Obavezno stivo svakog ETO-a i eletricara (Upravljanje elektromotorima u industriji)

To i jest glavna formula Ohmovog zakona. One ostale su izvedenice. Kad znas ovu glavnu, lako mozes izvesti sve ostale.

Nu, druže, zar nisi učija u Å¡koli da osim omskog otpora postoje joÅ¡ i induktivni i kapacitivni otpori protjecanju struje?! A spomenili smo već da postoji istosmjerna i izmjenične struje. Od tih izmjeničnih struja, ne moraju uvijek imati frekvenciju 50Hz ili 60Hz, a osim toga ne moraju biti uvijek sinusnog oblika - nego postoje i drugi valni oblici struja i napona. Dakle ova bižuterijska formula I=U/R točna je samo za istosmjernu struju i omski otpor.

Za sve ostale slučajeve ne vrijedi. A u Pinterovoj knjizi sve lijepo piÅ¡e o tome.

ZnaÅ¡ li Å¡ta je KALEM? Raul zna Å¡ta je to - neka objasni - iđem ja na pivu!

:D

Last edited:
Ja sam strojar(po srednjoj skoli) prekvalificirani u elektrotehnicara tako da sam relativno nov u ovome ali stizem sve pomalo. Evo sada taman spremam na pom. faksu OE 1. :) Zadaci su milina. :)

Kalem... Prvi put cujem za taj izraz. Neka zavojnica? solenoid?

@dakok

Hvala ti na pokusaju pomoci ali nema dokumenta.

"This file does not exist, the access to the following file is limited or it has been removed due to infringement of copyright."

Kalem... Prvi put cujem za taj izraz. Neka zavojnica?

Pa yeb'ga.., zna sam da ne znaš - zato sam te i pitao i uputio na uhljeba - Raula.

Al' dobro si pretpostavio, to je zavojnica po uhljebničkom žargonu. Raul je zavrÅ¡ija vojnu akademiju onda, u doba Å uvara. Tako se zvala zavojnica. Btw, ovu knjigu Å¡ta pitaÅ¡ - ja mislim da se radi o knjizi autora - Dennis T. Hall - pa evo ti link probaj skinuti. Ja je imam u laptopu odavno. A to ti je isto bižuterijska literatura.., doduÅ¡e malo jest sadržajnija od ove naÅ¡e domaće bižuterije Atlantis & Libar i sličnih bižuterija.

Taj Dennis je bio kapo - a Å¡ta, zar će me neki kapo učiti elektriku - insomma ahime! Ufati se ti Viktora Pintera, Liptaka, Tony R. Huphaldta i ostale stručne ekipe, a batali bižuterije.., bilo domaće ili svjecke bižuterije.

Evo ti link, pa pogledaj da li je to ono što tražiš:

http://opac.vimaru.edu.vn/edata/EBook/Practical Marine Elecrical Knowledge.pdf

Ja sam strojar(po srednjoj skoli) prekvalificirani u elektrotehnicara tako da sam relativno nov u ovome ali stizem sve pomalo. Evo sada taman spremam na pom. faksu OE 1. :) Zadaci su milina. :)

Kalem... Prvi put cujem za taj izraz. Neka zavojnica? solenoid?

@dakok

Hvala ti na pokusaju pomoci ali nema dokumenta.

"This file does not exist, the access to the following file is limited or it has been removed due to infringement of copyright."
Posalji mi mail adresu

Poslano sa mog VTR-L09 koristeći Tapatalk

Gavro dobar si ti da te stavimo za predavaca

Jači je Raul Å¡ta se tiče tehničke teorije!

Ja sam viÅ¡e sklon druÅ¡tveno-političkom radu po kursu Stipe Å uvara i take stvari!

Kad ćeÅ¡ doma.., ja valižu počeo spremati?

Malo da piskaram , nisam dugo .
Nemoj niÅ¡ta kupovat i čitat od tih knjiga do odredjenog dana .
Sa sobom ponesi volju , respekt i talent ( ako ga posjeduješ ) .
Knjiga će ti samo stvarati rupe , i gubit čeÅ¡ vrijeme i koncetraciju .
Obuci trliÅ¡ , doli u makinu , postavi respekt prema starijima i upotrebi talent da izvažeÅ¡ od koga Å¡to možeÅ¡ naučiti i pokaži volju za radit i učit i pomoći ljudima čak i van struke . Ko Å¡to je neko gore reko i mazač ima Å¡to za pokazat
I jednog dana kad skontaÅ¡ da počinjeÅ¡ ulazit u svijet struje počni sa knjigama .
Sretno kolega .
Mislim nemoj ti bukvalno shvatit sve to . Ubaci koju elektronsku knjigu , Å¡to ja znam Bukowskog , Millera , Oklopdjica ....itd , i to čitaj u rest watch za zeru relaxa .

Last edited:
Hvala Vam svima na savjetima. Ovo ce biti zanimljivo vec vidim. Bio sam commissioning inzenjer ali radio sam samo sa PLC-ovima. Nisam bas kopao po elektro ormarima previse. Vrijeme je da se to promijeni i da naucim neki vrag o tome. Inace, nikad u zivotu nisam nicije znanje podcjenjivao vezano za njegovo obrazovanje i skolsku spremu. Obicno oni koji se prave velike face i podjebavaju, pojma nemaju pa nesto zapale i tako. :) Karma je brza u ovom poslu. :D

Malo da piskaram , nisam dugo .
Nemoj niÅ¡ta kupovat i čitat od tih knjiga do odredjenog dana .
Sa sobom ponesi volju , respekt i talent ( ako ga posjeduješ ) .
Knjiga će ti samo stvarati rupe , i gubit čeÅ¡ vrijeme i koncetraciju .
Obuci trliÅ¡ , doli u makinu , postavi respekt prema starijima i upotrebi talent da izvažeÅ¡ od koga Å¡to možeÅ¡ naučiti i pokaži volju za radit i učit i pomoći ljudima čak i van struke . Ko Å¡to je neko gore reko i mazač ima Å¡to za pokazat
I jednog dana kad skontaÅ¡ da počinjeÅ¡ ulazit u svijet struje počni sa knjigama .
Sretno kolega .
Mislim nemoj ti bukvalno shvatit sve to . Ubaci koju elektronsku knjigu , Å¡to ja znam Bukowskog , Millera , Oklopdjica ....itd , i to čitaj u rest watch za zeru relaxa .
Ovo je sveto pismo,administrator molim uokvirit ovo od kolege!

Inace, nikad u zivotu nisam nicije znanje podcjenjivao vezano za njegovo obrazovanje i skolsku spremu. Obicno oni koji se prave velike face i podjebavaju, pojma nemaju pa nesto zapale i tako. :) Karma je brza u ovom poslu. :D

Ovo se odnosi na me.., jel?!

A dobro, aj, ne'moreÅ¡ Gavra uvridit - ni ti, ni ostali ođe!

Radi kako znaš.., buena suerte y adios!

:D

Ma ne mislim na tebe. haha. Govorim generalno. Naisao sam na svasta na proslom poslu. Ne bi izvukao 3 korisne recenice za ono sto sam pitao nego samo generalne spike i suptilna podjebavanja. Naucio sam na to. :)

Jeli onda moze neka lista naslova sto je Vama kao kolegama bio konstruktivno stivo nakon broda za procitat i povezat praksu sa teorijom... Ima ovdje par zanimljivih naslova ali ako tko moze i ima zelje pomoci nama pocetnicima bilo bi super....
Inace pola linkova s downloada s knjigama ne radi...

Poslano s MX4 Pro putem Pomorac.net

Back