• Skini ovdje https://mega.co.nz/#!i4RBxR6Y!Z9G1ZlwZC3_zIDEqPcfF0fJFhPAsovAHw2kv_HDb32c

e-Pomorac - prijava ostvarene plovidbene službe u 2020. godini

Električar sam. Radi se o offshore, tako da sam preskočio ovaj dio sa kadeturom (spadam pod tehničko osoblje).
Što se poreza tiče on se računa otprilike ovako:
primitci (upate na banku) - broj dana na DPOM puta 400 - upalćeni doprinosi = iznos za oprezivanje (takozvana porezna osnovica)

To je ugrubo. Mogu se kristiti još neke porezne olakšice, ali to ovisi od slučaja do slučaja.

Iznos za oprezivanje se onda dijeli na stope. Za 2020 je 24% do 360.000 kn i 36% preko 360.000.

Živili

Sad sam vidio temu pa da se ukljucim.
Ovako da vam kazem moj slucaj.....ja sam se iskrcao prosle godine krajem petoga mijeseca i otisao uredno u LK Rijeka sa matrikulom i ovjerio iskrcaj.
Poslje toga kao i uvjek sam otisa u Poreznu upravu da podmirim davanja ili eventualni dug za doprinose (socialno/mirovinsko) i popricao sa Gospodjom u svezi novonastale COVID-19 situacije i problemom sledeceg ukrcaja .....ta osoba radi tamo i poznam je jos od osnovne skole......ona mi je rekla da ne brinem u vezi 183 dana jer s obzirom na Coronu da ce nam se svima koji ne budemo imali dovoljno dana navigacije dodati dani da nebi platili porez.
I kao sto znamo poslje Nove Godine je izasla obavjest u novinama da se obavjestavaju pomorci koji se sami ukrcavaju (kao ja) a koji ''jos nisu prijavili svoju navigaciju ukrcaj/iskrcaj u 2020 godini da to ucine do kraja prvoga miseca" putem ePomorac ili osobno u LP.....e sad posto sam se ja kao sto sam gore na pocetku i napisao redovno i uredno prijavio prosle godine na LK Rijeka prilikom ukrcaja i iskrcaja smatrao sam da ne trebam ponovo to ciniti niti preko ePomorac niti direkrno na LK.......pitam se sad dali sam pogrijesio???
Nisam strucnjak za zakone a pogotovo ove nase HR.....i citajuci po toj njihovoj dokumentaciji nisam nigdje nasao gdje ce nam ili na koji nacin ili tocnije u kojem dokumentu pisati ti dodatni ''COVID" dani......ili nam to nece nigdje pisati i ide automatski s obzirom na prosjek dana u proslim godinama isl....

E sad jucer dobijem obavjest od zene da mi je doslo od LK obrazac DPOM i da imam 175 dana u 2020g.....znaci 8 dana manje od 183...
Moje pitanje je sad : dali su ti COVID dani sto mi nedostaju trebali biti vec upisani u DPOM??......ili dali su to dani koji ti pisu u nekoj posebnoj potvrdi koju ces priloziti sa DPOM u poreznoj upravi kod godisnje prijave poreza na dohodak ?......ili ne trebaju biti upisani nigdje vec ce se automatski dodati?.....
Stvarno neznam sad.....jesam li pogrjesio gdje i jeli kasno?
Izvinjavam se na mozda glupim pitanjima, al ako je netko vec imao ovakvu situaciju ili bolje zna molio bi da mi objasni
LP svima na forumu

Sine mili kupusa kod tebe, mislim da vecinu odgovora mozes pronaci u postovima gore...vidi se da sve znas ali povrsno, pa ne ocekuj da drugi kopa za tebe neko kreni i rijesi svoj slucaj

PISCO:

procedura je zamišljena ovako:

1. Dobit potvrdu od firme da je usljed covid pandemije bilo problema sa ukrcajem/iskrcajem ....

2. a) u ePomorac prijavit COVID dane (u prethpdim postovima imaš kako) i priložit potvrdu
ili
2. b) Otići u LK da oni to naprave (iako su meni u LK Rijeka odbili to napravit)

3. Na temelju navigacije iz prošle ili prošlih godina (izračunava se nekakav prosjek) dobiju se "COVID" dani

4. Na DPOM su ti COVID dani iskazani pod : 2.5. NEOSTVARENI DANI ZBOG PRESTANKA UGOVORA O RADU

Rok za prijavu COVID dana je bio 31.1.2021. Neznam koje su ti sada mogućnosti. Možda možeši napravit "Prigovor" na DPOM (u prijašnjim postovima je objašnjeno).

Eto, to je bila procedura u mom slučaju.

