Brodski elektricari

sto se tice preopterecenja kod startanja thrustera, mi smo upravo zavrsili projekt premagnetiziranja transformatora. prije ukljucenja glavne sklopke sve se lagano nabije kroz male trafoe, i sad se start ni ne osjeti.

pitanje za ekipu koja je velikim(donekle velikim VFD sustavima)

dali drzite stalno zatvorene sklopke za napajanje VFD ili se sklopke zatvaraju po potrebi

primjer thrusteri za stat na dp triba 4 thrustera a ostala 4 su off
svaki put kad se zeli thruster triba zatvorit sklopku HV board 11kv pa priko trafa domnit napajanje na thruster VFD

naravno kad se dovede napajanje na trafo koji je cirka 4,5MW stvara se ogroman inrusg struja i ostale pizdarije

dobro se sjecam da sam na JDN drza VDF sve uvik ON s napajanjem tako je bilo na njihova prva dva VFD broda
i to je radilo bez problema

sad s buzacima je to tesko objasnit jer se skocilo s poda u fotelju i jednostvno nemaju mogucnost to shvatit

kako vi imate iskustvo s ovom tematikom?

Na unitu gdje ja radim VFD od stby Thrustera je stalno on kao i Drilling VFD.
Ponekad kod Drilling VFD-a je samo primary on na trafu dok je secondary za VFD Rectifier off jer se mora sklopka zatvoriti manulano tj nema opcije preko PMS-a.
Uzeci u obzir da smo DP3 sa split bus tie konfiguracijom uvjet je prilikom startanja velikog VFD-a minimum 2 MGE-a na ploci iako je moguc i manualni override jednim klikom misa na PMS-u medjutim procedura je minimum 2 MGE.
Medjutim problem je bio prilikom automatskog Black out Recovery-a, ako se nesto dogodilo sa jednim MGE Thrusteri nisu mogli startati zbog tog uvjeta.Na sister unitu su navodno ugradili dodatni trafo ili vise njih kao sto je naveo Vmozara koji su kostali brdo love dok je kod nas samo bio upgrade PMS software-a da bi zadovoljili DNV...

Last edited:
Shark zahvaljujemo,tako i treba bit vfd stalno on i prominili ste vms i abb protocol jer interesantno hv sklopku zatvara vfd abb kad dobije naredbu od mosta za startat thruster(barem kod mene)

ovo drugo je premagnetizacija thrustera sta je pisa vmozara

obe stavri kostaju jer ja cu trebat abb i kongsberg na rig za tvoju soluciju a odnia vrag 150Tusd min...

Brodski elektricari

Mi na OR smo zavisi od unita do unita imali razlicite procedure. Znaci na Semiu smo palili 2nd DG a na Drillshipu nismo. Govorim naprimjer o startu thrustera. Sta se tice drill floora isto kao kod Sharkovog objasnjenja.

Takoder u slucaju partial BO (recimo jedan DG je bio under maintenance a drugi on line) na livoj ER strani (normalno 3 split govorim) i taj DG sta je bio online je recimo izgubio cooling water i mi smo znali (imali alarm) sta je ali ipak nismo smili zatvorit BUS izmedu live i srednje ER (da ne upadnemo u partial BO) jer je procedura bila da se bez OIM odobrenja nesmi zatvorit.

Naravno dok on odobri ti si debelo u partial BO. Razlog zasto je takav bio standing order je jer je neki unit imao problem s DG i zatvorili su BUS a nisu znali da imaju problem s breaker-om i onda se problem pribacio i na sljedecu ER i imali su 2 ER u BO a ne samo jednu.

Eto

Sent from my iPhone using Tapatalk

Last edited:
@Dalmos

Ista procedura je i kod nas, cak i da znas da ides u Partial Black Out ne smijes zatvoriti master bus tie izmedju switchboarda.

@Dalmos

Ista procedura je i kod nas, cak i da znas da ides u Partial Black Out ne smijes zatvoriti master bus tie izmedju switchboarda.

