Sumrak hrvatskog pomorstva!

odlican prijedlog. znam da korejanci imaju tu shemu sa nekim firamama koje kod njih grade brodove. imaju subvencije kod gradnje brodova ako uzmu korejsku posadu.

Sve nase Vlade od osamostaljivanja deklariraju Hrvatsku kao zemlju pomorske orijentacije. Nazalost to je samo mrtvo slovo na papiru u svakom pogledu...

(belboy)

Sla?žem se potpuno s ovim stavom... Na??a brodogradili??ta bi mogla imati posla nekoliko godina samo od poslova, odnosno proizvoda koje Hrvatskoj trebaju. Evo npr. mi nemamo uopće "po??ten" trajekt a koliko imamo otoka, pa veze s Italijom itd... Zadnji put kada sam putovao za Anconu na nekoj na??oj karampani - nisu putniku osigurali niti klupu na palubi da mo?že sjesti. Bilo je ljeto pa putnici vise po jarbolima ka galebovi ili albatrosi... a cijena karte nije bila uopće jeftina. Onda dodju dole u Anconu pa tuku s piketinama u portu - cijela se Italija trese. Al, eto toleriraju im, nekako.

Dalje, ka?že Vlada - ne treba im ??kver. Gdje su se razbjegli ti biv??i radnici iz na??ih ??kverova. Eno ih u Anconi, Mont Falcone, Genovi, Njemačkoj i drugdje. Rade isti posao i imaju plaće 5 puta veće. Dali smo (ka?žu iz Vlade), potporu brodogradili??tima i nastao gubitak. Gre??ka davaoca i to vi??estruka. Najprije, nije davao "ćaćino". Nije provjerio kome i za??to daje, niti je nadzirao kuda je to zavr??ilo. Poslije nam serviraju baze ili po??alice.

Uostalom ne treba uzimati u primjer samo pomorstvo i brodogradnju. Imamo i poljoprivredu. Sada je u modi neki POTICAJ kao aktualan mehanizam potkradanja dru??tva. Vidljivi rezultati tog poticaja u poljoprivredi su otprilike ovakvi - novi BMW na cesti, teleći but 1 kg 89,99 kuna (danas kupljen), čokolada Nestle 200gr, 20kuna (Nestle, ? panjolska - es bueno saber) itd.

Evo javni prijevoz primjer - karta iz Zagreba za Split, autobusom 182 kune, plus malo za prtljag itd. to je 200 kuna u jednom smjeru. U Australiji se mo?že za te novce putovati preko tisuću kilometara, javnim prijevozom. Sydney - Brisbane preko 15 sati ??to vlakom, ??to autobusom, platio sam 70 njihovih dolara, total.

?

Last edited:
At uprava! Ops! .

Kako smo zalutali ovdje s ovih par postova, nije mi jasno????
Može li se ovo ađustat naknadno - prebacit negdje.

sorry.

bellboy,to ti nije uopce losa ideja,dapace...
A di nam je dragi Predrag iz sindikata da procita ovo,stvarno se dugo nije javija.:)

Postovani kolege, ovo je citat iz SD od prije par dana: "Državni tajnik Bačić kazao je kako država podržava rad hrvatskih kompanija te da im je tijekom protekle četiri godine uplaćeno 174 milijuna kuna poticaja za gradnju brodova."

Belboy podrzavam vas prijedlog. Isto tako dodao bih, a vec sam pisao o tome, da se trebamo boriti da kompanije koje primaju subvencije od drzave ukrcavaju nase kadete bez obzira koliko ih je. Druga je stvar ako kadeti ne zele ici na hrvatske kompanije, tu ne mozemo nista. Mi kao drzava ne smijemo se dovoditi u situaciju da mladici nakon zavrsene skole ili faxa cekaju godinu i vise dana za prvi ukrcaj na brod. Kompanijama je to minimalni trosak a puno bi pomoglo na unaprijedjenju hrvatskog pomorstva.

