Ecdis

U HRM strogo papirnate...I da na karti trebaju znati raditi i vojnici, a ne samo casnici.

Ha! Što nebi vojska trebala imati najsuvremeniju i najnoviju opremu? Što je sa tvz. M-ECDIS (Military Ecdis), koji se posebno za vojsku radi, nije valjda da nam osim školstva, i vojska kaska desetljećima za ostatkom svijeta?:udriglavom

Nedi sam načuo (rekla-kazala) da će ECDIS osposobljenje biti obavezno za sve časnike palube od 2012 godine, jel zna itko o tome više?
U svakom slučaju nadam se da će elektronske karte zamjeniti sve papirnate kao i ostale publikacije (admirality pilots, light lists...) brže i efikasnije je. Jedina mana je eto što će strojari ostati bez materijala za brtve lol.

Ha! ? to nebi vojska trebala imati najsuvremeniju i najnoviju opremu? ? to je sa tvz. M-ECDIS (Military Ecdis), koji se posebno za vojsku radi, nije valjda da nam osim ??kolstva, i vojska kaska desetljećima za ostatkom svijeta?:udriglavom
Jbg zlo i naopako kako god okrenes...nema se...

Bas mi se zali timunjer da otkad ne koristimo papirnate karte nema od cega stancile raditi....Je, stvarno fale u nekim situacijama...:rolleyes:

U svakom slučaju puno je lak??e kliknuti na svitlo i sve o njemu izbaci odma, a ne kopati po list of lights i psovati di je dotično. I safety contures su dobra stvar, da se ne naprdi?? ko iz vedra neba, ovako barem prije zasvira alarm. Moćna je stvar ECDIS ali vektorske karte (koje su srce i glavni potencijal sistema) jo?? nemaju tako veliku pokrivenost ko rasterske i papirnate.

Ecdis

evo dragi prijatelji pokusao sam naci na forumu ali nisam nasao nista sto bi mi pomoglo. Interesira me ECDIS koji bi mogao instalirati na svoj laptop, nebi mi sluzio za navigaciju nego samo kao ispomoc kod passage planning-a. Nije bitno jeli free ili se treba platiti za njega. Na netu sam isto trazio ali kojeg god nadjem kad ga idem instalirati javi neku gresku.

Imas na torrentu skinit Transas Navi-sailor 3100.
Problem se zna dogodit ako imas 64 bitne Windows 7, na kojima dosta programa ne radi. Prije san ima ovaj Transas navi sailor ali mi na win7 nije radija a na xp radi bez problema.
Probaj te instalacije sta imas pokrenit preko windows compability moda for winXP.

Pozdrav

sve sto ti je potrebno naci ces ovdje
Code:
[url=http://ya.opti-net.ru/fnc/dkart.html]CNF.SeaSoft[/url]

sve sto ti je potrebno naci ces ovdje
Code:
[url=http://ya.opti-net.ru/fnc/dkart.html]CNF.SeaSoft[/url]
Thx, evo ucitava se pa cemo viditi;)

Imas na torrentu skinit Transas Navi-sailor 3100.
Problem se zna dogodit ako imas 64 bitne Windows 7, na kojima dosta programa ne radi. Prije san ima ovaj Transas navi sailor ali mi na win7 nije radija a na xp radi bez problema.
Probaj te instalacije sta imas pokrenit preko windows compability moda for winXP.

Pozdrav
je sedmica je ali probat cu kako kazes, hvala

Last edited:
Imam ti ja ECDIS. S broda san kopira CD iz knjige "The Electronic Chart" od Geomares-a. Ako hoćeÅ¡ i ako si u Splitu, možemo se nać na kavi. Posudit ću ti, kopiraj pa vrati. Ne mogu ga stavljat na upload ove stranice jer je prevelik file. Eto, kome treba, nek se javi.

Ja ga imam vec skoro 10 godina na brodovima, a bez papirnatih vec skoro 6-7 godina, totalno sam se odvika od njih!
Mi imamo Maris ECDIS, norveska proizvodnja. Meni su predobri. Vektorske karte i spojen AIS sa kartama tako da vidis sve brodove sa CPA alarmima itd.. A po skandinaviji i ribari imaju AIS.. ali ima i mana...

