LNG brodovi

Previse...imam prijatelja koji je c/o tamo, tako da ta placa za 3/eng je malo preeeeenapuvana...osim,ako u zadnje vrime nisu nesto drasticno minjali uvjete...ali,sumnjam

nije u soldima sve,ali ako van je napeto na lng ja bi van preporucia k-line
ili bilo koje japanske firme.odjebite shell-indijci kapetani i upravitelji,svasta

Imao sam do sada tri indijska kapetana. Jedan je bio apsolutno najbolji
barba sa kojim sam do sada bio. Jedan je bio vrlo dobar, nitko i nije
znao da je na brodu. hehehe
I jedan je bio go*no od covika.
Tako da se ne moze ni tu generalizirat...

Moj savjet ti je da odes za kadeta, evo ja sam na LNG-u otuka svih 12 miseci, je da san vidija dva porta u zivotu i ima placu 600 dolara i da je to zalosno, ali jebiga treba nesto zrtvovati da bi sutra moga zaraditi vise. Inace prvih 6 miseci sam bija 4 ure na mostu 4 ure po kuverti, radija sve i svasta. Drugih 6 miseci samo most, cargo control room, i po kuverti ako sta triba, i papiri pusti... ljudi su bili uglavnom ok. Bilo je i losih dana ali nigdi nije savrseno. Mislin da kad osam ura tuces po kuverti ka mornar nemas vise snage ni volje doc na most i uciti... Pa ti razmisli sta ti se isplati.

Mikimouse,ja sam prije dva ugovora pre??ao sa Mitsuia na Shell Lng fleet i mogu ti reći par riječi o njihovim brodovima.Imaju dosta LNG brodova ali na samo četiri broda krcaju Europljane odn na??e i ta četiri broda su pod Menagementom MOLondon officea i Azale-e,ta četiri broda su steam turbine brodovi,a ja kad sam odlazio trebali su dobiti jo?? tri Q-flex LNG-a(bili su u fazi izgradnje i vjerovatno su sada u floti).Od ova četiri bio sam na tri:LNG PIONEER,LNG DUKHAN i LNG AL DEBEEL a četvrti ti je LNG FUWARIT.Sva četiri su izgrađena oko 2004-2006 godine.PIONEER i FUWARIT su ti membranci a DUKHAN i AL DEBEEL su Moss cargo sistemi.Na PIONEER-a ti je Kawasakijeva turbina i Kawasakijevi kotlovi dok su na ova druga dva Mitsubishijevi kotlovi i turbine dok za Fuwarit neznam,.Na PIONEER-a ti je automatika odn.IAS-integarated automatition system, od Honeywella a na druga dva od Yammatakea dok je na Fuwarita od Konengsberg-a(tako sam čuo za Fuwarita).Ova tri broda na kojima sam bio kao treći makine u kabini sam imao TV sa DVD playerom ,mikrolinijom i laptopom koji umre?žen sa ostalim laptopima i IAS-om(ovo je bilo na Dukhana)dok na druga dva broda smje??taj mi je bio lo??iji nije bilo TV,ni laptopa,samo mikrolinija,tako da kao kadet mo?že?? očekivati da neče?? imati ni ovo zadnje.Ekipa je bila OK,uglavnom su bili na??i dok su najče??će Barbe i Kapi bili strejnđeri,Englezi,Nijemci,dok sada ima i na??ih Barbi i Kapa.Plača ti je sada permanentna u Eurima i za Azaleu imam samo riječi pohvale kao jako korektne (bar su bili prema meni, a nemam tamo ni rođake ni prijatelje).Sada sam na Shella i mogu ti reći da mi je malo krivo ??to sam promijenio tim ,jer ipak vidim da mi je bilo bolje tamo,a pre??ao sam samo zato jer sam čuo da se Shell flota ??iri i da će biti prilika za br?že avancavanje mada po meni Shell ima malo čudan sistem rada, dosta papirologije, safety-a i ostalog.Novi sam na ovim forumima i ne znam da li mogu uploadati slike,ali ako se mo?že ,mogu poslati slike LNG Dukhana da vidi?? kako sve to izgleda na relativno mladim LNG brodovima

