Fakultet ili...

Htio bih spomenuti kako bi u buduce, ako se forum razvije trebalo obavezno prosiriti broj podforuma jer ovi koji jesu nisu dovoljni za razne tematike kao npr. opcenito o nautici i moru (marine, luke itd..) , zatim zivot pomoraca - problemi mirovinsko/zdravstveno, problemi na poslu i sl., pomorsko zakonodavstvo...

Uglavnom imajte to na umu ;

To sto si sad rekao da fakultet gubi vrijednost ispao si ne budala nego budaletina!!! Fax je uvijek vrijedio i vrijedit ce, pogotovo u danasnja vremena, a tu vas vidim ima onih sa srednjom pomorskom koji su ljubomorni na nas koji imamo zavrsen fax ali to je vasa stvar, ipak kolega nije svatko sposoban za zavrsit fakultet, za to treba imat kapacitet, za sto pojedinci nisu sposobni!!! Priča od tebe i Josea ne drzi vodu, zavrsili ste srenju, za vise niste kapacitet pa sa ovim debilnim komentarima tipa kako fakultet gubi vrijednost lijecite frustracije! U svom zivotu nisam cuo vece gluposti i budalastine od ove tvoje recenice da fakultete gubi vrijednost, pa ti sine nisi normalan sta izjavljivas!:udriglavom

Alo sine o cemu ti
Ja iman najveci brevet u pomorstvu i skoro apsolutno sve regularne brevete tj one sta ih izdaje RH(Isteka mi Ro-Ro i neman Gas Advance) pa sad ti kontaj koliko ti drago o mom kapacitetu

Ja govorin onako kako je a ne filozofiran

Send from my Mobitelnik

To sto si sad rekao da fakultet gubi vrijednost ispao si ne budala nego budaletina!!! Fax je uvijek vrijedio i vrijedit ce, pogotovo u danasnja vremena, a tu vas vidim ima onih sa srednjom pomorskom koji su ljubomorni na nas koji imamo zavrsen fax ali to je vasa stvar, ipak kolega nije svatko sposoban za zavrsit fakultet, za to treba imat kapacitet, za sto pojedinci nisu sposobni!!! Priča od tebe i Josea ne drzi vodu, zavrsili ste srenju, za vise niste kapacitet pa sa ovim debilnim komentarima tipa kako fakultet gubi vrijednost lijecite frustracije! U svom zivotu nisam cuo vece gluposti i budalastine od ove tvoje recenice da fakultete gubi vrijednost, pa ti sine nisi normalan sta izjavljivas!:udriglavom

teskog kapaciteta u tebe..kad neko sa vakultetom kucka izjavljivas umesto izjavljujes onda stvarno bre fakultet gubi na vrednosti ...ce da budem na televizoru ak zavrsim vakultet?

a je odgovorija je ono ludilo... ako je ovde itko zatucan procitaj sta pises prije nego objavis...
pa citas li sta san napisa uopce nije pitanje je li potribnije imat fax ili nije pa to uopce nije upitno!!!
iman te 2 usrane titule dipl.ing.naut. i mag.ing.naut. (sta je isti quratz ali dobro) i sta san ja sad bolji od nekog tko to nema...?
moran li ti se izjasnit bolje jednostavnije? da fax je potreban i po meni ne 2 ili 3 god vec 5god!!
pitanje je kad upisat fax...
ja smatran da je bolje upisat nakon odradjene kadeture ili bar jednog ugovora od 6mj i to govorin na temelju svog iskustva jer san prosa i fax i nesto navigacije sta ka kadet sta ka timunjer i sad kad stanen i razmislin bilo bi mi draze da san prvo otuka kadeturu ne radi godina faxa ili cega vec nego mi se to cini prirodniji i normalniji pocetak pomorske karijere ali to je moje misljenje...
pa ljudi je li vama cilj citat ili samo pisat sta Vam odgovara!?
tipicno hrvatska posla vecina ih prica i drzi monologe a malo nas vodi razgovor! zalosno! :(

Nebi bilo lose odraditi godinu dana kadeturu pa onda upisat fax, ali sto ako nakon odrađene kadeture tučeÅ¡ 5 godina plus oduzi se jedna, a nisi isao na brod u tih 5-6 godina? TeÅ¡ko da ćete ijedna firma uzeti za terca budući da nisi navigavao 5-6 godina, mislim da bi ti opet trazili da ides kao kadet jer bi oni rekli tipa nisi navigavao 5-6 godina, tehnologija je napredovala, moras opet isponova sve! Sto onda uraditi, ici ponovo kao kadet unatoc odrađenoj kadeturi? Ovo nisi obrazlozio u svom odgovoru zato sam onako reagirao, a dobro sam procitao sto si sve napisao!!!:uzdravlje

teskog kapaciteta u tebe..kad neko sa vakultetom kucka izjavljivas umesto izjavljujes onda stvarno bre fakultet gubi na vrednosti ...ce da budem na televizoru ak zavrsim vakultet?

