LNG brodovi

Ajmo LNG-evci, di su novi postovi??? Trazi se kolega Marlboro Light sa najnovijim informacijama o platama sirom LNG flote!

Jel su krenuli PRONAVOVI bivsi brodovi preko Mitsuia, koja je ekipa tamo, jel su ostali isti ili se uzimalo nove?

Sta ima na Shella, PRONAVA, Mitsuia, NYK-a, K-linea, di ste??? V-ship - otvorilo?

Evo na Exmara umjereno do pretezno oblacno, regasaje se tuta forca, svi sritni i veseli... Sva mista puna ko sipak, navodno nas je i viska. S LPG flote potiralo Belgijance i nase (juniore) ostavili Indijce i Ukrajince... Mogli bi i seniore u skoroj buducnosti. Neke pribacili na LNG, a ostatak... Najavljuju se novi projekti, al ne tako skoro.

Golar 6 novih brodova za 2013./2014.

Ajde ako ima novosti javite.

Golar osim sta je potpisa za 6 novogradnji od 160000 i DFDE pogonom,trenutno radi jednu konverziju za FSRU u Indoneziji i pregovara za drugi FSRU projekt isto tako u Indoneziji.
Kaze "gazda"da LNG market daje jake signale rasta i da oce bit u "prvim redovima" i u prednosti nad konkurencijom za dobivanje poslova,zato jos ima i otvorene opcije i pregovore u "poodmakloj fazi"sa samsung skverom za jos novogradnji.

Golar je potpisa za 4 broda, sa opcijon da napravi jo?? 2+2, ali sve ovisi oće li mu ovi naručeni bit isporučeni na vrime. Isto tako se pojavija jedan grk koji je naručija 2 membranca, to će izgleda bit ista pisma ka dynagas, spot market.
? ta se Shell-a tiče sve dobro, digli su bili plaću juniorima za cca 9%, nije puno al čovika veseli, najva?žnija novost u ovoj godini će bit FSRU-i, ako je virovat ??tampi nema ko se na baca u taj posal, Hoeg,Shell,Golar,itd. Nakilat tra?ži medium size brodove zanči 120000 do 150000 kubika u charter jer imaju puno lufta na ukrcajnim terminalima, jer Q-flex-ove i max-ove hebe kompatibilnost sa portima pa su ograničeni ajme, to je ukratko sve ??ta pi??e u ??tampi tipa LNG Journal, LNG weekly news itd. :uzdravlje

Golar je potpisa za 4 broda, sa opcijon da napravi jo?? 2+2, ali sve ovisi oće li mu ovi naručeni bit isporučeni na vrime. Isto tako se pojavija jedan grk koji je naručija 2 membranca, to će izgleda bit ista pisma ka dynagas, spot market.
? ta se Shell-a tiče sve dobro, digli su bili plaću juniorima za cca 9%, nije puno al čovika veseli, najva?žnija novost u ovoj godini će bit FSRU-i, ako je virovat ??tampi nema ko se na baca u taj posal, Hoeg,Shell,Golar,itd. Nakilat tra?ži medium size brodove zanči 120000 do 150000 kubika u charter jer imaju puno lufta na ukrcajnim terminalima, jer Q-flex-ove i max-ove hebe kompatibilnost sa portima pa su ograničeni ajme, to je ukratko sve ??ta pi??e u ??tampi tipa LNG Journal, LNG weekly news itd. :uzdravlje

taj weekly news sta si cita ti je ocito stari broj,kad su potpisali za 4 broda,odma 2 dana kasnije nam je stiga mail da su potpisali za jos 2 od one 2+2 opcije,tako da je 6 ugovora potpisanih i ostaju ta 2 ka opcija,s tim da ovisno o situaciji nece nikog pustit gradit "priko reda" nego spominju ka usput da samsung ima iskustva i sa FSRU-ima,a u medjuvremenu trazi poslove okolo za FSRU-ove.BTW Golar vec ima 3 FSRU-a sa ugovorima od 10-15 god koji vec rade,trenutno radu konverziju jos jednog starog LNG-a za koji vec imaju potpisan posal za sljedecih 12 god i zavrsavaju pregovore za jos jedan posal od desetak i vise god.

