ELEKTRO _ Razmjena iskustva

Gavrane
Bilo koji alternator može raditi u paraleli sa mrežom ili drugim alternatorom.
Pitanje je koliko ce taj rad biti stabilan na svim režimima rada,znaci aktivna snaga ,reaktivna itd.

Pitanje „komanda za regulaciju“ prvenstveno sam mislio regilaciju RPM,ali dobro je imati i remote voltage seting.
Najbolje za stabilan rad je isti tip alternatora i dizela ali ako nije onda se svaki governor i AVR moraju podesiti za optimalni rad kod svih opterecenja,droop,itd ovisi o tipu, danas imas regulatora i AVR koji se podese softwerski in-line cak i u radu.
Ona prica koja se prenosila po brodovima da alternatori moraju imati isti broj okretaja da bi radili u paraleli nije istina a to potice od ovog gore navedenog sta je najbolje za stabilan paralelni rad.
Sve ovisi kakav power pack je na brodu imali mogucnosti za regulacije i paralelni rad.danas skoro svi to imaju jer moraju biti odobreni od registara ,znaci samo u slucaju da ti neko donese nekog caterpillara sa neke farme u Africi nece imati nikakvu regulaciju.
Po pitanju transformatora tako je nisu svi isti iako tako izgledaju uz napon i struju ,bitno je vrsta motanja i faktor K.
Prije dok su se trafoi premotavali pa vracali na brod bilo je bitno naglasiti da rade u paraleli ili trofaznom spoju sa drugim transformatorima ,jer su znali zamjeniti pocetak i kraj namotaja,sta nije bitno kad radi sam ali u spoju sa drugim trafoima izgorili bi za par sati pa bi onda bilo tko je krivo premota ili krivo spajanje.

Dobtro Vuče, dobro.., no, htio sam čuti neÅ¡to drugo?!

Htio sam čuti tvoje miÅ¡ljenje, barem načelno, da li si dobivao sličan "domaći rad" i da li je to alla "dawaj Mare pojahat" ili je malo teže za izvesti?! O tome se radi. Ja sam dobio ocjenu ka' Å¡ta sam rekao - nije zadovoljio (1).

Nisam nikad dobio od nikoga slican "domaci rad". A da jesam vjerojatno bi ga odbio osim u slucaju da nemam izbora, pa da bas moram nesto iskemijat.
A ovisi o konkretnom slucaju koliko je to lako izvedivo ili ne. Npr. u slucaju da imas kombinaciju Woodwarda s Electronic Governorom (npr. 723 plus digital control) i regulaciju generatora sa Synpol D-em, na tom dodatnom i na postojecim motorima (ili da mozes iskoristit dio od takve kombinacije od odspojenog generatora kao sto kaze drydock), onda bi stvarno bilo vrlo lako za izvest. Pretpostavimo da ti AVR-ovi ne bi pravili probleme (reaktivne struje itd), ako su koliko toliko u redu podeseni na oba generatora bez obzira na razlicite proizvodjace. A governori bi mogli bit veci problem ako bi jedan bio sa analognom (takav je ovaj Woodward njemu PLC salje analogni signal na actuator u samom governoru) drugi s digitalnom regulacijom (klasika jedan motoric koji ga mice u plus ili minus), a pogotovu ako bi jedan bio cisto mehanicki. Governori znaju stvarati probleme i kad su isti ali s vremenom im se reakcije promjene, a pogotovu ako uparujes potpuno razlicite i ocekujes da ti jos i dobro radi "load sharing" i to na mrezi gdje se cesto i brzo mjenjaju opterecenja. U principu svasta je izvedivo, ali bolje je izbjegavat takva kemijanja, koja mogu zavrsit i kao tragedija, zato si vjerojatno dobro postupio, ima i gorih stvari od ocjene nedovoljan-1 koje su se mogle dogodit u pokusajima uparivanja takvih kombinacija...:o

Ali ja sam predugo (vec 8 godina) bas sa ovom kombinacijom El. governora Woodward i Synpol D-a, pa sam poceo pomalo zaboravljat ostale sisteme na kojima sam bio.