Brzo sam pisao, da se potkrasti greška, ljudi smo i ljudski je griješiti! Ispravi me ako nije sve napisano gramatički točno!:hihi

Ne znam sto bih bio ljubomoran,kad ja mogu dok neko studira da zaradim nesto para,da dobijem iskustva,pokazem se dokazem se,da me ceka novi ugovor,polozim klasu,zavrsim kurseve,a ti i dalje studiras.
Prije ce bit da se ti tjesis jer kad si zavrsavao fakultet tad je znacilo,danas ne,sve to mozes na druge nacine da uradis,fakultet nije potreban,a i nisu mozda postojali svi ti kursevi,i ako su postojali bili su mnogo skupi,za razliku od danas,da ih imas na sve strane.
Kao sto rekoh jednog dana ako hoces da se pohvalis sa tim papirom.

Ja nisam zavrsio fax da se hvalim s papirom, nego da mi bude lakše, a bio sam na brodu i osobno se uvjerio koliko vrijedi papir, a pogotovo koliko je bitan njima u officeu, a bitan je i njima u officeu i casnicima na brodu! Sa mnom je bio jedan sa tim tvojim tecajem pa je bio predmet sprdnje od kapetana i chiefa, tipa ono tecaj je napravljen za one koji nisu bili sposobni zavrsiti bar visu! Sto se tice nasih fakulteta jedini problem je ta praksa koje nema, ali nije mi bio problem kad sam dosao na brod kao kadet, jer sam imao dobro teorijsko znanje koje sam stekao na fakultetu pa mi nije bio nikakav problem teoriju primjeniti u praksi!:uzdravlje

Ljudi šta vam je..odrasli ste, trebate malo popustit..tako barem kažu da pametniji popusti. Nemojte se prepucavat ko djeca. Najlakše srat jedan po drugom,ja sam ovo ti si ono..Dajte ljudi gdje ovo vodi.

Brzo sam pisao, d a se potkrasti greška, ljudi smo i ljudski je griješiti! Ispravi me ako nije sve napisano gramatički točno!:hihi

Bravo..ljudski je grijesiti ..naravno da je i ljudski ne znati! sve je napisano gramaticki tocno ipak si akademski obrazovan.

Ljudski je grijesiti ,rugati se drugom i omalovazavti kako si vec napisa da je doticni bija predmet sprdnje na brodu je totalno NELJUDSKI ...sad ti vidi sebe kako si obrazovan i tog cifa/barbu sta su mu se rugali isto fakultetski obrazovani sigurno znaju da je grijesiti ljudski al vidis kako neznas da je NELJUDSKI sprdat i rugat se nekom!! tu dolazimo opet da fakultet ne cini covjeka boljim ni losim da je sve individualno
malo smo isli u off jer svaka tema koja dotakne fakultet ili posebni program nazalost povlaci sa sobom tezu tko je pametan tko je glup tko je bolji tko nije ,a to je disaster citat na forumu ...velika sramota pogotovo za novopecene kojima govno jos nije proslo kroz kanizelu!

Last edited:
pomorci koji nisu zavrsili fakultet bi se tribali sramit. svi brodovi kojima zapovijeda visoko skolovani kadar su daleko bolji od brodova kojima zapovijeda tzv. guba, dno zivota bez fakulteta koji bi da je svit realan zapravo bili jedna niza rasa kojoj ne bi dali niti piketavat

hebes zivot bez vakulteta. vidi mene, ni dvi recenice ne znan sastavit. mucan i na tastaturi. zato nikad i nece bit nista od mene. da je bilo ucit...

otisli smo daleko u offtopic i jos dalje !!!
ova tema nema smisla na ovaj nacin , pa sam ja eto malo "procacka" i izvadija jednu dobru staru temu
kad je puno veci broj iskusnih pomoraca (koji plove) aktivniji bio na forumu. U toj temi jako velik broj tih
starijih upravo govori kako oni savjetuju prvo faks, isto tako nekolicina njih iskreno se kaje sto nije zavrsila visu itd.
pa eto da neprepisivam samo cu zalipit ovdi taj link:
http://www.pomorac.net/forum/otvore...-fax-ili-brod-pitanje-za-morske-vukove-d.html

U ostalom njihovo misljenje nemora bit vasa odluka nego arugmenti stariji kolega vas moraju zainteresirat da prihvatite ili odbacite misljenje "prvo faks pa brod " ili "brod pa faks" ,u zivotu uvik ima onih specijalnih sta nemora znacit da su falili sa svojim odabirom. Svatko je jedinka za sebe i svatko ima svoj slijed misljenja i dogadaja.

