• Skini ovdje https://mega.co.nz/#!i4RBxR6Y!Z9G1ZlwZC3_zIDEqPcfF0fJFhPAsovAHw2kv_HDb32c

Prijava poreza na dohodak putem portala e-porezna

Hajmo ponovo onda, biće da sam ja glup.

Ukupni primici - sve plaće u USD pomnožene sa tečajem sa carinske uprave za veljaču.
Pomorski dodatak - broj dana na brodu X 400kn
Primici - Razlika ukupnih primitaka i pomorskog dodatka koja je u mom slučaju oko 3000kn
Izdaci za obavezna osiguranja - ukupni izdaci za 2020 izračunati preko CROSMAe koji su u mom slučaju oko 13000kn
Dohodak od nesamostalnog rada - razlika prethodne dvije stavke

Baca greške
  • "Izdaci za doprinose za obvezna osiguranja ne može biti veći od iznosa u polju III.3."
  • "Dohodak od nesamostalnog rada (r. br.3. - r. br. 4) mora odgovarati razlici iznosa u poljima III.3. i III.4."
Dakle tom logikom bi morao staviti za izdatke za obavezna osiguranja istu cifru kao i za primitke, te bi onda i zadnje polje imao 0 da otklonim greške no to je daleko od realnog stanja.

Nije mi problem poć u poreznu, ali čemu ako se može ovako riješiti.

Prva greška je moguća ako di je Dohodak negativan.
Ako si ti Ukupni prici manji od Pomorskog dodatka i Doprinosa onda će ti Dohodak od nesamostalnog rada biti negativan.

Druga geška se i meni dogodila jer nisam razliku napisao točno u lipu.
Možda im "formula" ne funkcionira sa negativnim predznakom.

Ako si iz Rijeke, broj telefona za Prijavu poreza na dohodak za pomorce je 051310271

Jedan kolega koji je na Malteškoj zastavi iz nekog razloga nije uspio prijaviti porez na dohodak preko e-građanin. Ne znam da li je to zbog toga što je Malta u EU pa dvostruko oporezivanje itd.

Hajmo ponovo onda, biće da sam ja glup.

Ukupni primici - sve plaće u USD pomnožene sa tečajem sa carinske uprave za veljaču.
Pomorski dodatak - broj dana na brodu X 400kn
Primici - Razlika ukupnih primitaka i pomorskog dodatka koja je u mom slučaju oko 3000kn
Izdaci za obavezna osiguranja - ukupni izdaci za 2020 izračunati preko CROSMAe koji su u mom slučaju oko 13000kn
Dohodak od nesamostalnog rada - razlika prethodne dvije stavke

Baca greške
  • "Izdaci za doprinose za obvezna osiguranja ne može biti veći od iznosa u polju III.3."
  • "Dohodak od nesamostalnog rada (r. br.3. - r. br. 4) mora odgovarati razlici iznosa u poljima III.3. i III.4."
Dakle tom logikom bi morao staviti za izdatke za obavezna osiguranja istu cifru kao i za primitke, te bi onda i zadnje polje imao 0 da otklonim greške no to je daleko od realnog stanja.

Nije mi problem poć u poreznu, ali čemu ako se može ovako riješiti.

Krivo. Tečaj koji trebaš koristiti je srednji tečaj HNBa na dan uplate.
- Koristi tečajni kalkulator HNBa: https://www.hnb.hr/temeljne-funkcije/monetarna-politika/tecajna-lista/tecajna-lista.
Nadalje, izdaci za obvezna osiguranja moraju biti stvarni izdaci, tj. ono ča je plaćeno.
Ako i tada ti izbacuje minus, korigiraj osobni odbitak, ne izdatke, tako da bude 0.

Nadam se da sam pomogao.

Jedan kolega koji je na Malteškoj zastavi iz nekog razloga nije uspio prijaviti porez na dohodak preko e-građanin. Ne znam da li je to zbog toga što je Malta u EU pa dvostruko oporezivanje itd.
To se i meni desilo, plovim na Ciparskoj zastavi...
U e-građani mi nudi samo INO-DOH i ZPP-DOH, pored JOPPD te INO-IZJAVA.

Čini mi se da je rješenje ispuniti i poslati INO-DOH, kojemu se u privitak onda dodaju ostali papiri...
Naravno, treba deklarirati i uplaćeno za obvezna osiguranja, što je vidljivo iz platnih lista:
INO-DOH3.png

Last edited:
Krivo. Tečaj koji trebaš koristiti je srednji tečaj HNBa na dan uplate.
- Koristi tečajni kalkulator HNBa: https://www.hnb.hr/temeljne-funkcije/monetarna-politika/tecajna-lista/tecajna-lista.
Nadalje, izdaci za obvezna osiguranja moraju biti stvarni izdaci, tj. ono ča je plaćeno.
Ako i tada ti izbacuje minus, korigiraj osobni odbitak, ne izdatke, tako da bude 0.

Nadam se da sam pomogao.

Meni su u poreznoj rekli da ide srednji tečaj od 31.12. godine za koju se prijavljuje porez.

Nema osobih odbitaka u EPOM.

