 28 dana jer ipak se tu zagubi koji dan na putu ovisno di radis. Ja sam trenutno na Kaspijskom moru ili kako ti nasi kazu jezeru he he. Inace jako zanimljiv posao i sta je najbitnije dinamican.

Opis posla...

Opis posla...

Ekipi sa offshore brodova,

Podosta info pohranili ste na ovaj forum, s obzirom da postoji različite vrste brodova sa specijaliziranom namjenom kad uhvatite vremena u par riječi opi??ite nam specifikaciju posla za određeni tip broda te posalove Ch.Off / Mastera na njima...

Pozdrav:uzdravlje

..jedna stvar

..jedna stvar

Nije mi jasno ako se netko potrudia ulozit milijunske cifre u DP training centar o kojem se prica, zasto nije ulozia i dodatnih cca 500eur za web stranice, pa malo marketing, reklama itd. Zar vam nesto ne smrdi? Ja razmisljam na nacin da bi to bila velika vijest, pogotovo za vlasnike centra...culo bi se na sva zvona. Al evo vidim i danas na stranicama Nautical Institute jos nista o HR, ni traga ni glasa.
Trening centar mora imat ovlastenje NI-a, nakon Basic tecaja morate dobit Basic Certificate i DPO Log book s pecatom trening centra.
Meni bi osobno bilo drago da krene DP tecaj u HR ali po ovom sto cujem...nesto mi smrdi...

Stoga pametno...

Iz prve ruke

Iz prve ruke

Nije mi jasno ako se netko potrudia ulozit milijunske cifre u DP training centar o kojem se prica, zasto nije ulozia i dodatnih cca 500eur za web stranice, pa malo marketing, reklama itd. Zar vam nesto ne smrdi? Ja razmisljam na nacin da bi to bila velika vijest, pogotovo za vlasnike centra...culo bi se na sva zvona. Al evo vidim i danas na stranicama Nautical Institute jos nista o HR, ni traga ni glasa.
Trening centar mora imat ovlastenje NI-a, nakon Basic tecaja morate dobit Basic Certificate i DPO Log book s pecatom trening centra.
Meni bi osobno bilo drago da krene DP tecaj u HR ali po ovom sto cujem...nesto mi smrdi...

Stoga pametno...

Evo da malo pojasnim..
Ja osobno radim u Adriamare DP centru kao vanjski suradnik i instruktor. Oni imaju NAVIS DP simulatore. Uskore bi trebali doc Kongsberg i Alstom DP konzole, kako mi je receno. Polovinom 3. mjeseca centar je posijetila DP komisija iz NI na celu s g. M. Pointonom, koji je za tu bransu (DP) "glavna cunka" te je nakon pregleda centra i materijala izdano ovlastenje za drzanje DP basic + advanced tecaja.
Inace u 6.mj. se u Splitu otvara i DP centar u "Dalme" u gradu i on ce biti podruznica DP centra iz Londona.
Meni je osobno drago da ce nasi ljudi moc polagat to i u nasem gradu.;)

..

..

Ajde ako je tako, svaka cast. Ipak malo marketinga nebi skodilo...
Vidim nabavlja se oprema razlicitih proizvodjaca, recite mi da li onda planirate kroz tecajeve radit i familijarizaciju sa raznim modelima ili samo s jednim?
Drugo, da li je u pitanju samo konzolna oprema ili govorimo o full-mission offshore simulatoru?

U svakom slucaju bilo je i vrime da HR to dobije...da ne lutaju ljudi po svitu.

DP kursevi

DP kursevi

Je i ja mislin da bi malo reklame dobro doslo al' eto...
rekli su mi da nisu tili izlazit puno u javnost s tim dok ne budu sigurni da imaju odobrenje od NI.
Sta se tice obuke na konzolama ona se vrsi na "advanced" tecaju dok se na "basic" tecaju nastoji ljude upoznat s DP principima i osnovama.
Kad centar dobije KS i Alstom konzole onda ce se izvodit vijezbe na sve tri konzola radi upoznavanja. To su konzole kakve se i na brodovima koriste ali nisam bas siguran sto mislis pod pojmom "full-mission" DP ?
Konzole su iste na svim klasama DP brodova jedino se razlikuju po broju i vrsti PRS i senzora koji su na njih prikljuceni, te naravno i o proizvodjacu. :)

ok..

ok..