Nije ni onaj "Cold Ironing" isao bas glatko, bilo je par puta kad smo to radili u Seattlu, da je pola grada ostalo bez struje:)
Tom brodu je trebalo skoro 9 MW snage u portu, pa bi se znalo dogodit da sve izbaci, brod je bio tada novi i trebala je cijela sezona dok se nas PMS od SIEMENS-a nije uskladio, da se napokon sve glatko odvija.... To je tada rijesavao cijeli tim mozgova, od Svaba (Siemens) do Japanaca (MHI- brod je gradjen u Japanu)... Kad su rijesili onda je kasnije, bila samo fizikalija svaki put natezat one ogromne kabele od svake faze i spojit u shore connection panel. A sinhronizacija je isla lako...

Last edited:
Gavrane
Bilo koji alternator može raditi u paraleli sa mrežom ili drugim alternatorom.
Pitanje je koliko ce taj rad biti stabilan na svim režimima rada, znaci aktivna snaga, reaktivna itd.

Dobro, dobro Drydock.., tebi i Vuku ocjena - odličan (-5),

He he he.., a Chorke se ne javlja?!

Mislim, čisto sam htio navesti primjer Å¡to sve očekuju od banderaÅ¡a, neki koji nisu ovladali niti ABCD-om banderaÅ¡kom. Ovo vam zbilja nisam izmislio, nego sam doživio. Inače, brod je bio skoro 40 godina u eksploataciji, na njemu sam imao memoriju za alarmni sustav izvedenu pomoću relay-a. Brod napravljen 1969 god. a tranzistor otkriven desetak godina ranije. U toku Å¡est mjeseci zamalo se nismo tri puta zapalili! Jednom smo ja i kogo spasili da ne izgorimo kao Å¡ibica. Onda mi je pukao film pa sam iÅ¡ao doma nakon Å¡est mjeseci.., svi se iznenadili.., Å¡to bježim ća!

BTW, Drydock, spomenuo si load sharing pri raznim režimima. Na jednom brodu sam zatekao situaciju npr. dva generatora u paraleli, iz jednog vuku 400kW, a iz drugog oko 300kW. No, ovaj Å¡to je davao 300kW imao je za 200A veću struju. A banderaÅ¡ kojeg sam mijenjao uživao je ugled kao de luxe stručnjak!

Capture.JPG

gavrane nista cudno bilo je i gorih 100 kw 1000 ampera ni to nije problem ako je alternator od 1000 kw

kod ovog je dobro da ti ostali alternatori imaju cistu radnu komponentu ,manje struje pa i manje zagrijavanja.

ako je problem sa cos fi u cjelom podrucju rada 0 do 100 posto onda je set voltage problem a ako je recimo samo povise 50 post opterecenja onda je regulacija droopa .
ovako u kratko .

inace imas najzadovoljnije ljude u MSB kad su podjele na ampermetrima male tako da nevidis razlike u strujama i magic point u donjem desnom kutu za mehanicko stelovanje am-metra

Gavrane , javljam se na vašu zapovid .
Woodwarde , load sharinge , AVR-e , base module , safety , monitoring , pa čak i power packove si ispriča .
I ova dva generatora di jedan vuka 400 KW , a drugi 300 KW sa 200 ampera , auuuuu , ..Å¡ta bi se tek deÅ¡avalo na većim opterećenjima .
Evo tebi jedan zadatak , pošto Bilichevu Alphu nisi ni zucnua .
Jedna rijeć APPENDIX . Pričaj da ABCD banderaÅ¡i neÅ¡to nauće .

E, i kupia sam ti sofu u Varaždinu , pa da nisam pravi kolega .

E , imoram ti reći da sam se zaljubia , pa moram večeras na včericu sa ljubavi .

