Brodski elektricari

Evo ga ekipa obe turbine zboksane sad ih imam samo obisit na motor. To moze i mazac. Radim cili dan ka crv nadajuci se da ce bit bar 10 postova i da cu se obradovat kad dojdem,a Vi ovako.Jedino se dry dock oglasija sta je ovo??? Svi junaci mukom zamukose,a nije neka filozofija osim sto se svaka greska skupo placa. Di je srelec posalje mi miljon mailova sinoc i ja mu na svaki odgovorim i ovo mi je hvala za to.

Jacku Nicholsonu poslijednje upozorenje da obuzda ove svoje pacijente iz kukavicjeg gnijezda da im se ne dogodi da godisnji provedu zatvoreni placuci u nekakvom podrumu . U potpunosti sam spreman sprovest to u djelo.

Last edited:
Hvala svima na aktivaciji !!!
Vaccum sklopke nisu tematika , sorry kolege !!

UKRATKO : Barba ukljući power availible , starta motor , sva indikacija radi :" main motor run , nema niti jednog alarma na local poći i na remote na mostu.
Barbi i usranom upravittelju bez breveta ne mo?že?? objasniti da ne mo?že?? startati thruster vi??e od tri puta radi autotransformatora .
Ka?žem ? abanu od Kapa , ja ne mogu raditi na ploči di cirkulira 3 300volti ac , naravno glupi odogovor da probam na transformatoru 3000-110...ajooojjjj.
Uglavnom ka?žem Kapu ajmo ga isključiti , uzemljiti faze,pa idemona checking
connctatora .
E SADA DOLAZI PITANJE KOJE BI POSTAVIO KOLEGAMA.
DA LI JE DOLAZILO IKAD DO NESRETNIHSLUČAJEVA?
I ZADNJE , MOLIM VAS LIJEPO RAZLOG UZEMLJENJA , KOLIKO OTPRILIKE OSTANE STRUJE NAKON ISKLJUČENJA TRANSFORMATORA .
OPĆENITO PROCEDURU , RADA NA SKLOPKAMA U BEZNAPONSKOMSTANJU .
ETO DRAGI KOLEGE , AKO I? TA NEKO ZNA BIO BIH ZAHVALAN .

P.S. RADIO SAM NA TOME ,ALI BIH VOLIO DA SE VA? E MI? JENJE POKLOPISA MOJIM. JER SAM NAPRAVIO BARUFU SA CIJENJENIM RUKOVODSTVOM ,
ALI SAM NAPRAVIO I THRUSTER...hahaahhaha...:mad::p:D

ELEKTRIČARIMA

Dobro Jutro kolega....eto,je malo kasno ali ipak sam na godi??njem pa se malo du?že potegne ujutro :)
Pretpostavljam da si očito imao nekakvih problema sa startanjem thrustera pa se sve razvilo u ovu priču koja je.Poznato mi zvuči ovo ??to je tvoj kapo ''zaključio'' za trafo ;) .
Neznam ima?? li HV certifikat,uglavnom,na kursu ima?? poprilično video zapisa o nesretnim slučajevima a ima ih i na youtube-u,pa bi ti odgovor na prvo pitanje bio DA,bilo je nesretnih slučajeva. Ovo ??to pita?? za struju nakon isključenja transformatora,iskreno ti neznam koliki bi napon mogao biti ali struje....xx mA ? Iskreno,radio sam na transformatorima 10kV-440 i to pred mjesec i pol,na njih 6 sam stezao sve spojeve i prilikom uzemljenja nisam imao nikakvih problema,iako kao ??to je ??tovani kolega Frankie naveo,prođe ti neko vrijeme od isključenja napona do uzemljenja,tako da mislim da nije u pitanju neki timing od vi??e nego 5 min. Nisam siguran ali to je moje mi??ljenje.
Koliko po slici vidim uzemljenje si stavio na RST a ne na UVW,dakle uzemljio si faze. Nadam se,jer bi to bilo najnormalnije i neophodno je,da u sistemu postoji minimalno jedan a i vi??e interlock-ova koji djeluju,u ovom slučaju thruster ili HV transformer,pa tako blokiraju sistem da starta ili da ga NETKO starta dok se radi na njemu. Uzemljenje se stavlja dodatno kad se radi na HV sistemu,nakon ??to si voltage meter isprobao na viskom naponu,testirao sa njime dio koji će?? uzemljiti i onda ga opet testirao na viskom naponu (da bi bio siguran je li ispravan ) jer,gre??ka se događa samo jednom ! Dakle,uzemljenje je ''must have'' to je ionako pod obavezno u svakoj check listi,barem bi trebalo biti :hihi
? to se samog thrustera tiče i ovog posla koji si obavljao,neznam veličinu contactora,dali si ga mogao izvaditi iz uputnika ili si na njemu radio u uputniku? Iako bi trebalo da se mo?že izvući van uputnika. Računaj na to da se thruster mo?že okretati i kad nebi treba ( u mirnom stanju) i onda ti do izra?žaja dolazi uzemljenje, samoindukcija. Ja sam to redovito mogao vidjeti na Azipodima,ako je bilo malo kurenta dok sam stavljao grounding cable dolazilo je do iskrenja. Dodu??e ima i hidraulična kočnica za rotor ali....nikad se nezna ;)
Ja sam radio na prije navedenim ABB HV breakerima i neznam točno ??to bi ti mogao reći na tu temu osim da nakon ??to je breaker u OFF poziciji,naravno prođem proceduru uzemljenja,otvorim swbd,isključi se aux.connector,breaker se izvuče na originalna kolica,i stavi se na sigurno mjesto gdje se mo?že raditi na njemu. Prije nego počnem sa radom,jo?? se par puta uvjerim da je stvarno breaker ''discharged'' da nebi bilo lomova ruku ili tko zna čega,he,he...