Uglavnom koliko sam skuzija postoje tri varijacije:
1. Upisati faks nakon srednje i zavrsit ga pa krenit na brod ka kadet/asistent.
2. Nakon srednje na brod napravit kadeturu/asistenturu polozit porucnicki i upisat faks.
3. Nakon srednje na brod nastavit plovit te nakon 36 miseci navigacije upisat PPOP (Posebni program obrazovanja pomoraca)

Sretno :cool:

fala Perza

to san pokusava nac. tema vec prozvakana i pise samo da se pise. ja prvo naviga, pa rjesija tu visu i ni sam ne znan sta bi reka da je bolje. sve je to isti qrc na kraju price. na kraju je samo bitno da se uspijes negdi ukrcat u ovo vrime a za to ti nece pomoc ni srednja ni fakultet nego samo neka luda srica. ako vec imas toliko srice onda ces nekako i fakultet rijesit s vrimenon. mozda bi najbolje bilo cinit ka englezi... malo navigacije pa malo skole. u 5 godina rijesu i skolu i asistenturu ali mi jos uvik imamo krivi pasos za tako nesto

ajde mi sad dajte koji savjet za laptok

Bravo..ljudski je grijesiti ..naravno da je i ljudski ne znati! sve je napisano gramaticki tocno ipak si akademski obrazovan.

Ljudski je grijesiti ,rugati se drugom i omalovazavti kako si vec napisa da je doticni bija predmet sprdnje na brodu je totalno NELJUDSKI ...sad ti vidi sebe kako si obrazovan i tog cifa/barbu sta su mu se rugali isto fakultetski obrazovani sigurno znaju da je grijesiti ljudski al vidis kako neznas da je NELJUDSKI sprdat i rugat se nekom!! tu dolazimo opet da fakultet ne cini covjeka boljim ni losim da je sve individualno
malo smo isli u off jer svaka tema koja dotakne fakultet ili posebni program nazalost povlaci sa sobom tezu tko je pametan tko je glup tko je bolji tko nije ,a to je disaster citat na forumu ...velika sramota pogotovo za novopecene kojima govno jos nije proslo kroz kanizelu!

Sigurno je neljudski, ni meni nije bilo ugodno slusati njihovu sprdacinu na njegov racun i svakako nije lijepo, ali nazalost kod dosta slucaja je danas tako. Ja nikome nisam rekao niti imam namjeru govoriti da mora na fax, ne mora, ali ce njemu sutra biti sigurno lakse biti sa visom se ukrcati i avancavati nego bez, a ovaj tecaj vrijedi isto tako za avancemente, ali ti se nikad nece vrednovati kao fax, a da ne kazem da ce biti isti kao fax, tu se javlja jedno drugo pitanje na koje zelim odgovoriti, ali me svi krivo shvate, a to je sto nakon navigavanja? Primjer, navigajes cca 5 godina i zbog zdravstvenih ili nekih drugih razloga vise nemozes i/ili nesmijes navigaavati, ako imas fax imas sansu na kopnu traziti posao i raditi, placa je znatno manja, ali si koliko toliko siguran, a ako imas tecaj onda sjedi kuci i gledaj sta ces. Istina da netko tko sa srednjom ode odmah na brod dođe do sekonda ili chiefa, dok ovaj drugi sa 25 diplomira i tek pocme. Iskustvo ce s vremenom i praksom doci, ali ovaj sa faksom je sigurno u boljoj poziciji na duge staze nego ovaj s tecajem. Meni je chief osobno bio rekao da bi me ostavio za terca nakon prvog dijela kadeture, ali nisam imao D17 i polozen porucnicki, a sa 26 sam poceo, tako da to tko je poceo prije nema nikakve veze, ako ucis i radis brzo ces avancati, a lova ce doci. Nitko se nije rodio naucan i nitko nije preko noci dosao do para, osim ako nije ukrao, kao nasi politicari. Lijep pozdrav i mirno more:uzdravlje

Postovanje zavrsio sam Pomorsku skolu i u 9. misec krecen na kadeturu koju mislim odraditi u komadu. Nakon porucnickom bi lako priko veza nasa posao u svojstvu casnika i tu se otvara problem jer nisam pametan dali je bolje uvatit se te 3 god faksa ili tuc misece na brodu za oni tecaj od 10 000 ako uopce bude postoja dok ih nakupin .Daleko me najvise zanimalo dali je moguce vanredni fakultet polagat pararlelno sa plovidbom koja je 6. miseci god. jer se kao netriba dolazit na sve sate predavnja nego samo na ispite. ako mi mozete pomoc u dilemi bio bi zahvalan.