@ belboy & dalmatinac2007

Potpuno se slažem s obojicom i jako dobra tema za razmislit o rješenjima. Po meni učenicima i studentima bi trebalo omogućit, ako ne cilu, onda najmanje pola kadeture da odrade još dok se školuju i to tamo di ih se pošalje, jer kadetura je ŠKOLOVANJE, a ne mlaćenje novaca. Kadetura se u nas još uvik shvaća kao piketanje i pituranje, al kadetura bi trebala bit NADOPUNA školovanju i u ono vrimena koliko su na kadeturi, kadete treba NAUČIT i POKAZAT im što ih očekuje ko oficire i strojare, te kakav je zapravo način života pomorca i profesionalno i privatno. To je zadaća senior oficira na brodovima. Ja sam ima sriću što sam na CST-a na svojoj kadeturi bia sa takvim chiefom, koji me više od svega naučia kako DOBRO radit i živit, a OSTAT NORMALAN na brodu. I neki kolege kasnije su bili takvi prema meni i to mi je puno pomoglo da ispadnen i pomorac i čovik kakav sam danas (nadam se dobar). I većina njih su bili naši ljudi, znači nije naš čovik baš neprijatelj svojima, kako mi to nekad govorimo....
Dakle omogućit kadetima kadeture, a seniorima na brodu da uđe u glavu da niko te momke neće naučit, ako ih mi ne naučimo i bit će onoliko dobri koliko im mi to dozvolimo da budu. Eto toliko.
Dakle

mi??ljenja sam da ne treba otkrivati toplu vodu,sve to vanka odavno postoji samo bi to trebalo i primjenjivati,dobivanje breveta tijekom ??kolovanja,odrađivanje kadeture/asistenture (ili barem dijela) tijekom ??kolovanja susreo sam par zapovjednika (stranaca)koji su u ?životu promjenili i po nekoliko zanimanja koje nemaju veze sa pomorstvom.osposobljavanje vani je fleksibilno tj,ovisi o sistemu ponude i potra?žnje te se nudi (brzo)prekvalificiranje,pomorstvo je krhka grana u ??to se i sada mo?žemo uvjeriti do prije par mjeseci vozarine su bile u plafonu,potra?žnja za kadrom svih profila kao nilkada http://www.vjesnik.hr/pdf/2008%5C06%5C23%5C02A2.PDFa stuacija se okrenula naglavačke a svi znamo da pogotovo nautičari imaju su?žen izbor zanimanja (s obzirom na vrstu ??kole) van klasičnig pomorstva..........

@ belboy & dalmatinac2007

Potpuno se sla?žem s obojicom i jako dobra tema za razmislit o rje??enjima. Po meni učenicima i studentima bi trebalo omogućit, ako ne cilu, onda najmanje pola kadeture da odrade jo?? dok se ??koluju i to tamo di ih se po??alje, jer kadetura je ? KOLOVANJE, a ne mlaćenje novaca. Kadetura se u nas jo?? uvik shvaća kao piketanje i pituranje, al kadetura bi trebala bit NADOPUNA ??kolovanju i u ono vrimena koliko su na kadeturi, kadete treba NAUČIT i POKAZAT im ??to ih očekuje ko oficire i strojare, te kakav je zapravo način ?života pomorca i profesionalno i privatno. To je zadaća senior oficira na brodovima. Ja sam ima sriću ??to sam na CST-a na svojoj kadeturi bia sa takvim chiefom, koji me vi??e od svega naučia kako DOBRO radit i ?živit, a OSTAT NORMALAN na brodu. I neki kolege kasnije su bili takvi prema meni i to mi je puno pomoglo da ispadnen i pomorac i čovik kakav sam danas (nadam se dobar). I većina njih su bili na??i ljudi, znači nije na?? čovik ba?? neprijatelj svojima, kako mi to nekad govorimo....
Dakle omogućit kadetima kadeture, a seniorima na brodu da uđe u glavu da niko te momke neće naučit, ako ih mi ne naučimo i bit će onoliko dobri koliko im mi to dozvolimo da budu. Eto toliko.
Dakle