Ne znam dali ti od svega napisanog ne??to odgovara,ali ako te ne??to drugo zanima,probaj pitati direktnije jer ovako općenito mo?žemo pisati u nedogled,a i kolege neelektričari bi volili ubacit svoje mi??ljenje,i svaka čast na tome,ali neke stvari nisu ba?? za svakoga.....bez uvrede dečki ! :uzdravlje

@High Voltage
Samo da ne dojde do nesporazuma ovdje.Ovo sto sam naveo 6-15 minuta po Siemensu ja govorim o sekundarnoj strani transformatora koja ide prema VFD.Znaci imas nekakav inducirani napon u tom djelu(upravo iz razloga sta je HV reka thruster se vrti npr. ali imas i maintenance break na njemu) i kad bi isa uzemljit prije nego to padne na tih 30 V sprzija bi sve.
Normalna procedura za HV je znaci klasika zoves ove redikule gore da iskopcaju.Cim oni iskopcaju ti navijes kontaktor na punu visinu/duzinu tako da ako oni gore i provaju startat nista se ne moze desit i onda mozes odma uzemljit.Ne bi trebalo bit problema. A di mi je moj gili sad on ovake kontaktore jede za marendu sa marmeladom i to dok su pod naponom.

@High Voltage
Samo da ne dojde do nesporazuma ovdje.Ovo sto sam naveo 6-15 minuta po Siemensu ja govorim o sekundarnoj strani transformatora koja ide prema VFD.Znaci imas nekakav inducirani napon u tom djelu(upravo iz razloga sta je HV reka thruster se vrti npr. ali imas i maintenance break na njemu) i kad bi isa uzemljit prije nego to padne na tih 30 V sprzija bi sve.
Normalna procedura za HV je znaci klasika zoves ove redikule gore da iskopcaju.Cim oni iskopcaju ti navijes kontaktor na punu visinu/duzinu tako da ako oni gore i provaju startat nista se ne moze desit i onda mozes odma uzemljit.Ne bi trebalo bit problema. A di mi je moj gili sad on ovake kontaktore jede za marendu sa marmeladom i to dok su pod naponom.

Nema nesporazuma,shvaćam ??ta si mislio. Ja sam i napisao da vremenski neki period nebih mogao sa sigurno??ću reć. Druga strana priče je,a to bi svatko trebao znati, kod takvih situacija se ni??ta ne radi ''na brzinu'',po check listi pomalo,čak iako si to radio milion puta do tada,uvijek negdje ne??to mo?že poći po zlu. Mo?že ti se za to protivit čak i CEO i VP ali nisu u pravu i ima?? pravo odbiti ako zna?? da si u pravu. Imao sam jednom zgodom takvu situaciju i bilo je presinga ali, bilo je i ''bistrih'' glava pa se sve napravilo po Pravilu Slu?žbe :uzdravlje

.... imaš pravo odbiti ako znaš da si u pravu. Imao sam jednom zgodom takvu situaciju i bilo je presinga ali, bilo je i ''bistrih'' glava pa se sve napravilo po Pravilu Službe :uzdravlje

