Novi pocetak i sirok spektar mogucnost za posao

alo! kakav suvar...

Aaa, znaš šta.., može te biti stid.., tako ob-lajavati pok. gospodina prof. dr. sc. Stipu Šuvara!

Aal', nema veze.., aj.., btw, ja nikada ništa nisam učio napamet osim stvari u kojima nisam vidio nikakvog smisla - npr. kao Očenaš, Zdravo Marijo, Slava Ocu.., i neko tzv. Sveto Virovanje. Matematika se uči poimanjem stvari - a džabe ti je napamet učiti matematičku materiju. Btw, sjedim ja lani u jednom kafiću u Splitu i dođoše dva tri momka, studenti, i nakon malo vremena za stolom pita jedan od njih drugog - "aaa, sutra usmeni iz Matematike, jes'se spremija". Taj upitani odgovorio "aaa, jesam da'šta'sam.., kako nisam". Onda ovaj što je pitao kaže - "aj, daj, da vidim - reci - šta je derivacija funkcije?!

A ovaj što je odgovarao počeo zaplitati jezikom alla - "derivacija, limes granična vrijednost funkcije.., kvocjenta.., kad kvocjent teže nuli".

Zamal' nisam povratio na taj odgovor!

Å uvar je bijo - zakon!

Pa ne govorim o matematici napamet, nego o drugim stvarima, u matematici sam mislio na ne potrebne stvari....a ja nisam uopce ucio matematiku, nit ista drugo, osim kad sam rijetko kad dobio jedan, pa sam morao ispravit ocjenu, i to sto sam naucio mi skoro pa nikad nije trebalo u poslu, osim nesto struke i engleskog.
Ne razumijem zasto si ubacio Oce nas u temu, nit zasto si ga ucio napamet ako nisi vidio smisla...to se uci duhom, tvoja osobna stvar, oces to prihvatit ili ne, kao i meditacija, klanjanje u damiji i sta ja znam sto...intimna stvar, na to te nitko netjera.

Na koje se pozicije poslova cilja sa nederlansche fakultetom,nesto tipa technical manager,logistic operator,superintendent ?
stvar je sta se sve to moze i sa regularne tri godine pomorskog samo je potrebno iskustvo i 12 godina navigacije, ili ovaj faks ubrzaje tu stvar..
samo me to zanima, logistika u portima je posao u uredu i ok je ali npr u antwerpenu i nije toliko placen iznosi oko -3k eura barem po glasinama.

Pu ubrza stvari definitivno,jer ste stalno okruzen ljudima iz industrije.Ima dosta dogadjaja na koje ide za taj kao networking. Tu dodju ljudi koji recimo nesto rade u industriji kao npr freight forwarders(Kuenhe Nagel recimo),sales, cargo and ship surveyors,shipbuilding, marketing, ship brokers, port development,terminal operations,operations u nekoj shipping kompaniji, web novinari(dredgingtoday.com recimo) itd itd.
Ima gi razni :)

E sad sto se zarada tice; nece sigurno biti da se posle 4 meseca zaradi 20000 evra.Realno. ali mora da se napravi neki trade off u zivotu,zar ne? Toga sam bio svestan i pre nego sto sam ovo krenuo,ali to sto ovde moze da se zaradi je skorz dovoljno za dobar zivot.Jos oni po zakonu moraju da daju 2 plate kad radite u firmi mislim duze od 2 godine.Jos sa godinama staza plata se uvecava.

P
Ne razumijem zasto si ubacio Oce nas u temu, nit zasto si ga ucio napamet ako nisi vidio smisla...to se uci duhom, tvoja osobna stvar, oces to prihvatit ili ne, kao i meditacija, klanjanje u damiji i sta ja znam sto...intimna stvar, na to te nitko netjera.

A to sam spomenija tako usput - kao primjer - a smisla nisam vidija u tom Očenašu zato jer ja smatram da je: BOG = POLJE.

Dakle, polje - slično ko' šta su magnetsko polje ili električno polje, samo što ima drugačije efekte. U to polje svi smo uronjeni na isti način, prema tome jasno je da nema mjesta nikakvim posredničkim agencijama i tipovima alla - fratarija, popadija, hadžije etc. Nije mi nikada bila prihvatljiva supstancijalna definicija Boga - prema kojoj je Bog - neki čičica koji noću šulja po selu, ob-ležaje seoske djevice i tu i tamo načini dite!

