Novi Clanak

evo ga prije 5 minuta nas je i matija babic pogurao na index.hr:

HRVATSKI POMORCI ZELE DA IH DRZAVA PRESTANE TRETIRATI KAO
"OVCE ZA SISANJE"
SKUPINA hrvatskih pomoraca medijima je uputila popis kojim od nadležnih hrvatskih vlasti traži da se prema pomorcima prestanu odnositi "maćehinski i ucjenjivački".

Pomorci u svom zahtjevu navode da aktualna reforma hrvatskog pomorstva nije najbolje prihvaćena od strane pomoraca, a učinci su joj "u stvari rezultat ucjenjivačkog sistema prijave; nema prijave u sistem - nema obnove ovlaštenja".

Također pomorci tvrde da žele izbjeći "skrivanje, odjave boravišta, zadržavanje plaća na računima izvan Hrvatske i ostale manevre izbjegavanja sistema", od kojega "kada prestanu biti ovce za šišanje" ne bježe. Od vlasti traže uvođenje propisa koji će osigurati da se porezna olakšica po danu sa 400 kuna povisi na 1.800 kuna.

Traže da se kao dokaz o primanjima uzima individualni ugovor kojeg svaki pomorac ima s matičnom tvrtkom i to osnovica plaće, te platne liste ukoliko ih pomorac dobiva. Traže da se bonusi i svi ostali dodaci izostavljaju jer su to "osobne priznate naknade i nagrade svakog pojedinog pomorca prema pravilima poslovanja brodarskih kompanija na koja Hrvatska i njezini zakoni nemaju utjecaja.

Pomorci žele jednak status

Pomorci žele da se u dane putovanja od kuće do ukrcaja na brod računa svaki ukrcaj i iskrcaj po četiri dana neovisno o mjestu ukrcaju i danima putovanja te da se liječenje pomoraca priznaje bez obzira kada je počelo, bez limitiranja i s mogućnošću prijenosa u iduću godinu kao višak dana iz prethodne godine, osobito u slučaju profesionalne bolesti.

Smatraju da im se treba skinuti limit s dana provedenih na specijaliziranim pomorskim tečajevima tijekom cijele godine, jer se radi o doškolovanju za pomorsku struku, koje je važno kako bi pomorci zadržali svoje radno mjesto. Tvrde da se radi o tečajevima na kojima najviše inzistiraju strane kompanije za koje pojedini pomorci rade.

Smatraju da bi Vlada trebala podrobnije definirati izraze "nezaposleni pomorac" i "pomorac na godišnjem odmoru", jer po sadašnjem zakonu jedno s drugim dolazi u koliziju. Također bi trebalo ujednačiti sva radna prava i prava nezaposlenih koja iz toga proizlaze kako i za ostale građane Republike Hrvatske.

Zahtijevaju da se stope poreza na dohodak za pomorce smanje na jedinstvenu stopu od pet posto, jer pomorci svoj dohodak ne zarađuju u Hrvatskoj što bi država trebala uzeti u obzir i to shvatiti kao povlasticu prema svojim građanima pomorcima te isto tako vratiti mogućnost povlastice za pomorce.

Također traže da se ukine odredba o prijavljivanju pomoraca u Lučke kapetanije u roku od 10 dana te smatraju da bi taj rok treba biti fleksibilan i trajati do jednog mjeseca. Također smatraju da sve pomorske certifikate treba priznavati na temelju stečene navigacije i napredovanje u struci u skladu sa STCW konvencijom.

"Pomorci dokazuju građansku lojalnost"

Pomorci traže u uvođenje starosnog limita za pomorce od 55 godina za umirovljenje. Napomenimo da se tomu protivi glavni tajnik Sindikata pomoraca Predrag Brazzoduro koji je za Index rekao da ovakav zahtjev ne može podržati jer je diskriminirajući prema starijim pomorcima.

Pomorci traže reviziju stjecanja pomorskih zvanja na temelju STCW konvencije i to prema pravednijoj osnovi. Traže i školovanje pomoraca po uzoru na svjetsku praksu i s obzirom na veliku pomorsku kadrovsku krizu u svijetu i brodarstvu. Također traže lakše zapošljavanje pomoraca s visokom (VS) i višom stručnom spremom (VSS) u Pomorskim srednjim školama i na Pomorskim fakultetima koji po završetku aktivnog bavljenja pomorskim poslom žele ostati u struci i raditi za struku, po uzoru na naprednije pomorske nacije.

