Što kad se ne može izvršiti automatska sinkronizacija generatora?

, došla mi depeša iz firme s zahvalom i pohvalom..,

.

8929be1547e373250badb8fdb4d251a9.jpg

Poslano sa mog M7 koristeći Tapatalk

gavro i ante zd ima 6.6

Pa šta je to sad važno što ima? Na mojim sadašnjim brodovima je sve 440V. Imao sam ranije na nekim brodovima thrustere na 3 kV ili tako nešto.

Srelec, po tebi - šta je veći napon jači je električar?!

Gavro udbašu uškopljeni jeli jebeš šta u brazilu

Đes' ti Bodule? Nema ni tebe ni Ice godinama!

Da li si položija za kapa - ako jesi tokalo bi da obrneš štogod na gradela barem.., još je rano za jagnjad!

Biću doma.., pa javi ako položiš!

Pa šta je to sad važno što ima? Na mojim sadašnjim brodovima je sve 440V. Imao sam ranije na nekim brodovima thrustere na 3 kV ili tako nešto.

Srelec, po tebi - šta je veći napon jači je električar?!

to si ti reka ne ja
ja sam po tome los jer sve oko mene je max 110vac

ta 440v je industrijska voltaza dobra je za termo pec i slicno ,a je i kompresor od kamiona kad spojim elektro motor ne trebam kondezatore
vec moze ic na tri faze i za to je dobro,triba u garazi uvik dobar kompresoric prije nije bilo lidl midl bauhaus i slicnih

samo grabilice za ulje iz kartera triba probit i uvidat na prsute od radilice da vade uvlje iz kartera jer kamion je ima uprskavanje na kompresor

da si bia u Libra sve bi ovo zna...

ta 440v je industrijska voltaza dobra je za termo pec i slicno..,

Pa jesi li ti pogleda ovu shemu što je Ante stavija? Šta imaš na njoj visokonaponsko - tri generatora, brejkere i trastere.., a sve ostalo radi na 440V.

A te brejkere, nećeš mi valjda reći da ih vi na brodu otvarate i servisirate kada dođe vrijeme?

Ajde.., nemoj bit' bižuterija!!!!

servisira ih service ali vjeru mi kad doze kvar svaki se otvori i pogleda tj isprati kvar,imas trip na vfd a utvari breaker te muci jer su mu pinovi na multu jack losi i kazuju main contactor open
sta vfd odma gasi... znaci sve sta radi servis ti treba da si upoznat..
tako uv trip mjenjas,motor za namotavanje isto minjas puca ima plasticni zupcanik,.sad su ovi s plinom pa ne minjam glavne kontakte..
servis je svake 3 godine kad testiraju zastite i stave malo silikonske masti..
na 6.6 sam minja vakum boce i ustelava ih da zatvaraju svaka istovremeno a ne ponediljak srida subota kako neki stave pa eto belaja s fazama...
uglavnom slicno kao ta tvoja indistrijska voltaza 440v.... sklopka sklopka... razlika samo u kontaktima..

nego ne lavuram ja vise nista lavura senza bravura vidis da sam na forumu...

a najvaznije ti je prekontrolirat aux contacte od dc glavog coila on je 110v s godinama oksidiraju zagore i tad sklopka pocne ispadat zunzit i desava se da se jedna vacum boca zapalai tj izgori i zalipe kontakti a tad imas roken rol jer triba jedna switcboard izgasit za izvuc tu sklopku vani i to napravit na brzinu ...

nego necu ti vise pricat saznat ces sve...

Last edited:
Zanimljiva rasprava u pocetku, a kasnije ste skrenuli s teme, pa se ajmo vratit na pitanje iz prvog posta, a na modernijem sistemu gdje su motori CR i nema governora, poluzja i slicnih stvari. Takve ja gledam vec preko 5 godina, governor je samo virtualan (fizicki ne postoji), a takvi dolaze na sve nove sisteme.. Sve ono sto na konvencionalnim motorima obavljaju governor, poluzje i VT pumpe, sad je samo timing otvorenosti solenoida ubrizgavanja i kako sad naci problem automatske sinkronizacije ? Na prvi pogled izgleda puno teze I kompliciranije, ali kad se otvori vizualizacija procesa ubrizgavanja u npr. SaCoSu (ako je MAN motor u pitanju), onda je mozda cak I lakse...