Aj.., da ne šporkam temu - iđen na počinak.., spakoynoy noći vam - živija!

:cool

Pa ne govorim o matematici napamet, nego o drugim stvarima, u matematici sam mislio na ne potrebne stvari....a ja nisam uopce ucio matematiku, nit ista drugo, osim kad sam rijetko kad dobio jedan, pa sam morao ispravit ocjenu, i to sto sam naucio mi skoro pa nikad nije trebalo u poslu, osim nesto struke i engleskog.
Kako te ne tiraju da ucis ako je vjeronauk u 99 posto hrvatskih osnovnih skola nametnut ka obavezan jer tvoje dite ako ne ide na njega nema di biti tih 45 minuta.

I matematika ti je ka prirodna znanost najpotrebniji predmet uz fiziku a ne glupost. Neznan sto ti je tocno nepotrebno integrali i derivacije su osnova ljudskog zivota da udjes sa shvacanjen u to otvorili bi ti se vidici. Viruj mi se. I duhovno bi prodisa puno jace nego od nedokazivih i nametnutih dogmi koje te zapravo sputavaju.

Hrvatsko skolstvo je lose jer su profesori lose placeni. I onda to zanimanje nije privlacno i broj entuzijasta koji rade taj posao je mali. Ali u hrvatskoj kad prosjecbog glavonju pitas on ce reci nes ti pa imaju odlicnu placu i jos cilo lito slobodno. Ae dok je takvog stava imat ces i lose skolstvo jer ga nece imati ko minjati a dite ce ti se baviti pizdarijama ka i do sad i ucit ce napamet jer ga nece imati ko poduciti.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Moreplovac,

Jel to ipak prikladnije za ljude koji su kao seniori pa se hoce prebaciti na kopno ili? Gledao sam i prije takve mogućnosti zaposlenja ali nema baš nekih entry level pozicija.
Sve mi se cini da prije nego ne steknes neko OK iskustvo na brodu nema smisla prelaziti na kopno.
Sve što si nabrojao da stekneš na toj masters razini studija jest identično programima Diplomskih studija na pomorskim fakultetima u Hrvatskoj, tako što se tiće hrvata ima i jefitnijih rješenja.

Nisam rekao da je matematika glupost, nit skroz ne potrebna u zivotu, samo da ne treba pilat sa ne potrebnim sto neces primjenjivat u poslu, i s tim pilat recimo u pomorskoj skoli, tako da je to najbitniji i najtezi predmet, pa mnogi odustaju od skole, padaju i sto ja znam sto zbog isfrustriranih pojedinaca (za fiziku se slazem da je bitna), a sto je s strukom? A to ako ces se produhovit matematikom i na taj nacin otvorit si vidike tvoja stvar, to sam mozes otrikavat i ucit. Nemaju svi isti kapacitet, nit interese. Umjetnost se isto tako smatra jakom duhovnom inteligencijom, netko se produhovljuje slikanjem, pjevanjem, netko kako ti kazes dogmama, netko marksizmom (koji je bio nametnut i obavezan, a ne kao vjeronauk izboran), ne bitna stvar. Gavro je prvi poceo o tome, kao i u svakoj temi, prvo spominjanjem neceg iz bivseg sistema, kako je to bilo super, pa preko hdz mladezi, i vjere, totalno ne potrebne stvari u ovoj temi, a tako nam je i u drzavi jer se zbog takvih likova uvjek vracamo na ustase/partizane, svecenika, vjere...pa daj prestanite pricat o tome i gledaj te kako ic naprijed...moje misljenje, treba nas mjenjat iz korijena, znaci od pocetka odgoja djece i skolstva, za to sam vam vec dao primjer skandinavaca, znaci samo kopiraj nesto sto je dokazano od onih koji su nas pregazili u svakom pogledu. I da slazem se da su profesori lose placeni, trebaju imat medu najboljim placama, ali isto tako treba napravit dobru psiholosku procjenu onih kojima se daje taj posao, jel kod nas svaki bolesnik moze postat profesor ili ucitelj.
da se vratim na temu, evo ti kopija predmeta od engleza za Nautic HNC, znaci poslje toga i odredenog staza nastavis kurs za chief mate :
This course comprises the following units of study:
  • Naval Architecture: Ship Construction
  • Marine Meteorology: An Introduction
  • Navigational Maths and Science
  • Marine Emergency Response and Communications
  • Marine Cargo Operations
  • Marine Law and Management
  • Bridge Watchkeeping
  • Celestial Navigation
  • Chartwork and Tides
  • Ship Stability: An Introduction
  • HNC Nautical Science Graded Unit 1
With regards to assessment, you will need to prove competency in all the above units before you can attempt a pre-College test. Only when you have received Proceed to College feedback on your pre-College test will we arrange for you to sit your final College assessment.