Slušaj,ako želiš napredovati i imati relativno dobru plaću sa samo srednjom pomorskom školom,ja bih ti savjetovao da pođeš na LNG-e,sa svojom školom možeš dogurati do Cargo ili Gas Engineer-a a plaća ti je za gasistu na Shell-u 6000 dolara permanent.Znam da se teško spustiti opet na asistentsku plaću ali bi ja na tvom mjestu pokušao,sa mnom je bio na brodu prvi makine na motorima i kad se prebacio na LNG-e morao je ići od početka,ne kao asistent ali kao terco junior,ali momku je trebalo jako malo da sve to pohvata,tako ćeš i ti,nisi prvi put u makini i vjerujem da nebi trebao imati problema.Kao asistent malo češ se natrćati,znaš već kako to ide isto kao i na drugim brodovima.Ako si uporan i željan znanja naučit ćeš vrlo brzo i vidjed dosta toga pogotovu što su strojarnice(mislim na ove novije gradnje u Japanu i Koreji) kao jaje jajetu, unificirane , isti kotlovi iste turbine, skoro 80 % pomočnih brodskih strojeva isto ,samo im je razmještaj drugačiji

Prvo hvala ti na iscpnom odgovoru,vjerovatno nisi vidio da sam postao to prije 8,9 miseci,u medjuvremenu sam otukao prvih 6 miseci na Dukhanu,i imam samo pozitivna iskustva kako s nasima tako I sa strancima,a nasih je sve vise I to na jakim pozicijama pa nema frke.Trenutno krcaju na 5+1brodova nase, a tijekom godine dolaze jos 2 membrane I jedan moss-Japanac. A Al debeel ti je takodjer membranac,a sto se tice Dukhija mogu ti rec da ima dosta pozitivnih promjena a najvise zahvaljujuci nasem barbi ,sve casnicke kabine su sad opremljene tv,linijom,dvd-om,teretetana je opremljenija,bar se opremio, a borba traje da se uvede internet..ako barba bude imao dobru podrsku u iducem dock-u bi se i to moglo rijesit..nasih ima puno tamo, trenutno su na kuverti svi osim terca..a I u makinji je slicno,mozda Duki nije ugodan oku kao Al Debeel ili Fuwairit al je pouzdan I nikad tamo frke s teretom a slozit ces se samenom da je to jako bitno.Steta je stari sto nisi ostao jel se sad avancaje jako brzo, cak su jednog linog Španjolca(50godina..) koji je bio prvi prisilili da bude Chief a nije bas na ti s teretom.. Ali bez brige I Shell ima puno novogradnji,brzo ces naprid, a uvik se mos vratit ode,nikad dosta nasih ljudi..

Mikimouse,ja sam prije dva ugovora prešao sa Mitsuia na Shell Lng fleet i mogu ti reći par riječi o njihovim brodovima.Imaju dosta LNG brodova ali na samo četiri broda krcaju Europljane odn naše i ta četiri broda su pod Menagementom MOLondon officea i Azale-e,ta četiri broda su steam turbine brodovi,a ja kad sam odlazio trebali su dobiti još tri Q-flex LNG-a(bili su u fazi izgradnje i vjerovatno su sada u floti).Od ova četiri bio sam na tri:LNG PIONEER,LNG DUKHAN i LNG AL DEBEEL a četvrti ti je LNG FUWARIT.Sva četiri su izgrađena oko 2004-2006 godine.PIONEER i FUWARIT su ti membranci a DUKHAN i AL DEBEEL su Moss cargo sistemi.Na PIONEER-a ti je Kawasakijeva turbina i Kawasakijevi kotlovi dok su na ova druga dva Mitsubishijevi kotlovi i turbine dok za Fuwarit neznam,.Na PIONEER-a ti je automatika odn.IAS-integarated automatition system, od Honeywella a na druga dva od Yammatakea dok je na Fuwarita od Konengsberg-a(tako sam čuo za Fuwarita).Ova tri broda na kojima sam bio kao treći makine u kabini sam imao TV sa DVD playerom ,mikrolinijom i laptopom koji umrežen sa ostalim laptopima i IAS-om(ovo je bilo na Dukhana)dok na druga dva broda smještaj mi je bio lošiji nije bilo TV,ni laptopa,samo mikrolinija,tako da kao kadet možeš očekivati da nečeš imati ni ovo zadnje.Ekipa je bila OK,uglavnom su bili naši dok su najčešće Barbe i Kapi bili strejnđeri,Englezi,Nijemci,dok sada ima i naših Barbi i Kapa.Plača ti je sada permanentna u Eurima i za Azaleu imam samo riječi pohvale kao jako korektne (bar su bili prema meni, a nemam tamo ni rođake ni prijatelje).Sada sam na Shella i mogu ti reći da mi je malo krivo što sam promijenio tim ,jer ipak vidim da mi je bilo bolje tamo,a prešao sam samo zato jer sam čuo da se Shell flota širi i da će biti prilika za brže avancavanje mada po meni Shell ima malo čudan sistem rada, dosta papirologije, safety-a i ostalog.Novi sam na ovim forumima i ne znam da li mogu uploadati slike,ali ako se može ,mogu poslati slike LNG Dukhana da vidiš kako sve to izgleda na relativno mladim LNG brodovima

