Malo o porezu...

meni do??lo isto neke uplatnice ali to je ono ??to sam bio na atlanskoj pa če to oni platiti (nadam se). Meni ko kadetu do??lo da iske??iram preko 3 000 kn jesu oni ludi majke ti.

jeGGer ,bas si me sad iznenadia, di ce tebi kadetu dolazit za platit porez, ja
koliko znam mi kadeti ne placamo porez. Za koje ti je to razdoblje stigla uplatnica , kolika ti je bila placa na atlanskoj i na Seatransu-koja je to kompanija, koja vrsta brodova, za nas ne bi tribalo vazit da u kalendarskoj godini moramo bit vise od 183 dana na brodu da bi bili oslobodjeni poreza nije li tako i koliku smo imali placu ,
reci ako sta znas o ovome i a vi drugi ako znate

neznam za porez do??lo mi je neko rje??enje u kojem se spominjala neka cifra, ali kad sam po??ao na poreznu upravu rekla mi je da se nebrinem da nebi ja trebao nista plačati jer sam kadet.
Na atlanskoj mi je bila plača 600 e s tim da ti oni kad dojde?? doma plačaju sva ova sranja. Seatrans norve??ka kompanija kemikalci, plača 980 e samo kad ljepo dođe?? doma mora?? sve platiti sam tako da ti dođe na isto kao i na atlanskoj. Bio sam na seatransu mjesec i ne??to (morao se vratiti radi faksa :) ) i nebi nikom preporučio da ide kao kadet prvi puta jer mislim da ti je prvi kontakt sa brodom najva?žniji i prvi dojam a tamo ti ba?? neče ostati u dobrom sječanju kao naprimjer meni na atlanskoj. Jebiga na seatransu prvo ??to vozi?? jebene smrdljive otrovne kemije, skoro svaki dan si u portu i stoji?? samo po deset - dvajest ura nema?? vremena za izač malo se opustiti popit koju :):), dok sam ja na atlanskoj kad sam bio kad dojde?? u neki porat upoza?? hebote cjeli grad jerbo stoji?? po tjedan dana ma milina a nakraju ti ispane isto jer ti od ovih 980 e ??to ima?? na seatransu mora?? platiti sve te dađbina tako da bi se ja odlučio kadeturu a i sam ču ovih 5 mjeseci opet odraditi na atlanskoj. Razmi??ljam ne??to kad bih odradio ovo kadeture i polo?žio poručnićki onda bi mo?žda po??ao na seatrans kao treči ali kao kadet ne. Jebiga jest da kao oficir radi?? i dr?ži?? većinom gvardije 6-6 ali zna?? za??to to radi?? jer treči ima nekih tri i ne??to tisuče eura to nam mo?že zombi najbolje reči i ugovor dva-dva ??to je za mene privlačno.

Tako ti je to u lipoj Rvatskoj. Kapetanija salje paipre na mirovnisko i zdravstveno, a onda oni poreznoj koja naplacuje. I sto je zanimljivo svi imaju drugacije datume obracuna, tako da je uvijek ispadne da je nesto preplaćeno. Ali na kraju krajeva sve ovisi o mjestu prebivalista, kakve su volje. Znama da Sibenik funkcionira dosta dobro (kasne samo mjesec dana), dok je npr. Dubrovnik katastrofa.

Zivili!!!:uzdravlje

Sva srica da nemamo tromi i neucinkoviti birokratski aparat! :udriglavom

Ovo ja sarkastican... :mad:

Porezna prijava

Porezna prijava

Evo teksta prenesenog sa POMORSKOG INFORMATIVNOG SERVISA.

Saturday, 06 December 2008 10:37

SPH donosi novosti i tumačenja prema slu?žbenim bilje??kama sa sastanka odr?žanog 6. studenoga u Zagrebu.

Podno??enje porezne prijave:

rok za podno??enje porezne prijave je zadnji dan veljače, a prijava će se podnositi na općem obrascu uz dodavanje posebnog lista za pomorce koji će biti propisan izmjenama Pravilnika o porezu na dohodak. Ministarstvo nadle?žno za pomorstvo će pomorcu i Poreznoj upravi do 31. siječnja tekuće godine dostaviti podatke o danima u prethodnoj godini provedenim u plovidbi i pribrojenim danima na putovanju, liječenju i ??kolovanju.

Računanje dana koji ulaze u potrebna 183 dana: za potpuno oslobođenje od poreza na dohodak stvarnoj plovidbi dodati će se

- 1 dan po ukrcaju i 1 dan po iskrcaju ako je mjesto ukrcaja/iskrcaja u ?županiji prebivali??ta odnosno uobičajenog boravi??ta člana posade;

- 2 dana po ukrcaju i 2 dana po iskrcaju ako je mjesto ukrcaja/iskrcaja u RH, ali izvan ?županije prebivali??ta odnosno uobičajenog boravi??ta člana posade;

- 4 dana po ukrcaju i 4 dana po iskrcaju ako je mjesto ukrcaja/iskrcaja izvan RH

- stvarne dane provedene na stručnoj izobrazbi u inozemstvu prema potvrdi ustanove u kojoj je izobrazba obavljena, ali ukupno ne vi??e od 15 dana godi??nje;

- stvarne dane liječenja zbog bolesti ili povrede nastale na putu za ukrcaj, na broidu ili na povratku nakon iskrcaja prema potvrdi liječnika.

Prekobrojni dani ( vi??e od 183) stvarne plovidbe (bez dodanih dana) iz prethodne godine mogu se prenijeti u slijedeću godinu (ne vrijedi za dane prije 1/1/2008).