@cruise line
Jebe ti se, ostarit ces na Golara:D

@miller
Jesu digli sta seniorima na Shella???

Inace ovo sve sam i sam procita, tocno, Golar 6 brodova, Nakilat izgradia puste brodove, a uzima u sub-charter od drugih firmi manje, smijurija... Evo dva nasa broda i to regasa su potpisala na 18 miseci za njih i voze konvencionalno Ras Laffan-Evropa, a bogami evo sad i Japan...

Najbolje bi bilo da Shell ide u regas i da naruce jedno 40 brodova! Neka posla, sporka je matrikula:hihi

Ajde pozdrav

Kolega nisu dizali seniorima (ni nama kadetima :) ) samo juniorima, ali Englezima su zato plaće i??le 9% za sve rankove, reka bi Shell, "equal opportunites for all" kako da ne!

@Kolega

Slusaj kako je krenilo moga bi i "penziju"docekat na Golara.:D
Ali nikad se ne zna,jebiga do prosle god.su im brodovi bili "parkirani po fjordovima"tako da mi se ovi "LNG market" pari dosta cudljiv,ali triba virovat u "gazdinu"procjenu,nebi gradija toliko da "cvrsto ne viruje u buducnost".:)
Ja bi sad potpisa za ne micat se odavde iz Dubai-a,vezani na jetty-u,spiza domaca,internet gratis i ne "tucen more" dis bolje?
Brod je stara gargasa,ali mi pari dosta kvalitetno gradjen,bas san racuna kad zavrsi ovi posal u Dubaiu bit ce mu 48 ljeta.:uzdravlje

Zanima me dali uzimaju kadete Shell ili Vships ili slicne kompanije s LNG flotom i koji su breveti obavezni?
Thx :uzdravlje

Evo da ponovno malo aktiviramo temu, konkretno zanimama me kakva je situacija na PRONAVU, jako malo je postova bilo o njima...Prvenstveno me zanima za 3/0 kakvi su uvjeti...
Ako bi se nasao bas netko tko je tamo, bio bih zahvalan...:uzdravlje

evo novosti. maersk posli 40 godina zatvara lng biznis, 8 brodova ide na bubanj. ocijenili su da sa 8 brodova ne mogu konkurirat na trzistu ka main player, i da lng nije njihov core business. ka najvjerojatniji kupac spominje se golar.
maersk nije u panici, ostvarili su dobar prihod, tako da ce se transakcija dogodit jedino ako kupac ponudi vrlo dobru cijenu (minimum 1,5 mlrd USD). ka drugi potencijalni kupac spominje se awilco. novi su na trzistu, tek kupili 3 stara broda od nyk-a i potpisali 2 novogradnje.

awilco je u stvari wilhelmsen. originalno brodar, a kasnije strogo offshore player. lng brodove su kupili nedavno, to in operira v ships glasgow. cudno, s obzirom da wilhelmsen sada managira golara. a u neku ruku i nije...doslo bi do sukoba interesa.

evo novosti. maersk posli 40 godina zatvara lng biznis, 8 brodova ide na bubanj. ocijenili su da sa 8 brodova ne mogu konkurirat na trzistu ka main player, i da lng nije njihov core business. ka najvjerojatniji kupac spominje se golar.
maersk nije u panici, ostvarili su dobar prihod, tako da ce se transakcija dogodit jedino ako kupac ponudi vrlo dobru cijenu (minimum 1,5 mlrd USD). ka drugi potencijalni kupac spominje se awilco. novi su na trzistu, tek kupili 3 stara broda od nyk-a i potpisali 2 novogradnje.

