• Raspored Ispita

Ispit za upravitelja

Ekipa ,

ja san ima nesrecu da san '97 do '99 naviga na zastavi Isle of Man , koju tada HR nije priznavala kao flag state . I onda mi se desilo da san mora polagat ti ispit ( brevet je C/E ,3000 kw ) . Kad san pita kapetaniju u Splitu ,( brevet izdan u Splitu ) , rekli su da je taj ispit jedanput godisnje , kad se prijavi dovoljno kandidata . Onda san zva sve ostale kapetanije , i u Dubrovniku su rekli da imaju ispit svake srijede . Kad san pita sto naucit , poslali su mi skrpitu od oko 40tak stranica , vecinom Marpol , ODME i slicno .
Ispit je bia dogovoren , trajao je negdje oko pola sata , samo usmeno , i isti dan san dobia potvrdu , sa kojn sam posli obnovia brevet , ali da nisan procita skriptu , nema sanse da bi prosa .
Kako je vremenski odmak skoro 10 godina , nisan siguran koliko ovo pomaze , ali valjda je svaka informacija dobrodosla .
Pozdrav

Oprostite sto nisam prije vidio da ima novih pitanja u ovom postu. Kako sam "friski" sa ispita, red je da kazem o cemu se radi. Dakle, isti popis literature sam i ja dobio - Marpol, SOLAS... sto je ogromna kolicina podataka. Kod mene se radilo o tome da "znam" novosti od svega toga koje su se dogodile (usle u primjenu vani i kod nas) u zadnjih pet godina. Na primjer, pitanje o common railu, bilge water separatoru (alarmi), ind. diagram (sad je sve elektronika, prati se na kompjutoru), pa zatim - koje sve anekse ima Marpol (trik pitanje, sva tri ponudjena odgovora su vrlo slicna), uglavnom, nekih dvadesetak pitanja, potrebno je odgovoriti na vise od 60%. Sa mnom je bio jos jedan gospodin, imao je razlicita pitanja, tako da (i kada bih se sjetio svega) nema koristi od tocnog navodjenja pitanja. Skriptu nisam imao, a u Rijeci sam "morao" polagati. Mislim da za ovu godinu nema vise ispita za upravitelja. Eto toliko, pozdrav.

Oprostite sto nisam prije vidio da ima novih pitanja u ovom postu. Kako sam "friski" sa ispita, red je da kazem o cemu se radi. Dakle, isti popis literature sam i ja dobio - Marpol, SOLAS... sto je ogromna kolicina podataka. Kod mene se radilo o tome da "znam" novosti od svega toga koje su se dogodile (usle u primjenu vani i kod nas) u zadnjih pet godina. Na primjer, pitanje o common railu, bilge water separatoru (alarmi), ind. diagram (sad je sve elektronika, prati se na kompjutoru), pa zatim - koje sve anekse ima Marpol (trik pitanje, sva tri ponudjena odgovora su vrlo slicna), uglavnom, nekih dvadesetak pitanja, potrebno je odgovoriti na vise od 60%. Sa mnom je bio jos jedan gospodin, imao je razlicita pitanja, tako da (i kada bih se sjetio svega) nema koristi od tocnog navodjenja pitanja. Skriptu nisam imao, a u Rijeci sam "morao" polagati. Mislim da za ovu godinu nema vise ispita za upravitelja. Eto toliko, pozdrav.

Da li su pitanja bazirana samo na tim "novotarijama" u MARPOL-u i SOLAS-u.Znaci koliko sam ja shvatio pise se pismeni s otprilike dvadesetak pitanja od kojih svako ima ponudena tri odgovora od kojih je samo jedan tocan!? Isto "moram" polagat u Rijeci.

Last edited:
Tako je, pitanja su bazirana na "novotarijama". Jedno pitanje - tri ponudjena odgovora od kojih je samo jedan tocan (znaci treba i malo srece ako bas ne znas odgovor). Uglavnom - nije strasno. Naravno da nas ne mogu usporedjivati sa tek izislim studentima, u glavi imamo neke druge brige, a toga je i sama komisija (stvarno su fer i pomognu ako treba) svjesna.

Ajde prika u drugi grad i produzi bravet. Nikom nista ne govori nego samo dodi i reci da bi produzia bravet. Meni je prika tako produzia za kapa u Zadru umisto u Sibeniku bez beda, a u Sibeniku su mu rekli da nemoze. Probaj mos samo ustedit nazovi kapetaniju drugog grada na telefon i pitaj i vidices. Reci da sad zivis u tom gradu s curom da ti se neda ici u Rijeku ili di vec.

