Msc

Nikakvi circular nisu poslali. Mislim da vecina nebi zamjerila da kazu ok, smanjujemo place, stanje je takvo i takvo, al ne, podes kuci, sredis malo stan, kupis neko auto, zivis mozda malo bolje ko sta si i zasluzija, racunas iden na brod za 3 4 miseca, kad ono paf.. Vecina ljudi s kojima san i kojima se cujen dijele isto misljenje da ce im se obit o glavu a da nisu svjesni.. Zivi bili pa vidili

To nije istina, mogu ja da potvrdim.

Za sad su uradili sledece:
-smanjili plate 2/O i 2eng
-smanjili plate 3/O i 3eng
-ukinuli poziciju 2nd Bosun

Pominje se da ce uraditi sledece u narednim mjesecima:
-smanjiti plate ETO, Bosun, Cook, Fitter

Nikakvi circular nisu poslali. Mislim da vecina nebi zamjerila da kazu ok, smanjujemo place, stanje je takvo i takvo, al ne, podes kuci, sredis malo stan, kupis neko auto, zivis mozda malo bolje ko sta si i zasluzija, racunas iden na brod za 3 4 miseca, kad ono paf.. Vecina ljudi s kojima san i kojima se cujen dijele isto misljenje da ce im se obit o glavu a da nisu svjesni.. Zivi bili pa vidili

Mora biti onda da kompanija ima pokriće u formulaciji teksta ugovora o radu.Inače bi se pribojavali potraživanja stvarno ugovorenih-a ne impliciranih svota-od strane onih koji bi odlučili ipak otkazati kompaniji a pritom, naravno,naplatiti što im je uskraćeno.
Ako bi zaposlenici imali temelj za takva potraživanja jasno izraženom svotom u ugovoru o radu,to je onda ne izvršavanje ugovorne obveze jedne od strana.
Možete li pojasniti što stoji na pojedinačnom ugovoru,koje svote i na koji način se do njih dolazi-prekovremeni,garantirani sati,dodaci itd?

Norwegian Cruise Line daje 524 $/mjesec tzv. food allowance koji također nije izražen na ugovoru o radu nego se pozivaju na kolektivni ugovor pa se onda ta svota doda na platnoj listi.
Budući se promjene tog kolektivnog znaju događati-kao npr. ukidanje putnih troškova bilo koje vrste pri obnovi C1/D vize-sasvim je izvjesno da se MSC samo dosjetio aktivirati neku odredbu.
Tj. plaćali su više od onog što im kolektivni i pojedinačni ugovori traže.
Ako možete komentirati pa da znamo više detalja.

Na MSC-a je sve moguce , ali opet tolika razlika u placi za prvog palube mi je cudno.
Da nisu pomisane place sa cargo broda i cruisera.

Svi unaprijeđeni moraju odradit jedan ugovor na dolare, kapetan pa dalje ama baš svi koji su unaprijeđeni, svim tercima su dolari i svim novim unaprijeđenim sekondima za stalno dolari, starim sekondima ostaju euri a novi su na dolare za stalno a ne samo jedan ugovor kao top 4 i elect. Eto to vam je iz prve ruke

Još nema jasnog odgovora na pitanje koje cifre su stajale na ugovorima - sa pozivom na klauzule iz kolektivnog ako ih ima- svima koji su dobili umanjene iznose plaće?
Ostajemo uskraćeni za precizan zaključak na temelju čega-ne kako i zašto-je ovo moglo biti izvršeno.

Mislim na nas izvanjske komentatore,ne sumnjam da je vama unutra to puno jasnije.

Last edited:
Pazi, nisu oni nikome raskinili ugovor pa dali manju placu, ti kad odes doma, iskrcas se, ti sa MSC nemas nista ni oni s tebon, nisi permament..kad te opet zovu, odes do agencije i tek onda vidis ugovor i placu koju ce ti dat.. Ja samo znam da se ode vise nista nezna, i samo znam da ovoliko drasticno smanjenje place nije normalno..

Pazi, nisu oni nikome raskinili ugovor pa dali manju placu, ti kad odes doma, iskrcas se, ti sa MSC nemas nista ni oni s tebon, nisi permament..kad te opet zovu, odes do agencije i tek onda vidis ugovor i placu koju ce ti dat.. Ja samo znam da se ode vise nista nezna, i samo znam da ovoliko drasticno smanjenje place nije normalno..

Isto pitanje, vama konkretno-ako vam je sada plaća manja nego li je bila prethodni mjesec što stoji na vašem ugovoru,novo isplaćeni iznos ili neki drugi koji je odgovarao onome što ste dobivali ranije?Shvaćam promjenu kod novog ugovora,tj. kad se tada ugovori.
Iz cijele ove priče ja sam razumio da su ljudima skinuli iznose tokom trajanja ugovora.Ako nije tako onda je moja premisa pogrešna od početka.
U tom slučaju isprika na nepotrebnim post-ovima.