Ovo su dobre vijesti,iako mi nije jasno zasto bi golar placa toliko za "second hand"brodove kad su potpisali za 6 novogradnji cca.200M$ po brodu?Tako da bi ih "stari brod" kosta koliko i novi.

nista staro. od par miseci do par godina. vrhunska tehnologija, golarovi brodovi nece bit ni blizu. sad, zasto? tako se jedan barba na burbona cudija i krstija rukama i nogama kad san mu reka da prodajen brod star 2 miseca. turist je isto bija u kabini, moze potvrdit a kad san mu objasnija zasto...zinija je i klima glavon. to je moj cruise biznis. ako vec imas ugovoren charter, sta nije bolje kupit stagod pristojnoga broda i odma ga ubacit u vatru dok se drugi ne izgradi? jak si, banke kreditiraju, oces dominaciju na marketu...sta cekat? recimo da za 1 lng triba godinu dana za izgradit, i uzmimo jedan average daily rate od 50 000....zaradija si vec priko 18 miljuni / year. nek ti 4 miljuna idu na management, osiguranje....14 ostaje. ne lose?
za ostale novogradnje....frenki u pravu si, tesko brojat. otprilike ovako: dss gradi dosta velikih ahts u brazilu, frontline sest vlcc -ja, sfl par mega kontejnerasa i desetak handy bulkova, golden ocean jos ima u knjizi oko dvadesetak capeova, panamaxa i camsarmaxa....
uglavnom, cruise...dobro si ucinija, pogodak u sridu. ako cilo pomorstvo podje u materinu...tata johny ce potonit medju dva , tri zadnja. imas posal do kraja zivota.

Last edited:
ma je maninjorgo u pravu ste i ti i frankie svi ti potezi su mu logicni,napravija je pogodak sa ovin FSRU-ima i ima prednost u startu u tom dilu biznisa,onda se nadoveza japan pa ce se sad puno njih "usrat" od nuklearki,a LNG je jedna od alternativa.A ja sam eto ima srice i uletija tu u pravom momentu,jedino cu sad morat poc upisivat onu "brzu visu":D i slusat "kompilaciju lepe brene i mozarta":udriglavom

Evo vam jos jedna dobra novost za zainteresiranu mladez,da ce golar(wilhelmsen) uskoro pocet uzimat nase asistente i kadete.

Nije Fredriksen pogodia sa FSRU-ima, nego je on pogodia sta se rodia! Jebi ga, kako mi se cini jedini on ima muda i dovoljno novaca da "uleti" i sve rasturi. Ako kupi ovih 8 brodova od Maerska sta Manjinjorgo govori, a jebate imat ce ih deboto vise od Qatargasa. Plus ima trenutno najvise FSRU projekata.

Ovi moji pimplasi su bili prvi u tom regas poslu, al falila su im muda, a ima bit i vira u sebe. Mozda i malo sposobnosti. Jer bili su prvi i u regasu i u STS-u i to DEBELO (priko tri godine isprid golara i hoegha), a sad stagniraju i zadovoljavaju se mrvicama...

Ima stvarno bit da su Norvedjini najjaci i bez premca..

Neka posla, neka brodova... I neka nasih kadeta i asistenata.

Rvatine - nacija za transport, produkciju i distribuciju plinskih energenata!

IDEMO!

rvatima ne tribaju brodovi za prijevoz plinskih energenata. kad se nakrkas fazola ili jote....ima plina i na bacanje.
koliko moje informacije govore...katar ima dvajspet brodova, nyk dva manje. ne zaboravimo i malezijce misc, je da nasi ne navigaju tamo, ali imaju i oni ladji ka u prici.

