broj učenika - studenata u pomorskim ??kolama - fakultetima

Da nas se ne shvati pogre??no. Nismo protiv vi??eg i visokog obrazovanja, dapače. Uostalom, svi članovi I.O. Udruge pomorskih kapetana â?? Split zavr??ili su najmanje Vi??u pomorsku ??kolu i imaju enormna iskustva u morskom brodarstvu kao zapovjednici i visoki rukovodioci u raznim brodarskim organizacijama. U svakom slučaju na??e je iskustvo u tim poslovima daleko veće nego li je to iskustvo članova Udruge pomorskih učili??ta u poslovima u kojima oni podučavaju mlade!
Mi??ljenja smo, dakle, da srednja pomorska ??kola, uz korjenito izmijenjene programe, u najvećoj mogućoj mjeri usklađene sa STCW Konvencijom, mo?že dati časnički kadar za brodove koji će se, onda, kroz praksu na brodu, osposobljavati za upravljanje brodom.

Info ispravi me ako grisim jer nisan procitao sve od rici do rici ali koliko san shvatia jos ima ljudi i to iskusnih pomoraca koji misle kao i vecina nas da se mora napraviti nesto u vezi s ovim zakonom i dozvoliti ljudima tj pomorcima da polazu na osnovu iskustva ( citaj navigacije) za breveta do zapovjednika ili kapa. Ako je to tako onda mislim daje vrime da drzava nesto i ucini jer ako tako misle i stariji pomorci koji su kapetani i imaju visu onda mislim da je suludo vise o tome raspravljati. Mislim da ce se to morati omoguciti pomorcima kad tad:)

udruge

udruge

koliko vidi?? taj zahtjev je upućen ministarstvu evo ima skoro dvije godine. problem svih nevladinih udruga pa i pomorskih je članstvo, nema dovoljno snage iza 500-tinjak ljudi. 99% je članstvo na papiru (i ja među njima) a tek mali broj stvarno svakodnevno radi na boljitku. ostali će se pojaviti na fe??ti za sv. nikolu. ukoliko ?želite i??ta promijeniti predla?žem :
iskoristite postojeće udruge pa i sindikat, to su jedine firme gdje samo članstvo nosi pravo odlučivanja, ne treba kupiti dionice za sjedit u upravnom odboru, udruga kapetana, časnika i strojara ima u skoro svakom na??em gradu uz obalu

koliko vidi?? taj zahtjev je upućen ministarstvu evo ima skoro dvije godine. problem svih nevladinih udruga pa i pomorskih je članstvo, nema dovoljno snage iza 500-tinjak ljudi. 99% je članstvo na papiru (i ja među njima) a tek mali broj stvarno svakodnevno radi na boljitku. ostali će se pojaviti na fe??ti za sv. nikolu. ukoliko ?želite i??ta promijeniti predla?žem :
iskoristite postojeće udruge pa i sindikat, to su jedine firme gdje samo članstvo nosi pravo odlučivanja, ne treba kupiti dionice za sjedit u upravnom odboru, udruga kapetana, časnika i strojara ima u skoro svakom na??em gradu uz obalu

Fala prika

re

re

ja eto ne mislim da je nuzno potrebno omoguciti pomorcima stjecanje zvanja za prve casnike, odnosno zapovjednike i upravitelje, na osnovu pomorske srednje skole i iskustva.

danas su ipak potrebna i dodatna znanja, te hrvatska nije jedina pomorska drzava gdje pomorci zavrsavaju vise skole. to je po mome misljenju postala neminovnost. svakako sam za to da im se omoguci stjecanje zvanja, no uz polaganje dodatnih ispita nakon odslusanih satova pri istim tim visokim ucilistima (sto je i sada slucaj)

u zanimanje pomorca ja nakon pilota i nekih slicnih, medju prvima uvedeno i stalno doskolovanje kroz polaganje raznih breveta i ispita. pomorski casnik je viskoko strucno zanimanje u kojemu pojmovi popot "mangupa" po meni ne nalaze mjesto. "mangup" ce mozda znati nasukati kajic i skloniti se od nevremena te spisiti i koju pivu iz istoga da ne pofali,, no ne vidim od kakve je to koristi na modernome brodu. "mangup" je osoba koja je bila krajnje nezinteresirana za ono sto se predavalo u srednjoj skoli, ne razumjem po cemu je takva osoba u prednosti pred nekim koga je sve to zanimalo??

i za kraj svi oni koji plove na cruserima ili modernim tankerima znaju zasto je potrebno stalno uciti, kao i koja je korist od vise skole pri obavljanju tih poslova.

nazalost pomorstvo i u hrvata pomalo izumire, ima tu vise razloga, no slazem se sa vecinom da drzava ne cini dovoljno da to i promjeni ili barem ublazi...

