maninjorgo
-----------------
aj kad si navalija ka mutav na telefon, ovako: prije 10- 15 godina struje su bili tretirani ka petty officers (podoficiri - ka kogo , nostromo...) i bili su u rangu 3cega oficala. naravno, onda se otvorilo trziste na kruzerima, offshore itd. di ima puno struje i automatike i posal struje je tu bija zagarantiran, ka i danas. onda, imali smo posli procvat pomorstva, vozarine su letile u nebo, para ka salate. radili se razni upgradinzi, pojacavalo posade, davale lipe place, kratki ugovori.i svi su nesto upirali e nasi kadeti, e traininzi, e buducnost.... placalo se sakon i kapom, a ljudi ka ljudi nisu mislili da sve moze poc uprdec priko noci. i onda se dogodilo!!! odjedan put ne tribas vise. a taman se sve lipo uputilo, uzeja kredit, kupija stan, auto, moga si birat brod... a sad te niko ne jebe za suvu sljivu. brodar isto u soku, lani s brodon zaradjiva stoju na dan a sad jedva deset iljada. sta? rezi troskove. posto na trosak posade otpada 40 - 45 % brodskoga budgeta - rezi tu prvo. sta kaze safety manning certificate - dopusteno je minimalno 15 ljudi??? ok, kidaj onih 6 sta su priko. struje obicno nema na tome certifikatu. i eto ti ga tute. puno brodova (narocito japanskih sa jednostavnon japanskon relejnon automatikon) se da vozit bez struje. vozili su se i vozit ce se i dalje. a koliko je brodova laid up???? sta ce njima posada?? puno tu ima stvari, kompleksno je ovo pitanje, moga bi ti objasnjavat tri dana, a ne bi me razumija. tesko je i ostat ce ovako duze. nema govora o degradaciji struke, nego bi prije reka da si se rodija u krivo vrime, a za to ne mozes krivit druge. kad san ja pocima, 81 - 82 isto je bija show, nema posla, puno kadeta, cekaj na ukrcaj, dobij klasu, nazad za mazaca....brodovi stari, nema air conditiona, svaku 15 dana stednja vode.... a sta cu ti poc pricat! nemoj me pitat za savjet, gospe mi ni stari tovar ka ja ne zna sta bi ti reka. izdrzi i kopaj! nada i hajduk umiru zadnji!

nista sa strane...