Ma nemora?? u drugom gradu ni??ta govoriti za??to tu obnavlja??,niti te tko pita,ja sam u Zadru obnovio za 2E, jer u Rijeci nisu htjeli, jer odavno mi je bio isteka, i sve je pro??lo bez pitanja.

Ma nemora?? u drugom gradu ni??ta govoriti za??to tu obnavlja??,niti te tko pita,ja sam u Zadru obnovio za 2E, jer u Rijeci nisu htjeli, jer odavno mi je bio isteka, i sve je pro??lo bez pitanja.

Tako je prika, najteze ispada obnovit bravet u svom gradu ( nebitno koji je). jer tamo te kapetanija zna pa uvik ka da ti cine uslugu. Stoka a pitaju li se zasto negdi mozes a negdi ne? To se niko nepita ,bitno je da nam poreze i prireze sibaju. Gamad :mad:

izac cu sad na klasu u 5 misec ,ima li ko bar ta pitanja iz klas ,ja sam klasu za treceg polaga 2000,jel su ta pitanja ista ka iz te klase ,(morala bi bit bilo ih je 700...800,mislin da su sve pokrila) jel to ostalo isto ,il su sta novog izmislili, ok common rail ovo ono ,jel jos tri dana ispitas i pelinkovca u sunca u sibeniku ili???? aj pomagajte da se pripremin.....

e i koliko ce hajduk nabit dinamo ,nas ode petorica kladionicu bacili ,manje vise 1-o za bile ,sta vi kazete...? ja bar dva komada ...to je nasa nada...

Momci aj nesto recite ta nasa licenca za 2E jeli to do 3000kw ili jaca,na koju foru se more dobit ajte pomozite
ja iman za kapa do 3000kw,jeli mogu dobit na onovu te za 2E unlimited

Nemos....triba ti faks tj odslusane i polozene dvi godine brodostrojarstva ,sa tim papirom tek mos ic na kapetaniju, te izac polagat za second engineer > 3000kw.

zahvali hrvatskoj

pozz sa kariba

@crta zara
Ja mislim da ti tu licencu vec imas jer ako imas ka sta pises upravitelj do 3000KW(limitirana licenca za kapa) onda ti taj brevet dopusta da budes 2nd eng unlimited.Ili nemas ovo sta si napisa da imas.

@crta zara
Ja mislim da ti tu licencu vec imas jer ako imas ka sta pises upravitelj do 3000KW(limitirana licenca za kapa) onda ti taj brevet dopusta da budes 2nd eng unlimited.Ili nemas ovo sta si napisa da imas.

Frankie prika nije istina da mozes s brevetom kapa do 3000KW biti 2eng unlimited. Ja san bija u kapetaniji i receno mi je da brevet za kapa do 3000KW je manje nego 2nd unlimited stoga nemoze se na racun kapa do 3000KW dobiti 2nd eng . To ti je sigurno i provjereno 100 posto

@dalmos
Ja sam ima taj brevet do 2002 i onda sam polaga za kapa neograniceno.Do tada sam naviga ka 2nd eng unlinited sa brevetom kojega crta zara spominje.Sad ili se nesto prominilo ili sam ja naviga bez licence prema ovome tako ispada.

@dalmos
Ja sam ima taj brevet do 2002 i onda sam polaga za kapa neograniceno.Do tada sam naviga ka 2nd eng unlinited sa brevetom kojega crta zara spominje.Sad ili se nesto prominilo ili sam ja naviga bez licence prema ovome tako ispada.

Sad si me skroz zbunia prika. Ja san ti isa u kapetaniju ( Sibensku) s tim brevetom i tip mi je rekao da taj brevet nije dovoljno jak da bi mi izdao 2nd no limit. Eto zato san siguran . A jedino ako nije razlika od kapetanije do kapetanije jer ako je neka mi neko rece di se moze na osnovu chief eng do 3000 kw dobiti 2nd no limit i sutra idem tamo. :o

@dalmos
Ja sam izvadija taj brevet limited C/E 1999 i on me je pokriva da navigam kao 2nd eng(prvi makine) do 2002 kada sam steka uvjete za C/E unlimited.Pa meni sama logika ako si limitirani C/E govori da si unlimited 2nd.Ili su ovi opet izmislili nesto novo.
Prilikom produzenja C/E unlimited zadnji put a kako nisam bija upravitelj zamalo mi ga nisu produzili(virova ti ili ne).