Zanimljiva rasprava u pocetku, a kasnije ste skrenuli s teme

Vuče, yeboga'ti.., nijesmo u Saboru pa da se trebamo držati poslovnika!

To Srelec, stalno frakcionaši.., al' nema veze. A bio sam ja dvije godine na brodu s elektronskim ubrizgavanjem.., idraulika, FIVA valve, bez bregaste i s tahosenzorima. Na tom brodu mi je radionica bila na kuverti. Dvije godine sam guštao.., ono noge na stol, kavica i gledam ocean. Za te dvije godine sam promijenio jedan transformator, mali, u starteru service air compresora i jedan time relay na dizalici.., ukupno 100 dolara troška. Dođeš dolje u control room i na kompjuteru klikneš "Prepare start" i samo gledaš.., sve je samo radilo. Poslije smo ugradili dodatne senzore i kompjuter i stavili cijelu makinju on-line tako da se moglo sve snimati s kompjutera - one pizdarije što se strojari qrče.., npr. performance.., što su ranije ručno radili.

Nikada problema sa sinhronizacijom i takvim stvarima. Dizalice gantry sam držao kao apoteku - zato jer sam ponekad odlazio gore na njih ubiti oko i držao sam tamo mali frižider.., gajbu pive i bocu dvije nekih stomaklija!

Evo, to je ovaj brod bio:

https://www.youtube.com/watch?v=bjOhX-zxI9A

Last edited:
Sve sto je shemi se otvara i servisira na brodu, sav 5 year maintenance posada odradila, ABB zadnji put bio na brodu 2014, serviseri dolaze sve manje, snadji se kako znas :cool:cool

Attachments

• Capture.JPG
    Capture.JPG
    260.7 KB · Views: 0
Zanimljiva rasprava u pocetku, a kasnije ste skrenuli s teme, pa se ajmo vratit na pitanje iz prvog posta, a na modernijem sistemu gdje su motori CR i nema governora, poluzja i slicnih stvari. Takve ja gledam vec preko 5 godina, governor je samo virtualan (fizicki ne postoji), a takvi dolaze na sve nove sisteme.. Sve ono sto na konvencionalnim motorima obavljaju governor, poluzje i VT pumpe, sad je samo timing otvorenosti solenoida ubrizgavanja i kako sad naci problem automatske sinkronizacije ? Na prvi pogled izgleda puno teze I kompliciranije, ali kad se otvori vizualizacija procesa ubrizgavanja u npr. SaCoSu (ako je MAN motor u pitanju), onda je mozda cak I lakse...

na cat c 280 je izizetnoi teze
na man jos uvik imas 723 governor samo nemas mehabicki izbacili su wodwarda
ne zaboravi d aje na man cilu struju napravil anjihova ekipa upozna sam covika koji je tvorac bio toga,man motor dolazi cili preset i samo se konektori ukapcaju...
na cat je signal za ecu koja komandira solenoidima je pwm a 723 daje 4-20 ili 200ma ovisno o duzini kabela i onda komvertor to sve vrti u pwm signal
strasno oscilira s naponom ,slabijom konkcijom,cat spojevi su nevjerovatni ,mislim na mulity jack...ako neko vari u blizini motor poludi..
ako izgubis primar speed sensor dok secondary prezume imas load drop sta kod mana je rijeseno da imas samo alarm kontrol monitoring safety monitoring i slicno,to bude na njihovom abb panelu valjda su dana snesto i prominili
inace taj mehanicki governor woddward su bili izbacili i poceli s nekakvim elektricnim governorom ,elektomotor to je bilo na prvim cutterima...
na tim man motorima je problem speed sensor turbo napravi malu pomutnju pogotovo ako je turbo uhvatio gap onda kad ga optereti trenutno izgubis signal jer sensor broji krila a ne osovinu magnet kao prije,tad gubis HT cooling pleiger,er uz temperaturu izlaz ulaz tople vode u motor man koristi i brzinu turba jer kazu da je taj signal puno realniji przi od peomjene temperature vode etc...
kako si ti na kruz ne vjerujem da bas voze te man motore kao formula one jurilice pa vjerovatno te i nisu dopali takvi problemi...

tako da nije ba svugdi lakse kao na man...