ee jel mi netko moze dat malo konkretnije info vezane za mitsui..danas san bia u azalei na intervju i sve je proslo OK i nude mi VLCC a bia san zainteresiran za lng iako mi je rekla da mogu malo pricekat ako ocu lng ,,ee sad placa asistenta je 700 eur i ne placaju doprinose i ugovor 6month iako mi to pase jer taman mi toliko fali asistenture i kasnije placa treceg 1780eur perm..sta i nije bas nesto!vec 5 god navigan ka motorman i polozia san tu razliku za strojara i sad mi je ostalo zavrsit tih jos 6 miseci za assa.. bia san svugdi od offshore ,lng, producti itd... cak san jedan brod bia i vd 4 eng. !! i sad me zanima ako je netko tamo bia kakav je tretman prema asistentima i dali zaje...??? u dilemi san dali ici uopce ili cekat lng pa ako mi mozete pomoc da dobijem neku predodbu..Hvala!!!

1. Moras biti svjestan da asistente zajebaju svugdi :o
2. Placa za juniore je zbilja mala ali ima i manjih placa:udriglavom
3. Tretman prema asistentima je dobar ali naravno uvik zavisi od onoga ko ti nadredjen tako da to se ne moze generalizirat, a tvoje je da sta vise naucis i sta vise radis i bunis se sta manje :mad:
4. Na VLCC, methanol carrier, produkt, LPG, kontejneri, car carrier (Japanska i Singapurska strana) ima vise juniora Crnogoraca i skroz su fer i normalni ljudi, vecinom je top four i par juniora a ostalo filipinci juniori ili posada rijetko indijci. Ima i dosta Poljaka u zadnje vrime:confused:
5. Na LNG (Europska strana,London) juniori su vecinom Hrvati, sa mixom Rumunja, Poljaka, Latvijaca i nedavno Indijaca.:hihi
6. Sve ovo krca Azalea (Roterrdam) samo zavisi na koji ces menadgement upast od ovih: Japan, Singapore i London:rolleyes:
7. London drzi LNG sektor ali isto tako i VLCC, produkt i bez obzira sta sve ide preko Azalea-je London daje vece place na VLCC i produkte nego Japanska strana;)
8. Asistenti svugdi imaj iste place i tocno je oko 700 eura.:p
9. Problem je i taj da ako dodjes sa drugog broda (kao asistent) sa tek polozenim porucnickim a nisi nikad bija na LNG salju te opet kao asistenta 6 miseci i sa placom asistenta:udriglavom
10. Imaju jos i asistent/kadet dnevnik kojega moras vodit bez obzira na nacionalni dnevnik koji dobijes u luckoj kapetaniji:kafa
11. Velika je razlika u placama izmedju VLCC i LNG a LNG je masu laksi, pogotovo turbinas, dok novi Q-flex je isto sa motorom i jos je gori od VLCC jer ima dva motora:udriglavom:udriglavom

Eto

Sta god odlucija i napravija sretno i mirno more:uzdravlje:uzdravlje

vlcc

vlcc

ee jel mi netko moze dat malo konkretnije info vezane za mitsui..danas san bia u azalei na intervju i sve je proslo OK i nude mi VLCC a bia san zainteresiran za lng iako mi je rekla da mogu malo pricekat ako ocu lng ,,ee sad placa asistenta je 700 eur i ne placaju doprinose i ugovor 6month iako mi to pase jer taman mi toliko fali asistenture i kasnije placa treceg 1780eur perm..sta i nije bas nesto!vec 5 god navigan ka motorman i polozia san tu razliku za strojara i sad mi je ostalo zavrsit tih jos 6 miseci za assa.. bia san svugdi od offshore ,lng, producti itd... cak san jedan brod bia i vd 4 eng. !! i sad me zanima ako je netko tamo bia kakav je tretman prema asistentima i dali zaje...??? u dilemi san dali ici uopce ili cekat lng pa ako mi mozete pomoc da dobijem neku predodbu..Hvala!!!

