Clanak -Novi List 07/03/2010

Beerseeker,

Jasno je da još nismo na takvom stupnju da bi se ONI osjećali odgovornima. Zapravo oni imaju privilegiju totalne neodgovornosti. Ovdje je zanimljivo, odnosno izgleda kako npr. nije uopće važno da li plaćaš redovno i koliko dugo, nego eto - važno je da si se prijavio kao nezaposlen. Znači netko tko uopće ne radi i redovno se prijavljuje na burzu 20 godina ima pravo na zdravstvenu zaštitu, a onaj što je za toliko vremena (ili duže) plaćao neće imati to pravo kao u ovom slučaju.

Zatim, što je s onom retorikom koja govori "pomorac je obavezno osigurana osoba", a s druge strane postoje građani koji ne mogu biti osigurani. U takve građane spadamo izgleda i mi kada se vratimo u domaju!

Mašala država!

Nema tu puno filozofije, birokracija ka i svugdi i moj savjet je, dobro proučit i naučit zakone koji ti mogu trebati i svakako ako imate ženu, uputit je u sve to...
Znači bitno je da se u roku 30 dana prijaviš i imaš pravo na zdravstveno i dopunsko...isto važi i za sve ostale...ja sam 6 god. imala firmu i da ti ne kažem koliko sam love uplatila u državni proračun, a kad sam je zatvorila, zakasnila sam s prijavom, prekoračila 30 dana i da nisam imala doli neku priju, izgubila bi pravo na zdravstveno osiguranje...
Danas sam stavila ovde upute u slučaju da se bolestan iskrcaš s broda, nema 30 dana, nego u roku odmah, aerodrom-kapetanija-socijalno-doktor...

Last edited:
KALVARIJA POMORCA BORISA MU??EVIĆA, KOJEMU JE U AUSTRALIJI OPERIRANO SRCE
S tri bajpasa izgubio pravo na zdravstveno

U labirintu hrvatske birokracije Mu?ževiću su jednostavno rekli da gubi sva prava pri HZZO-u iako je 40 godina plaćao sve doprinose

Evo i ovaj slučaj za kojega san sada sazna mi je samo potvrdija ono ??ta san odavna zna ! Sa ovakvom REFORMOM ja iman jo?? jedan poticaj plus da sva davanja pribacin u Veliku Britaniju i to je ono na čemu radin već neko vrime!
Lipo ču njima plačati National Insurance , biti njiov porezni obveznik i s time stječem pravo na njihov ID , kasniju penziju , zdravsveno osiguranje za cilu familju itd. , itd. ! Koliko san ima priliku saznati garantiraju minimum penziju od 90 funti tjedno pa na vi??e ! Jo?? nisa sve rje??ija sa firmon ali je velika mogućnost da se to ostvari , vidit ću od početka njihove porezne godine u 4 misecu!

A tada moji MINISTRI reformirajte nekoga drugoga !

eto, ja se slazem sa gringom u potpunosti... zasto bi mi ljubili macehu koja nas samo samara ??

otac mi je pomorac vec 38 godina, ja sam pomorac. sve brevete i sve gluposti u zivotu sam sam zaradio i platio, jednako kao i on... cak ni osnovne nisam od nikog htio uzet pa sam iso za mornara da bi mogo porucnicki platit (nije mi to bio bas najpametniji potez :o ).
nikad nisam na nikakvom bolovanju bio (da kucnem u drvo) niti ijednog slobodnog dana trazio koji me nije isao. kad sam doma ne prijavljujem se na socijalno jer kontam da mi nije potreba i da ne treba zijevat vise nego ti treba.
i sutra dan da se ne daj boze sto dogodi da mene zena nemoze prijavit bez posebne punomoci ?!! kakav je to idiotizam ? koji debili slazu te zakone, koje gljive to oni jedu ... pa da se i mi pocastimo pa cemo skupa letit :confused:

i zato sad kad pogledam malo ovo, ma u biti nemam sto vise gledat... gledam vec duze vrijeme i degutantno mi je to sto se radi i kako se radi i koliko se ljude bezocno pljacka od strane polupismenih babuna kojima je prodaja drzavnih obveznica posao stoljeca ( ako se ko sjeca tog hvalevrijednog poteza sto i malo dijete vidi da je glup koliko je onaj međed tezak : Osim dobrog interesa ? uker tvrdi da smo, â??mada se to mnogima u Hrvatskoj neće svidjetiâ??, dobili komplimente za vođenje i monetarne i fiskalne politike. Investitori su također bili zainteresirani za pregovore o ulasku Hrvatske u EU, ??to im se čini bitnim faktorom. - normalno da ce te hvalit majmune jedan imberlani kad im nas sve nudis ko ovce pod noz !! :udriglavom )

skrenuh s teme... jer sam se infoto i zacrvenile su mi se usi sad malo a zena me vec zabrinuto gleda... ispricavam se :rolleyes:

dakle kad pogledamo koje glupe poteze su radili prije, nije bas za ocekivati neki pametan od svih njih zajedno. a ja cu gledat prebacit sve vanka pa nek se svi skupa jebu tamo analno... jer nemam namjeru ic i topit se okolo i nosit glavu u torbi da bi placao necije zajebe i socijalno likovima koji piju pivu ispred butige i grebu mi se koju kunu jer sam ja pomorac i imam para i meni je lako... :p

a sto se tice gospara Mu?ževića i gospodje mu, zelim im stvarno sve najbolje i mislim u sebi na svoje roditelje ...

eto, to sam samo htio rec i necu sad vise

adio

Şvi smo ljuti na ovo,i sad bi trebali početi raditi na planu,??ta poduzeti,da se to vi??e nebi de??avalo.Sastanak o ??kolstvu je pro??ao,za sada bez nekih jasnih zaključaka,Mi bi morali sada dalje,kao ??ta je bilo rečeno početkom ove godine,napasti 183 dana na brodu i provedbu sustava z.osiguranja.