Last edited:
Sve sto je shemi se otvara i servisira na brodu

A ne znam kolega kako vi to radite na nekim kompanijama.., evo npr. mi smo nedavno imali polomljen damper glavne ventilacije makinje.., i došla je RINA staviti pečat.

Čak kada zavaruješ štogod oko trupa broda - RINA se mora zvati da odobri. Šta se tiče elektrike, manje više sve radi - ali Rolls-Royce je oprema.

Sjećam se lani sam mijenjao jednu karticu i nije radila - morao je doći Rolls-Royce tehničar da joj podesi software.., bila je stara verzija u ovoj koju smo imali u rezervi.

Na prošlom bodu, su čistili transformatore - ja sam bio doma - i to je servis obavio jer mora biti pečat od ovlaštenog servisa.

Isto, sjećam se kada sam bio na Gearbulka da je svake dvije godine dolazio ovlašteni servis za lift - provjeriti i stavili bi naljepnicu u kabini.

Mijenjali smo spojke lani na jednom brodu između makinja i gearboxa osovina - servis napravio ovlašteni i RINA bila potpisati - iako mi taj posao nije izgledao nešto kompliciran.

Znači, zavisi od kompanije do kompanije kako se radi.., a 80% banderaša koje poznajem - naših ili stranih.., mogu samo blejati u ovu shemu i pripadne sklopove.

Vi koji ste upali ranije u takve poslove, su vam kompanije plaćale kurseve - imali ste priliku vidjeti i naučiti malo više..,

ipak, vjerujem da u vašem govoru ima puno pretjerivanja.

taj servis je gledao centrifugal kocnicu i datum zadnjeg factory testa uz pregled lifta,srecom nije ih bilo pet
struja 7 ima to na godisnjoj razini dolazi im taysen krupp a svakih 5 godina se vrsi core exchange za centrifugalne kocnice barem an alimak dizalima nisam siguran sta je na hubdai i tykrupp

za spojku da ti dolazi rina,malo pretjerivanje,minjali ih na jdn u svih sesnaest bio je velik spiroflex 10mw motori

starsno puno stvari treba pecat puno vise nego sto mozes zamislit ali kad je problem sve mozes otvorit i promjenit ne tyrebas servis

servis je za godisnje visegodisnje preglede koje nametne klijent....
to sta ce mi poslat servis jer manual kaze zahebi..snadzi se druze,ako ti neznas neces ima ko ce...

ona gore shema je dp 3 s ring konekcijom ,zbog njih je petrobars upro s otvorenim busevima i spizdio stvar jer neki rigovi su drugaciji sistem,primjer moj
nista extra to nije,veliki deal,jednostavno je samo treba radit ,nesto slicno od kombinacija imaju veliki cuttery
ove stvari te kursevi nece naucit vec visegodisnji rad s tom opremom i skalu po skalu s epenjat u poslu i znanju..
nema pretjerivanaj niti malo..
ti mozda ne hvatas sve info onda mislis da je pretjerivanje....

ide se toliko da cili inveretr raspemo,minja heat sink ,9year maintenace kit ,resistore diode izolaciju power supply,premazi masti vrati igbt i sve stegni na miru ACS 800
inace ACS 900 ima tvornicku gresku s hest sink di im svi proginjijaju na istoj tocki i onda se to salje na servis i cjena je ok 35-50tusd ovisno dali je igbt explodirao i sta je bilo
imaju u aluminijskom kladnjaku u buzama metalnu sipku koja se dira aluminijskog cepa i stavar koroziju bez obzira jesr si stavio inhibitor
a sve se desava jer je povise cepa aluminijskog metalnagalvanizirana suport za drzat hladnjak...

naravno ABB se parvi blesav ali nakon otvorenog novog i starog hladnjaka shvatis u cemu je problem...
niko ti ovo nec epokazt a pogotovo dat pn za dijelove vec je sve snadzi se druze

ima tu jos cila prica s hladzenjem di triba objasnit licenciranima da je svaki stupanj bitan i da triba kupit gumice i otvorit sve hladnjake i ocistit ih jer back flush vise ne radi nista
samo 10 je hladnjaka pa odma dobije se slom zivaca od posla i cijene gumica,a pogotovo dokazat da svake dvi godine skini hladnjak iz lcu on je zatvoren i stavi ga u ultrasonic da se opere i otpusti sporkicu posli dobro ispuvat odma fibre padaju,to rade sterike tj jest ja samo nikad prije se to nije radilo kako odjednom to triba radit...

vjerujem da ces opet osjetit pretjerivanje..