Slaba ti je informacija, Qatargas ima 25 brodova kojih je 100% vlasnik a koje vozi shell. Jos 25 ima join venture sa MOL, NYK, K-Line, PRONAV, TK. Samo neki od tih brodova su dati Ras Gasu u charter.

jesan li napisa 25? pa znaci ima ih toliko di je 100% vlasnik i sam moze odlucivat sta i kako s brodovima. ako cemo poc sad kontat joint venture, znas li di bi dosli? moje matice, tvoji kljuci, njegov lamarin...osim toga quatar je tu najjaci igrac, a shell ce ubrzo ostat na mrvicama. ne samo lng, uzest ce in i lpg (onih par vlcg..umm laquab, bu sidra...itd).
i da, sad san pogleda...misc ima 29 komada.

Last edited:
Kad sam ja otisa otamo(2007.), Golar je kod Barbera ima 5 brodova, kod Thomea jos 3 ili 4, i Shell im je drza 3 u time charteru. Sad je to sve pod Wilhemsenom, Shell je vratia ova tri, dakle dolazimo do cca. 12 brodova. 6 ih je narucia + 2 opcije i ako bi uzea ovih 8... Dolazimo do 24-25 brodova. Dakle Qatargas, MISC i ta klasa... Jedino nisam zna da NYK ima toliko brodova, to me bas iznenadilo! A triba bi i Mitsui bit tu negdi visoko...

Nekidan smo imali STS sa MISC brodom. Barba Indijac, kaze da ima nasih, al ne puno. Kad su nam rekli place, onda mi je bilo jasno i zasto. To je zasad bia jedini brod u ova dva miseca u Kuvajtu na STS-u, a da nije ima barem jednog naseg na brodu. Inace u dva miseca 10 STS-a, i mislim 6 razilcitih firmi(Hoegh,Shell,Golar,Misc,Anglo-Eastern,Mitsui).

Koliko sam upoznat jos jedino Bergesen nije ukrca nijednog naseg na LNG. Isto tako nismo dragi Britancima, pa nas bas nema na BP-u i BG-u...

To je sta ja znan.

A fazol? A boze moj, zato san ozenia Slavonku!

Cuo sam da ce vIada RH u suradnji sa â??hrv plinomâ?? izdvojit dvije milijarde americkih dolara za gradnju cetiri lng tankera sa pogonom za regasifiksaciju, zamrzavanje i otopljavanje vec ukrcanog ukapljenog plina. Brodovi ce se gradit u jednom od domacih brodogradilista i biti ce najsofisticiraniji brodovi tog tipa na svijetu (istrazivanja pokazuju da ce zadrzat tu titulu najmanje sljedecih 10 godina). Pogonit ce ih cetiri MAN-a FFDE(cetiri goriva) ,razvijena domacim znanjem i iskustvom, od 16,000ks svaki, koji su na posljednjoj lng konferenciji u dohi (katar) dobili najvise nagrade za strojarska dostignuca na podrucju multi goriva i sest zvjezdica za ekologiju, konkretnije emisije ispusnih plinova i otpadnih voda. Samo za primjer, u suradnji sa â??bauerâ??-om se radi na usavrsavanju kompresora â??zrakaâ?? koji ce ispusne plinove porivnog stroja komprimirat i preko posebnih distributora automatski nadopunjavat tlak u BA setovima strateski rasporedjenim po brodu. Ovaj sistem odrzavanja spremnika za zrak uvijek spremnima (+/- 10%) jos ceka na odobrenje od IMO-a. Time ce se ostvarivat ogromne ustede na postrosnji elektricne energije i ukidanju odgovornog kadra u odnosu na klasicne pogone koji nemaju tu mogucnost.
Brodovi ce uz pogon za regasifikaciju biti opremljeni i pogonom za ponovno preko-ukapljivanje te ce se teret u putovanju pothladjivat do tocke ledista i tako zaledjen ce se podizanjem temperature antifriza u medjuprostorima tankova tereta topiti taman toliko da zadovolji potrebe porivnih strojeva. Takodjer se radi i na razvoju elektronskih uredjaja koji ce u odnosu na poziciju broda odredjivat prosjecnu brzinu do tocke odredista i automatski kontrolirat sva brodska postrojenja te se prilagoditi isparavanju (otapljanju samo povrsinskog sloja) tereta . Projekt regasifikacije je zamisljen na nacin da se jedan(1) dan prije dolaska na iskrcajnu poziciju tlacenjem super ugrijanog dusika(regasifikacija) preko posebnih injektora teret odledjuje i specijalnim teleskopskim cjevovodima, nakon procesa odvajanja dusika, salje potrosacima na podrucju srednje dalmacije za potrebe kucanstva.
Izvor tvrdi da se ovakav tehnoloski dijamant moze upravljat s minimalnim brojem ljudi, potpuno je automatiziran i poznat pod nazivom â??lng one man operationâ?? . U pocetku ce im trebati kadra s iskustvom na lng brodovima za regasifikaciju i ukapljivanje za savjetovanje pri projektu i gradnji. Duzina ugovora ce biti fleksibilna(po individualnim potrebama) dok ce se primanja raspravljat na sljedecoj sjednici upravnog vijeca. Postoje neke indicije da ce primanja casnika odgovornog za teret i odrzavanje cijelog postrojenja, prelazit magicnu brojku od 190,000 kn mjesecno(neoporezivo sa svim placanjima ukljucenim) sto je trenutno najveci mjesecni prihod ikad ostvaren u pomorskoj industriji. Da napomenem da je jedan od uvjeta zaposlenja posjedovanje DP uvjerenja i broj kandidata biti ce ogranicen na osam(8) + dva(2) u pripravnosti. Natjecaj je otvoren do 25/07/11 obratiti se direktno zupanijskom podrucnom uredu zavoda za zaposljavanje dok se ne odabere najpogodniji agent za posredovanje pri zaposljavanju.
Zivjeli

