Brodski elektricar

vucko4626

New member
Brodski elektricari
Zanima me koji fakultet je najbolji za ovaj posao, zanima me da li moram zavrsiti elektrotehniku ili postoji neki konkretni fakultet za ovaj posao, kao na primer brodska elektrotehnika u Kotoru. Kakva je potraznja za poslom, da li su potrebne brevete za ovaj posao, kolika je pocetna plata. Nov sam u ovome pa bi mi znacio neki odgovor. Pozdrav

Pozdrav,

Najbolje ti je zavrsiti smijer elektrotehnike na nekom od pomorskih fakulteta jer ces tako dobiti sve potrebne brevete za prvi ukrcaj i kasnije imati uvijete za polagati ETO brevet. Nakon faksa ides kao kadet za neku sitnu lovu, a kasnije kao elektricar na kontejnerskom brodu ces imati cca 5000€, ovisno od kompanije do kompanije...

Sent from my iPhone using Tapatalk

Dovoljna je srednja skola, asistentura i ETO poloziti za karijeru na brodu, uz malo srece. Poznavanje engleskog i konstantno ucenje. Osnovne zakone elektrotehnike, mehanike, termodinamike, hidraulike morash poznavati zbog sebe. U skoli cesh steci neko teoretsko znanje i izgubiti vrijeme. Ako mislish o faxu gledaj elektro fakultet 4 godine jer imash vece opcije rada na kopnu u ofice ili teren kao inzinjer, nisi ogranicen na brod.Njemacka, Norveska, Svedska itd. Vise opcija. Sretno...

Ako mislish o faxu gledaj elektro fakultet 4 godine..,

Aaa, Saša, šta zajebaješ čovika - ići četiri godine na fakultet - kad ima 'vakulteta šta traju dva'miseca - Libar, Atlantis, Apave, Clipper.., ima ih ko u priči!!!

Btw, jes'se ti ukrcao igdje - sjećam te se kada si došao ode na forum.., plako si da nema posla nigdje!!!

Eo, za par godina idemo u penziju ja, RAUL, Srelec, Npk.., biće posla!!!

Plakao nisam :)...ukrcao se jesam na MSC 14 mjeseci asistentura. ETO brevet i ostali certifikati. Sada opet u potrazi za junior pozicijom :) Ako se nadje sta god ubrzo. U suprotnom za DE :) U penziju cu za 10 godina. Barka je spremna, more je blizu, apartmani ozidani. :)

Da li neko zna koje tu cinove imamo, koliko se brzo napreduje, koje su plate, kakav je posao na kopnu(u nekoj luci)?

Cinovi: asistent ETO ili asistent Electrician ili asistent reeferman(samo na MSC) plata 700$-1700$
junior ETO na ITF ugovor 3100$ MSC ili na neku bolju kompaniju junior ETO 4600$ Carnival
onda na kruzere 2nd ETO, 1st ETO i Chief ETO (oko 10 milja)...sve zavisi od kompanije.
Napredovanje zavisi od vise faktora: potrebe kompanije, ponude i potraznje, tvoje strucnosti, karakterisitka koje ti upisuju nadredjeni itd.
Na teretne imash jednog ETO zvanog - struja i on je kriv za sve kada nesto ne radi...Plata 4000$-6000$
Na kopnu si elektricar/elektroinstaler/elektromonter zavisi koju poziciju dobijesh...Postavljash kucne instalacije,stemas zidove, mjenjas fidovke i popravljash ves masine zenama/komsinicama.
Tako da si uvijek placen u naturi(pivo i rucak) a u Njemackoj mozesh dobiti i neku marku (euro). :) Cijena rada u Njemackoj je oko 13-15eur po satu. Imash zdravstveno socijalno i ostalo. Za sve se treba izboriti i korak po korak, sa skolom, papirima, trazenjem posla.
U luci odrzavash lucka postrojenja: dizalice, vozila, reefere,itd ili radish u brodogradiliste. Prati oglase za posao u luckim gradvima po Evropi pa cesh vidjeti: Hamburg, Bremenhaven, Roterdam...
S tim da je teze bez EU passporta dobiti posao bez obzira na kvalifikacije i strucnost.
Za pomorstvo je dovoljno srednja skola ili prekvalifikacija sa osnovnim brevetama radish asistenturu a ostalo polazesh i naucish preko ETO ispita i certifikata-skraceno Pomorski Fakultet - Elektrotehnika. S tim da morash dosta sam uciti jer je takav poziv i tehnologija se mjenja i mjenjace se uvijek. Sada kada se ukrcavaju kadeti na pojedine firme vidim da traze i fakultet.
Za visoku skolu sam ti rekao da razmislis o cetvorogodisnjem studiju elektro inzinjerija-elektrotehnika imash u PG,BG,ZG, itd...Jer imash dobre izglede za zaposlenje na kopnu sa tim faxom nakon studija i dosta opcija.Mislim na inostranstvo ne na Balkan. Inzinjeri elektrotehnike su trazeni.
Nastavi da se informises ne samo na ovaj forum pa cesh vec sam doci do nekih zakljucaka i izabrati svoj put.

