dali je moguće?

suny99

New member
Zanima me dali bi se ja sa srednjom elektrotehničkom Å¡kolom split smjer tehničar za elektroniku, mogao pokuÅ¡ati ukrcati ili je obvezno zavrÅ¡iti prekvalifikaciju?

Zanima me dali bi se ja sa srednjom elektrotehničkom Å¡kolom split smjer tehničar za elektroniku, mogao pokuÅ¡ati ukrcati ili je obvezno zavrÅ¡iti prekvalifikaciju?

A nisi napisao za Å¡ta bi se prekvalificirao ? Za električara ti ne trebaju nikakve prekvalifikacije,udri asistenturu i poslije izvadi brevet i to ti je to. Za elektroničara trebaÅ¡ imat zavrÅ¡en pomorski faks,bez toga nema breveta. :uzdravlje

A nisi napisao za Å¡ta bi se prekvalificirao ? Za električara ti ne trebaju nikakve prekvalifikacije,udri asistenturu i poslije izvadi brevet i to ti je to. Za elektroničara trebaÅ¡ imat zavrÅ¡en pomorski faks,bez toga nema breveta. :uzdravlje

Mislija san opčenito jeli tribaju ili možeÅ¡ pokuÅ¡at i bez njih, znači za elektroničara niÅ¡ta bez faksa, iako iman srednju za elektriničara. Jeli moguće sa kojom viÅ¡om Å¡kolom ić kao elektroničar?

umisto da me prosvjetlite vi tako :confused:

Hajde suny, ne ljuti se.., paz'vako:

S tom zavrÅ¡enom Å¡kolom mogao bi raditi na brodu, why not. No, radi se o tome da onaj tko odlučuje da te primi će viÅ¡e cijeniti nekoga tko ima viÅ¡e Å¡kole. Ipak, nemoj da te ovo obeshrabri. Vidi ako možeÅ¡ pronaći kakvu vezu za brod u zvanju asistenta električara, pa dalje pokuÅ¡aj čak u pauzama upisti barem viÅ¡u Å¡kolu itd. U svakom slučaju evo ti dio poglavlja elektrotehnike koja su na ispitima za upravitelja stroja - a pravi banderaÅ¡ bi ipak morao teorijski malo dublje ući u tu materiju. Pogledaj ovo pa usporedi s onim Å¡to si studirao u Å¡koli. Kasnije ču ti natipkati neka konkretna pitanja koja postavljaju strojarima na ispitu u Lučkoj Kapetaniji. Inače sve ovo možeÅ¡ pronaći sam na Internetu.., Å¡to bi rekli Rusi - njet sekreta, obrazujtjes i nebojtjes.., evo:

3. ELEKTROTEHNIKA I AUTOMATIZACIJA

Osnove elektrotehnike - struja, napon, električni otpor, radna i jalova snaga, frekvencija, primjena Ohmovog i Kirchofovih zakona, paralelni i serijski spoj otpora i kondenzatora - primjena, magnetizam - primjena, poznavanje simbola i čitanje shema.

Izvori električne energije - diesel generator, turbo generatori, vijčani generatori, generator u nuždi (emergency), vrste, razlike, upotreba - općenito.

Akumulatori - vrste, izvedbe, razlike, upotreba, paralelni i serijski spoj, održavanje i kvarovi, mjerenje kapaciteta, mjere predostrožnosti.

Generatori i elektromotori - izvedba, faktor snage i mogućnosti njegovog poboljÅ¡anja, rad u paraleli, zaÅ¡tite generatora i elektromotora, utjecaj različitih napona i frekvencija na elektromotore - kod priključka struje s kraja, racionalizacija rada generatora i elektromotora, najčeÅ¡ci kvarovi i njihovo dijagnosticiranje, upravljanje, održavanje i mjere predostrožnosti kod pregleda i popravaka.

Transformatori - osnove teorije, izvedbe, razlike, kvarovi, upotreba.

Glavna razvodna ploča, ploča za nuždu (emergency switchboard), te razvod električne energije - izvedbe, načini povezivanja i odvajanja, automatizacija i upravljanje, sklopni i zaÅ¡titni elementi, razlike izmedu 440 i visoko naponskih razvodnih ploča, izolacije, mjere predostrožnosti kod održavanja.

TroÅ¡ila električne energije - grijači, rasvjeta - vrste, električni motori, utjecaj različitog napona i frekvencija na njih, racionalizacija

Kontrolni sustavi i osnove automatizacije - osjetnici, elementi automatizacije, automatsko upravljanje, upravljanje diesel generatorima - razni načini - equal load, optimal load, sequence load; razlike - upotreba, PID regulacija itd.

:udriglavom

Last edited:
... da me prosvjetlite... :confused:

Pitanja iz predmeta Elektronika i Automatizacija sukladno s Međunarodnom konvencijom o standardima za
izobrazbu , izdavanjem svjedodžbi i držanjem straže pomoraca, 1978 god., kako je izmjenjena 1995 god.
i Pravilnikom STCW.