Ovim putem ?želim samo reći da je ovo sve skupa jedna velika SRAMOTA,jčr kad san pročita sve ovo mi se smučilo jer kad promislim da se ovo moglo dogoditi bilo kome od nas...SRAMOTA!! Ali isto tako mislim da stvari u ovoj dr?žavi neće krenit na bolje,bar ??to se tiče nas,bar ne tako brzo kako bi mi ?željeli. Nisam pesimist samo sam na neki način realan,jer uz sve probleme u dr?žavi,prosvjede seljaka,??trajka glađu u ?željezari,brojnih prosvjeda diljem zemlje zbog propalih poduzeća,otkaza radnicima,nedavanja po nekoliko plača tim ljudima koji su po??teno zaradili te ionako nikakve plače,mislim da im trenutno nije u interesu rje??it na??e probleme jer im ionako punimo dr?žavnu proračun i to kako... A za??to mislim da se neće rje??it tako brzo je zato ??ta i oni u vladi misle kao i većina ljudi koji ne ?žive od pomorskog kruha,Vi ste pomorci,vama je lako,imate para pa platite,a uopće neznaju za??to se i radi čega mi bunimo,zbog kojih problema! Znate i sami koliko ste puta čuli ovo.
Gospodinu Mu?ževiću i njegovoj obitelji ?želim sve najbolje i ??to brzi oporavak!!!

Pozdrav i veseli bili!!

I svim ?ženama SRETAN DAN ??ENA!!! :D

...Znači bitno je da se u roku 30 dana prijavi?? i ima?? pravo na zdravstveno i dopunsko...

Zrile, da li zna?? -

Vrijedi li ova obaveza prijavljivanja i u slučaju kada se plaća produ?ženo mirovinsko?

Zrile, da li zna?? -

Vrijedi li ova obaveza prijavljivanja i u slučaju kada se plaća produ?ženo mirovinsko?

Vrijedi, jer mirovinsko nema veze sa zdravstvenim...produ?ženo mirovinsko plača?? sam (to je tvoj radni sta?ž) zdravstveno osiguranje pokriva dr?žava, temeljem nezaposlenosti...

I jo?? sam tila napomenit svima koji to nisu napravili, da naprave punomoć ?ženi, materi, sestri, bratu...koga već imaju, i da je predaju u svoj spis u Lučku kapetaniju...(prijave, odjave..) zlu ne tribalo...

Evo ipak je stigao odgovor danas na ono moje pismo predsjednici vlade.O šukeru i Kalmeti ni riječi.Pročitajte u attchmentu,dole.

Ovaj me članak jako naljutio,pa sam morao nešto učiniti.Ovakav sam mail poslao Jaci:

Gospođo predsjednice,
Ovaj dolje navedeni članak iz Novoga Lista me natjerao da vam ovo napišem jer više ne mogu trpiti besčutnost vaše vlade prema hrvatskim pomorcima.Zar nije sramota ovakvo tretiranje pomorca koji je svoj cijeli životni vijek pošteno i teško radio?
Vaši ministri su ovu pomorsku sramotu Republike Hrvatske nazvali reformom,kojom če pomorci napokon steći svoja prava.I još su i ponosni na takvu reformu,koju mi doživljavamo neprijateljskim odnosom vlade prema nama.Vaši omiljeni ministri, Kalmeta i Šuker,prvi je podigao ove godine namete na zdravstveno i mirovinsko iako su zbog krize mnoge kompanije smanjile plače,a dosta je pomoraca i ostalo bez posla, ,a drugi nas prisiljava da odradimo 183 dana na palubi brodova ako će nas osloboditi astronomskoga poreza,iako većina evropskih država,pa čak i Rusija,priznaju 183 dana van zemlje.Šuker vjerovatno nije ni bio na brodu osim na trajektu,pa niti ne razumije šta radi,osim da je pronašao novi rudnik,i nove žrtve koje će guliti,ali se čudim Kalmeti koji je iz Zadra,koji je grad pomoraca.Možda je to uradio da bi postigao koji poen kod vas, kad mu se tresla stolica,zbok koruptivnih afera iz njegovog kopnenog dijela ministarstva.
Nadam se da čete razumijeti moju ljutnju,ali se ne nadam da čete nešto i učiniti,ovo je pismo samo zato da vidite u kakvoj nesređenoj državi moarmo živjeti i trpiti nepravde.

Lijep pozdrav

Sljedeci put kad se takvo nesto desi mogli bi organizirano zatrpati nadlezne mailovima svi koliko nas ima clanova i simpatizera UPH da ih malo natjeramo na akciju.
Marenos svaka cast na ideji.

Prosli misec kad san odlazija na kapetaniju sritnen nekog momka svojih 20tak godina mozda koju vise.
upali u pricu i kaze mi da je ima nesricu na brodu da je pa skupa sa FRC ili Resue boatom u more prilikom vjezbe. Slomljena 3 kraljeska i puste rehabilitacije ovo ono i na kraju da nije za brod. Ovi iz zdravstva ga odjebali i sad lovi odstetu.
Rekli mu da se prekvalificira u drugo zanimanje da ga nece vise pomagat.
Reka san mu za udrugu i ovu starnicu pa bi volija ako se pripozna da isprica pricu ako je tu.