...Sad mi je jasnije kako ce to izgledat.
Kad kazem "full mission", mislim na simulator mosta kao primjerice onaj sto koristi SSM za tecajeve BTM/BRM. Radi se o sustavu u koji je integriran jos i DP te je most ergonomski prilagodjen priblizno offshore/DP brodovima. Ukratko postoji mogucnost simuliranja neke DP operacije uz aktivno sudjelovanje kandidata kao "bridge teama" i rad sa brodskim i DP sustavima. Naravno tu je i projekcija 360 stupnjeva horizonta....

Vidim da se i kod vas kao i kod vecine DP centara radi samo o "konzolskom" tipu treninga, sta je ok naravno. Ovo su ipak "high tech" stvari koje su malo skuplje jako rijetke. Mislim da to jedino ovdje nama u blizini ima I.M.A.T. u Napoliju. Dobra je stvar sta ce ljudi upoznat vise sistema ali bi mogla bit i zbunjujuca nekima mozda...sve to u 4 dana.

Svakako, samo naprid s time jer ce za 5 godina cini mi se i lajboti bit DP.

DP kursevi

DP kursevi

Oce bome i lajboti..
ja cak mislin i da ce DP malo sj.... pomorstvo ali sta ces..
Sta se tice opreme u AdriaMare osim DP konzola imaju i ECDIS, ARPA i simulator mosta s komandama. Instalirana je i vizualizacija ali ne 360 nego na 3 velike plazme i instruktor moze namistat kamere kamere di oce tj. moze birat pogled iz bilo koje perspektive.
Ja osobno kad san drza dio tecaja nisan ni koristija ECDIS i ARPU, a vizualizaciju samo pri kraju jer to nema nikakve veze sa DP operacijama. Na nekim DP brodovima iz DPCR se ne vidi ni more, a smatran da je puno vaznije ljudima sta su dosli DP tecaj prvi put dobro objasnit o cemu se tu radi tako da ova druga oprema moze samo odvracat paznju.
.. Je i ja mislin da puno konzola moze bit zbunjujuce, ali posto vecini polaznika firma placa DP onda se "Advanced" tecaj bazira na onoj konzoli koju ima vecina brodova na firmi.
Medjutin konzole triba prvo dobit, a AdriaMare ima samo jedan tip za sada pa cemo vidit...

Ljudi, svaka cast..neka DP-a u Hrvatskoj..imam prijatelja koji je na PSV-u, te sa DP unlimited licencom ima placu kao chief officer na bilo kojem plinasu..je, DP je buducnost..samo treba bit pametan i uhvatit se na vrime..ima posla i za ljude sa tankera - npr, shuttle tankeri..jedini je problem, sta svi traze ljude sa iskustvom na DP-u..
Vidit cu, kad se vratim, mozda se i ja prijavim u Adriamare..do tada, sretno!!!

srelec

srelec

pozdrav svima i novi sam u na ovim stranicama gustan koji put procitati sta ljudi govore i pricaju jer to je i moj posal.
remorkeri i slicni brodi nije lose para je ok pravi offshore su rigovi i dp drillship
kako se uvalit.ako nemate nikog za dobru preporuku idite u trst kod kozulich
predstavite su budite pristojni i uzmite posal na global santa fe ili transocean.
raditi ce te za saku brokava 3-5 ijada dolara misec ako bude srice i malo napredujete do 7ijada ali veoma tesko i rijetko.
umeduvremenu ce te poloziti dp(kuverta) i boiset(b2 za offshore) oko 1300eur
normalno to ce firma platiti(umeduvremenu c eproci 2/3g max) tada ce te sist za kompjuter i traziti placu od 11-12 ijada dolara misec +penzija misecna stadnja 1500$ i slicne stvari.
to su samo normalni pinezi nista extra jer place su mojim kolegama i vece.
radi se nista za lipe oci koji put se podili kabina ali na kratko jer je dosa neko novi a ti ga moras uputiti jer ce ti biti zamjena navece i sli.
dosta je sporko djelova malo i nista snadi se(virujte mi ovako se niste snalazili)
radi se vise nego na jdn(tamo sam bia 6g) ali sve je to za ljude i da se izdrzat
ljudi su otvoreni i mahom ok ja sam jedini hrvat i nikakvi problemi.
znaci skupit kakvo tako rig iskustvo i papire dp boiset(biti ce tu i drugih kurseva top drive scr drive etc) i uprit po nobl,stena,sea drill generalno drilling firme.(ako nije dobra preporuka nemojte upirat nece vas uzest ma koji tecaj imali i trening)
a dp ekipa na takvim poslovima ima samo jednu zanimaciju a to je da im je traka za trcanje u teretani ok jer ako nije onda me zaj.. da se popravi.
(njima je stvarno tranquilo).

