Casnici sa SSS-om, problemi u skolovanju pomoraca

draga moja gospodo, fakulteti vam nece odustat, tj pristat da se ukine visa jer bi na taj nacin pilali granu na kojoj side. A neki kojima se isplati cekat da se to promine neka cekaju, s tim da ce proc jos koja godina da se to promini

ma je prijatelju ja se slazen i razumin,ali stablo masline ako se osusilo triba ga ispilat,ako oni zele ostat tamo tribali bi se i oni malo uvatit knjige i naucit puno novih stvari,jer tehnika ide naprid stalno a oni su jos na programu od 200godina unazad,i tek onada visa ima smisla,a dotad ja visu nemogu podrzat,jer ono sto oni mene uce nema koristi,a ito tako ako ja nevaljan firma me salje doma,tribali bi se i oni malo zamislit,i reci da tribamo i mi nesto prominit,jer ovako nam prodaju maglu samo da bi zadrzali pozicije,a to sto nas na kraju nista ne nauce nema veze,pozdrav sa carnival triumpha

sve je to u redu, ali mi smo preslabi da bi nesto prominili, a dok nesto ne prominemo puno ljudi bi moglo izgubit posal. Kada budu dilili otkaze prvo ce gledat ko nema breveta..

Evo vijesti sa stranice SPH-a,
Napokon dobar tekst.
Dobro govori Predrag,triba ukinit sve srednje pomorske skole jer ovo stvarno nema smisla

14.5.2009. 9:23

Školstvo / Dobronamjerno drugačije mišljenje
Pri ulasku RH u EU valja ukinuti i prvi stupanj pomorskih fakulteta kao obvezni dio za krajnja zvanja i uvesti tzv. "kavezno iskustvo" od najmanje 36 mjeseci. U "kaveznom iskustvu" bi se vježbenici učili prepoznavanju nedostataka (zeleno- sve u redu, žuto - mogući problemi, crveno- mijenjaj karticu), jer je budućnost krajnjeg zvanja u medicinski dokazanoj mogućnosti razlikovanja boja.

Za cjelokupnu kontrolu na izlazu iz radnog prostora dobivala bi se jedna banana, za izmjenu kartice u kvaru- dvije banane. Dodatna banana dobila bi se za pritisak na plavo dugme (obavijest časniku za održavanje na kopnu da nema više zamjenskih kartica).

Problem je jedino u tome što vježbenici stječu mogućnost prakticiranja između 20 i 30 godine života, ali su dosadašnja istraživanja pokazala da potomci uvježbanih vježbenika se mogu mnogo ranije uključiti u kavezno iskustvo.

Kome nije jasno, neka se ne sekira, poručuje kap. P. Brazzoduro s važećim svjedodžbama za zvanje Primata u budućoj navigaciji.

14.5.2009. 9:23

Školstvo / Dobronamjerno drugačije mišljenje

U tijeku je rasprava o svjedodžbama o osposobljenosti pomoraca koja se svodi na jedno jedino pitanje: da li zapovjednik broda, odnosno upravitelj stroja, može postati osoba sa završenom srednom pomorskom školom, kursom i ispitom.
Kap. Predrag Brazzoduro, tajnik SPH, predlaže da se ukinu srednje pomorske škole iako one ispunjavaju oko 90 % postavljenih uvjeta, jer ako se tih 90 % u smislu struke svede na mjesec dana kursa za druge srednješkolce ( npr. gimnazijalce) da se izjednače s onima sa završenom srednjom pomorskom školom onda je tih 90 % malo (ili ništa), pa nema smisla održavati ih.

14.5.2009. 9:13

Školstvo / Ukidanje pomorskog obrazovanja ?
Ravnatelj Srednje škole Ambroza Haračića ,Tomislav Gospodnetić se očitovao na tu odluku ministarstva Upravnom odjelu za obrazovanje, kulturu i šport PGŽ:

- Onaj tko je napisao i potpisao ove primjedbe očito ne razumije pomorsko školstvo niti prilike i tradiciju našeg otoka. Pomorska škola djeluje od 1780. godine i to uglavnom za nautičke kadrove. Godine 1938. osnovano je i brodostrojarsko zanimanje, a od tada do sramnog ukinuća Pomorske škole 1948. godine nautičari i brodostrojari školovali su se u kombiniranim odjelima, osim kada je bio izniman interes i priljev učenika za oba zanimanja.

Škola je ponovno otvorena 1960. godine i od tada se pomorci školuju u kombiniranim odjelima.