Toliko o zdravstvu i reformi.

Stojte mi dobro!

Evo ipak je stigao odgovor danas na ono moje pismo predsjednici vlade.O ??ukeru i Kalmeti ni riječi.Pročitajte u attchmentu,dole.

Bravo Marenos super mail na koji se nisam ni nadao da ces dobiti odgovor a virujem ni ti. Sve vise se ti nasi u vladi okrecu pomorcima a ne onima koji nas zastupaju pa mi je to jos draze. S ovim mailom mislim da ima sad smisla i poslati mail Jadranki Kosor i pitati da li bi mogli imati jedan sastanak s njom u ime UPH te na taj nacin joj objasniti da usjedlice koje vec desetljecima side i ne rade nista nisu kompetentni da goveore u ime pomoraca.

Jos jednom ni sam nisam znao koliko ce mi ovi mail izroditi osmjeh ali eto izrodio je i moram ti reci fala Marenos a misljenja sam da ce ti i dosta pomoraca reci fala.

Napravicemo u vodstvu UPH sastanak i probati s premijerkom imati sastanak te se mozda i ona okrene prema nama nakon svega ovoga i shvati da smo mi oni koji zelimo pomoci HR pomorstvu a ne uzimati iz drzaven blagajne tj ziviti na dzavnim jaslama ko jos neki.

P.S

Znam da ima onih koji ce reci da ona to nece procitati nego da je ovo mail samo da smiri strasti ali ja sam tip koji viruje da nada umire posljednja. :uzdravlje

Pa možemo pokušati,nemamo šta izgubiti.Ako odete na Vlada hr,tamo čete naći mail za Jadranku,predsjednica@vlada.hr i kao šta ste vidili te mailove primaju ti koji tamo rade,i vjerojatno odlučuju jeli toliko važan da ga joj pokažu.
Ja sam isto bio iznenađen kad sam vidio da su poslali odgovor,pohvalno u svakom slučaju.Možda nađe vremena da primi predstavnike UPH,bio bi to dobar potez,jer bi ostali nezainteresirani i šutljivi pomorci ipak vidili da mi stvarno nešto radimo i pokušavamo promjeniti ove redikulozne zakone.
Ja imam plan za još jedan mail,ali moram ga dobro osmisliti prije nego šta ga pošaljem.

Prosli misec kad san odlazija na kapetaniju sritnen nekog momka svojih 20tak godina mozda koju vise.
upali u pricu i kaze mi da je ima nesricu na brodu da je pa skupa sa FRC ili Resue boatom u more prilikom vjezbe. Slomljena 3 kraljeska i puste rehabilitacije ovo ono i na kraju da nije za brod. Ovi iz zdravstva ga odjebali i sad lovi odstetu.
Reka san mu za udrugu i ovu starnicu pa bi volija ako se pripozna da isprica pricu ako je tu.

Stojte mi dobro!
Ako je taj momak ovdje na forumu ja znam advokata u Rijeci koji je specijaliziran za takve slučajeve,i dobar je,pa neka mi se javi na PM.

Last edited:

Stojte mi dobro!

Pa neka napise svoju storiju ovdi, ako mu nikako konkretnije ne budemo mogli pomoci, mozemo je objaviti na portalu u sekciji Vase Price jer bar moze posluziti prikazati onima koji posjete portal i drugu stranu medalje a ne samo pare, putovanja i kurvanje kako to vec imaju predodzbu o nasem zanimanju. Ima jos pomoraca koji su se nasli u slicnoj situaciji a i svaki od nas moze zavrsiti tako nesposoban za daljnju plovidbu tako da nas sve interesira sto nam birokratski aparat sprema u takvom slucaju. Slicno onome kolegi sto sad izradjuje Tifanny lampe, mislim da mu je nick Fermar.

Last edited:
Novi list -22.06.2010

Novi list -22.06.2010

Datum objave: 22.6.2010 u 09:01h
Ministarstvo mora uzima, ali i daje
Brodarima manji porez za Â?kadeturuÂ?

Dosad su brodari bili oslobođeni poreza na dobit radi reinvestiranja u nove brodove i kvalitetu flote.

RIJEKA â?? Hrvatski brodari vi??e neće biti oslobođeni poreza. Prema planu Ministarstva mora izmjenama i dopunama Pomorskog zakonika bit će regulirano uvođenje poreza za brodare, koji će se plaćati prema nosivosti flote (tax tonnage), odnosno prema ukupnoj tona?ži brodova. Ipak, određenih povlastica će biti i to za one brodare, koji će omogućiti kadeturu na svojim brodovima, čime bi se trebao rije??iti problem stjecanja neophodnog iskustva za mlade pomorce, koji nerijetko nisu ni imali brod za prvi ukrcaj. Dr?žavni tajnik za more, kap. Mario Babić nagla??ava kako su dosad brodari bili oslobođeni poreza na dobit upravo radi reinvestiranja u nove brodove i kvalitetu flote.
Preslika iz EU

â?? Mnoge zemlje Europske unije imaju razrađen sustav naplate poreza prema bruto registarskoj toni, a to ćemo i mi preslikati. Pritom tek treba precizno definirati model obračuna, kao i visinu porezne stope. Ni olak??ice za ukrcaj kadeta nisu novost u pomorstvu, pa se tako nerijetko dogodi da brod u nekoj luci u svijetu sačeka dan ili dva na kadeta za ukrcaj samo da bi umanjio porez, ističe Babić, dodajući kako se tom mjerom, kao i dr?žavnim stipendijama nastoji povećati interes mladih za pomorska zanimanja.
Nekoliko modela

Mato Botica, ravnatelj Udruge brodara Mare Nostrum, otkriva kakoje aktualno nekoliko modela oporezivanja o kojima će Udruga raspravljati u roku od 15 dana, te zauzeti konkretniji stav na temelju kojeg će se razgovarati s predstavnicima Ministarstva.