E na ovome mnogi,mnogi padaju.Firma stavi SSM na snagu,ali u biti zeli da se posal napravi(da li pod bilo koju cijenu to je upitno i koja je namjera SSM-a) i onda ljudi umisto da koriste taj SSM kao glavno oruzje za ne napravit nesto(ka sta ja npr. radim),oni naprave nesto glupo tzv nigger rigged(isprika svim crncima na forumu ali jednostavno nisam moga odolit) i onda ih to kosta recimo prstiju,ociju i u gorim verzijama glave,a firma se fino opere da takovi djelatnici nisu postupali u skladu sa SSM-om.A ovi jado tija u biti napravit najbolje za firmu.Zato nikad ne nasjedat pritiscima posla. Prvo mislit na svoju guzicu pa onda sve ostalo.

Nego daj Chorke ajmo malo o onim vakumskim.Kakav je maintenace na njima.Svaku koliko treba prominit vakum.Ima li ko iskustva??

I poruka rukovodstvu je li moze tko zaustavit ovaj brod ludjaka iz Kastila sa ovim dislajkovima makar na ozbiljnim temama.Netko ce procitat sta pisemo ode vidit 10 dislajkova i rec jebiga ovo se ovako ne radi pogledaj koliko ove budaletine imaju dislajkova.U interesu sire zajednice apeliram na vlasnike foruma da zaustave ovaj progon sila tame i neka pobijedi Bozja pravda.

Last edited:
E na ovome mnogi,mnogi padaju.Firma stavi SSM na snagu,ali u biti zeli da se posal napravi(da li pod bilo koju cijenu to je upitno i koja je namjera SSM-a) i onda ljudi umisto da koriste taj SSM kao glavno oruzje za ne napravit nesto(ka sta ja npr. radim),oni naprave nesto glupo tzv nigger rigged(isprika svim crncima na forumu ali jednostavno nisam moga odolit) i onda ih to kosta recimo prstiju,ociju i u gorim verzijama glave,a firma se fino opere da takovi djelatnici nisu postupali u skladu sa SSM-om.A ovi jado tija u biti napravit najbolje za firmu.Zato nikad ne nasjedat pritiscima posla. Prvo mislit na svoju guzicu pa onda sve ostalo.

Nego daj Chorke ajmo malo o onim vakumskim.Kakav je maintenace na njima.Svaku koliko treba prominit vakum.Ima li ko iskustva??

Jebate,jel' ti to o Split Ship Managementu ? ;)

A kad mi budala nalipi 10 dislajkova na onakav post jos ce ljudi i pomislit da pisem za Split ship management.Ne bi me zacudilo.

Jesiima iskustva sa ovim , radio ovo ???
Za Voltage i druge !!!

corke ono sta ti je frenki reka tako je

samo bi nadoda da je to jeftina HV instalacija i jebes korejske sklopke
lipse je kad je to ABB izvedba i vacum botilje su Mitsubishia
a tako je kod malo ozbiljnijih i profesionalnijih instalacija di share doldersi ne vode politiku nabave novih jedinica

inace neka mala snaga kabeli su unjuli;)

@High Voltage

Freki grijesis

inducirani napon imas na dc bus od VDF drive a ne na transformaturu
ali kako je transformator spojen s dc bus od VDF drive onda i on ima napon
(ovi SCR su me spizdili ma se pokusavam sitit dobrih starih VDF)
znaci napon ti je osta spremljen u kondezatorima od VDF (sta je drive uniot veci i kondezatori i taj napon bude zajebaniji)
znaci ako se sican kad sve stane moras uzemljit dc bus sad amo imas dobar sistem automatcki ti vise neda zatvorit sklopku za dovod napona na trafo
etc......

Last edited:
Tako je kondenzatori nisam se imena moga sitit.I ne samo kondenzatori nego i duzina kabela igra ulogu. Nego jesi kad radija kakvo odrzavanje na ovim vakumskim?