Evo bas sam pita kolegu nizozemca koji ima limitirani C/E ali mu stoji druga neka snaga(8000 KW) i on kaze limitiran je za upravitelja do te snage a za druge pozicije ispod je sve unlimited.Upravo ono sta i meni govori zdrav razum.
I jos nesto sad sam se sitija kad sam trazija u to vrime liberijski brevet izdan mi je 1st assistant engineer licence unlimited temeljem breveta kojeg spominjem.Mozda cak doma imam ove brevete ako ih nisam zajitnija pa cu nastojat skenirat i poslat na PM.
Opet mi nije jasno u ovoj ciloj prici.Znaci ti mozes bit C/E do 3000 KW,a sta ako ides na poziciju 2nd sta onda mozes pokrivat isto samo do 3000KW???? Je li to znaci da mozes biti i samo motorman sa tim brevetom na pogonima do 3000 KW jer ako je to to pa koji ce nam qrac onda takvi breveti.

@dalmos
Ja sam izvadija taj brevet limited C/E 1999 i on me je pokriva da navigam kao 2nd eng(prvi makine) do 2002 kada sam steka uvjete za C/E unlimited.Pa meni sama logika ako si limitirani C/E govori da si unlimited 2nd.Ili su ovi opet izmislili nesto novo.
Prilikom produzenja C/E unlimited zadnji put a kako nisam bija upravitelj zamalo mi ga nisu produzili(virova ti ili ne).

Evo bas sam pita kolegu nizozemca koji ima limitirani C/E ali mu stoji druga neka snaga(8000 KW) i on kaze limitiran je za upravitelja do te snage a za druge pozicije ispod je sve unlimited.Upravo ono sta i meni govori zdrav razum.
I jos nesto sad sam se sitija kad sam trazija u to vrime liberijski brevet izdan mi je 1st assistant engineer licence unlimited temeljem breveta kojeg spominjem.Mozda cak doma imam ove brevete ako ih nisam zajitnija pa cu nastojat skenirat i poslat na PM.
Opet mi nije jasno u ovoj ciloj prici.Znaci ti mozes bit C/E do 3000 KW,a sta ako ides na poziciju 2nd sta onda mozes pokrivat isto samo do 3000KW???? Je li to znaci da mozes biti i samo motorman sa tim brevetom na pogonima do 3000 KW jer ako je to to pa koji ce nam qrac onda takvi breveti.

Frankie po novome se nemoze brevetom od C/E do 3000KW dobiti brevet za 2nd unlimited. Kazem ti jer san rat vodia u kapetaniji u SIbeniku i jos mi je reklo da kako to ne kuzim. ( Ispa ja glup :udriglavom ) Mada je i meni zdrav razum rekao da ako si kapo limitirani da si sekondo ne limitirani ali to je samo jos jedna od Hrvatskih prava koja nam pruzaju za ''laksi zivot'' :udriglavom

Pa ovo je stvarno ludo da ludje ne moze bit.Ma ne prijava boravista vanka nego treba zatrazit drzavljanstvo CG i vratit ovima putovnicu.
Na kraju krajeva mogu mi na putovnici bit i 2 prekrizena reketa hebe mi se.

U pravu si, ali na kraju tog clanka pise i ovo: "...ostvari najmanje 3 mjeseca potvrđene plovidbene službe u posljednjih godinu dana obavljajući dužnosti koje odgovaraju svjedodžbi koju posjeduje ili kao neposredni niži časnik ili kao prekobrojni časnik, a ostali dio do najmanje jedne godine potvrđene plovidbene službe tijekom proteklih pet godina obavljajući bilo koje dužnosti u bilo kojem svojstvu ukrcaja na brodu bez obzira na veličinu ili snagu porivnog stroja."

Kako sam zakasnio obnoviti na vrijeme, a radim 28/28, nisam uspio skupiti ta tri mjeseca u protekloj godini. Tj, nisam ih imao - zakonski, bez obzira sto sam radio svo to vrijeme. Kao da sam bio ukrcan na crno ;) Jbg, da sam znao da ce mi bitan biti svaki mjesec, pazio bih. Kako god, bio sam na tom ispitu obnove, i (malo netagnuto) polozio. Nije da mi je bio nesto bitan taj certifikat, bitniji mi je datum na njemu. Sada me nece biti iducih pet godina na nikakvim prijavama za mirovinsko i zdravstveno, a za pet godina ce se valjda nesto promijeniti. Na bolje nadam se. Ako nekoga zanimaju pitanja...
Pozdrav Ecrop,
zanimaju me pitanja za obnovu breveta.Molim vas da mi ih posaljete .
Pozdrav
Crt

Back