jos nesto ktm je ok par mojih je proslo na puni ugovor i on je mnogo vise od 70 000 rig mehanic,elec,first eng,second eng dp 1 sve je to preko 100 ijada.

pozdravi i srica

Ima li sto konkretnije za elektricare na ktm-a.Postoji li tamo institucija chief-electriciana,i koja je lova.Da li covik s 20 i nesto godina iskustva na tankerima,LPG,LNG brodima,kao elektricar-elektronicar moze tamo upast odmah kao chief-el.,i kakav je posao u odnosu na gore navedene brodove?
Imam jos pitanja ali za pocetak ako bi se na ovo moglo stogod konkretnije.Ja sam zadnjih 10-tak godina na LNG-ima,i lova nije losa,ali mi je upalo u oko nesto o 12000 $ misecno (to je pretpostavljam svaki misec, i doma!?)na platformama,pa se cisto pitam sto i kako!??

Ekipi sa offshore brodova,

Podosta info pohranili ste na ovaj forum, s obzirom da postoji različite vrste brodova sa specijaliziranom namjenom kad uhvatite vremena u par riječi opi??ite nam specifikaciju posla za određeni tip broda te posalove Ch.Off / Mastera na njima...

Pozdrav:uzdravlje

Evo i od mene par riječi u vezi offshore-a : ja san se dočepal 2001 toga nakon 20 g. plovidbe na teretnim brodovima i moren reć da san se spasil. Bolja lova, kratki ugovori, od hrane, pića ( bez alkoholnog ) i stvari za osobnu higijenu obilno, odlično i badava, sat. tv. trim kabinet. Inače navigan na stand-by brodovima, to su brodovi do 50 m i na?? posal je da stojimo uz bu??eću platformu ili radnu pl. 28 dana i tu smo u slučaju kakve iznenadne, pogibeljne situacije spasimo ili poku??amo spasiti ljude. U holandskom sektoru 7 ljudi na brodu a engleskom 12 ljudi, bolnica o/b, brze spasilačke brodice ( FRC ) i svaki član posade ima puuuno breveta. Plaće za offshore nisu u vrhu ali fizičkog posla nema, barba, prvi i kapo imaju papirologije ( drills, safety i odr?žavanje ) recimo sve se rije??i u četiri, pet dana. Valjanja hvala bogu ima ( al ima i te??kih bonaca, nekako 50/50 ) ali to su brodovi građeni za Nord tako da nema problema. Ja osobno san proval lani u 11. misecu vetar 12 bf i valovi 8-9 m i pro??li smo sa slomljenim brisačima na mostu, jedan prozor od ch-off kabine i MOB bova se aktivirala i to na brodu od 38 m. Sad zadnji ugovor san dobil novi brod, građen za st-by za sve sektore u nordu koji se odlično pona??a u neveri.
Za upast ko barba bez iskustva na offshore je jako, jako te??ko, jedino na firmi koja lo??e plaća. Normalno je da dođe?? ko čif i onda ovisi o tebi. Inače na st-by za mastera od 140 do 250e, čif 110 do 200e a suplayeri za mastera od 220 do 300e na dan ali non stop si u motu, jedino kad je nevera onda su u portu ili se gingolaju blizu platforme. U offshoru jo?? ima brodova sa roniocima, radni brodovi za popravak i odr?žavanje platformi itd.
Nadam se da sam ne??to pojasnil ljudima koji nisu na tim poslovima. Inače mislim da to nije posal za mlade ljude sa vi??om ??kolom, bar ne na početku. Ima puno ponuda u ovom sektoru i treba bit uporan, danas uz internet je sve puno lak??e.
Dobro more !