Već gotovo deset godina nadležno ministarstvo oprema pomorske kabinete vrlo skupom i sofisticiranom opremom.

Iz svih tih razloga mi se ne možemo i ne želimo odreći ni pomorskih nautičara ni tehničara za brodostrojarstvo!

Last edited:
Srednje pomorske škole treba osuvremenit i modernizirat, te oformit tako da budu dovoljne za dobivanje najviših zvanja kasnije kroz navigaciju. Time fakulteti ostaju onima koji žele i imaju ambicije gurat dalje od broda... Tako bi to trebalo izgledat, al ne mijenja se to preko noći. Nemojmo nasjedat na puste priče i obećanja, promjene su moguće, al one su spore i trnovite. Sve šta se radi na brzinu na koncu je bez uspjeha - pogledajte samo primjer ovog Poreznog zakonika. Donili su ga na brzinu i pojili govno. Sad ga moraju minjat. Stručnjaci...

Srednje pomorske ??kole treba osuvremenit i modernizirat, te oformit tako da budu dovoljne za dobivanje najvi??ih zvanja kasnije kroz navigaciju. Time fakulteti ostaju onima koji ?žele i imaju ambicije gurat dalje od broda... Tako bi to trebalo izgledat, al ne mijenja se to preko noći. Nemojmo nasjedat na puste priče i obećanja, promjene su moguće, al one su spore i trnovite. Sve ??ta se radi na brzinu na koncu je bez uspjeha - pogledajte samo primjer ovog Poreznog zakonika. Donili su ga na brzinu i pojili govno. Sad ga moraju minjat. Stručnjaci...

Bravo Kolega svaka ti je na mistu. Poznato je da vuk dlaku minja ali cud nikad stoga oprez nikad nije prevelik kad igras s takvima. :cool:

Srednje pomorske ??kole treba osuvremenit i modernizirat, te oformit tako da budu dovoljne za dobivanje najvi??ih zvanja kasnije kroz navigaciju. Time fakulteti ostaju onima koji ?žele i imaju ambicije gurat dalje od broda... Tako bi to trebalo izgledat, al ne mijenja se to preko noći. Nemojmo nasjedat na puste priče i obećanja, promjene su moguće, al one su spore i trnovite. Sve ??ta se radi na brzinu na koncu je bez uspjeha - pogledajte samo primjer ovog Poreznog zakonika. Donili su ga na brzinu i pojili govno. Sad ga moraju minjat. Stručnjaci...

Dobro si napisa Kolega
Ali ko njima vise viruje, nevirujen ja da ce ista prominit po pitanju skolovanja.

sve je to u redu, ali mi smo preslabi da bi nesto prominili, a dok nesto ne prominemo puno ljudi bi moglo izgubit posal. Kada budu dilili otkaze prvo ce gledat ko nema breveta..

Ovakav stav jednostavno ne mogu prihvatit.Mi smo preslabi.Daj sto bi bila stvarna snaga u tvojim ocima ako smo mi preslabi.Mozda gosp.Superman,Batman,Spiderman ili gdjica. Catwoman. Ovo je stav za u startu nista ne pokusat. Ja mislim da smo miljardu puta jaci od bilo koga i da mozemo postavljat zahtjeve koje zelimo.Oni nas ne placaju pa nas samim tim ne mogu ucjenjivat placom poput ostalog radnog naroda koji je spojen na drzavnu sisu.

ovakav stav jednostavno ne mogu prihvatit.mi smo preslabi.daj sto bi bila stvarna snaga u tvojim ocima ako smo mi preslabi.mozda gosp.superman,batman,spiderman ili gdjica. Catwoman. Ovo je stav za u startu nista ne pokusat. Ja mislim da smo miljardu puta jaci od bilo koga i da mozemo postavljat zahtjeve koje zelimo.oni nas ne placaju pa nas samim tim ne mogu ucjenjivat placom poput ostalog radnog naroda koji je spojen na drzavnu sisu.

