Traktat o psihologiji - percepcija
(maturalni rad)
Isprogramirao sam software alat za psihologiju i radi bez greške. Heurekaaa!
10 RUN: pomorac.net
20 INPUT specimen: Andrija
30 Specimen COPY: INPUT Jutarnji List
ZAGREB - Kako bi dokazao koliko je posao saborskog zastupnika stresan i zašto zaslužuju povlaštenu mirovinu predsjednik Kluba HDZ-a Andrija Hebrang otkrio je u Saboru kako je nedavno kod troje zastupnika otkriven karcinom, a kod dvoje dijabetes.
- Nedavno smo imali sistematski pregled, na koji se pola zastupnika nije odazvalo. Nažalost, nađena su nova tri karcinoma i to kod ljudi starosti od 40 do 50 godina. To je danak stresu - tvrdi Hebrang. Premda je HDZ-ova većina podržala pooštravanje uvjeta za stjecanje povlaštene mirovine zastupnici su spremno stali u obranu svojih prava i optužbi kako ne rade ništa za veliku plaću. Hebrang tvrdi kako su saborske plaće u odnosu na BDP najmanje u Europi.
-Hebrang je, uz ostalo, rekao da ekstremni stres kojem su izloženi saborski zasupnici rezultira malignim oboljenjima. Na nedavnom su sistematskom pregledu u Saboru, tako, tvrdi Hebrang “otkrivena tri nova karcinoma”.
- nedavno provedeno istraživanje pokazalo je da u zanimanja povezana s jakim stresom spadaju poslovi vezani za edukaciju (prosvjeta i slične profesije), skrb o drugima (medicinsko osoblje, posebice medicinske sestre) i rukovođenje (menadžment), poslovi tajnice, novinara, policijskih djelatnika i srednje rangiranih menadžera, kontrolora zračnih letova, liječnika, burzovnih agenata i majki male djece.
40 PROCESSING...
50 ZDRAVA PAMET: Not found in this specimen
60 Idle
Pročitao sam ovu raspravu, ne bih sada ulazio u polemike tipa "pet kora, sedam kora" - radije ću ponuditi prilog gostima koji nisu pomorci... Prije toga, samo da napomenem da na listi zanimanja, prema stresu i rizicima (iz Jutarnjeg) - POMORAC nije spomenut. Znači to ne postoji ili se smatra životnim stilom de luxe. OK evo sada malo... prilog da gosti vide gdje i koliko gavranovi zarađuju:
S A F E T Y D A T A S H E E T
-------------------------------------------------------------------------------------
1. Identification of the substance/preparation and of the company/undertaking
product use Industrial applications
EMERGENCY TELEPHONE 44-(0)1482-89........
EMERGENCY FAX 44-(0)1932-76........
EMERGENCY e-mail ..cares@...com
-------------------------------------------------------------------------------------
2. Composition/information on ingredients
... F+; R12;
... Carc. Cat. 1; R45
... Muta. Cat. 2; R46
... F+; R12
... Carc. Cat. 1; R45
... Muta. Cat. 2; R46
... F+; R12
3. Hazards identification (this substance is classified as dangerous according to Directive 67/548/EEC as amended and adapted. Classification and labeling have been performed according to EU directives 1999/45/EC and 67/548/EEC as amended and adapted.
Other Regulations Inventories:
Australian inventory (AICS): Listed on inventory.
Canada inventory (DSL): Listed on inventory.
China inventory (IECS): Not listed.
EC inventory (EINECS): Listed on inventory
Japan inventory (ENCS): Not listed.
Korea Inventory (ECL): Listed on inventory.
Philippine Inventory (PICCS): Not listed.
US Inventory (TSCA): Listed on inventory.
Restriction to Market Directive:
P99 - Restricted to professional users. Attention: Avoid exposure, obtain special instruction before handling and use.
ITD. ITD.
Ovo je iz SAFETY DATA SHEET ... Istaknut na svim mjestima na brodu gdje posada češće zalazi, npr. brodska MENZA. Ovaj "sheet" u originalu ima ukupno 16 "članaka" zakona (za samo jedan teret), koji se ne smije prekršiti - zbog vlastite kože ponajprije, a onda zbog odgovornosti prema planeti ZEMLJA... da, dobro ste pročitali jer se ovakvim brodom i teretom može izazvati "DISASTER". Ovisno o vrsti tereta, "zakona/članaka" može biti i više nego u ovom primjeru.
Ovo gore iznad pod 2. znači npr.
R12 - extremely flammable.
R45 - may cause cancer.
R46 - may cause heritable genetic damage.
(ima toga još "oho-ho!" što se tiče R-phrases, ali ne da mi se tipkati).
Hajde, neka mi sada "specimen" Andrija, alkemičar i nadri liječnik - odgovori: Čemu su to izloženi ci'enjeni zastupnici, njegovi kolege i štićenici. Da li spavaju s aparatom za disanje ispod jastuka kao što sam ja imao priliku (morao), na brodu koji prevozi ovakav teret (inače radi se o LPG koji je bio capable za transport svega što se može ukapljiti, na bilo kojoj temperaturi i pritisku, plus neke kemikalije onako usput).
Kada sam se "zabrinuo" za zdravlje zastupnika jedan mi je rekao: "Boli me kurac, ja ću biti gore 4 godine".
Dakle, kakve su to R-fraze istaknute tamo u restoranu gdje Sabor marendaje?
MR08 - Oprez, marenda za 8 kuna, prekomjerna težina!
!