â?? Rekao bih da model oporezivanja brodara na Cipru mo?že biti komparativan na??im potrebama zbog niza sličnosti. U ovom je trenutku te??ko preciznije govoriti o svotama i načinu obračuna, ali se generalno mo?že procijeniti da bi porez na godi??njoj razini iznosio od 10 do 30 tisuća dolara po brodu, ovisno o njegovoj nosivosti.

Precizno utvrditi broj kadeta

Gruba kalkulacija govori da bi godi??nje izdvajanje brodara za porez moglo ukupno iznositi između 15 i 20 milijuna kuna, ističe Mato Botica dodajući kako će se prije izmjena Pomorskog zakonika precizno utvrditi i broj kadeta koji plove na brodovima hrvatskih kompanija, kao i procjena mogućnosti ukrcaja jo?? većeg broja budućih pomoraca.

Evo ipak je stigao odgovor danas na ono moje pismo predsjednici vlade.O ??ukeru i Kalmeti ni riječi.Pročitajte u attchmentu,dole.

BRAVO, BRAVO, BRAVO !!!!!

Bravo Marenos super mail na koji se nisam ni nadao da ces dobiti odgovor a virujem ni ti. Sve vise se ti nasi u vladi okrecu pomorcima a ne onima koji nas zastupaju pa mi je to jos draze. S ovim mailom mislim da ima sad smisla i poslati mail Jadranki Kosor i pitati da li bi mogli imati jedan sastanak s njom u ime UPH te na taj nacin joj objasniti da usjedlice koje vec desetljecima side i ne rade nista nisu kompetentni da goveore u ime pomoraca.

Jos jednom ni sam nisam znao koliko ce mi ovi mail izroditi osmjeh ali eto izrodio je i moram ti reci fala Marenos a misljenja sam da ce ti i dosta pomoraca reci fala.

Napravicemo u vodstvu UPH sastanak i probati s premijerkom imati sastanak te se mozda i ona okrene prema nama nakon svega ovoga i shvati da smo mi oni koji zelimo pomoci HR pomorstvu a ne uzimati iz drzaven blagajne tj ziviti na dzavnim jaslama ko jos neki.

P.S

Znam da ima onih koji ce reci da ona to nece procitati nego da je ovo mail samo da smiri strasti ali ja sam tip koji viruje da nada umire posljednja.

Dalmo??, sla?žen se s tobon, i morda bi stvarno trebalo probat doći do premijerke i razgovarat s njojn, a ne preko posrednika, posebno posrednika ala njezini ministri.
I potpisujen ono za osmjeh na licu, i jedno veliko FALA Marenosu :):uzdravlje

Beneficirani sta?ž mo?že u matrikuli

Autor Darko PAJIĆ, Marinko GLAVAN 2 hours 31 minutes ago

Mo?žda je to mali korak za hrvatsku birokraciju, ali je veliki za hrvatskog pomorca. Rijetka je prilika započeti prigodnu rekapitulaciju godine u pomorstvu s primjerom nečeg pozitivnog kao ??to je slučaj sa uvođenjem beneficiranog sta?ža. I tu priliku na Dan pomoraca, kojeg je Međunarodna pomorska organizacija (IMO) proglasila za 25. lipanj, ne treba propustiti, jer tko zna hoće li se i kada ne??to slično ponoviti.
Činjenica radi ne smije se zaboraviti da se trakavica o sta?žu s produ?ženim trajanjem za pomorce razvlačila gotovo 20 godina tijekom kojih su postojali apsolutno svi preduvjeti (uključujući i zakonske) da pomorci u?živaju beneficirani sta?ž. Međutim, niti jedna hrvatska Vlada nije znala ili mogla ponuditi suvisli odgovor na pitanje za??to beneficiranog sta?ža nema, a jo?? manje su ?željeli stanje promijeniti.

Otpor

Zadnji za??titnik dr?žavnog proračuna od najezde Â?pohlepnihÂ? pomoraca bio je ministar gospodarstva, rada i socijalne skrbi Đuro Popijač, koji je skoro godinu dana pru?žao otpor prijedlogu izmjena i dopuna Pomorskog zakonika u kojem je Ministarstvo mora predvidjelo i beneficirani sta?ž. Popijač se borio koliko je mogao, ??tovi??e dugo je izgledao kao apsolutni pobjednik, iako nije imao niti jedan ozbiljan argument. Prijedlog da svaki pomorac za 12 mjeseci boravka na brodu ima 15 mjeseci sta?ža postao je upitan pro??le jeseni kada je ministar gospodarstva konstatirao kako bi sta?ž s produ?ženim trajanjem za pomorce ugrozio program gospodarskog oporavka hrvatske Vlade. Iako malo tko u Hrvatskoj zna bilo koji segment u kojem je program gospodarskog oporavka bio uspje??an izgledalo je kako će ba?? taj apsurdni argument na kraju sru??iti ono ??to pomorci čekaju već nekoliko desetljeća. ? tovi??e, Popijač nije pokazivao nikakvu namjeru odustajanja ili ubla?žavanja svojih stavova.