Bija na mitsuija vlcc, nema ??anse nikakve se pribaciti na lng, priča san i to neslu?žbeno sa glavnim čovikon u rotterdamu za ukrcaj, ka?že mi da in se to ne isplati ??kolovati prvo čovika za vlcc, pa onda ga ??kolovati za lng, da će radije uzeti nekog sa strane.
Na vlcc ti ne bi priporučija poći, nema ni zabave ni prijatelja, ćuza.

Ja san mislia da mitsui prima asistente samo na LNG, jer koliko san informiran asistenti na tankerima su im uglavnom Crnogorci.

1. Moras biti svjestan da asistente zajebaju svugdi :o
2. Placa za juniore je zbilja mala ali ima i manjih placa:udriglavom
3. Tretman prema asistentima je dobar ali naravno uvik zavisi od onoga ko ti nadredjen tako da to se ne moze generalizirat, a tvoje je da sta vise naucis i sta vise radis i bunis se sta manje :mad:
4. Na VLCC, methanol carrier, produkt, LPG, kontejneri, car carrier (Japanska i Singapurska strana) ima vise juniora Crnogoraca i skroz su fer i normalni ljudi, vecinom je top four i par juniora a ostalo filipinci juniori ili posada rijetko indijci. Ima i dosta Poljaka u zadnje vrime:confused:
5. Na LNG (Europska strana,London) juniori su vecinom Hrvati, sa mixom Rumunja, Poljaka, Latvijaca i nedavno Indijaca.:hihi
6. Sve ovo krca Azalea (Roterrdam) samo zavisi na koji ces menadgement upast od ovih: Japan, Singapore i London:rolleyes:
7. London drzi LNG sektor ali isto tako i VLCC, produkt i bez obzira sta sve ide preko Azalea-je London daje vece place na VLCC i produkte nego Japanska strana;)
8. Asistenti svugdi imaj iste place i tocno je oko 700 eura.:p
9. Problem je i taj da ako dodjes sa drugog broda (kao asistent) sa tek polozenim porucnickim a nisi nikad bija na LNG salju te opet kao asistenta 6 miseci i sa placom asistenta:udriglavom
10. Imaju jos i asistent/kadet dnevnik kojega moras vodit bez obzira na nacionalni dnevnik koji dobijes u luckoj kapetaniji:kafa
11. Velika je razlika u placama izmedju VLCC i LNG a LNG je masu laksi, pogotovo turbinas, dok novi Q-flex je isto sa motorom i jos je gori od VLCC jer ima dva motora:udriglavom:udriglavom

Eto

Sta god odlucija i napravija sretno i mirno more:uzdravlje:uzdravlje

Kolega sve potpisujem osim
9. Problem je i taj da ako dodjes sa drugog broda (kao asistent) sa tek polozenim porucnickim a nisi nikad bija na LNG salju te opet kao asistenta 6 miseci i sa placom asistenta

Nije vise tako,terca krcaju kao extra trecega i placa mu je oko 1350eura permanent,i to obicno jedan ugovor pa je poslje terco..

Kolega sve potpisujem osim
9. Problem je i taj da ako dodjes sa drugog broda (kao asistent) sa tek polozenim porucnickim a nisi nikad bija na LNG salju te opet kao asistenta 6 miseci i sa placom asistenta

Nije vise tako,terca krcaju kao extra trecega i placa mu je oko 1350eura permanent,i to obicno jedan ugovor pa je poslje terco..

Ajde bas mi je drago jer san ima par slucajeva gore navedenih. Moze bit da su se malo opametili (cisto sumnjam) jer in je pocelo falit ljudi.......ili je nesto drugo u igri......sve u svemu opet dobro...............:uzdravlje

Pozdrav ljudi!
Imam odradjenu kadeturu na LNG-u,visu pomorsku skolu,2 ispita mi fali do diplome visoke pom.,porucnicki ispit.
Od breveta:
2.GMDSS General radio operators certificate
3.Advanced liquified gas tanker operations
4.Basic training
5.Tanker familiarization certificate
6.Medical first aid certificate
7.Advanced fire-fighting
8.Radar opservation and Automatic Plotting aid ARPA simulation-operation level
9.Proficiency in survival craft rescue boats operations
10.ECDIS-Electronic Chart Display Information System Training
Odlicno znam engleski i talianski jezik.
I evo vec neko vrijeme trazim ukrcaj(cruiser,offshore,LNG).Mogu rec da nitko ne trza previse...boo...bit ce recesija,ne znam.
Di sam ja bio na kadeturi Thoome ima samo dva broda ...od golara...oni puni...
Zovem svih zivih....ali...nis...
Banana..