Vezano za dug po osnovi doprinosa za obvezna osiguranja za koji nije podnesen zahtjev za obročnu otplatu do kraja srpnja 2008., zbog malog broja podnesenih zahtjeva i nijednog donijetog rje??enja o obročnoj otplati rok se neće produ?žavati

U okviru već postojećih kategorija prema kojima se određuje osnovica za plaćanje doprinosa razmotriti će se eventualno dodavanje novih naziva radnih mjesta kako bi se olak??ala provedba za npr. osoblje na brodovima za krstarenje. SPH će Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture dostaviti prijedlog novih radnih mjesta.

Vezano za osnovice za plaćanje doprinosa u 2009. godini biti će potrebno izvr??iti izmjene Naredbe radi usklađivanja osnovica koje će predlo?žiti Porezna uprava.

Pomorci na brodovima ??vicarske zastave jedini su izvan uspostavljenog sustava i sukladno Zakonu o doprinosima njihova najvi??a osnovica računa se kao prosječna plaća. SPH će u dogovoru s Ministarstvom gospodarstva, rada i poduzetni??tva organizirati sastanak s ??vicarskom stranom kako bi se inicirala izmjena bilateralnog ugovora.

Prema novostima u Zakonu o doprinosima postoji mogućnost preuzimanja obveze za drugoga ( npr. japanski brodar ?želi plaćati pomorcima doprinose umjesto da oni sami plaćaju pa obvezu plaćanja preuzima za brodara domaća agencija koja plaća umjesto pomorca. Po zahtjevu koji se podnosi Poreznoj upravi moguće je takvo preuzimanje obveze, ali onaj tko preuzima plaćanje preuzima i eventualni dosada??nji dug i solidarno je odgovoran za plaćanje doprinosa.

SPH je na sastanku iznio problem pomoraca na novogradnjama te problem za supeintendante ili inspektore u svezi njihova statusa i načina primjene zakonskih odredbi.

Izvor: SPH

Izgleda da je najvazniji ovaj dio "prijava će se podnositi na općem obrascu uz dodavanje posebnog lista za pomorce koji će biti propisan izmjenama Pravilnika o porezu na dohodak" jer taj "posebni" list jos nije u uporabi odnosno na njega se kako kazu u poreznoj jos uvik ceka...kako svi kasne mozemo biti sigurni da ce prijave svi morati napraviti u Veljaci.
Znaci svi oni koji budu tada na brodu morat ce naci nekoga da za njih napravi poreznu prijavu?

neznam za porez do??lo mi je neko rje??enje u kojem se spominjala neka cifra, ali kad sam po??ao na poreznu upravu rekla mi je da se nebrinem da nebi ja trebao nista plačati jer sam kadet.
Na atlanskoj mi je bila plača 600 e s tim da ti oni kad dojde?? doma plačaju sva ova sranja. Seatrans norve??ka kompanija kemikalci, plača 980 e samo kad ljepo dođe?? doma mora?? sve platiti sam tako da ti dođe na isto kao i na atlanskoj. Bio sam na seatransu mjesec i ne??to (morao se vratiti radi faksa :) ) i nebi nikom preporučio da ide kao kadet prvi puta jer mislim da ti je prvi kontakt sa brodom najva?žniji i prvi dojam a tamo ti ba?? neče ostati u dobrom sječanju kao naprimjer meni na atlanskoj. Jebiga na seatransu prvo ??to vozi?? jebene smrdljive otrovne kemije, skoro svaki dan si u portu i stoji?? samo po deset - dvajest ura nema?? vremena za izač malo se opustiti popit koju :):), dok sam ja na atlanskoj kad sam bio kad dojde?? u neki porat upoza?? hebote cjeli grad jerbo stoji?? po tjedan dana ma milina a nakraju ti ispane isto jer ti od ovih 980 e ??to ima?? na seatransu mora?? platiti sve te dađbina tako da bi se ja odlučio kadeturu a i sam ču ovih 5 mjeseci opet odraditi na atlanskoj. Razmi??ljam ne??to kad bih odradio ovo kadeture i polo?žio poručnićki onda bi mo?žda po??ao na seatrans kao treči ali kao kadet ne. Jebiga jest da kao oficir radi?? i dr?ži?? većinom gvardije 6-6 ali zna?? za??to to radi?? jer treči ima nekih tri i ne??to tisuče eura to nam mo?že zombi najbolje reči i ugovor dva-dva ??to je za mene privlačno.

3400 sa prekovremenim

Radi??,povraća?? ( ako vam smeta valjanje ka meni...),smrdi ti kemija i sl.al je kap.Sgardellin korektan,nema tu mile-lale,ugovor se po??tiva,oficiri imaju plaću ( a i zaradu je..) odličnu,posebno terco i sekondo...

Neznam,ja znam da ti nisi bia zadovoljan ka ni ja al to je normnalno jer smo mi do??li sa bulkova di je potpuno drugačiji sistem rada...

Jegger je sve dobro reka i usporedia,nema se tu vi??e ??to za dodati.:uzdravlje

Još nešto,malo ste uranili sa porezima.Tek je prijava sad u 1.misecu,tko god vam je reka da je dobia porez-laže,jer to nije moguće.

Ono što je došlo meni,Jeggeru i svima vama to su uplatnice za mirovinsko i zdrastveno.

Doći će za porez,bez straha he he...mamu mu...

Kako idem na brod 2-3 dana posli Nove godine, morat cu predat prijavu
ranije. Ili ovlastit kakvog knjigovodju? Bas cu ih nazvat u Poreznu i pitat. :confused:

Izgleda da je najvazniji ovaj dio "prijava će se podnositi na .....
Znaci svi oni koji budu tada na brodu morat ce naci nekoga da za njih napravi poreznu prijavu?

Ja osobno cu ici do nekog knigovodje da mi on vodi poreznu karticu ili kako se to vec kaze.

Back