@shark
Eto znaci kad vidis partial BO dolazi ti samo uzmes telefon i obavjestis "sove" na mostu da cemo uskoro u BO i krenes spremit kavu/caj. [emoji106]

Sent from my iPhone using Tapatalk

ja sam s Petrobrasom dosta dugo i prije famoznih 6gen strojeva, nakon nezgode 2006 na SS55 su zahtijevali ugradnju dodatnog timera
na bus coupler u koliko jedna od sklopka dobije signal za otvorit(generator, thruster,transformator ps/sb) a ta sklopka ne otvori u par sekunda timer otvori bus coupler tako da izgubi se jedna ploca s problemom ali sve ostale nastave radit normalno
to su testirali zadovoljni i do kraja 2015 nikad nisu pokusali da taj rig radi s otvorenim bus couplerom

sad s ovim novih rigovima izmisljaju toplu vodu,mi smo nazad s zatvorenim bus couplerom samo inrush je ogroman kod startanaj thrustera ustvari treba imat min 4(od 8) motora za proc donekle bezolno prilikom startanja dodatnog thrustera
mogu mislit sta je na drillshipu di su veci thrusteri,iakoova premagnetizacija kod novih brodova je postala standard oprema

JDN je 2003 drza sve VFD ON nije bilo price u vezi toga pa ni ovakvik pitanaj tj problema

@srelec
Ista stvar je bila nama ugradjena na SS tamo negdje 2009 dok sam radio za Pride te smo radili cijelo vrijeme sa zatvorenom konfiguracijom.Petrobras izmislja toplu vodu i nakon njihovog uvjeta da skoro svi uniti rade na split busu da bi partial black out sprijecio full blackout danas se cude zasto ima toliko puno partial black outa te se pisu pusti reporti i ostale pizdarije.

ja dok san bija na dp3 semiu drzali smo sva 4 busa razdvojena a st.by thrusteri sa zatvorenim sklopkama.

.... prominili ste vms i abb protocol jer interesantno hv sklopku zatvara vfd abb kad dobije naredbu od mosta za startat thruster(barem kod mene)...

ista stvar je bila kod nas samo sta su vfd i vms bili converteam i mogu ti rec dosta dobro rjeseno.

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk

Shark

mozes mi rec na koji unit ste stavili premag a na koji unit imate zatvorene transformatore

moje glavonje su staromodni i nije im bas jasno zasto a kako su svi u macae mogu se nac na biri i pitat i ovako se svi znaju

Asinkronus
koji dp3 semi di si bia?

hvala na info

Shark

mozes mi rec na koji unit ste stavili premag a na koji unit imate zatvorene transformatore

moje glavonje su staromodni i nije im bas jasno zasto a kako su svi u macae mogu se nac na biri i pitat i ovako se svi znaju

Asinkronus
koji dp3 semi di si bia?

hvala na info

Premag Norbe 8, zatvoreni transformatori Norbe 9.
Oba su sister Drill Shipa.

zahvaljujemo

jos jedno pitanje na zatvorene transformatore ,dali su aux pumpe od thrustera off ili su stalno upaljenje?
azimut,gearbox ,cooling etc.....

zahvaljujemo

jos jedno pitanje na zatvorene transformatore ,dali su aux pumpe od thrustera off ili su stalno upaljenje?
azimut,gearbox ,cooling etc.....

Neparne pumpe su on, dok su parne stby ili obrnuto, mijenjamo ih ovisno o parnom ili neparnom mjesecu.
Znaci stalno rade...

Nemam što odgovarati na temu .
Nakon dugo vremena čitam uvijek omiljenu temu " Brodski Električari " .
Pa bih uputio jedan veliki pozdrav svima što traju i dalje .
Evo ima tu Srelec , Shark , Gavro , Vmozara , Asikronus , ...Dalmos ;).... i kako čitam oziljno to ide i ima Å¡ta struka pročitati !!!
ETO VELIKI POZDRAV SVIMA !!!!
chorke

Pa bih uputio jedan veliki pozdrav svima što traju i dalje .
Evo ima tu Srelec , Shark , Gavro , Vmozara , Asikronus , ...Dalmos ;).... i kako čitam oziljno to ide i ima Å¡ta struka pročitati !!!
ETO VELIKI POZDRAV SVIMA !!!!
chorke

Eeeee, Chorkane.., dobro si se sjetio da pozdravis nakon toliko vrimena! Yebenti, pojavis se ovdje svake prijestupne godine???! Sto-posto si upao negdje na lovu od kapa, pa se krijes od nas kolega.. btw, takav je i Srelec. Eo, ja u Rio de Janeiro.., ali na sidru pa ne mogu vani.., yeb'ga! Imamo dvi zenske na brodu.., prva kuverte i treca makinje. Ova iz makinje bas je sexy, crnica.., al' cuvaju je ovi njeni brazilci.., nemo's nista napravit!

Aj, zivija i sve najbolje za Bozic i novu 2017 ako se ne cujemo jos do tada :uzdravlje

Last edited:
Back