Sabor

Stvar se činila beznadnom sve dok sredinom travnja predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor iznenada nije odlučila sve okrenuti naglavačke i iznenada najaviti kako će prijedlog o beneficiranom sta?žu biti prihvaćen. Kome je bilo potrebno mučenje pomorske javnosti nije poznato, ali se cinično svakako mo?že zaključiti kako je program gospodarskog oporavka i slu?žbeno propao, a ministar gospodarstva Đuro Popijač na?žalost zaboravio ponuditi ostavku tvrdo braneći principe Vladine gospodarske politike. Umjesto toga 21. svibnja Hrvatski sabor je jednoglasno prihvatio Vladin amandman o onome istom prijedlogu da se pomorcima svakih 12 mjeseci provedenih na brodu računa kao 15 mjeseci sta?ža. Po tome bi oko 13.000 hrvatskih pomoraca u slu?žbenoj evidenciji u starosnu mirovinu odlazilo s navr??enih 60 godina ?života i 15 godina sta?ža na brodu. Primjena je slu?žbeno započela od 11. lipnja ove godine, pa se od tog datuma automatski obračunava i dodatni doprinos za beneficirani sta?ž, kojeg su pomorci u međunarodnoj plovidbi sami du?žni plaćati, dok su za pomorce u nacionalnoj plovidbi poslodavci obvezni prijaviti i plaćati dodatni doprinos za beneficirani sta?ž (za razdoblje od ukrcaja do iskrcaja pomorca). Taj 11. lipanj s pravom se mo?že tretirati kao dan konačne pobjede hrvatskih pomoraca.

Porez po tona?ži

To naravno nije i jedina izmjena Pomorskog zakonika, ali svakako jest najva?žnija. Uz to vrijedi spomenuti i uvođenje poreza po tona?ži broda od 1. siječnja 2013. godine nakon čega brodari vi??e neće biti oslobođeni poreza na dobit, već ulaze u porezni sustav identičan onome u Europskoj uniji. Porezni ključ određuje se kroz ukupno pet kategorija brodova svrstanih po nosivosti, te se procjenjuje da će godi??nji porez za brod nosivosti oko 20.000 tona iznositi oko 35.000 kuna. Od samog oporezivanja va?žniji bi trebali biti ciljevi i popratne zakonske odredbe. Prije svega se to odnosi na uvjet da će svi brodovi morati zadovoljavati rigoroznije standarde sigurnosti. Konkretno za svaki brod ne smije biti izrečena zabrana isplovljenja vi??e od dva puta u razdoblju od tri godine na temelju manjkavih standarda ?životnih i radnih uvjeta pomoraca, sigurnosti plovidbe, sigurnosne za??tite i za??tite mora od oneči??ćenja. Ta odredba trebala bi direktno utjecati da brodari pomlade flotu, bolje odr?žavaju brodove i povećaju razinu sigurnosti u okviru Pari??kog memoranduma. Druga va?žna odredba odnosi se na povećanje broja brodova pod hrvatskom zastavom, jer će svaki brodar najmanje 40 posto od ukupne tona?že u floti morati staviti pod zastavu RH ili neke od dr?žava članica Europske unije. Na kraju bi se cijeli sustav morao pozitivno odraziti i na ??kolovanje pomoraca kojima je jedan od većih problema obavljanje vje?žbeničkog sta?ža. Pomorskim zakonikom propisuje se da će brodovi u novom poreznom sustavu morati ukrcavati barem minimalni broj vje?žbenika palube ili stroja, dr?žavljana RH ili neke od dr?žava članica Europske unije, shodno godi??njem planu broja vje?žbenika.

Cijena kapetana

Od o?žujka ove godine uveden je alternativni i ubrzani sustav ??kolovanja pomoraca. Ta je tema izazvala i brojne kontroverze i različita mi??ljenja u struci, ali i među samim pomorcima. Dok jedni smatraju kako se na ovaj način srozava ugled i kvalitete hrvatskog pomorca drugi su zadovoljni, jer će sada moći ??kolovati se i raditi u isto vrijeme. Uvođenjem alternativnog modela ??kolovanja hrvatski pomorci sa srednjom stručnom spremom napokon dobili priliku ravnopravno konkurirati svojim kolegama iz većine svjetskih zemalja na pomorskom tr?ži??tu rada. Pomorski fakulteti i učili??ta u Rijeci, Splitu, Zadru i Dubrovniku usuglasili su cijenu od 65.000 kuna za ??estomjesečni tečaj nakon kojeg pomorci mogu pristupiti ispitu za kapetana i upravitelja stroja bez ograničenja. Skupo ili ne, alternativno obrazovanje za najvi??a zvanja omogućuje svakom pomorcu sa zavr??enom pomorskom ??kolom i najmanje 36 mjeseci plovidbe u svojstvu časnika napredovanje prema najvi??im (i najbolje plaćenim) brodskim zanimanjima, u čemu su do sad bili onemogućeni, ali i da nastave ??kolovanje na visoko??kolskim ustanovama.