Hvala ti puno na izdvojenom vremenu, super si mi objasnio. Razmisljam izmedju nautike i pomorske elektrotehnike u Kotoru, pa se interesujem sta je perspektivnije za rad na kopnu nakon zavrsene karijere na brodu. Interesuje me i jedno i drugo, ali me i zanima gde se vremenski brze napreduje po cinovima a i gde je novac bolji svakako. Govorim dobro dva jezika, eng. i ita. za dva-tri meseca bih ih usavrsio, i spreman sam da ucim i da sticem nova znanja vezana za moje zanimanje. Ali kao sto kazem jako me zanima napredovanje cinova, imam veze tkd. mogu naci dobru kompaniju, ona koja ce mi pomoci u tome. Da li bi znao da mi napravis neku uproscenu paralelu ova dva zanimanja?(rad na kopnu, napredovanje, da li zavisi od znanja ili se gleda i vreme provedeno na brodu, novac)

Elektrotehnika imash vise opcija i na brodu i na kopnu trazeno zanimanje. Vec sam objasnio. Na Balkanu nema srece. Pricamo/kuckamo o inostranstvu i brodu. Kao elektricar/struja imash vece sanse za ukrcaj i napredovanje. Tamo si da popravljash stvari i da trcish cijeli dan od vrha jarbola do dna kobilice. Svaki sistem morash da znash i da razumijesh principe. Nosis kombinezon i radnicke cipele, dio si makine ne mosta. Kao kadet ili oficir palube kabina-most-paluba nosis casual odjecu (sorcic,majcu) na mostu ili uniformu, kombinezon samo kod manovre. Tesko je upasti kao kadet palube. Fizicki manje zahtijevni posao. Za mene elektrotehnika interesantnije zanimanje na brodu i brze prodje vrijeme, morash da rijesavas probleme i ucish.
Na kopno si pripravnik pa inzinjer: projektujesh, nadziresh radove, vodish radove. Imash na netu i u oglasime zaduzenja oficira na brodu i inzinjera na kopnu. Sa pomorskim fakultetom mozesh samo na brodu i u luci. Tesko da ce ti priznati na elektro fakultet plan i program jer su oni ipak akademske studije i plava krv a mozda i hoce sve zavisi od ustanove. Tako da morash opet studirati.
Svi idu na brod zbog novca, ipak smo mi svi sa Balkana. Znanje, volja za ucenjem, sreca, veza uticu na napredovanje. I koliko drzish do sebe.
Kada zavrsisi karijeru na brodu, na kopnu mozesh raditi kao elektricar ili cesh do tada imati apartmane i barku i ribati negdje. Tesko i da zavrsisi fax i magistriras elektrotehniku opet morash iz pocetka da bi dosao do pozicije elektroinzinjera i udarao pecate na projekte i uzimao pare. Znaci pocinjes od pocetka.
Inzinjer na kopno obicno sjedi u ofice i crta ili piskara projekte ima normalni zivot, od 9 do 17 radno vrijeme slobodan vikend, gleda zenu idjecu svaki dan i sa porodicom i prijateljima je svaki dan.
ETO na brodu radi svaki dan bez vikenda, gleda iste ljude svaki dan, ne moze da izadje, brod=zatvor svaki dan, nema praznika,vikenda,prijatelja,porodice,fudbala vikendom,zena, itd. Ali doneses lovu i mozesh da planirash nesto sa tim novcem=privatni posao. Ali to je na Balkanu samo. Niko napolje ne plovi, zasto bi? Mislim na zapadnu Evropu.
Sada imash vise opcija za odlazak u EU. Hrvatska je u EU, CG ce uskoro u EU. Mobilnost zaposljavanja je veca i vece opcije. Stalnog posla nemash, to je mit iz juge cak i na zapadu. Ni na brodu nemash neku izvjesnost osim nekih kompanija.
Sebe ne smatram pomorcem (pocetnik sam junior oficir) jer sam odsluzio par sezona na jahtama i godinu na kontejnerima ostalo na kopnu preko 10 godina u IT-u. Zavrsio racunarsku visu, pomorski fakultet nautika i kasnije prekvalifikovao se za elektrotehnicara energetike i posao na brod. 3 puta aplicirao za 3 razlicite pozicije na cuvenu MSC: IT, deck cadet, Elektricar. 5 mjeseci sam kuci ne mogu upasti josh nigdje na brod. Regruteri kazu nemash dovoljno iskustva za kruzer, bulk, tanker, erv, itd...Sto da odgvorish zenama preko slusalice ili linkedina.(Jesu li zakoni elektrotehnike isti na kontejner i na kruzer ili je to neki paralalni univerzum?) Izgubih nit misli...
Da se vratim na temu i tvoja pitanja. Razgovaraj sa drugim ljudima ne samo o pozivu na brodu. Bolje ti je da izgubish godinu dvije dok ne nadjesh pravi izbor. Za brod je dovoljna prekvalifikacija za elektricara i da odradish asistenturu. Ako imash vezu idi odmah na brod ne gubi vrijeme da vidish da li je to za tebe ili ne. Da li je to vrijedno zivota, vremena i energije.
Pa onda upisi naknadno fax alternativu mimo pomorstva. Jer nikada ne znash koliko ce te drzati brod i ta karijera, hocesh li imati porodicu, djecu itd.
Eto nadam se da sam ti nesto pomogao ovim postom.

pozdrav svima Sretan Nova Godina! Mozda je off topic pitanje al ako netko zna neka pise. Zavrsio sam 3 godisnju srednju skolu za elektronicara i nakon toga za elektromontera. Zanima me dali ja mogu s tom skolom na brod ili moram zavrsiti 4 stupanj?

Teoretski možeš. Ali danas ti svi tražu ETO certifikat a za to ti triba 4. stupanj. Ali možeš provati ka assistent pa viditi.
Ali bitnija je točka 2. Čovik koji ne želi ulagati u sebe ne treba i ne može očekivati uspjeh

Back