Attachments

• photo3986.jpg
    photo3986.jpg
    221.3 KB · Views: 0
  • photo3987.jpg
    photo3987.jpg
    194.2 KB · Views: 0
  • photo3988.jpg
    photo3988.jpg
    195.7 KB · Views: 0
  • photo3989.jpg
    photo3989.jpg
    185.4 KB · Views: 0
vjerujem da ces opet osjetit pretjerivanje..

Ma nego što je nego pretjerivanje.., toliko toga si naredao - da ne bi stigao obaviti sve za 10 godina.., sve da si non-stop na brodu ili tom rigu! A nedavno si se hvalio da spajaš fibere.., kada pukne.., valjda loktajtom! Onaj tko nema pojma o fiberima - možda će i povjerovati u tvoje hvastanje..,

Uhljebe, šta je stebon.., vieni qua RAUL ha ha ha..,

A yeben'ti.., ja se ponekad pitam gdje su ti lumeni banderaši.., od svih sa kojima sam se mijenjao ili ih sreo mogao bih nabrojiti možda 5 njih da sam ih cijenio kao dobre električare.., a pazi, evo ja sam imao tamo na Gearbulku par njih koji su o sebi prethodno izgradili neku famu - jednom me došao jedan od njih zamijeniti na mjesec dana, jer me kičma uhvatila, pa sam išao doma na oporavak mjesec dana. Kad sam se vratii i vidio šta je radio - došlo mi bljuvati. Izmazao dizalice silikonom - ono teško je bilo brtvu od gume izrezati - lakše je silikonom inkartavati okolo!

Kod mene se ništa ne može bez RINA inspektora.., svaka preinaka i ozbiljan failure, moraju oni doći i pečat udariti. No, nisam rekao da oni rade posao.., nego za svaki posao zahtijevaju da ga napravi netko ovlašten! Šta se tiče lifta, ja sam ga održavao, ali nisam bio ovlašten da ga proglasim da je "safe".

Kočnice sam na dizalici sam otvarao i overhaul pravio - iako je to bila zadaća kapa. A kape nisu pojma imali niti gdje se nalaze te kočnice. Jednom sam tako napravio overhaul, i pošao probati popodne poslije coffee time i zovem njega ako hoće doći pogledati i on.., a odgovor je bio: "aaa, imam pun qrac posla", a vječito je igrao Solitaire na desktopu.., i baš tada kada sam ga zvao je igrao.., nije drugo ni znao s kompjuterom. Sjećam se kada bi mi isprintao radove po Amosu - ispretura stranice - morao sam uvijek izgubiti pola dana da ih posložim.., ajme!

Btw, Srelec.., evo pogledaj, kako sam ja predavao mašineriju bižuteriji - ove dvije prve slike. Đe's' vidija otirač bolnički na dizalici i ovako čisto? Ovo što vidiš je bilo sve crno od prašine i kolomasti kad bih se ponovo ukrcavao.., posebno moš vidjeti na trećoj slici - ispala mu mazalica, zalipija je cilu dizalicu sa kolomasti - tri dan sam brisao.., a da ti stavim, što je lajao o meni - ne bi vjerovao - i kako je sebe hvalio.., imam i to u kompjuteru.., ako nađem mogu staviti da se smijemo:

Last edited:
[No message]

Attachments

• photo3990.jpg
    photo3990.jpg
    245.7 KB · Views: 0
  • photo3991.jpg
    photo3991.jpg
    268.8 KB · Views: 0
  • photo3992.jpg
    photo3992.jpg
    371.1 KB · Views: 0