bravo frankie

ma hebo vas kanader vise ne znaju sta ce izmisliti pa krecu sa novim zakonima kako izmuci lovu iz postenog svita, ne topi se on 8 miseci godisnje nego mi nije on odvojen od familije nego mi mozda se odvoji od jednog od satova dok spava stoga treba se buniti pa da cuju i nase stavove treba sve promjeniti iz korjena sta se tice zakona a boga mi i skolstva jer ono sto se danas uci u skoli je smijurija cak sam cua da se planira ukinuti astronosmka navigacija da kao sto ce to jer postoji gps boze ako krenu tako onda mogu slat i dicu iz osnovne na brod jer imaju oprilike isto znanje ka i oni sta zavrse ovakvu srednju pomorsku

ovo je čini mi se već bilo na forumu ali bi se rebalo podsjetiti na

STAJALIŠTE „UDRUGE POMORSKIH KAPETANA“ - SPLIT
O NAČINU OBRAZOVANJA ČASNIKA U REPUBLICI HRVATSKOJ

Stav Izvršnog odbora Udruge pomorskih kapetana - Split
na„Mišljenje o mogućnosti stjecanja zvanja I časnika palube i II časnika stroja odnosno zapovjednika i upravitelja stroja bez visoko školske naobrazbe“ upućeno Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka Republike Hrvatske od strane Udruge pomorskih učilišta Republike Hrvatske dana 7. ožujka 2007.

ZAKLJUČAK:
Da nas se ne shvati pogrešno. Nismo protiv višeg i visokog obrazovanja, dapače. Uostalom, svi članovi I.O. Udruge pomorskih kapetana – Split završili su najmanje Višu pomorsku školu i imaju enormna iskustva u morskom brodarstvu kao zapovjednici i visoki rukovodioci u raznim brodarskim organizacijama. U svakom slučaju naše je iskustvo u tim poslovima daleko veće nego li je to iskustvo članova Udruge pomorskih učilišta u poslovima u kojima oni podučavaju mlade!
Mišljenja smo, dakle, da srednja pomorska škola, uz korjenito izmijenjene programe, u najvećoj mogućoj mjeri usklađene sa STCW Konvencijom, može dati časnički kadar za brodove koji će se, onda, kroz praksu na brodu, osposobljavati za upravljanje brodom. Neophodno je postići da se časnički kadar za brod osposobi u što je moguće kraćem roku, uz maksimalno obuhvaćanje STCW Konvencije u programe obrazovanja i drastično smanjenje postojećih programa koji nisu dio Konvencije. U programe obrazovanja treba uključiti sve sadržaje predviđene Konvencijom za koje se sada tečajevi organiziraju u raznim centrima za obuku pomoraca, a koje pomorci plaćaju iz vlastitog džepa i polaze u vlastitom vremenu. Ne smije se dogoditi da škola ne može ono što takvi obrazovni centri mogu!
Ono što svi trebamo shvatiti jest da je osnovna uloga škole da nas nauči učiti. A onda će tako osposobljeni polaznik bilo kojeg učilišta, kroz stalno obrazovanje (permanent education) učiti i naučiti sve novo sa čime se u životu i radu sretne, a neophodno mu je za siguran i koristan rad. U tom smislu smatramo da najvažniji kolegij, na svim nivoima obrazovanja, mora biti jezik. I to hrvatski! Jer bez korektnog vladanja hrvatskim, nema izgleda da se korektno nauči služiti bilo kojim drugim jezikom. Ovdje na prvo, ako ne i jedino mjesto uz hrvatski, dolazi, posebno danas sa dramatično rastućim IT, engleski jezik, u pomorskim djelatnostima posebno nezaobilazan. Ispravno i suvereno vladanje engleskim jezikom preduvjet je za kvalitetni rad rukovodećeg kadra na brodu i u nadgradnji, kao i za naknadno permanentno obrazovanje. U komunikaciji sa vanjskim svijetom prvi utisak, stican kroz korektno vladanje jezikom, najvažniji je.
Na višim, odnosno visokim učilištima, sa programima usklađenim sa Bolonjskom deklaracijom i usuglašenima sa gospodarskim granama vezanim uz more (što je do sada, nažalost, bilo posve rijetka, gotovo zanemariva pojava) organiziranim kao interfakultetski studiji (za, napr., kolegije iz ekonomije, posebno problematike financija i financijski management, problematike i vještine investiranja, kolegije iz pravnog područja itd.) školovali bi se kadrovi za nadgradnju i managemente brodarskih i drugih organizacija čija je djelatnost vezana uz more, i to po vlastitom izboru, a ne po nametnutoj obvezi.
Jer, kako sada stvari stoje, kako animirati mlade da upišu pomorsku školu? Tako da im kažemo istinu? A ona je – završite srednju školu (ili višu, visoku...) u kojoj ćete se svega naslušati, ali na brod nećete moći poći. Prije toga ćete poći na tečajeve koje vam trebaju platiti roditelji pa kada to odslušate i još vam roditelji dodatno plate Lučkoj kapetaniji za ispit, onda se nećete imati gdje ukrcati kao pripravnici, jer brodova nema...
Očekujemo da odgvorna Ministarstva i Udruga pomorskih učilišta pozovu naše predstavnike da bismo zajedničkim radom na ovom vrlo važnom i složenom poslu postigli cilj odgovarajućeg obrazovanja mladih da se čim prije i čim spremniji uključe u utakmicu na tržištu rada. Iz dosadašnjeg iskustva možemo slobodno reći da obrazovne instutucije nisu u stanju same razriješiti postojeće probleme obrazovanja te da je njihova zatvorenost, isključivost i pretjerana samouvjerenost prepreka postizanju ciljeva kojima bismo svi trebali stremiti, a to je, da ponovimo, neophodnost postizanja cilja da se časnički kadar za brod osposobi u što je moguće kraćem roku, uz maksimalno obuhvaćanje STCW Konvencije u programe obrazovanja i drastično smanjenje postojećih programa koji nisu dio Konvencije. Da nam obrazovni programi ne budu izvan vremena i potreba.