Tako je kondenzatori nisam se imena moga sitit.I ne samo kondenzatori nego i duzina kabela igra ulogu. Nego jesi kad radija kakvo odrzavanje na ovim vakumskim?

samo kondezatori ti imaju napon na Dc od VDF(a trafo izlaz je ulaz na dc od vdf) ide na diode pa na kondezatore pa na igbt(inace ko cisti hladnjake kod vas od vdf ako triba ko eto mene)
kabeli i trafo su price za malu djecu

u biti nema odrzavanja na bocama jedino svakih 5 godina ili 3 kad je instalacija u skveru radis (dakt test tad miris micro ohme ili leak current
ali tribas poseban uredaj obicno to bude third party)
boce imaju ludi broj okidanja traju 20godina i vise

ako iti malo sumnjas na neku bocu odma minjas jer ako koja zalipi eto belaja
pa jos ako je od bus couplera :confused:

s obzirom da si ti ptica od novogradnji sve ove info ti nisu potribne
tebe ce vise zajxxxxxx inputi output ili nekakvi interface;)

franki di si????

izludili me s rbs oce da imaju signal na ekranu kad je vanka i da zautavi drawworkse .....
vuci kabele minjaj program ma pun mi je k....

mislia sam da ces me malo razveselit

Ovo breakeara !

Ovo breakeara !

Kao prvo izvinjavam se na nejavljanju , ali eto pa mi frend sa motora pa malo po bolnicama , IZVINJAVAM SE !!
Ne znam kad će nam ukinuti električare 2 dio , ali ajmo onda ovo malo iskoristiti .
@High Voltage , tako nekako kako ka?že?? je u generali i tekao proces !!!
KRATAK OPIS .
Manovra , Barba zove mo?že li thruster , Upravitelj javlja , tri pomoćna , mo?že .
Barba radi sve po proceduri , sti??će botun Power Availble ( ima jo?? rezervnih kilowata za rad thrustera ) , panel na mostu , isto tako u makimi nema alarma , i Barba starta motor thrustera . Indikacijska green run lampica radi nako odrađeno zvijezde -trokut , . alarma nema !!! Ali motor ne vrti , amperi na nuli , znači sve ka radi , ali thrustera nema !!!
EVO PANIKE-GLAVNI AKTER UPRAVITELJ STROJA BEZ POMORSKE ? KOLE SA POKRIĆEM PAPIRA OD PRVOG, MAKINE :D
Sad će sve on srediti , to je sigurno termičks izbacila...hmmmmm
Aj sad majstor rokne thruster tri puta u tri minuta ( sistem mo?žda proradi) .Autotrasfomator ibaci e sad 100 000 pitnja i " savjeta " 8 izludia me čovijek doslovce ) , provaj ovo , provaj ono....ummmmm:mad:
Pa ka?že Barbi da sad triba čekati da se reaktor ohladi min. uru vrimena .
Onda , najnovija , : " aj struja vidi ima li napona prema motoru ,....sića 3300voliti hahhhahha . Tu sam se već poćeo smijati od muke ...
E po??to sam mu rek da on obavi sve i zvijezdu-trokut ali mu ne dolazi napon do motora . ili mu kontaktoe ne zatvar ili nema kablea do motora !!!
Moj najpametniji kAPO PREDLA??E DA SE PROVJERE KONTAKTORI !!!
KAPO DI SU KABELI ZA UZEMLJENJE I PRODU??NI IZOLACIONI ? TAP....? ? ? TAAAAA???????
Nalazim potrebno , uzemljuljem , izbacujem ručnu sklopku , osiguravam i kontroliram .
I glavnini , i trokut i zvijezdu , provjeravam automaiku ( signalizaciju , INTERLOCKOVE ...itd ) ,
Okidam sve kontaktore u beznaponskom stanju preko pomoćnih kontaktora .
vraćam sve u normalno stanje , starta se thruster , radi GOOD!!!
Svi sretni , moj maestro upravitelj , sredia sam ga barba , ajmo zvati firmu....:uzdravlje..o jada !!
Eto @ High Voltage , tako to pro??lo , a HV certificat nemam , zato sam i vodio bitku sa ??abanima dole...ali kad se uzemljivalo i radilo , bili su svi na Skypu.....:D:D Usput di postoji mogćnost polaganja toga ???
U pravu si za nesreće i sve prstiće izgubljene na HVB

E sad Frankie , moj Burke : SELF MAINTENANCE , ...nema vi??e heroja koji idu ?žicati na dugi brod u Rusa le?žaj 6202 ZZ :D:D
Small amount of contact erosion , contact life is incrised to 20 000 operation....provoding a long life expentancy of 30 000 operations
A po??to sam ja samo SSS . ti nastavlja?? dalje " PRINCIP RADA VISOKONAPONSKE VAKUM SKLOPKE " za ove VSS-----JE LI SE SLA??ETE KOLEGE ELEKTRIČARI!!!!:kafa

Srelec , drago mi je da si se javi , ali ovaj put ostani Srelec!!!!

