NYK - Iva shipping

aj kad si navalija ka mutav na telefon, ovako: prije 10- 15 godina struje su bili tretirani ka petty officers (podoficiri - ka kogo , nostromo...) i bili su u rangu 3cega oficala. naravno, onda se otvorilo trziste na kruzerima, offshore itd. di ima puno struje i automatike i posal struje je tu bija zagarantiran, ka i danas. onda, imali smo posli procvat pomorstva, vozarine su letile u nebo, para ka salate. radili se razni upgradinzi, pojacavalo posade, davale lipe place, kratki ugovori.i svi su nesto upirali e nasi kadeti, e traininzi, e buducnost.... placalo se sakon i kapom, a ljudi ka ljudi nisu mislili da sve moze poc uprdec priko noci. i onda se dogodilo!!! odjedan put ne tribas vise. a taman se sve lipo uputilo, uzeja kredit, kupija stan, auto, moga si birat brod... a sad te niko ne jebe za suvu sljivu. brodar isto u soku, lani s brodon zaradjiva stoju na dan a sad jedva deset iljada. sta? rezi troskove. posto na trosak posade otpada 40 - 45 % brodskoga budgeta - rezi tu prvo. sta kaze safety manning certificate - dopusteno je minimalno 15 ljudi??? ok, kidaj onih 6 sta su priko. struje obicno nema na tome certifikatu. i eto ti ga tute. puno brodova (narocito japanskih sa jednostavnon japanskon relejnon automatikon) se da vozit bez struje. vozili su se i vozit ce se i dalje. a koliko je brodova laid up???? sta ce njima posada?? puno tu ima stvari, kompleksno je ovo pitanje, moga bi ti objasnjavat tri dana, a ne bi me razumija. tesko je i ostat ce ovako duze. nema govora o degradaciji struke, nego bi prije reka da si se rodija u krivo vrime, a za to ne mozes krivit druge. kad san ja pocima, 81 - 82 isto je bija show, nema posla, puno kadeta, cekaj na ukrcaj, dobij klasu, nazad za mazaca....brodovi stari, nema air conditiona, svaku 15 dana stednja vode.... a sta cu ti poc pricat! nemoj me pitat za savjet, gospe mi ni stari tovar ka ja ne zna sta bi ti reka. izdrzi i kopaj! nada i hajduk umiru zadnji!

potpisujem post povise! jbg sta je tu je trenutno je tako... lose je za sve... kopaj trazi... skoluj se... uci... nikad ne znas kad ti sta moze uletit... kako je napisano povise nada i hajduk umiru zadnji ako uopce i umru! :D

g.Maninjorgo hvala Vam na trudu i vremenu, mislim da mi je sad malo jasnije.
Smatram da bi i ja slično postupio u slučaju da je zbog konstrukcije opreme efektivno radno vrijeme električara na niskoj razini.
Inace, ne mislim da je kriza u pomorstvu razlog zbog kojeg bi smatrao da sam naisao na ovu balotu u krivo vrijeme.
Uspio sam naci ukrcaj i sad cekam..trebao sam ici na brod prije 3 tjedna, ali sam dobio krivi ugovor i dok sam dobio ispravljeni brod je partija.

jo?? jednom hvala!

ajde, ajde... sta me sad falite. pa zasto pisen ovde nego da dan savjet onomu ko oce slusat. situacija je takova da ne samo na japanske brodove, nego i one sa soren lyngsoe i kronsberg automatikon cesto struje nema, kompleksnije je od japanaca ali isto se da nac u cemu je susta. na kraju... ima uvik i manual mode, pa se dovuces do prvoga porta. ne zelin vas momci obeshrabrit, najmannje to. da mogu da bi van posal ujutro. samo zelin da pocmete koristit glavu, cirit okolo i stvarat zakljucke sami. da se ne svodi na ono barba od moga barbe brata mi je reka.... jebi ga tesko je, ali ja kad mi je sta tesko, onda pribacin u drugu ruku. ne gledajte na pineze, zaboravite bmw i skutere, jebeno je... uzmi sta naleti, pa makar zna da vridis sto puti vise. kurcu dani idu.

Ima i Vodopivec muljanja i svega,ne drzi se dogovora,ali najbolje je provat i osjetit na svojoj kozi,ima ljudi koji ce rec da je prezadovoljan!

Last edited:
5 miseci sam odradio kod njih. Nakon dugo cekanja doma snasao sam se na drugoj strani. Zavrsio sam kadeturu i sad trazim ukrcaj na bilo cemu, samo da se ukrcam.

kako ti je bilo na nyk?