Nekadašnja (stara) pitanja za usmeni dio ispita

1.1 Kojim mjerama se postiže zaÅ¡tita od požara u električnom sustavu? bodova (15)
1.2 Sinhroni generator se ne uzbuđuje - zaÅ¡to? bodova (20)
1.3 Voda je prodrla u elektro motor, odredite postupke popravka. bodova (15)

2.1 Opasnost od električne struje i mjere zaÅ¡tite? bodova (20)
2.2 Kod jednakog opterećenja dva generatora u kW, struja se razlikuje - zaÅ¡to? bodova (20)
2.3 Princip pretvaranja razine tekućine u informaciju za potrebe automatizacije? bodova (10)

3.1 Kako se postiže ekonomičnost proizvodnje električne energije? *(20) bodova
3.2 Kod promjene opterećenja generatori preuzmu različite snage u kW - zaÅ¡to? * (20) bodova
3.3 Princip pretvaranja brzine vrtnje u informaciju za potrebe automatizacije? *(10) bodova

4.1 Zašto je za brod važan izbor napona i frekvencije? * (10) bodova
4.2 Kako se manifestira razlika u naponu i frekvenciji kod sinkronizacije? *(20) bodova
4.3 Proizvodnja jalove energije kod osovinskih generatora? *(20) bodova

5.1 Na kojem principu djeluje nadređena automatska raspodjala opterećenja? *(20) bodova
5.2 Princip pretvaranja temperature u informaciju za potrebe automatizacije? *(15) bodova
5.3 Elektricne specifičnosti pogona sidrenog vitla? *(15) bodova

6.1 Uloga sinkronoskopa kod sinkronizacije? (15) bodova
6.2 Energija napajanja automatskih uređaja i sustava? (15) bodova
6.3 Priprema električnog sustava broda za pregled Registra? (20) bodova

7.1 ZaÅ¡to uključenje velikih elektromotora može izazvati "black out"? (15) bodova
7.2 Priprema automatike broda za pregled Registra? (20) bodova
7.3 Principi pretvaranja položaja u informaciju za potrebe automatizacije? (15) bodova

8.1 Na koje parametre i preko kojih elemenata djeluje automatska sinkronizacija? (15) bodova
8.2 Važnost karakteristike regulatora broja okretaja u raspodjeli optetećenja? (20) bodova
8.3 Proizvodnja električne energije konstantne frekvencije osovinskim generatoraima? (15) bodova

9.1 Elektromotor se prekomjerno grije, analizirajte razloge? (20) bodova
9.2 Kontakti sklopnika uputnika zvjezda/trokut, brzo nagaraju, analizirajte razlog? (15) bodova
9.3 Kako ispitati električne zaÅ¡tite generatora i paralelni rad? (15) bodova

10.1 Električne zaÅ¡tite elektromotora prorađuju kod pokretanja, zaÅ¡to? (20) bodova
10.2 O kojim aspektima treba voditi računa kod napajanja broda sa kopna? (15) bodova
10.3 Principi pretvaranja pritiska u informaciju za potrebe automatizacije? (15) bodova

Eto, ovo nije sve, ali su neke grupe pitanja iz kojih možeÅ¡ vidjeti o čemu se radi. Neka pitanja su banalna i vjerovatno bi već sada mogao odgovoriti na njih. Neka pitanja možda ne znaÅ¡ za sada - no neka te to ne brine jer ima i banderaÅ¡a koji bi zaplitali jezikom kada bi pokuÅ¡ali odgovoriti na njih. Posebno bi zaplitali jezikom takvi banderaÅ¡i koji dođu s broda pa obuku bijelu koÅ¡uju i brodske hlače bijele, zatim stave Ray-Ban - eda bi ostavili dojam veće karizme i simptomatičnog misterija i tako iđu napraviti đir priko Rive ili Korza!

BTW, ima ovdje na forumu takva dva banderaÅ¡a, ali neću sad govoriti tko su, samo sam spomenija usput!!

Eto, nadam se da sam barem malo pojasnio stvari.

Zdrawstwuj!

:uzdravlje

Last edited:
da te aj prosvitlim
pa kakav si ti električar kad ni svitlo ne znač učinit :confused:

kako ti možeÅ¡ znat da ni svitlo neznan učinit

profesore zahvaljujem. nadam se da bi kapetan broda trebao biti dovoljno dobra veza, da me malo pogura

Last edited:
nadam se da bi kapetan broda trebao biti dovoljno dobra veza,

Pa jest, tako je..,

Ima zapovjednika i kapa koji mogu pomoći u tom smislu. Može bilo tko, bitno je pokrenuti lanac veza i vezica.

Kada u takvom lancu naletiÅ¡ na neku jaču kariku ona odlučuje, - i ti dobijeÅ¡ posao.

:cool:

Back