Iako bi i za slučajeve promjena politike plaća to moralo biti pokriveno internim dokumentima,koliko god ti kolektivni bili pro forma i više išli na ruku poslodavcima.
Iz mojih iskustava na NCL-u plaće kad su objavljene/dogovorene ne mijenjaju se dok nema novog kolektivnog tj. dok stari ne istekne.

I ja sam nekad bio na MSC-u (2003-2006) pa znam kako tamo sve može biti ili je moglo.
Očekivao bi da su ih stisle konvencije pa da politika plaća ne može biti mijenjana tako lako,pogotovo ako će neki zadržati a drugi izgubiti polovicu.
Kamo će ih to odvesti u smislu postotka zadržavanja ljudi i više je nego jasno.

Last edited:
Electrical@ ne ne krivo smo se razumili, nisu oni raskinili ugovore, dok si na brodu vazi ti inaj ugovor koji si potpisa, naravno. Evo ovo se dogodilo. Terco je ima placu oko 3900eura i ponudilo mu je da ostane za drugog, na placu od 3100 dolara. Momak jr prihvatija, bitno je ic naprijed. I naravno napravija je na brodu novi ugovor, iskrca se i ponovo ukrca, kao sto ide, klasika. I sad taj sekondo ima placu MANJU nego sta je ima kao kad je bija treci. A jos smjesnije od svega sta nostromo kojem je jos uvik vazeci ugovor na eure, ima 40 vecu placu od sekonda palube.. Anbilivibl.
Marko, super drago mi je za tebe u svakom slucaju,.. Ocito izgleda da pravila nema,..

Ja sam imao 2009 na NCL-u pokušaj da mi uzmu 750 dolara,dobio sam promociju ali se na prijedlogu novog ugovora izgubilo 3x 250 $ senjoritija.
Nisam htio potpisati punih 7-8 dana,office na brodu tvrdio da mora tako,ja zavlačio sa potpisom dok nije netko iz ureda sa kraja potvrdio da će se postojeći benifiti poštovati.

Kad se potpisuje ne treba ništa vjerovati budućim obećanjima kojih nema navedenih u stavkama,bez obzira na prethodna iskustva.
Kad je potpis bez prisile nemaš se za što uhvatiti.
Sam ispadaš glup.

Da da jasno. A eto bili ste na MsC pa znate koja je to prljava politika iz Sorrenta, al kako god. Puno ke tu nelogicnosti, treci palube nezna di ga udara, ima posla da bi moga 24 sata na dan radit, uvale mu rifere da gleda svaki dan popodne, sve prearr papire, rote, medicina i jos pun k toga, ima dnevno poslat 10 mailova a nesmi mu se desit da slovo falije,. 8 portova u 10 dana, to je 16 manovri,.. Luda kuca.. I onda kad ljude odbiju potpisat rest period, kad pocmu zvat ITF na brod.. Mozda se opamete

• Like
Reactions: Ico
Da da jasno. A eto bili ste na MsC pa znate koja je to prljava politika iz Sorrenta, al kako god. Puno ke tu nelogicnosti, treci palube nezna di ga udara, ima posla da bi moga 24 sata na dan radit, uvale mu rifere da gleda svaki dan popodne, sve prearr papire, rote, medicina i jos pun k toga, ima dnevno poslat 10 mailova a nesmi mu se desit da slovo falije,. 8 portova u 10 dana, to je 16 manovri,.. Luda kuca.. I onda kad ljude odbiju potpisat rest period, kad pocmu zvat ITF na brod.. Mozda se opamete

Htio sam reći da treba usporiti prije stavljanja potpisa.Pogotovo znajući reputaciju firme.
Ja bih isto bio potpisao to svoje umanjenje 2009 koje sam spominjao u prethodnom postu jer sam bio uredno prijavljen na kapetaniji pa odlazak sa broda iz revolta bez dovoljno dana plovidbe-a već je bio kolovoz mjesec-nije dolazio u obzir.
Kako sam iskrcan sa jednog te dan kasnije ukrcan na drugi brod, sa potpisom tog novog ugovora ne bih bio imao puno izbora.Srećom za mene rješio se slučaj u moju korist.

Uglavnom, bolje odbiti promociju pa neka se drugi junače, ako ih ima.Sami sebi potpisati svojevoljno nepovoljnije uvjete je glupo,makar se ponuda za promociju ne dogodila više.
Ako je cilj novac a ne naziv pozicije-ukoliko jedno ne ide zajedno sa drugim-onda bolje držati postojeće.
Jasno mi je da ljudi znajući kako radi MSC misle da će se te nepravde jednom izgladiti jer je tamo sve podložno odlukama temeljenim na potezima par ljudi.
Dok (i ako) se to dogodi ostaje neki financijski gubitak i stres.

Back