A tebi ako ne idu ovi gore zadaci , ti počni sa Auto Chiefom:D

Last edited:
Gavrane , javljam se na vašu zapovid.

Dobro, dobro.., mislio sam da se ne javljaš iz drugih razloga? Tj. da izbjegavaš nastavu radi onoga šta je spomenija Srelec :D

Evo ti par slija, ovo Å¡ta je spomenija DryDock tj. voltage droop i speed droop - rastomači nam:

Capture1.JPG

Capture2.JPG

Capture3.JPG

Last edited:
Pazite se profešura,jak je...............na pitanjima :p
Ebiga High , slabo ga idu odgovori :D
Vidi čeÅ¡ sad za koji dan kad se profura sa tamnim i svijetlim spojem .
A ne bi se iznenadili kad počne sinhronizirati generatore sa analognim i digitalnim instrumentom ;)
Jednim vata faze , a drugim napon . Ali on je već na jalovinama , jalov .
Ma Profa je Profa .
Alpha , APPENDIX , Auto chief..a sa sjeverozapada " Å¡uti , samo Å¡uti moj dječaće plavi "
Usput brancin bia bomba11:uzdravlje

A jesi vidio High kako on meni da mu " rastomačim" Speed i Voltage Droop ;)
A ja joÅ¡ ni brancina od jučer da rastomačim - svarim . Ustvari čekam sewage droop , pa begam u Galaxy . Naravno All Star , Lee i Rey Ban iz Braće Bačić . I Breitling na ruci naravno .

Last edited:
A jesi vidio High kako on meni da mu " rastomačim" Speed i Voltage Droop ;)

Chorkane, ascoltami -

VidiÅ¡ da ovaj thread kuri, ima već 2600 pregleda za par dana. Znači da mladi momci, prospektivni banderaÅ¡i, zaviruju ovdje da bi saznali kako izgleda taj posao na brodu.., i to i tako! Tebi sam ponudio pitanja jer sam kontao da si banderaÅ¡ s iskustvom, a vidim da voliÅ¡ postovati. Mislio sam da predvodiÅ¡ thread u onom smislu kako mu i naslov glasi, no, ti neprekidno - da prostiÅ¡, ajmo reć - sereÅ¡ svojim djetinjarijama.

Čak sam vidio tamo u drugom topicu spominjeÅ¡ mene u stilu kao - ja ovdje glumim pamet. Odnosno, obukao sam bijelu koÅ¡ulju, stavio Ray-Ban, eda bi ostavio dojam veće karizme i simptomatičnog misterija i Å¡etam po Korzu ili Rivi. Nije slučajno da se High Voltage uvrijedio ovim zaboldanim, - koristi svaku priliku da ubaci neku asocijalnu upadicu čim ja neÅ¡to kažem?!

Sad sam pregledao malo vaÅ¡e ranije postove.., Zbilja ne treba se upuÅ¡tati u diskusije s nje-gramatnim panćofarima o bilo čemu. NaÅ¡ao sam ti onaj post u kojem se dičiÅ¡ da si nečlan UPH. Forum sada nema vezu s UPH, ipak iz tog posta vidim jasan stav - low life and punk.

¡Adios amigos y buena suerte!

:uzdravlje

Pa nisu električari džabe najbolji ljudi na svetu. Ovi forum dokazuje naÅ¡u superiornu inteligenciju.

Nego jel ima ko kakvu shemu kako napraviti e 5on / 5off ozone generator s dva / tri power transformera.
Ako ko ima dijagram od air korea nek pošalje. Evala :uzdravlje

Sad smo na sea trialu radili voltage drop između MSB-a i najudaljenijih točaka. Most - Prova - Krma. Koreanci napravili zmajevski posal Å¡ta se toga bar tiče :hihi

Last edited:
Chorkane, ascoltami -

VidiÅ¡ da ovaj thread kuri, ima već 2600 pregleda za par dana. Znači da mladi momci, prospektivni banderaÅ¡i, zaviruju ovdje da bi saznali kako izgleda taj posao na brodu.., i to i tako! Tebi sam ponudio pitanja jer sam kontao da si banderaÅ¡ s iskustvom, a vidim da voliÅ¡ postovati. Mislio sam da predvodiÅ¡ thread u onom smislu kako mu i naslov glasi, no, ti neprekidno - da prostiÅ¡, ajmo reć - sereÅ¡ svojim djetinjarijama.