Odradio sam dio kadeture kod njih i nemogu se pozaliti ali drugu polovicu sam dugo, dugo cekao na ukrcaj pa sam se snasao na drugoj strani. Nemam primjedbi, sto su obecali (malo) to su i dali. Nasi seniori a posada filipinci. Sad gledam uvaliti se za terca bilo di i skupit iskustva. :cool: Mislim da vise ne uzimaju kadete a i nase juniore sa plina navodno ukidaju!

Ja danas aplicirao Vodopivcu, potvrdio mi je ispravn primitak maila..Planiram mu se javit kroz par dana..
jar ima tko provjerenu info kako je trenutno stanje sa juniorima palube kod njega (kontejneri)?

Cuo sam da nemaju vise nasih juniora na kontejnerima. Nasi samo top 2, i to na par brodova .
Rekao mi je to covjek s kojim sam bio na jednom tecaju. Niz godina je bio C/O na NYK kontejnerasima i sad se prebacio na VLCC-e. To su mu navodno oni sami bili predlozili jer nema vise za nase "kruha" na njihovim kontejnerasima...

Sretno ...

hvala ti.to vrijedi i za ER fleet preko njih...

Ti si na suissu vidim, kod Pavlaka? Daj mi reci dali je jo?? kod njih dug ugovor (6 mj, ili 5 +-1) i kako se inače čini tamo...Bio sam na V shipu, pa ako se da usporediti..

Pozdrav

hvala ti.to vrijedi i za ER fleet preko njih...

Ti si na suissu vidim, kod Pavlaka? Daj mi reci dali je jo?? kod njih dug ugovor (6 mj, ili 5 +-1) i kako se inače čini tamo...Bio sam na V shipu, pa ako se da usporediti..

Pozdrav

ja sam nakon asistenture imao ponudu za 4th engineera na vlcc,preko iva shipinga i ovaj drugi me pozove ranije.....

napravio sam ?životnu pogre??ku,jer se tamo ubaciti na vlcc tanker i to prvi brod nakon asistenture,ne??to kao da dobije?? ovaj bingo od 24mil.

?životna pogre??ka,a nema popravnoga.

isto ti je v-ships ili iva,oboje su vi??e nego dobri.

lipi pozdrav

Ti si na suissu vidim, kod Pavlaka? Daj mi reci dali je još kod njih dug ugovor (6 mj, ili 5 +-1) i kako se inače čini tamo...Bio sam na V shipu, pa ako se da usporediti..

Pozdrav

Da ti odgovorim, iako je to offtopic pa se shodno tome nadam da se moderator(i) nece ljutiti.

Nisam vise na SA, a kad sam bio, ugovori su bil 4+1 i 6 za posadu. Meni je tamo bilo odlicno. Placa su dobre, za juniore i vise nego dobre, pogotovo kad se uzme u obzir da su kontejnerasi u pitanju. Imas razne dodatke, seniori dodatne bonuse, a i ovisno o polozaju, refundira ti se odredjeni postotak mirovinskog i zdravstvenog osiguranja.
Brodovi su im svi relativno novi, mislim da nema nista starije od 8-9 godina.

Inace, prodali su par kontejnerasa pa je bilo gusto sto se tice posla jer je bila (a vjerujem da jos ima) inflacija posade. Izlaze im 4 nova handymax bulkera (neki su vec u funkciji) i tamo su casnici nasi, a posada filipinci.
Na kontejnerasima je sva posada bila nasa, no ne znam je li jos.

Kao sto je netko napisao, i jedna i druga su vrlo dobre firme. Nemaju puno brodova ali, uvjeti su vrlo dobri. Sto se se dogovori, tako i bude.
Na V Ship placa juniora manja nego na SA ali, ovisi sto te vise "zanima", suhi ili tekuci tereti. Uglavnom, za obje nema kritika s moje strane ...

:o
prijatelj mi je kapetan na NYK Triton , kaze da su mu do sada uvijek kadeti bili nijemci , medjutim nekidan je po prvi puta dobio naseg kadeta.

Last edited:
koja je shema je li momak njihov stipendista ili...? ako mozda znas...

evo ovako , citiram :
" CSM ima kvotu od 3 hrvatska kadeta i sada su uzeli trojicu od 80-tak kandidata."
Momak nije bio njihov stipendista i kaze da nije bilo nikakve veze ni poznanstva.

Navodno u Rijeci jos jedino CMA-CGM i kap.Goles ( RKS ) uzimaju kadete.

lp

evo ovako , citiram :
" CSM ima kvotu od 3 hrvatska kadeta i sada su uzeli trojicu od 80-tak kandidata."
Momak nije bio njihov stipendista i kaze da nije bilo nikakve veze ni poznanstva.

Navodno u Rijeci jos jedino CMA-CGM i kap.Goles ( RKS ) uzimaju kadete.

lp

a V-ships?kako oni stoje?

Back