I to mozes pola online odradit, distance learning....znaci sta su englezi blesavi? pa oni su izmislili standarde u pomorstvu, a ne hrvati!

Kriterijumi postaju suvise visoki za juniore. Ponekada mislim da apliciram za space shuttle program. Valjda tako treba da bude. Tako da razmishljam o novom pocetku. Mislim da je ipak bitan cilj i zdravlje ostalo ce doci. :) Na kopnu ima vise mogucnosti i opcija, pogotovo kada su dostupne informacije i obrazovanje za starije - mislim na vanredni studij. Opcija godina rada/navigacije i godine studija...polako. Ispiti sa prethodnih studija se priznaju na vecinu univerziteta i mislim da se moze ubrzati nacin studiranja tj 4g svesti na 2 i po. Ovaj program jeste interesantan ali je za mene licno finansijski ne dostizan trenutno. U Njemackoj postoje univerziteti logisitka i transport, naval architecture, marin engineering u Hamburgu, Rostocku, Bremenu, Berlinu itd. Evo ga link: https://www.daad.de/deutschland/stud...rt=name&page=1
Priznavanje zavisi od univerziteta do univerziteta ako hocete master. Na engleskom jeziku studiji kostaju: 500, 1000 ili vise po semestru. S tim da morate imati prilozen IELTS ili TOEFL. Na njemackom studiranje je FREE s tim da mora se poznavati jezik - njemacki na nivou akademskom C1.
Dijelim neke informacije koje sam saznao, mozda ce nekome posluziti u ovoj raspravi.

Last edited:
ova agencija http://www.consortiorg.com/jobs/ uvjek ima masu poslova, al za sve se trazi iskustvo, tako da mislim ako se zeli prebacit na kopno onda to prvo treba napravit unutar svoje kompanije ako postoji mogucnost, pa poslje s iskustvom ic dalje. mada isto treba obratit pozornost na putovnicu, uvjek ce prvo uzimat zapadne evropljane, tek ako ne mogu nac svog ce uzet naseg.

Ako cemo o nasoj struci slazen se s tobon u potpunosti britanski sistem je odlican cak san nekad prije u nekin drugin temam to i pisa. Spominja si malisane pa san se na to referira. Uglavnon slazemo se u vecini.

A sto se tice naseg faxa i odustajanja zbog matematike. Uz duzno postovanje matematika na pomorskin fakultetima tj zahtjevnost profesora i nije nesto posebno. Problem je predznanje koje je nikakvo. Steci akademsku diplomu iz tehnickog smjera a da ne znate osnove matematike je kriminalno. I to je jedan od razloga sto jesmo di jesmo. Ako nisi za skolu navigaj sa srednjon pomorskon pa kasnije polazi ubrzanu visu sa doplaton dobit ces pravo na brevete bez diplome i ciao. Ionako je prvi ukrcaj na brod veza koliko god ti pametan ili sarmantan bio.

Moreplovac,

Jel to ipak prikladnije za ljude koji su kao seniori pa se hoce prebaciti na kopno ili? Gledao sam i prije takve mogućnosti zaposlenja ali nema baš nekih entry level pozicija.
Sve mi se cini da prije nego ne steknes neko OK iskustvo na brodu nema smisla prelaziti na kopno.
Sve što si nabrojao da stekneš na toj masters razini studija jest identično programima Diplomskih studija na pomorskim fakultetima u Hrvatskoj, tako što se tiće hrvata ima i jefitnijih rješenja.