Po meni na fakultetu neces nauciti nista pametno,vise bi naucio na brodu u godini dana nego na tri godine fakulteta. Samo je problem sto bez akademske naobrazbe nisi nitko i nista koliko god da znas raditi svoj posao,danas se cijeni samo papir.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Postovanje zavrsio sam Pomorsku skolu i u 9. misec krecen na kadeturu koju mislim odraditi u komadu. Nakon porucnickom bi lako priko veza nasa posao u svojstvu casnika i tu se otvara problem jer nisam pametan dali je bolje uvatit se te 3 god faksa ili tuc misece na brodu za oni tecaj od 10 000 ako uopce bude postoja dok ih nakupin .Daleko me najvise zanimalo dali je moguce vanredni fakultet polagat pararlelno sa plovidbom koja je 6. miseci god. jer se kao netriba dolazit na sve sate predavnja nego samo na ispite. ako mi mozete pomoc u dilemi bio bi zahvalan.

Ako mozes finansijski izdrzati, upisi i zavrsi fax. Neces nesto posebno sto se prakse tice tamo nauciti ali ces usavrsiti ili unaprijediti: sluzenje litereraturom(prikupljanje informacija o necemu i pronalazenje rijesenja), komunikacija sa drugim studentima i profesorima, ispijanje kava, mozda ima i neki "zenski" fakultet u istoj zgradi ili blizini, rijesices se skole za sva vremena(sem kurseva u kapetaniji i ispita ali to ti je sve manje vise salalalala), mozes znacajno unaprijediti znjanje engleskog jezika(ne kazem da ti je los)....a veze za ukrcaj ce vjerovatno biti tu i nakon 3 godine.

Fax

Fax

Fax uvjet za više činove.

Fax ćeš, po meni, najlakše završiti ako ga upišeš poslije srednje škole jer si onda u motu za učenje (prepisivanje, muljanje...). I na faxu si sa svojom ekipom iz srednje. Ja sam sa faxom dobio i nešto breveta što je dosta veliki plus.
Kad to sve odradiš, kreneš na brod, kadet, časnik i tako dalje.
Krenuti ćeš na brod sa 22 godine a ne sa 19, što znači da ćeš biti malo stariji, zreliji, ozbiljniji...

Ako sad odeš na kadeturu, vratiti ćeš se na faks i izgubiti ćeš mot za učenje i sve ono drugo.
Nakon 3 godine studiranja ćeš zabraviti sve ono što si naučio na kadeturi. Isto tako, u te 3 godine studiranja sigurno će doći do nekih promjena u pomorstvu. Pa ono što si naučio na kadeturi pred 3 godine biti zastarjelo.
Zapravo, nećeš imati konstantu niti u učenju niti na brodu jer ćeš jedno prekinuti sa drugim.

Može ti se dogoditi da te nakon kadeture povuče lova koju zarađuje časnik pa položiš časnički i nastaviš ploviti. Faxa se sjetiš samo onda kad ti bude potreban za daljnje napredovanje. Mislim da ima dosta ovakvih slučajeva.

Ja sam završio redovan fax i mislim da ga je puno lakše završiti nego vanredno studirati ili onaj tečaj od 10 000.
Neka se javi netko tko je išao vanredno ili na tečaj pa neka kaže kako mu se to čini. Ja znam neke i ne čini mi se baš lako
Pretpostavljam da je kasnije daleko teže sjesti za stol i učiti, pripremati se za ispit...
Kasnije ćeš možda imati još neke obaveze, obitelj, morati ćeš trčati na fax onih par mjeseci kad si doma...

Last edited:
Odma na visu!!!

Odma na visu!!!

Ja san zavrsia ubrzanu sa 32 banke na ledjima, zenom i dvoje dice.... :udriglavom e, i kreditom za stan!!!!

Savjet svima: odma na fax! :uzdravlje

Ovo je bila muka jezeva ni sam neznam kako san uspia.....

Back