Slazem se sa svime osim da kadeti idu na kadeturu prije nego zavrse srednju skolu.Govorin o kadetima palube.Iz vlastitog iskustva sam se u to uvjerija sa nacionalnostima koje to prakticiraju.Znamo da se posal najvise uci na brodu,ali se mora imat neki basic znanja.Npr.tribali bi znati pravila izbjegabvanju,a ne da mi kaze da to jos nisu sve prosli u skoli,ne moze uzimati azimut sa g.repetitora ka da su mu u rukama raslje pa trazi vodu i da ne nabrajam dalje.
Nema chief bas previse vrimena na pojedinim tipovima brodova za kadete,a kamoli da ih uci osnovne stvari.Na firmi di jesam vidim da se puno vise paznje posvecuje kadetu iste nacionalnost ka sto je prvi i ostatak posade.Ja takav nisam,ali ima nas svakakvih.Zato bi preporucija kadetima da se ne dvoume ako imaju priliku ici na nasu kompaniju i da ne biraju vstu broda(stranac ili nas).Ja sam prominija cetri vrste brodova nakon kadeture.Kolicina znanja koju ce steci bilo di,bez obzira na nacionalnost broda,chiefa ili juniora ovisi samo o njima,njihovom trudu i zelji.Neka zaborave na zaradu u tom periodu.
Znam da nije tema,ali sam ovo napisa jer virujen da ce neki od njih citati i postove na ovoj temi.:)

Po mome iskustvu mislin da se niko nije naučen rodija i da znanje dolazi sa iskustvom tj vremenom provedenim na brodu!
Isto tako mislin da preduvjet za dobivanje breveta mora biti iskustvo i samo iskustvo šta prakticiraju npr englezi di čovik i bez pomorske škole može daleko dogurati polažuči samo ispite posli nekakvih kurseva!
Malo san ljut na ove naše sa ovin idejama o višoj školi za dobivanje breveta priko 3000kw,jer sad san kapo na brodu do 3000kw i zašto ne bi postoja kakav tečaj ili kurs koji bi mi uz priloženo znanje donija brevet 2nd eng. unlimited!!!
Ili zašto mogu biti kapo na brodu sa motorom od 3000kw a ne mogu biti kapo na brodu sa dva takva ista motora!!!

svaka čast green svaka ti je na mjestu,a zadnja ti je legendarna :uzdravlje ,
bez iskustva ništa i na brod što prije to bolje , s obzirom da su u pomorskim školama još uče morze znakovi mislim da ih je bolje poslati na brod što prije da vide da to baš i nema veze sa školom pogotovo ovom našom koja traje po 7-8 godina........

Last edited:
Po mome iskustvu mislin da se niko nije naučen rodija i da znanje dolazi sa iskustvom tj vremenom provedenim na brodu!
Isto tako mislin da preduvjet za dobivanje breveta mora biti iskustvo i samo iskustvo ??ta prakticiraju npr englezi di čovik i bez pomorske ??kole mo?že daleko dogurati pola?žuči samo ispite posli nekakvih kurseva!
Malo san ljut na ove na??e sa ovin idejama o vi??oj ??koli za dobivanje breveta priko 3000kw,jer sad san kapo na brodu do 3000kw i za??to ne bi postoja kakav tečaj ili kurs koji bi mi uz prilo?ženo znanje donija brevet 2nd eng. unlimited!!!
Ili za??to mogu biti kapo na brodu sa motorom od 3000kw a ne mogu biti kapo na brodu sa dva takva ista motora!!!

Potoisujem ovo Zeleni,
A sta se tice kadeture tijekom skolovanja,u potpunosti se slazem sa tim.
Dogada se da je dosta ljudi zavrse Faks ili Srednju i onda idu napravit asistenturu i vide da nije to za njih.Nisu oni krivi za to nego skola ili faks sta im nije omogucilia neki skolski brod ili kadeturu na nekakvom brodu pa da se sami vide jeli to za njih ili nije.
Ako im se ne svidi brodski zivot uvijek mogu upisat neku drugu skolu ili faks a ne izgubit puste godine na uzaludno skolovanje.

Back