fico, tvrdoglav si, dijamantna glava. sta je to ucinjeno od onih brodova? unisteni? bas me mucis ujutro na prvu kafu krmeljacu. kakvi je bija vetting record? koliki off hire? neki major damage? puni ruzine, sve tece? aj ne zajebaji.a za moj management ti ne brini, ima bokun pametnijih ljudi od tebe da to ocjenjuju.
sad cu malo off topic, nadan se da niko nece zamirit: gore spomenuti brodovi su bili novi, bolje odrzavani i dvi iljade dolara na dan jeftiniji od shellovih. to je jedini razlog. shell se ukakija jer ih je nakilat stiska. za to ima i svidok, eno ga sidi u dohi, operation inspektor od nakilata. o shellovoj posadi necu, posli tri sedmice na brodu su molili da in ostavimo nasega cifa za jos jedan vijadj. pametnome dosta. to je za maersk.
za ovu novu firmu, fico moj, mi ne uzimamo brodove u management od drugih. shell ima par nasih crudasa sta in ime pocima sa o...pa vidi kakovi su. ista je prica sa brodovima koji su dani bp i chevronu. prije prodaje daju ih nama da ih usminkamo i stavimo u red. to su cinjenice. zato je stari johny osnova ovu moju firmu, sve novogradnje idu nama i vise nema kruva velikin specijalistima. to je napravija sto posto zato sta je bija ekstremno zadovoljan kako mu odrzavaju brodove? malo morgen. znaci i ovde fulajes...ne tribaju meni tudji brodovi, vec vama tribaju nasi.
o managementu, necemo raspravljat. sve sta mozes je nosit mi borsu od skale do barbine kabine. pokazi se ti moj kume malo jace pa onda sudi. neki ljudi to vide drukcijin ocima, zato ja sad sidin i ladin jaja, a tebi savjetujen da se propisno obuces i pravac u makinju. nemoj da kapo vidi da ppe nije po propisu. kacigu na glavu i kad ides lec. inace...leti ti near miss u najboljemu slucaju. i na safety meetingu ce te razapet ga gotovinu u haagu.
eto tako lipi moj, nemoj se puno zestit, dobit ces cir na zeludac. jos ti imas kusat i kruva i manistre....
evo malo san opalija off topic, a jebi ga svitu.

Last edited:
Back