Zahtijevaju da se pomorske pripravnike (kadete palube, asistente stroja, asistente elektrike, asistente elektronike) oslobodi plaćanja poreza na dohodak i socijalno/mirovinskih plaćanja doprinosa i osloboditi plaćanja osnovnih pomorskih tečajeva u smislu stimuliranja zapošljavanja mladih ljudi koji žele postati pomorci. Smatraju da ta plaćanja na sebe trebaju preuzeti ili Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture kao subvenciju ili brodarska kompanija s kojom je pomorski pripravnik potpisao ugovor.

Na kraju priopćenja pomorci navode kako "ovim stavom dokazuju građansku lojalnost" te da "žele biti dio sustava, ali na pošten način, a ne da nas sprječavaju normalno živjet u našoj zemlji i da svoj novac investiramo u Hrvatskoj".

R.I.

mic po mic, a mi lagano u novine....bravo dalmos, bravo svi oni koji su pisali i davali svoje prijedloge...

Dobar glas daleko se cuje. SAmo nisu tili staviti i stranicu Pomorac.net pa bi bila i mukte reklama. :)

Narocito je dobar ovaj dio o 5%.Vlada ce se sa tim slozit nema brige jedino ako bi iz solidarnosti prema svim radnicima rvacke pomorci mogli trazit da dignu bar na 15-20% za sve pomorce bez obzira na 183 dana jer lako je pomorcima.
Samo neka se pise nema veze sta ili je u ovom pismu omaskom izostavljeno placanje jedinstvenog poreza od 5 % samo pomorcima koji ne budu imali 183 dana u tekucoj godini ili ja ne razumin sto je pjesnik htio reci.

5% po pismu placaju samo oni s manje od 183 dana navigacije ali kad dodemo s njima na pregovor trazimo i povlastice kao u jugi i trazimo ukidanje cilog poreza. Znaci samo neka se pise i cuje za nas a posli cemo mi lako. Samo triba biti glasan

@Dalmos
Samo oprezno ovdje nas jedna kriva rijec moze uvalit u jos veca govna nego smo sad,a kako stvari stoje u Saboru ove dane nije bajno a cini se da ce bit i gore.Zato triba izvagat svaku rijec prije nego s necim izadjemo vani.

Znan Frankie a ako mogu nas 1300 zajebat tek tako a svi smo jako upoznati s situacijom onda ja tu nemogu nista. A odluku ne donosim ja nego mi svi. Nasa je snaga to sta nas ima toliko i sta smo slozni a pojedinacno smo qrac.

@dalmos
isa se odjavit jucera u kapetaniju i ovi pitaju da li sam na permanent ugovoru ili svaki put novi ugovor.Kazu dobili naputak od ministarstva da pitaju svakog pomorca.Oni to sigurno pitaju to radi nas da nam se izbore za bolje ugovore.

@dalmos
isa se odjavit jucera u kapetaniju i ovi pitaju da li sam na permanent ugovoru ili svaki put novi ugovor.Kazu dobili naputak od ministarstva da pitaju svakog pomorca.Oni to sigurno pitaju to radi nas da nam se izbore za bolje ugovore.

ovo nije normalno...pa, sta nam se to sprema? :udriglavom

Evo vidim da je probijen medijski led sto je svakako bitan pomak sa mrtve tocke,veliko hvala svima odgovornima za taj cin i BRAVO MOMCI:uzdravlje,valjda ce se sav ovaj trud uspjesno realizirati tj. daj boze da ovi nasu "krojaci sudbina" shvate ovo ozbiljno i uvate se posla ali ostat cu pri svome da mi se cini da ce mo na kraju ipak morati na ulici da bi izborili sva prava!
Dao bog da sam vrlo los prognozer i pesimista pa sve ti lipo islo mirnim putem, iako ponovo cu reci da cisto sumnjam.ZIVI BILI PA VIDILI! POZDRAV SVIM BORCIMA ZA NASA PRAVA!

Ma mogu oni nama puhat v'rit....šta mi je ona kravetina iz lučke kapetanije pregovarala sa firmom kakav će mi ugovor bit i kakva mi je plaća......Joj kako mi to diže živce.....

Bravo Dalmos, svaka cast na trudu, znam koliko je tesko bilo ovakvo sto adekvatno sastavit i progurat u medije. Jos jednom, bravo!

MIslim da bi tribalo izaci i u Slobodnoj u web izdanju pa cu staviti link. LJudi to je trud sviju nas. Ja san samo glasnogovofrnik a svi smo mi snaga.

Back