Iskreno s 20 godina iskustva na lng i lpg brodima biti cwe ti se tesko privikniti
ovdi je ritam velikih jedinica od jdn ali u full produkciji(ako imas koga pa pitaj)
nemozes biti glavni struja nikako(jedino ako si zbilja veleki veliki lumen)
novi rigovi su mreza networka frquenci drive s Igbt, svaki motor je na potenciometar jednostavno puno je stvari s kojima nisi nikad radio
ali mozes upasti za nocnog ili drugog struju i ako si spretan i srican progurati se do prvog(negdi nema chief elec nego samo senior elec) ali to nije nikakav
gazda imas dva brazilca za zarulje i ostalo trci.
posal po tezini reci cu ti moji jezikom
kontenjer 2000-4000 teu s 300-400 reefera a struja si i to drzis samo barba i kapo su bili sve ostalo filipi(znaci da si struja i prva ruka kapu)
jdn veliki hoper je duplo tezi i vise strke
rig(pogotovo stari nema nacrta/snadi se sporko samo tako alat viruj mi sam sam donia nesto narudbe kasne strsno +carina strajka vec 3miseca
novi rig je s takvom opremom da tesko da si vidia te stvari na lng i lpg
elektronicar nema sanse da budes ako upadnes izgorti ce jer dp nisi
odrzava a sve je dp2 ili dp 3
sve ovo pricam ne za pripast nego za pripremit covika sta ga ceka tako da ne utekne kad dobije sansu jer nas ne uzimaju lako a puno je nasih gotovana
koji uteknu jer su veliki prvi i gazde struje i slicno.
nikako utec nakom prvog puta ucinit koju smjenu tri minimalno i onda odlucit
govorim iz osobnog iskustva.
pocet ka nocni struja i prebaciti se za dnevnog tj glavnog
placa je mala razlika 1 i 2 elec a osnovica je jednome 9.2 drugome 10 pa imas bonus na dp 10% pa ujednacavanje dolara 12% prikovremeni je 53% a toga ima koliko i dana na rigu svaku godinu imas pravo na bonus od 10% od godisnje place koji se isplacuje nakom 2 do 3 godine znaci 10% x 3god
za penziju je sistem stednja male variacije od firme do firme ali 5%place dajes ti firma ti da jos 5% za tvojih 5%(prati te 100 do 5%) i 7% nepovratno daje bez obzira na sve ta lova mora biti na fondovima preko osiguranja i ti odlucujes na koje fondove svima ali bas svima u offshoru(mislim na drilling)
generalno placa ide ili je isla gore(firme se trasno prate nije ka na trgovackoj mornarici) pinezi idu do 12% ovisno o poziciji tj koje su pozicije vise trazene
biti ce i pinezi veci.struje idu od 120- 200 ijada ali 200 ijada i nesto vise su ljudi na jedinicama od pola miljerde eura a dnevni najam je po miljona eura ne dolara.ti ljudi imaju nesto vise iskustva nego mi ja cu tu osobno moci zakoraciti za godinu dvi sad jos nemam ulaz zbog malog iskustva na drillu
generalno kome nije tesko radit i trcat(ovdi nikad ali nikad za vrime posla nemas kad pogledat pc a na njemu je internet telefon i samo tvoj ured) biti sporak kad god triba povuc potegnit i kad triba na brzinu skuzit i spojit bilokako samop da radi i nema downtime taj covik prolazi onda kad nas bude vise lakse ce i drugi doc.

Ktm agencija trude se to su mahom jackup unit neki dosta novi ili potpuno
nije losa pogodba kokretni su i lova ide oko 100ijada ali dosta ovisi o tome kako se pogodis i pokazes ako skuze da si dobar ne brini ponuda ce biti da ces ostat bez teksta.

pozdrav gotove su vjezbe boat i fire i triba ici lec
lipo je bit struja i sve to gledat iz mcr/ecr

Ima li sto konkretnije za elektricare na ktm-a.Postoji li tamo institucija chief-electriciana,i koja je lova.Da li covik s 20 i nesto godina iskustva na tankerima,LPG,LNG brodima,kao elektricar-elektronicar moze tamo upast odmah kao chief-el.,i kakav je posao u odnosu na gore navedene brodove?
Imam jos pitanja ali za pocetak ako bi se na ovo moglo stogod konkretnije.Ja sam zadnjih 10-tak godina na LNG-ima,i lova nije losa,ali mi je upalo u oko nesto o 12000 $ misecno (to je pretpostavljam svaki misec, i doma!?)na platformama,pa se cisto pitam sto i kako!??

Back