Čak sam vidio tamo u drugom topicu spominjeÅ¡ mene u stilu kao - ja ovdje glumim pamet. Odnosno, obukao sam bijelu koÅ¡ulju, stavio Ray-Ban, eda bi ostavio dojam veće karizme i simptomatičnog misterija i Å¡etam po Korzu ili Rivi. Nije slučajno da se High Voltage uvrijedio ovim zaboldanim, - koristi svaku priliku da ubaci neku asocijalnu upadicu čim ja neÅ¡to kažem?!

Sad sam pregledao malo vaÅ¡e ranije postove.., Zbilja ne treba se upuÅ¡tati u diskusije s nje-gramatnim panćofarima o bilo čemu. NaÅ¡ao sam ti onaj post u kojem se dičiÅ¡ da si nečlan UPH. Forum sada nema vezu s UPH, ipak iz tog posta vidim jasan stav - low life and punk.

¡Adios amigos y buena suerte!

:uzdravlje

Gavrane , srećo moja !
ZnaÅ¡ li koliko je kurio Brodski električari dok nije upao pod ključ !!
PričaÅ¡ mi o mladim momcima električarima , a uvaljujeÅ¡ priće ovdije o njima naučnoj fantastici , sve u sebi samohvale . Aj ne pizdi , kad bi te mladi momak pita , Å¡to gasi pomoćni motor ...ti bi mu to profurao kroz fizolofiju tvog BanderaÅ¡kog iskustva . ZnaÅ¡ imaÅ¡ PLC ,CPU , pa inpute , pa outpute , pa UPS , ..umjesto da bi mu objasnio Å¡to je overspeed , high water temperature , low lub oil pressure i OMD....
Ka šta sam ti reka samozadovoljavaš se na lošu kompilaciju , tkz Copy-paste .
High Voltage je High , vjeruj mi znam .
Tebi se gramatičke greÅ¡ke deÅ¡avaju usred trezvenosti , a ja sam nazad dvi godine pisao ovdije postove u stanju di bi tebi nosina zalijepila "Space" tipku .
Jes , nečlan sam UPH , nečlan sam HDZ i nečlan tvoje produkcije . Slobodan sam , kontaÅ¡ , naravno ne!
Ja se barem neću nikom buniti , da me iko zajeba , nakon Å¡to sam bia član .
I želim ti sve najbolje , i čitati ću te i dalje , kao Å¡to je Ana rekla " i Gavran ima svoju priću"
Svim ostali kolegama se izvinjavam , što šporkajem ovaj thread .
A tebi Gavrane i opet ALPHA , APPENDIX , AUTO CHIEF.......i aj nešto jednostavnije , kako prebaciješ HV 6600-440 transfomator sa 1 na 2 ;)
Veliki naklon!!!!

P.S Ne moj mi se furati na lingvistiku , da ne bi bilo "unadhuru wa ajfa jako ..mazzuri sana ..Jambo" ili " Cazzo , come possibile un esperto cosi grande , fa cazzate ".....uhhhaaa..iliti dok čekaÅ¡ Sabah sa Å¡ejtanom...ili Nikom nije do zore gorila :uzdravlje

Last edited:
Bilichu nisam ja MAG , ja sam Chorke-električar ,radim , navigam i volim omladinke;);)