U Splitu, 11. travnja 2007. Za Izvršni odbor

Udruge pomorskih kapetana - Split
Kap. Miroslav Pinterić, predsjednik I.O

i eto prošle dvije godine i od svega ništa,zanimljivo je da su podupirući članovi navedene udruge odreda eminentne firme kao i agencije za ukrcaj pomoraca a što je posebno zanimljivo i Pomorski fakultet u Splitu te Pomorska škola Split,ostatak zanimljivog teksta se može nači na http://www.upks.hr/forum.htm

Last edited:
Mladeno bilo je na forumu i eto prije su odgovorili nama nego njima. Iznicemo i to na jednom od sastanaka jer izgleda da se oni raspituju samo u debelokozaca koji sidu u foteljama a nas pomorce i ne obadaju. POlako idemo pravim putem a o nama ovisi koliko cemo daleko doci. AKoimamo ista imamo volju a kad imas volju nemas granicu da dodes do cilja. :)

sasvim očekivan odgvor pa tko to još pila granu na kojoj sjedi a ova zadnja mu je legendarna,citiram ;"dekan podsječa da zapovjednici,osim odgovornosti za brodove vrijedne stotinu milijuna eura,odgovaraju i za ljudske živote te ekološke štete." po ovome ispada da zapovjednik/kapo ne spava nikako ili tko drži gvardiju kad zapovjednik/kapo spava što ako jedan od časnika zaspe u službi opet zap.kriv,ako nađu drogu u teretu opet zap.kriv,ako ..................... gospodin bi trebao shvatiti da je zapovjednik prvi među jednakima ali mu uvaljivati toliku odgovornost to je ono što bi on u svojim disertacijama trebao obraditi.na brodu svak ima svoj dio odgovornosti za koju bi trebao odgovarati i onda ne bi bilo problema ovako je stalno u điru odgovara on gore hebe me se.......

Mladeno slažem se s tobom 100%. Glupo je pričat "barba" ili "kapo" su za sve odgovorni... To su gluposti i demagogija, a nažalost u praksi još uvik se tako tumači... Tvoje mišljenje je i moje mišljenje, svak odgovara za svoje postupke i ne može se automatikom proglasit barbu krivim ako je sekondo skrenia desno umisto livo, ili je chief palube/makinje prikrca tankove goriva/tereta... Budimo realni....

To je sve politika. Boli ministarstvo, sindikat, fakultete i komadinu (malim slovom namjerno) komadina za to koliko ljudi znaju nego gledaju kako ce napuniti svoju kesu. Triba uletiti u te pregovore i probati naci kakav kompromis. Neka fakulteti zarade soldi a mi sa srednjom da konacno dobijemo kakav brzi sistem skolovanja. I triba odvojiti C/O i 2/E pozicije od kapetana i kapa, napraviti dva odvojena tecaja, odnosno podiliti visu skolu u dva dila, vec sam bio pisao o tome, da se sad ne ponavljam.

ja ne znam kakvu vezu babić vidi između visoko??kolskog obrazovanja za pomorce sa upravama kompanija,ne znam ??to se to uči o management-u u tim ??kolama to ide vjerovatno na onu kao u na??oj politici ako si doktor automatski mo?že?? bit kakav ministar jer hebiga svi znamo da se tamo najvi??e uči diplomacija.....:udriglavom:udriglavom:udriglavom

Back