Pogođeni mornari

Nitko ne razumije funkcioniranje sustava oporezivanja pomoraca, iako bi, barem na papiru sve trebalo biti jasno, transparentno i jednostavno. No papir je jedno, a praksa ne??to sasvim drugo, pa su pomorci i u proteklih godinu dana po povratku kući s broda, umjesto u odmoru i dru?ženju s obitelji i prijateljima, vrijeme redovito tratili obilazeći ??altere mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, porezne uprave i lučkih kapetanija. Najče??će uzaludno poku??avajući dokazati da im je porez pogre??no obračunat ili barem saznati ??to im se i za??to poku??ava naplatiti. Jo?? su ozbiljniji oni globalni problemi, koji se tiču nedostatka posla, barem onog solidnije plaćenog s pristojnim uvjetima rada i ?života. Najpogođeniji je ni?že ??kolovani kadar kao ??to su mornari, timunjeri, mehaničari, itd, koji doista te??ko mogu pronaći pristojan posao. Ako ga i nađu zarade su sve skromnije, boravak na brodu sve du?ži, a svaki odmor sve kraći. Treba se tek nadati kako će se globalni trendovi nastaviti kretati u pozitivnom smjeru. O tome najdirektnije ovisi radni ?život pomoraca, jer su oni oduvijek izlo?ženi konkurenciji i uvjetima rada na svjetskom tr?ži??tu.

Moguća uplata sta?ža unatrag

Svi pomorci nakon 11. lipnja 2011. godine imaju pravo na starosnu mirovinu pomoraca ako su napunili 60 godina ?života i mogu dokazati ostvarenih 15 godina sta?ža osiguranja na ukrcaju kao član posade broda.
Za dokazivanje prvenstveno se koristi pomorska knji?žica i radna knji?žica, a eventualno i drugi dokumenti kojima se dokazuje plovidba (npr. ugovori o radu, potvrde poslodavca, iskrcajne liste i slično). Pomorci koji su u pojedinim razdobljima ostvarili plovidbeni sta?ž za koji nisu uplaćivali doprinose, a nisu bili osigurani ni po drugoj osnovi, moći će (ali samo za sva takva razdoblja) platiti doprinos za obvezno mirovinsko osiguranje unazad i to po osnovici koja u trenutku podno??enja takve retroaktivne prijave vrijedi za to svojstvo ukrcaja. Pitanja o proceduri mogu se poslati Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture na e-mail adresu: pomorci@pomorstvo.hr.

Online kampanja

Dan Pomoraca ustanovljen je dogovorom dr?žava članica International Maritime Organisation (IMO) 2010. godine, kao svojevrsno priznanje jedinstvenom doprinosu ??to ga pomorci daju diljem svijeta u međunarodnoj trgovini, svjetskoj ekonomiji i civilnom dru??tvu. Kao datum obilje?žavanja izabran je 25. Lipanj, dan kada su usvojene izmjene Međunarodne konvencija o standardima treninga, certificiranja i odr?žavanja stra?že za pomorce (STWC konvencija) i pridru?ženih zakona na pro??logodi??njoj konferenciji u Manili. Ovogodi??nje obilje?žavanje ima formu online kampanje, pa se na Dan pomoraca od ljudi diljem zemaljske kugle tra?ži da izraze zahvalnost prema 1,5 milijuna pomoraca u svijetu na Facebooku, preko tweetsa, stavljanjem videa na YouTube-u, raspravama na Linkedln-u, ili otvaranjem nadahnutog bloga.
Novilist.hr

Ovdje sam na forum prenio ovaj članak iz riječkog Novog Lista, za kojeg vjerujem da ste ga već svi pročitali.., pa ako ćemo malo pro-komentarisat, mo?žemo!!? Ovako treba pisati pravi novinar. Znači, treba pisati situaciju onako ka' ??ta i jest i ne smije dosađivati čitaocima!

(A ne ka' neki, alla tamo neka piskarala Tanja Torbarina i Bradzzaduro, pisat o nečemu o čemu se nema blage veze, ili pisati budala??tine zbog osobnih promid?žbi i materijalnih interesa).

Eo, pročitao sam ovi članak, svaki paragraf po dva puta.., s gu??tom!

;)

Beneficirani sta?ž mo?že u matrikuli

Autor Darko PAJIĆ, Marinko GLAVAN 2 hours 31 minutes ago

Mo?žda je to mali korak za hrvatsku birokraciju, ali je veliki za hrvatskog pomorca. Rijetka je prilika započeti prigodnu rekapitulaciju godine u pomorstvu s primjerom nečeg pozitivnog kao ??to je slučaj sa uvođenjem beneficiranog sta?ža. I tu priliku na Dan pomoraca, kojeg je Međunarodna pomorska organizacija (IMO) proglasila za 25. lipanj, ne treba propustiti, jer tko zna hoće li se i kada ne??to slično ponoviti.
Činjenica radi ne smije se zaboraviti da se trakavica o sta?žu s produ?ženim trajanjem za pomorce razvlačila gotovo 20 godina tijekom kojih su postojali apsolutno svi preduvjeti (uključujući i zakonske) da pomorci u?živaju beneficirani sta?ž. Međutim, niti jedna hrvatska Vlada nije znala ili mogla ponuditi suvisli odgovor na pitanje za??to beneficiranog sta?ža nema, a jo?? manje su ?željeli stanje promijeniti.