A šta ja znan ja ne volin gledat ovo
nije ode niko mag
da je iko mag elektrike radio bio bi misaono u siemensa dok mu mlada Å¡vab'ca pusi kitu na račun virme

ne triba radit od elektrike neki mit
svi smo mi na kraj krajeva
najbolji električari na cilom brodu :D

vidim da je prepucavanje aktualno

pa da probamo malo smirit

triba mi jedan savjet tj odgovor

kad vi ekipa testirate black out na emergency ploci?

znaci switch main supplyt sklopku off u mcr ili ecr, emergency generator
starta breaker upada na emergency board i sve proradi

dali takve testo radi dok je brod u operaciji?

posebno me interseira ekipa s dp jedinica dali to radi u dp modu(pogotovo ako su konektirani)

interesira me kakva je praksa po tom pitanju drugih firmi

zahvaljujem na svakom pametnom odgovoru:uzdravlje

vidim da je prepucavanje aktualno
pa da probamo malo smirit

triba mi jedan savjet tj odgovor

Srelec, zdrawstvuj..,

Å ta se tiče prepucavanja - nijesam kriv!

A ovo drugo Å¡to pitaÅ¡, ja radim ovako: Na emergency switch board-u imam test switch koje se zove "eng. sequence test". Treba samo stisnuti to dugme i rijeÅ¡ena stvar. Uopće ne diram niÅ¡ta u CR ili drugdje. Kada hoću izbaciti emergency generator iz mreže onda stisnem push button na ACB od generatora.

Inače, to ne radim toliko često, nego uglavnom kada dođu neke qrčine tipa anual pregledi itd. Zadnji put u Francuskoj sam to radio. PoÅ¡ao sam gore s njima. Kaže: "Hajde startaj i ubaci u mrežu generator." Ja otvorio kabinet, stiskao "eng.sequence" dugme. Generator sam startao i ubacio se u mrežu. Tip gleda frekvenciju, napon, opterećenje i kaže: "MoÅ¡ li ga joÅ¡ opteretiti?" Ja kažem: "Mogu, mogu, why not!" Startao odmah onaj reverzibilni fan za makinju koji se napaja s emergency switch board-a i tako. Kad smo zavrÅ¡ili, samo sam izbacio emergency generator iz mreže. Velju: "Treba li joÅ¡ Å¡ta?" Kaže mi: "NiÅ¡ta zemljače.., Bok!" Itd.

Inspektor otišao s kapom negdje dalje, a ja na zasluženu pivu u kabinu. Eto.

Inače ima i neki work-order po Amos-u za ovo, ali to bi bilo previÅ¡e i nepotrebno.

:kafa

Last edited:
znaci switch main supplyt sklopku off u mcr ili ecr, emergency generator
starta breaker upada na emergency board i sve proradi
interesira me kakva je praksa po tom pitanju drugih firmi

zahvaljujem na svakom pametnom odgovoru:uzdravlje

Mi to radimo jednom mjesecno za vrijeme crew drill-a i usput prebacimo napajanje ESWBD-a sa jednog na drugi switchboard.
Znaci, izbaci se HV breaker na jednom switchboardu koji napaja Emergency transformator, onda starta EDG i vrati power na ESWBD. Tome treba cca 6 do 8 sekundi, a za to vrijeme safeguard (to je UPS od 220 KVA kojem je input sa ESWBD) napaja svoja trosila, cime se i on testira. EDG se pusti da radi dok se Aut. Eng. :rolleyes: proseta od jednog do drugog switchboarda, a tome treba par minuta ;). Cim EDG upadne i vrati power na liftove oni resetiraju sve pozive i automatski idu na DK 7 i otvore vrata. Nakon toga liftovi nastave normalan rad. Kad se ubaci ponovo HV breaker (sad na drugom switchboardu) i vrati napajanje na Em. trafo onda Synpol D sinhronizira EDG sa sekundarom Em. trafa tako da nema vise ispadanja powera na ESWBD. Onda Synpol D iskljuci breaker od EDG, motor pocne cooldown proces i ugasi se. Sve se odvija automatski osim izbacivanja/ubacivanja HV breakera na MSWBD-ima.

