*marinero*
New member
istina svako uz papir moze bit Barba ili Kapo. al ka u svemu pa tako i u pomorstvu postoje dobri i losi Masteri i Upravitelji. ima dosta zapovjednika koji kad je neka gungula uz neku glupu izliku samo nestanu u kabinu ili di drugdi i onda kad je proslo se pojave uz pitanja sta je bilo kako i sl, i onda ka sta si triba napravit i znan ja sve i sl. odnosno onaj tip ljudi koji su svjesni da nemaju znanje ali imaju poziciju na koju su dosli uz veze, sricu i istina visu ili fakultet. sa druge strane su ili stariji C/O ili 2nd Eng koji imaju godina i neda im se ucit ili nemaju mogucnost ostat doma, ko i dosta mladjih koji bi tili bit C/O ili 2nd eng a isto tako nemogu ostat doma , ili su dobili dicu pa triba para ili sl. Veliki dio u karijeri cini i srica, kad ces upast negdi, sa kim ces bit i sl, nekom sposobnom put traje duze, a npr neko je manje sposoban a ima sricu pa je avanca, ili neko ima vezu pa svaki brod avancaje i sl. Mogli bi tako do jutra raspravljat triba li visa ili ne , ali mislin da bi bilo dobro neku takvu akademiju napravit kakvu je spomenia marinero_tk , 5god i onda smo na startu svi isti. i eto eventualno kapetanski ispit . ili neki sendvic sistem odnosno pravilo da moras 2god bit treci, pa misec dana predavanjai neki ispit za sekonda pa 2god sekondo pa neki ispit ca C/O itd. sve u svemu ima puno boljih opcija neg sta je danasnji sistem di te zamara nepotrebnim predmetima a nemas osnovu odnosno skolski brod. A dalje kako ce ko dogurat do Barbe ili Kapa nek ovisi o svakom pojedinacno. Vec fali ljudi, za koju god ce falit puno vise, dok se mi prepiremo sta treba ucinit francuzi ce svoje ribare avancat , englezi ce dat brevete na racun tecaja, a nas ce nasi kocit. Brodoovlasnicima je u interesu da brod vozi odnosno zaradjuje pare, a vozit ce sa i bez Hrvata, nismo mi specijalna nacija. Na nama je ocemo li i dalje kocit razvijanje kadra i pametovat,ili cemo prominit nesto, jer na pojedincu je oce li on bit dobar ili los C/O , Barba , Kapo,,, eto da ne pametujen vise, moje misljenje.