Otpor

Zadnji za??titnik dr?žavnog proračuna od najezde Â?pohlepnihÂ? pomoraca bio je ministar gospodarstva, rada i socijalne skrbi Đuro Popijač, koji je skoro godinu dana pru?žao otpor prijedlogu izmjena i dopuna Pomorskog zakonika u kojem je Ministarstvo mora predvidjelo i beneficirani sta?ž. Popijač se borio koliko je mogao, ??tovi??e dugo je izgledao kao apsolutni pobjednik, iako nije imao niti jedan ozbiljan argument. Prijedlog da svaki pomorac za 12 mjeseci boravka na brodu ima 15 mjeseci sta?ža postao je upitan pro??le jeseni kada je ministar gospodarstva konstatirao kako bi sta?ž s produ?ženim trajanjem za pomorce ugrozio program gospodarskog oporavka hrvatske Vlade. Iako malo tko u Hrvatskoj zna bilo koji segment u kojem je program gospodarskog oporavka bio uspje??an izgledalo je kako će ba?? taj apsurdni argument na kraju sru??iti ono ??to pomorci čekaju već nekoliko desetljeća. ? tovi??e, Popijač nije pokazivao nikakvu namjeru odustajanja ili ubla?žavanja svojih stavova.

Sabor

Stvar se činila beznadnom sve dok sredinom travnja predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor iznenada nije odlučila sve okrenuti naglavačke i iznenada najaviti kako će prijedlog o beneficiranom sta?žu biti prihvaćen. Kome je bilo potrebno mučenje pomorske javnosti nije poznato, ali se cinično svakako mo?že zaključiti kako je program gospodarskog oporavka i slu?žbeno propao, a ministar gospodarstva Đuro Popijač na?žalost zaboravio ponuditi ostavku tvrdo braneći principe Vladine gospodarske politike. Umjesto toga 21. svibnja Hrvatski sabor je jednoglasno prihvatio Vladin amandman o onome istom prijedlogu da se pomorcima svakih 12 mjeseci provedenih na brodu računa kao 15 mjeseci sta?ža. Po tome bi oko 13.000 hrvatskih pomoraca u slu?žbenoj evidenciji u starosnu mirovinu odlazilo s navr??enih 60 godina ?života i 15 godina sta?ža na brodu. Primjena je slu?žbeno započela od 11. lipnja ove godine, pa se od tog datuma automatski obračunava i dodatni doprinos za beneficirani sta?ž, kojeg su pomorci u međunarodnoj plovidbi sami du?žni plaćati, dok su za pomorce u nacionalnoj plovidbi poslodavci obvezni prijaviti i plaćati dodatni doprinos za beneficirani sta?ž (za razdoblje od ukrcaja do iskrcaja pomorca). Taj 11. lipanj s pravom se mo?že tretirati kao dan konačne pobjede hrvatskih pomoraca.

Porez po tona?ži

To naravno nije i jedina izmjena Pomorskog zakonika, ali svakako jest najva?žnija. Uz to vrijedi spomenuti i uvođenje poreza po tona?ži broda od 1. siječnja 2013. godine nakon čega brodari vi??e neće biti oslobođeni poreza na dobit, već ulaze u porezni sustav identičan onome u Europskoj uniji. Porezni ključ određuje se kroz ukupno pet kategorija brodova svrstanih po nosivosti, te se procjenjuje da će godi??nji porez za brod nosivosti oko 20.000 tona iznositi oko 35.000 kuna. Od samog oporezivanja va?žniji bi trebali biti ciljevi i popratne zakonske odredbe. Prije svega se to odnosi na uvjet da će svi brodovi morati zadovoljavati rigoroznije standarde sigurnosti. Konkretno za svaki brod ne smije biti izrečena zabrana isplovljenja vi??e od dva puta u razdoblju od tri godine na temelju manjkavih standarda ?životnih i radnih uvjeta pomoraca, sigurnosti plovidbe, sigurnosne za??tite i za??tite mora od oneči??ćenja. Ta odredba trebala bi direktno utjecati da brodari pomlade flotu, bolje odr?žavaju brodove i povećaju razinu sigurnosti u okviru Pari??kog memoranduma. Druga va?žna odredba odnosi se na povećanje broja brodova pod hrvatskom zastavom, jer će svaki brodar najmanje 40 posto od ukupne tona?že u floti morati staviti pod zastavu RH ili neke od dr?žava članica Europske unije. Na kraju bi se cijeli sustav morao pozitivno odraziti i na ??kolovanje pomoraca kojima je jedan od većih problema obavljanje vje?žbeničkog sta?ža. Pomorskim zakonikom propisuje se da će brodovi u novom poreznom sustavu morati ukrcavati barem minimalni broj vje?žbenika palube ili stroja, dr?žavljana RH ili neke od dr?žava članica Europske unije, shodno godi??njem planu broja vje?žbenika.

Cijena kapetana

Od o?žujka ove godine uveden je alternativni i ubrzani sustav ??kolovanja pomoraca. Ta je tema izazvala i brojne kontroverze i različita mi??ljenja u struci, ali i među samim pomorcima. Dok jedni smatraju kako se na ovaj način srozava ugled i kvalitete hrvatskog pomorca drugi su zadovoljni, jer će sada moći ??kolovati se i raditi u isto vrijeme. Uvođenjem alternativnog modela ??kolovanja hrvatski pomorci sa srednjom stručnom spremom napokon dobili priliku ravnopravno konkurirati svojim kolegama iz većine svjetskih zemalja na pomorskom tr?ži??tu rada. Pomorski fakulteti i učili??ta u Rijeci, Splitu, Zadru i Dubrovniku usuglasili su cijenu od 65.000 kuna za ??estomjesečni tečaj nakon kojeg pomorci mogu pristupiti ispitu za kapetana i upravitelja stroja bez ograničenja. Skupo ili ne, alternativno obrazovanje za najvi??a zvanja omogućuje svakom pomorcu sa zavr??enom pomorskom ??kolom i najmanje 36 mjeseci plovidbe u svojstvu časnika napredovanje prema najvi??im (i najbolje plaćenim) brodskim zanimanjima, u čemu su do sad bili onemogućeni, ali i da nastave ??kolovanje na visoko??kolskim ustanovama.