Last edited:
prvo vuk mile zahvaljujem

nije caka da mi kazete kako to radite jer uredaji su razliciti a pogotovo s kruzera ti je kopletno druga prica

interesira me dali to radite u operaciji,navigaciji etc (opet kruzeri nece igrat jer ce imat 5 back up opcija ,sorry vuk;))

znaci dali testirate black aut u operaciji na emergency ploci,pogotovo interesantno dali to radite kad set na dp modu ili spojeni s dnom

traze mi da to radim sedmicno?:udriglavom
sta se s mojom nadam se jos uvjek zdravom pamecu ne podudara nikako,pogotovo s aktualnom konfiguracijom

interesira me dali to radite u operaciji,navigaciji etc...

Dobro, razumijem Å¡to hoćeÅ¡ reći..,

Ja sam na običnom cargo ship-u i nisu iste okolnosti kao kod tebe. Å to se tiče mog broda, ovo Å¡to sam ti prethodno rekao mogu slobodno obaviti i u navigaciji bez nekih Å¡okova. Naime, svi bitni potroÅ¡ači koji se napajaju s ESB dobro su pokriveni s lokalnim UPS sistemima. NiÅ¡ta se osobito ne može desiti. Imam rutinski weekly work order, ali tom prilikom samo zalaufamo generator bez ubacivanja u mrežu. Najbolje je da vidiÅ¡ i dogovoriÅ¡ s kapom kako i Å¡to raditi.

Nama se deÅ¡avalo da se čak i ovi iz Port State Control-a petljaju u PMS evidenciju. Obično gledaju stvari vezane za OWS, ali meni je jednom u Australiji neki papak napravio sranje s baterijama, tako da je tražio Battery Log Book, pored onog "weekly" ili "monthly" Å¡to vodimo preko Amos-a. Također, sjećam se da je tom prilikom inzistirao na nekom "certificate" za onaj gumeni tapet oko MSB u Control Room-u. Kaže - treba biti certified za koliko je volti namijenjen. Bio je neki stari budaletina koji živi u srednjem vijeku - prije Leonarda.

BTW, čuo sam za slučaj gdje je naÅ¡ banderaÅ¡ testirao slične stvari u navigaciji. Brzopleto, i napravio black-out, dobio nogu odmah! Čovjeka poznajem, malo jest brzoplet ali je dobar, zavrÅ¡io je elektrotehniku, full 4 godine u Splitu.

Joj, kako su poslije krenula ogovaranja ne njegov račun.., uf!

:confused:

Last edited:
E moj profesore....od cijelog thread-a i milijardu pametnih (manje-viÅ¡e) postova ti si ga pao baÅ¡ na najlakÅ¡em. Neda mi se komentirat tvoj zadnji post od riječi do riječi,ali...unaprijed se ispričavam na izrazu koji je najblaži,napisao hi hrpu gluposti. Naime,ako si iskusan pomorac sa dugogodiÅ¡njim stažom i vrhunski električar kako se meni u najmanju ruku čini(lo),čitajući tvoje postove,onda ćeÅ¡ se morat malo preispitat i ponovo malo pročitat svoje zadnje remek djelo. Bez prevelike uvrede ali meni ovo Å¡ta si napisao zvuči jako,jako,jaaako amaterski. Ako tako radiÅ¡ posal kako si i napisao onda ti ja sa svoje 34 godine života i 14 i po godina staža mogu držat konzultacije u struci. Di si falio,to ću prepustit tebi da malo mozgaÅ¡ a dat ću ti hint: na 80 % .
A Å¡ta se tiče Ray Ban oćala,nisam se ja na to uvrijedio ni najmanje iako sam očito dosta mlađi i manje iskusan od tebe.

Pozdrav aktivnim sudionicima a najviÅ¡e Chorx-u i Vučini !:uzdravlje

Last edited:
Back