Sto se tive pomoraca,pored ostalih zanimanja, koji su uspisali skolu ima svih cinova.Od kapetana do kadeta. Premda mislim da je ipak bolje da se ima bar neki ugovor kao senior officer.
A ako imate mogucnosti u Hrvatskoj da zavrsite ovakvu skolu,i da onda nadjete dobar posao onda je to dobro. U Srbiji bas i ne postoji takva opcija gde bi nase iskustvo na moru imalo neke prednosti. Ova skola ima prednosti,jer se samim diplmiranjem dobija working permit,a samim tim i mogucnost da godinu dana trazite posao,ako vec u toku studiranja nesto ne dodje.
Opcija da se pre zavrsetka nadje internship koji bi pohadjali od 3 do 6 meseci i on bi to bio super entry ticket posebno,ako ocemo da idemo u neku drugu bransu; logistiku ko tipa neku freight forwarding kompaniju koja se baci 3PL,4PL ili 5PL tipom biznisa.

slipi putnik ovo za akademsko skolovanje i ubrzanu visu se i ja slazem s tobom, ali mislio sam i na malisane u svojim postovima, po meni bi to trebalo bit sve vise kroz neku igru do negdje 9-10 godine, a razreda bi trebalo bit vise od 8, kao u drugim drzavama, i onda da ides u sto zelis. evo bas danas sam pricao s ljudima dok smo cekali klince ispred skole kako izgleda da ih dosta tlace, mada to ovisi i o ucitelju. Ovo za matematiku sam konkretno mislio za pomorsku srednju, al pustimo matematiku jos veci problem je bio hrvatski i knjizevnost, citanje lektire. meni to nije bio problem jel volim citat, al dosta ih je imalo problema, a sad su seniori dobri u svom poslu, i jedan kapetan sto nam je drzao strucne predmete je govorio, sta vas tlace s tim, to vam nikad nece trebat. Je super je procitat Zlocin I kaznu, i normalno da si pametniji citajuci knjige, al da ti bas treba za navigat...po meni to treba bit izbor, primarno strukovni predmeti, ne samo za pomorce, ima tu jos zanimanja, a za pomorce definitvno engleski najbitniji.

slipi putnik ovo za akademsko skolovanje i ubrzanu visu se i ja slazem s tobom, ali mislio sam i na malisane u svojim postovima, po meni bi to trebalo bit sve vise kroz neku igru do negdje 9-10 godine, a razreda bi trebalo bit vise od 8, kao u drugim drzavama, i onda da ides u sto zelis. evo bas danas sam pricao s ljudima dok smo cekali klince ispred skole kako izgleda da ih dosta tlace, mada to ovisi i o ucitelju. Ovo za matematiku sam konkretno mislio za pomorsku srednju, al pustimo matematiku jos veci problem je bio hrvatski i knjizevnost, citanje lektire. meni to nije bio problem jel volim citat, al dosta ih je imalo problema, a sad su seniori dobri u svom poslu, i jedan kapetan sto nam je drzao strucne predmete je govorio, sta vas tlace s tim, to vam nikad nece trebat. Je super je procitat Zlocin I kaznu, i normalno da si pametniji citajuci knjige, al da ti bas treba za navigat...po meni to treba bit izbor, primarno strukovni predmeti, ne samo za pomorce, ima tu jos zanimanja, a za pomorce definitvno engleski najbitniji.
Pa da slozija bi se.

Isto tako u vezi teme ko ima volje, novaca, vrimena, ambicije sigurno da i na ovon kursu cuje koju pametnu.

A sto se tice samog nalazenja posla ipak mislin da je nama jos najisplativije ici na brod kad se sve zbroji i oduzme iako nece to jos dugo.

Osim ako ne odemo ziviti na filipine ili u bosnu

Ma uglavnom se štima njima ili naciji za koju je zemlju posal raspisan. U više navrata sam ima takvo iskustvo pri javljanju na oglase bez obzira na iskustvo u tome istom shobeased poslu. Pasoš igra bitnu ulogu.

Ugl se u oglasima navodi uvjet: UK resident ili se traži bar 1 godina boravišta u UK.

Bilo je nasih u Aberdeenu sto imali siguran posa shore based ali papiri su ih prcali,sa ovim je to rijeseno no problem je sto je i offshore gore rijesen isto...

A što je s porezom i troškovima boravka? Našima je nemoguća misija radit u holandiji, npr u CSMART-u. Doduše, plaće nisu nešto al opet...

Za poslove šta san se javlja bila su primanja sasvin solidna da si i to moga pokrit. A da kad si spomenia CSMART bilo je ti je oglasa i za trening centre u engleskoj sasvin solidni uvijeti ali opet prednost njima.

A što je s porezom i troškovima boravka? Našima je nemoguća misija radit u holandiji, npr u CSMART-u. Doduše, plaće nisu nešto al opet...

Back