Pogođeni mornari

Nitko ne razumije funkcioniranje sustava oporezivanja pomoraca, iako bi, barem na papiru sve trebalo biti jasno, transparentno i jednostavno. No papir je jedno, a praksa ne??to sasvim drugo, pa su pomorci i u proteklih godinu dana po povratku kući s broda, umjesto u odmoru i dru?ženju s obitelji i prijateljima, vrijeme redovito tratili obilazeći ??altere mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, porezne uprave i lučkih kapetanija. Najče??će uzaludno poku??avajući dokazati da im je porez pogre??no obračunat ili barem saznati ??to im se i za??to poku??ava naplatiti. Jo?? su ozbiljniji oni globalni problemi, koji se tiču nedostatka posla, barem onog solidnije plaćenog s pristojnim uvjetima rada i ?života. Najpogođeniji je ni?že ??kolovani kadar kao ??to su mornari, timunjeri, mehaničari, itd, koji doista te??ko mogu pronaći pristojan posao. Ako ga i nađu zarade su sve skromnije, boravak na brodu sve du?ži, a svaki odmor sve kraći. Treba se tek nadati kako će se globalni trendovi nastaviti kretati u pozitivnom smjeru. O tome najdirektnije ovisi radni ?život pomoraca, jer su oni oduvijek izlo?ženi konkurenciji i uvjetima rada na svjetskom tr?ži??tu.

Moguća uplata sta?ža unatrag

Svi pomorci nakon 11. lipnja 2011. godine imaju pravo na starosnu mirovinu pomoraca ako su napunili 60 godina ?života i mogu dokazati ostvarenih 15 godina sta?ža osiguranja na ukrcaju kao član posade broda.
Za dokazivanje prvenstveno se koristi pomorska knji?žica i radna knji?žica, a eventualno i drugi dokumenti kojima se dokazuje plovidba (npr. ugovori o radu, potvrde poslodavca, iskrcajne liste i slično). Pomorci koji su u pojedinim razdobljima ostvarili plovidbeni sta?ž za koji nisu uplaćivali doprinose, a nisu bili osigurani ni po drugoj osnovi, moći će (ali samo za sva takva razdoblja) platiti doprinos za obvezno mirovinsko osiguranje unazad i to po osnovici koja u trenutku podno??enja takve retroaktivne prijave vrijedi za to svojstvo ukrcaja. Pitanja o proceduri mogu se poslati Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture na e-mail adresu: pomorci@pomorstvo.hr.

Online kampanja

Dan Pomoraca ustanovljen je dogovorom dr?žava članica International Maritime Organisation (IMO) 2010. godine, kao svojevrsno priznanje jedinstvenom doprinosu ??to ga pomorci daju diljem svijeta u međunarodnoj trgovini, svjetskoj ekonomiji i civilnom dru??tvu. Kao datum obilje?žavanja izabran je 25. Lipanj, dan kada su usvojene izmjene Međunarodne konvencija o standardima treninga, certificiranja i odr?žavanja stra?že za pomorce (STWC konvencija) i pridru?ženih zakona na pro??logodi??njoj konferenciji u Manili. Ovogodi??nje obilje?žavanje ima formu online kampanje, pa se na Dan pomoraca od ljudi diljem zemaljske kugle tra?ži da izraze zahvalnost prema 1,5 milijuna pomoraca u svijetu na Facebooku, preko tweetsa, stavljanjem videa na YouTube-u, raspravama na Linkedln-u, ili otvaranjem nadahnutog bloga.
Novilist.hr

Ovdje sam na forum prenio ovaj članak iz riječkog Novog Lista, za kojeg vjerujem da ste ga već svi pročitali.., pa ako ćemo malo pro-komentarisat, mo?žemo!!? Ovako treba pisati pravi novinar. Znači, treba pisati situaciju onako ka' ??ta i jest i ne smije dosađivati čitaocima!

(A ne ka' neki, alla tamo neka piskarala Tanja Torbarina i Bradzzaduro, pisat o nečemu o čemu se nema blage veze, ili pisati budala??tine zbog osobnih promid?žbi i materijalnih interesa).

Eo, pročitao sam ovi članak, svaki paragraf po dva puta.., s gu??tom!

;)

Darko je ne samo super novinar on je i sam pomorac sto mi jednom i otkrio kad smo komentirali jedan njegov tekst u NL... za Marinka neznam ali oboje uvijek prate i pisu o pomorcima i moru ....

Nije mi jasno sta su i pravili problem kad nas ima samo 13 000. Nes ti, da i svima sad daju punu penziju nebi drzava osjetila.

Nije mi jasno sta su i pravili problem kad nas ima samo 13 000. Nes ti, da i svima sad daju punu penziju nebi drzava osjetila.

Otprilike toliko je bilo i branitelja dragovoljaca na pocetku rata pa je brojka nakon rata narasla na cca 500 tisuca. Kad bi Vlada napravila ovo sto ti predlazes Hrvatska bi bila najpomorskija zemlja na svijetu,barem po broju umirovljenih pomoraca.

Back