PISCO:

1. Dobit potvrdu od firme da je usljed covid pandemije bilo problema sa ukrcajem/iskrcajem ....

2. a) u ePomorac prijavit COVID dane (u prethpdim postovima imaš kako) i priložit potvrdu
ili
2. b) Otići u LK da oni to naprave (iako su meni u LK Rijeka odbili to napravit)

3. Na temelju navigacije iz prošle ili prošlih godina (izračunava se nekakav prosjek) dobiju se "COVID" dani

4. Na DPOM su ti COVID dani iskazani pod : 2.5. NEOSTVARENI DANI ZBOG PRESTANKA UGOVORA O RADU

Rok za prijavu COVID dana je bio 31.1.2021. Neznam koje su ti sada mogućnosti. Možda možeši napravit "Prigovor" na DPOM (u prijašnjim postovima je objašnjeno).

Baš "zgodan" taj rok do 31.1.2021...
Ja se iskrca 06.02.2021 te kako nisu obrađivali mailove sam dobija DPOM bez upisanog zadnjeg vijaža, kojeg sam uspija prijaviti tek preko epomorac... Ukrcaj je bio 23.12.2020...
Prije sam uvijek slao dokumentaciju za ukrcaj ili iskrcaj emailom na LK, ali se dešava da jednostavno ne obrade zahtjeve...

Sada trebam predati poreznu prijavu ali nemam korektno ispunjen DPOM jer nedostaje taj zadnji vijaž, tj. 23.12-31.12.
Računam da mogu svejedno priložiti poreznu prijavu i napomenuti da su zahtjevi uredno predani za zadnji vijaž putem epomorac...

BTW, tek sam 10.02 uspio predati zahtjeve za zadnji vijaž jer sam prije toga pokušavao preko LK to riješiti.
9.02 sam dobio telefonski odgovor iz kapetanije da obrađuju moj zahtjev, ali ni do danas nisu ništa učinili.

U 10tom mjesecu sam imao problem s prijavom iskrcaja jer na email nisam moga poslati u LK dokumente (javlja da je privitak nedozvoljen).
Zahvaljujući gospođi koja je tada radila tamo sam uspio nekako joj direktno poslati dokumentaciju da mi upiše vijaž...
Morao sam joj poslati i prijavu ukrcaja (koja je uredno poslana prije polaska na brod) jer se zagubila.:rolleyes:

Sad me muči da li da izostavim dane plovidbe 23.12-31.12 u EPOM jer ionako mi ne trebaju zbog prenesenih dana iz 2019 ili da predam uredno kako je i bilo (zahtjev za prijavu ukrcaja je u statusu prihvaćen, ali zahtjev za prijavu iskrcaja je u statusu predan) te da računam da će biti OK...

Na kraju, u epomorac idem pogledati DPOM, nema ga.

PISCO:

ili

Kolega zahvaljujem na informacijama i trudu...
Evo iz prve ruke da vam kazem da sam bio osobno kod Gospode u Poreznoj upravi i objasnjeno mi je sve....da donesem kao i uvijek prije DPOM (na mome kao sta sam rekao nedostaje 8 dana do 183) , matrikulu , izjavu i formular......NISTA VISE.....dakle sve kao i prije.....nikakve potvrde i sl......Gospoda (inace moja dugogodisnja poznanica) mi je rekla da ce mi se automatski zbog nedostatka dana uzeti prosjek iz proslih godina (a tamo sam imao u prosjeku uvjek debelo vise od 183 dana) i to je to.....jucer sam sve napravio i dobio odrezak kao i prije da sam uredno podneso poreznu prijavu
Dakle nigdje nisam pogrjesio i nisam propustio nikakvu prijavu i sl do 31.01....
Rekla mi je sve da sam imao i samo npr.5 dana navigacije u prosloj godini bilo bi isto......tako hocu reci svima kolegama ovdje da nema razloga da se brinu

Sine mili kupusa kod tebe, mislim da vecinu odgovora mozes pronaci u postovima gore...vidi se da sve znas ali povrsno, pa ne ocekuj da drugi kopa za tebe neko kreni i rijesi svoj slucaj

Evo Kolega samo kratko za vas.....kao prvo neznam gdje ste iscitali da ja znam sve......a kao drugo ja sam svoj slucaj rijesio sam i bez icije pomoci (procitajte iznad) i moje iskustvo prenesao drugima u nadi da ce pomoci....
Ljepi pozdrav

Pozdrav kolege, evo trazio sam posebnu temu ali nisam nasao pa cu tu pitati.
Dakle uvidom u svoj profil na e pomorac i pod sekcijom izdane svjedodzbe o izobrazbi primijetio sam da mi fali jedan tecaj. Kao da ne postoji da sam ikad bio na njemu.
Zanima me fali li s razlogom tj da li se mozda BTM ne racuna u prijekopotrebne dane za prijavu poreza? Ipak je tecaj trajao 5 dana i mislim da bi se trebalo racunat pod dane provedene na izobrazbi?
s druge strane, dvodnevni tecaj kao sto je D47 mi se uredno racunao?

Back