:kafa

re: infomanager

re: infomanager

btw, sa kometarima infa uglavnom se slazem.....
p.s sorry na typing errors iz prijasnjeg posta

Mislin da ima jos jedan veliki problem u skolovanju pomoraca a to je nepostojanje skolskog broda na kojem bi se provelo misec dana na godinu pa da odma ucenici vide jeli to za njih ili ne.Ove nase skole se samo bave teorijom i nekom praksom na tokarskom stroju i pravljenjem ograde oko skole a od prave pomorske prakse nema ni P.
Mislim da je ovo razlog zasto od 12 ljudi koji su bili sa menom u razredu samo nas 3 ili 4 navigaje a ostali su isli na asistenturu i odustali jer im se nije svidilo ili su vidili da to nije za njih.

Cinjenica je da sistem pomorskog skolovanja u Hrvatskoj ne valja i da je je ostao na onim smijernicama od prije 50 godina. Sto god da se ucini sa time to ne moze garantirati da ce ucenici pomorskih skola raditi posao za koju su se ipak skolovali.
Bit stvari je da je pomorce s vremenom na brodu drzi uglavnom novac, htjeli mi to priznati ili ne. Rastom standarda u drzavi mi zelimo vise place na brodu jer bi inace radili na kopnu. Sa vremenom postajemo preskupi i preveliki teret za brodare te gubimo bitku sa pomorcima iz zemalja u razvoju. Smijesno je da kod nas vlada trosi novac na stipendije, a svi znamo da 99 pomoraca zeli raditi na stranim firmama jer daju bolje uvijete od domacih.

Ja samo mogu na ovu temu reći da sam oduvik tija navigavat, svi u familiji su navigavali otac, rođaci, stric svi. I to san stalno govoria ali kad sam triba upisat onda stari nije da mada je prag bia 32 boda ja ima 48 stari mi poludija jer ka navodno on zna po sebi šta mu je to donilo (da je cilu mladost izgubia radi broda) i ja nažalost upisa sasvin deseto niti san volia niti me je bilo briga, a ža mi je samo tako da nisan upisa pomorsku, ali sad 100% još položit maturu za 20 i onda u 9 misec na pomorski fax nautika!
Meni je stari kriv šta me nije pustia ali sad iden 100%.

Samo naprid kap.b,ajde uvik di te srce vuce,kod mene je obratna situacija.Ne slazem se sa puno toga sta se pisalo ode na ovu temu.Tko ne zeli radit i napredovat za njega nije nikakva skola ni struka...Evo ovo npr:
Foranin
2nd Engineer
Firma:NCL Postovi: 245
Registriran: Sep 2008

10-29-2008, 08:06 PM

--------------------------------------------------------------------------------

Judi moji ,je se koji ministar zapitao sta ti mozes sa srednjom skolom?
Mozes postat sekondo palube i treci makine i sad jeli vrijedno izgubit 4 godine skolovanja za te junior pozicije na brodu?
Pa to je ponizavajuce do jaja, pa se netki ministri cude sta nitko ne upisuje skole ha,ha,ha, po mojem misljenju bit ce i gore.

A sta bi mi tili da se bude sa srednjom pomorskom???U moje vrime(1993-1997) je to bila skola PS tj posljednja sansa ili ko nije nista uspija drugo isa je tamo,bilo nas je 4 razreda po 30 ljudi.Danas ode di ja navigajen sekondo makine ili palube imaju 4000 Eura permanent placu,3 miseca na brodu 2 kuci,4000 eura heeej pa to je 30000 kuna misecno.Sad odbija zdravstveno,socijalno,zivotno,kradit i ostaje ti za pristojan zivot i mozes rec da si nesto stvorija u zivotu...Bit je u tome da ima firmi ala berket i sl. koji sekondu daju 2000 dolara samo na brodu,a ode je kako sam vec napisa pa sad ko voli nek izvoli,izbor je svakome na volju!!!!Malo sam pisa s brda s dola,ali mislim da se skuzilo sta sam tija rec.Nek idu mladi u skolu,zasto ne za 30000 kuna misecno svaki misec,toliko nema ni ministar!!!!

Bas me briga koliko dice upisuje pomorske skole. Ja san odabra ovo zanimanje jer je izvor dobre zarade. Broj pomoraca u nekoj drzavi najvise odredjuje ekonomska situacija, sta oce rec sta nas je manje to znaci da nan je bolje. Triba ostavit po jedan razred pomoraca da ima ko vozit trajekte po otocima i to je to.
Pozdrav