ojla,
evo ako ste ikad pomislili na TK, vjerujem da vec sve znate, ali evo ipak nekoliko informacija o TK LNG grupi....
vec sam 2ipo godine tamo kao terco kuverte, a avancamenat jos nije na vidiku, unatoc ispunjem uvjetima (dakle, tri preporuke&more i polozen SCOPE za terca i za sekonda), i bezbroj poslanih mailova i telefonskih razgovora, uvijek je to iduci brod ili znate sad je situacija takva, a posao treba jer troskove u ovo doba ekonomskog rasula da ne spominjem,
dalje:
SCOPE ili Seafarer Competence for Professional Excelence, inovativan, ali po mom misljenju izrazito glup i neposten nacin dokazivanja spremnosti za buduci rank... naime, radi se o tome da se prilikom ukrcaja na brod odredi 5-6 kompetencija pa se iste polazu kroz citav tour of duty.... samo za primjer, terco ima otprilike 36 tih kompetencija, sekondo 10 a chief mate okolo 40...limit je otprilike 10ak po tour of dutyu...i kad se sve to zavrsi nitko ne garantira unaprijedjenje...
O samoj firmi:
Indijci dominiraju, na samom poslu i ne bas, koliko u napredovanju (hm, mozda pisulje iz ofisa padaju na ono simpaticno klimanje glavom) , nasih ima nesto manje i ostatak sjeverna europa...
Place su odlicne....ajmo reci... 2644xeu za terca permanent... 3-2 ugovori....
imaju 4 qflexa, 3 RG2, 2 tangu i neka 2 na koje idu samo talijani...brodovi su osrednje opremljenosti bez interneta,
iduce cu reci sto blaze mogu, jer nemam dobra iskustva sa indijcima, pa evo, ukoliko vam ne smetaju mirisi i zvuci svojstveni samo indiji posjetite teekay.com web adresu za ostale informacije , a imate i online aplikaciju...
kao sto vec napomenuh, avancamenat ne ocekujte bas skoro....

Ja, naprosto izdeprimiran nemogucnoscu napredovanja i potaknut upravo pricama, kako fali ljudi na svim kompanijama, te ovo te ono, uzesce me svak, i to, danas sam se uvjerio kako to nije istina i kako sve te kompanije ustvari nemaju mjesta...i kako svi oni imaju po par brodova, drze ljude na rotaciji i nitko normalan se nece makne...
nakon svega ne preostaje mi nista drugo nego stati tu di jesam....
usput, mene zanima, ali bez bulazni i lazhi, ima li itko itko iskustva sa k-lineom, kakve su place, ugovori, avancamenti, ima li mista, koja je razlika izmedju kline europe i kline asia.
koga zvat za ukrcaj, mlikotu ili zorovica ili vodopivca ili je svejedno
i jeli istina da nema indijaca???
tanti saluti...
ps - ovo nije #plz help me post# nego samo moje iskustvo u borbi sa silom trulih kapitalista...

Sta da kazem, znam vise manje sve o tk-u, mislim da tamo uzimaju ali ne bez iskustva u ranku, znam jednoga barbu na lng-u, bija san pita za kadeturu tamo ali nisu uzimali kadete a trece samo sa iskustvom, nekoga ko nema bar brod na lng-u u ranku, tesko da ce uzeti na tk. Meni je frend, posa tamo nakon jednog broda odradenoga na Pronava i odma je upa, kaze covik da tamo vecina cifova koji su obicno prebaceni sa produkata slabo znaju oko plina, i da su cifovi na pronava magistri za ove tamo.
TK Ugovori su ok placa je ok, ima boljih firmi od tk ali se na njih tesko upada jer imaju dva do tri broda i sve je vec popunjeno, npr. k-line.
Evo ja sam otuka kadeturu na pronava i idem za trecega odma nakon polozene klase tako da nije bilo problema sa ukrcajem, ali zna se da su tamo najmanje place cak manje nego na produktima ili crudu drugdje... Pa se nije problem ukrcati, pogotovo jer sam "njihov".
Tiamatu zelin da nade sto brze ukrcaj i to na neku dobru kompaniju. I to sto prije.
A user_n probaj priko Zorovica, cuja san da on ima puno bolje uvjete za junior oficire nego Mlikota, ali na kraju krajeva sibnes obojici pa vidis sta kazu... Samo sta mislin da Zorovic ima jedan ili dva broda a to je popunjeno...
Podrav, do sljedece prilike posto nemam neta na brodu.

Back