Može mu doći minus ako ima manje Ukupne primitke.
Našao sam Excel formu na internetu ako nekome treba.

iug.JPG

Ne znam da li se tu zakon mijenjao, ali uvijek je bilo da se obračunava po srednjem tečaju HNBe na dan uplate...

Tako sam slao zadnje dvije godine i nije bilo problema, tako i sada šaljem, a ako ih je volja nek' računaju...:hihi

Bitno je nešto predati na vrijeme, makar i nepotpunu dokumentaciju - tada je prijava izvršena na vrijeme.

Usput, prilikom prijave dohotka treba prijaviti brutto dohodak, ne netto (tj. što je uplaćeno na račun).
Pitanje je da li i tada ispada ukupno negativno.
U platnim listama treba imati upisano koliko su plaćena obvezna osiguranja te ih pridodati netto plaći u izračun.
Poslodavac mora uplatiti obvezna osiguranja te to prikazati na plaći.
Ako to nema, bolje upisati 0 pod te izdatke jer možda poslodavac nije ni uplatio; to se meni desilo za prva 3 mjeseca 2019. godine.
Cipar je počeo skidati doprinose na plaći tek u Travnju 2019 tako da prva tri mjeseca su bila bez doprinosa.

Najbitnije je da se nešto preda na vrijeme, porezna će poslati upit ako ča nije jasno, a ako su obvezni doprinosi uplaćeni u EU, na njima je da pokupe/provjere podatke.

Meni su u poreznoj rekli da ide srednji tečaj od 31.12. godine za koju se prijavljuje porez.

Nema osobih odbitaka u EPOM.

Može mu doći minus ako ima manje Ukupne primitke.
Našao sam Excel formu na internetu ako nekome treba.

Upravo ovu situaciju imam kao što je prikazano na slici s tim da egradanin ne dozvoljava minus predznake.

Nije bitno u ovom slučaju po kojem tecaju se gleda iako je teta u poreznoj prošli put isto gledala srednji na dan 31.12.

Ovaj zadnji post bi rijesio stvar naravno jer bi tada dodao doprinose u placu pa kasnije iste te doprinose odbio, te bi tako razlika u poljima 3 i 5 bila ista. Samo je pitanje je li to ispravno ili ne

Sent from my VOG-L29 using Tapatalk

Meni kadetu ispada cca -54000kn, nakon sta oduzmem primanja od pomorskog dodatka. Znam da sam osloboden placanja poreza ali nisam od prijave poreznoj. Pa je svaka pomoc dobrodosla.
Lp

Meni kadetu ispada cca -54000kn, nakon sta oduzmem primanja od pomorskog dodatka. Znam da sam osloboden placanja poreza ali nisam od prijave poreznoj. Pa je svaka pomoc dobrodosla.
Lp
Taj sam problem imao i ja nakon prošlog ugovora, ali evo pričekajmo kolegu C.C2 da se javi i objasni nama kako to treba napraviti ili da nas opet uputi poreznom savjetniku.

Sent from my VOG-L29 using Tapatalk

Puno komplicirate...
Jednostavno predaš ča imaš i kako umiješ.
Nije kažnjivo predati nepotpunu prijavu, čak niti netočnu prijavu. Kažnjivo je ako su netočnosti namjerne (što isto treba dokazati)...

Ukoliko ča ne štima, porezna je dužna sama kontaktirati onoga ki je prijavija te zatražiti dodatne informacije.
Bitno je predati prijavu na vrijeme, tj. do 28.02 ili u roku od 7 dana nakon iskrcaja (ako si bija na moru u vrijeme predaje prijave)...

Ne predaš prijavu, možda se ništa ne desi, ali riskiraš kaznu zbog neprijavljivanja.

Meni na e-porezna ne nudi ikakvu opciju prijave prihoda pomoraca te koristim INO-DOH za to.
Nije moja briga ako ne mogu napraviti prijavu ka i ostali pomorci...
Predpostavljam da je to zbog toga što kad se iskrcam s broda sam prijavljen na neodređeno vrijeme u domaćoj firmi, a kad plovim, plovim unutar EU, tj. i agent i zastava broda je Cipar.

Ukoliko ispada negativan rezultat, naštimaš to odricanjem dijela pomorskog dodatka da navučeš na nulu. U komentar/poruku prijavitelja tako i lijepo objasniš i nema problema. :hihi

Fino receno.
Kolega bullet je krivo skontao moju salu cini mi se.
Osmo svjetsko cudo se odnosilo na to da je hrvacka uopce dala opciju da iz topline svog doma mozemo nacinit poreznu i odjavit/prijavit se, prijavit dane izobrazbe i slicno. A ne kupovat 13 papira, setat po ustanovama i uredima i gubit dane.

Sent from my SM-A715F using Tapatalk

Ako primijete da nisi predao prijavu, a trebao si - oderat' će te.

Nemoj se zafrkavati nego jednostavno predaj kako sam ti napisa i mirno ćeš spavati.
Ako je prijava nepotpuna, najvjerojatnije je da te neće zvati jer ionako nećeš po prijavi imati osnova za plaćanje poreza...

Kazne za neprijavljivanje su velike jer to tretiraju kao utaju poreza.
Gore moreš proći jedino ako ukradeš vegetu u dućanu. :hihi

Back