Moje misljenje je da dokle god one cunke na slici izuzev Keruma jer on je tu protokolarno budu vezani za pomorstvo na bilo koji nacin naprijed necemo.
Sad ajmo analizirat onu sliku Udruga kapetana i strojara.Nisam vidio nikoga mladjeg na slici od 55 godina ili sam corav, ali smatram da ako je to slika hrvatskog pomorstva danas onda mogu razumit zasto je ovako kako je i da nade nema nego da smo u debelom qrcu.Nemam dapace nista protiv ovakvih udruga ali naslov "Ima nade za nase pomorstvo " i slike koje vise slice na proslavu Nove godine nekakvog starackog doma jednostavno ne idu zajedno.
Nego ajmo dalje."Ima nade za nase pomorstvo" je bas naslov pun optimizma ali po meni ne ukazuje na nikakvu nadu za nase pomorstvo, jer ono je po meni na najnizim granama ikada ,vec trenutnu situaciju u drustvu.tj kriza je nema se posla doma pa ajde vanka ako se vanka da sta zaradit.Medjutim vanka stislo ka nikad gore.Kadeti i asistenti o ukrcaju mogu sanjat,a bolje nece bit ni u iducih 3-4 godine sigurno.Sta sa tim pustim kadetima i asistentima za koje ima nade odnosno kojima oni daju lazne nade ,a koji niti nece moci startat jer domace firme vise ne postoje.
Ovaj clanak je kao i svaki clanak u Slobodnoj plitak da plici ne moze bit.
Za nase pomorstvo bi nade bilo da su razredi bili puni 1992-1997(jer brodarstvo je ciklicka pojava) pa izbacit sve te ljude na more do 1996-2000,ne ukinit im brevete za prvoga i da su uspili uvatit ovaj bum od 2005-2008 i uvalit se na dobre firme na senior pozicijama.Ovako mogu samo rec uzalud Vam trud sviraci i oni koji ovo sad upisuju rade gresku.Nadam se da znaju sto rade.

Last edited:
A ca je ovo moj @Frankie.Pari mi se ka da su se skupili prvoborci sa skupa obiljezavanja dana D.Samo su im falila odlicja i kazan sa fazolom i kobasicama.
Eto nasi mladi dobili jedini brod na kojem ce ikada navigati.Jer kako stvari stoje a i sam si rekao a i svi to znamo nasi mladi nemaju se gdje ukrcati.

@Kotlar
Nemam nista protiv prvoboraca,nemam nista protiv ove skupine dinosaurusa gore ali na krive zakljucke poput onih koje donosi ovaj novinar popizdim.U biti mozda nisu ni krivi zakljucci nego pisanje po nalogu partije.

Ako si primjetija a znam da jesi jer te drzim za jednu inteligentnu osobu,uvik su mladi u drugom planu pa i trecem.Zasto se sve vrti oko partije i ostalih inih udruzenja.Cija je to promocija putem javnih glasila i za koga.Ma jebem im ja njihovu skolsku brodicu na kojoj ce nauciti jedno veliko nista kao i sto sam ja naucija na Vili velebita.Nekada su nasi srednjoskolci liti imali praksu na brodovima duge plovidbe i svako se mogao uvjeriti je li za taj posa ili nije a ne danas uzmimo za primjer mali od moje suside,cetri godine isa u skolu ,nauticki smjer da bi se ukrcao prvi puta na brod uz sve moguce veze te se iskrcao nakon 20 dana jer nije sta povracati do totalne dehidracije.Nakon svih utucenih godina u skolovanje shvatis da nisi za to a zelju si ima.Tko je tu kriv?Zar ce oni na ljecnickom pri upisu u skolu sa onim svojim usranim ispiranjima usiju toplom vodom i onim debilnim naocalima na glavi ustanoviti je li se tebi povraca kada valja ili ne.Ma ljut sam na sve i drzavu i sistem.
Ajde Vozdra.

A kada je ova nasa usrana vlada statutom uvjetovala da se godisnje mora zaposliti 40 osoba iz nacionalnih manjina a toboze su ugrozena vrsta pa iz toga razloga moja zena i sidi kuci jer nije manjina nego je jos manje od manjine.Tako triba i pomorskim agencijama uvjetovati da godisnje svaka od njih mora bar 10oro kadete ili asistenata uposliti .A znamo koliko je agencija u nas.Radim sa Poljacima i kroz razgovor sa njima sam uvidio da je njihovom pomorskom kadru takoreci omogucen ukrcaj za kadeta ili asistenta odmah po zavrsetku skole ili studija.Kako je to moguce kod njih a ne i kod nas.Zato jer nasi ne zele trositi vrime na nesto sto im ne donosi brdo novaca u kucu.
Uf lud sam.
Vozdra.

e mor frenki, da 55 godin? to je cvit cvitova za ove, juniorska ekipa. vecina njih je isla ca s broda prije 35-30 godin, nisu upuceni sta se dogadja u pomorskome svitu, zive od sjecanja. to govorin za ove iz rukovodstva.neki rade u osiguranje, neki u mlikaru., vecina u penziju... ja san bija na sastanak udruge strojara 2 puta, ima od toga i 25 godina.odrzi se predavanje, baci se 10 skripti na stol i onda se 10 dida od sedan banki potucu
za to. predavac otvara diskusiju, javlja se ozretic i prica kako je on ima isti problem 18883 na niki parnjak. ovaj predaje o automatici, a ovi se javlja sa mudrovanjima od prije 100 godina, kad su imali jednoga mazaca koji je ima duplu panatiku. zasto? separator je bija pogonjen na pedale, tribalo je da covik ima force. ove udruge sluze ka klub penzionera. ljudi se skupe i pricaju o starin vrimenima. to je lipo i pozitivno, ali oni su zadnji koji imaju rjesenje za ovu situaciju.

Evo reci maninjorgo koliko si na tim tvojim ladjama ukrca kadeta i asistenata ovu godinu i odakle??? To im je podatak,a ne ova jeftina propaganda.

Back