Mala a bitna informacija za tankerase: sad po novome ECDIS certifikat mora biti sa odslusanih 40 sati ili 5 dana.
Evo sta sam ja dobija od firme:

According to Shell requirement , ECDIS General Cert require Equipment name as well as training period that is 40 hrs or 5 days.

Appreciate if you could kindly liaise with your training centre to reissue the ECDIS cert or official certification mentioning Equipment name (that is Maris ) and Training period (40 hrs or 5days ).

Ja sam svoj brevet mora ponovo radit u SSM-a jer je bija na tri dana.

A onda ni to nije dovoljno nego smo morali radi Ship specific ECDIS, znaci za doticni modal koji imamo. Dobili od proizvodjaca nekakvi online tecaj i nakon sta ga prodjes dobijes nekakvi papir.

A kako cujem, da su poslali vetting inspektore na tecajeve ECDIS-a da nas mogu jos vise zajebavat!

Planiram polagat ECDIS brevet, pa me interesira cjenjeno misljenje i iskustva clanova foruma; di ste polagali, jeste li sta god naucili il ste samo platili i dobili kartu?? Polago sam DP u ADRIAMARu i nisu me bas nesto odusevili njihovim pristupom!

Pozdrav, ja sam radija u SSM-a i dosta je skup, ali me sigurno nisu nista naucili.
Kao i kod svih nasih predavaca ako mrvicu vise znas lakse im je poslat te doma nego da odgovaraju na pitanja na koja mozda neznaju!
Vecina Ecdisa je vrlo slicno, kad dodjes na brod u roku od par dana ces sve povatat a za misec ces znat skoro sve.
Preporucujem da kad dodjes na brod prolistas manual posebno route planning, chart updates i editors(ovo ce ti dosta sluzit za inspekcije NO-GO areas, parallel index, itd..)

U Zadru je 2900kn. Ovaj od 40 sati po imo-u.

Mislim da predavanje ovisi o polaznicima. Mozes pitati sto hoces ako ti nije jasno. Vecina nas je radila s ecdisom na brodu a ima i onih koji su dosli odraditi tečaj od 40 sati a imaju već od 24. Mislim da je 40 sati uskoro standard, ako vec nije.
Pripazi ako ti treba ecdis tečaj na određenom uređaju od određenog proizvođača.

Last edited:
Ma nije problem upotreba ECDISA nego bi htio imat brevet, nisu jos na firmi poceli trazit da imamo al nikad se nezna a i lakse promjenit firmu ako imas vise breveta!
Inace sam dosta dobar prijatelj manuala, to me je jos prvi kapetan u karjeri naucio, sam nije znao nista pa bi na svako pitanje viko RDFM (read the fucking manual)http://www.pomorac.net/forum/images/smilies/icon_razz.gif

Mislim da je od početka 2012. obavezan za časnike palube. A i morat ce ga u roku nekoliko godina svi brodovi (oni koji su određeni konvencijom) uvesti pa ti brevet sigurno nece skoditi.

Pozz

Ima li neko iskustvo sa ECDIS kursom u Adriamare Zadar??
Zanimaju me 2 stvari.
Prvo: na internetskoj stranici piÅ¡e da se tečaj održava 4 dana, a po telefonu su mi rekli da je tečaj od 40h.
Koliko vidim na drugim trening institucijama, normalno 40h tečaj traje 5 dana, pa bi volio znati ako je ko bio tu nedavno pa da mi može reči ako je sve po PS-u :), znaci IMO model course tečaj od 40 sati za 2900 kn ?

Drugo: Jeli ovaj kurs priznat iz strane Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture RH ??, ili se dobije samo potvrda od Trening centra:

Hvala

Ja sam polozio ECDIS u Adriamare. Pise na certifikatu da tecaj traje 5 dana i da je odslusano 40h u skladu sa STCW 95 konvencijom. Brevet nije od Ministarstva (MMPI). Vise lici kao najobicniji komad bilog papira sa malo slova :) Ima sluzbeni pecat libar maritime training centra, u gornjem desnom kutu je neki zig koji predstavlja da je certifikat izdan u skladu sa ISO 9001 kvalitetom certifikata. Dva potpisa, malo datuma i to je to. Menu su ga priznale dvi kompanije zasada.
Vidio sam nedi i certifikat koji izdaje Diverso u Splitu, taj izgleda puno profesionalnije i na njemu pise tip ECDIS simulatora na kojem je odrzan tecaj.

Back