Eto , malo sam umoran , Hvala svima i pozdrav , Chorke !

chorke ,izvjestaj je potpun osim glavne stvari ,gdje je bio kvar.
glavni kontakti ili auxiliari kontakt nije auxiliari kontakt vec relej sa strane.....

to whom concern
dalje vakum sklopke su zahvalnije od SF6 ,barem za odrzavanje,osim toga nema smisla koristiti mercedesa za vozit drva po polju.

za rad sa ovim naponima ne treba HV cerifikat , ide pod medium voltage,barem ako se uzmu tabele GL,ABS......

Kolega Chorke....evo ja sam ti polagao HV u Engleskoj : http://www.faradaycentre.co.uk/ Imam ti ovaj MAR5 certifikat.

Vidio sam da je netko ovdje napisao da se može ja mislim i u Adria Mar-u ali nisam ti 100% siguran,neznam kako je njima sa certifikatima.U svakom slučaju ima napisano na forumu za kurs HV-a. Tu di sam ja polagao je ''mrvicu'' zastarjeli sistem,switchboardi su im poprilično starijeg datuma itd,itd ali u pricipu dobiješ trening koji ti treba u svakom slučaju.Oni organiziraju i hotel i sve drugo,meni je to firma platila pa neznam za cijene a možda bi tebi mogli tvoji to riješti s obzirom da radiš na 3.3Kv....

High Voltage je svaki napon iznad 1000V i to mislim da ne treba dodatno objašnjavati,e sad,postoje varijacije na temu kako tko klasificira šta je MV i HV....kod mene se konkretno na brodu switchboardi zovu MVA i MVB a od 10Kv su,ja ih svakako ne karakteriziram kao medum voltage,ne pada mi na pamet ;)

Last edited:
chorke ,izvjestaj je potpun osim glavne stvari ,gdje je bio kvar.
glavni kontakti ili auxiliari kontakt nije auxiliari kontakt vec relej sa strane.....

to whom concern
dalje vakum sklopke su zahvalnije od SF6 ,barem za odrzavanje,osim toga nema smisla koristiti mercedesa za vozit drva po polju.

za rad sa ovim naponima ne treba HV cerifikat , ide pod medium voltage,barem ako se uzmu tabele GL,ABS......

??ivia DryDock !
U tome i je stvar , ??to nakon svega gore učinjenog , ja ti dalje ne mogu reći pravi razlog kvara ! Jednostavno proradio , i nikad vi??e problema .
Kontaktirao Korejance , isti odgovori: mo?žda ovo,mo?žda ono....

Tako je,relej sa strane , za svaki breaker(npr. Z68,Z69...)....sorry malo umora

Ali me jo?? uvijek interesira to oko HVcertifikata.
Dosta ljudi govori različito, pa ako ima tko da to ukomonira u pravu situaciju.
Unaprijed hvala!
Poz kolegama!

kolega chorke....evo ja sam ti polagao hv u engleskoj : http://www.faradaycentre.co.uk/

vidio sam da je netko ovdje napisao da se mo?že ja mislim i u adria mar-u ali nisam ti 100% siguran,neznam kako je njima sa certifikatima.u svakom slučaju ima napisano na forumu za kurs hv-a. Tu di sam ja polagao je ''mrvicu'' zastarjeli sistem,switchboardi su im poprilično starijeg datuma itd,itd ali u pricipu dobije?? trening koji ti treba u svakom slučaju.oni organiziraju i hotel i sve drugo,meni je to firma platila pa neznam za cijene a mo?žda bi tebi mogli tvoji to rije??ti s obzirom da radi?? na 3.3kv....

High voltage je svaki napon iznad 1000v i to mislim da ne treba dodatno obja??njavati,e sad,postoje varijacije na temu kako tko klasificira ??ta je mv i hv....kod mene se konkretno na brodu switchboardi zovu mva i mvb a od 10kv su,ja ih svakako ne karakteriziram kao medum voltage,ne pada mi na pamet ;)

puno hvala hvoltage!!!

Last edited:
ASSETS u Aberdeenu i Singapuru oba odlicni i u Norveskoj u Tonsbergu isto odlican kurs.Ja sam ucija da je high voltage sve preko 1000 AC voltova i preko 1500 DC voltova,ali meni osobno je sve preko 12 V high voltage.

Last edited:
Back