pozdrav

Cpt Blackbeard

New member
Ukratko ću se predstaviti ;)

Zovem se Kruno,i iz Zagreba sam.Novi sam ovdje i trebalo bi mi par dobrih savjeta...Neko vrijeme razmiÅ¡ljam o karijeri kao pomorac i da bih to postao morao bih zavrÅ¡iti prekvalifikaciju za poorskog nautičara u Rijeci,Å¡kola Bakar,to mi je ujedno i najbliža Å¡kola zbog putovanja.Mora bi se odlučiti do 9 mj za to jer me jako skupo koÅ¡ta to Å¡kolovanje.
E sada,neki mi kažu da možda samo položim za gliser i da si ga kupim a neki kažu da je bolje da završim za to pa da se time bavim,ja volim naravno more i brodove i vjerovatno bi se opredijelio za ovo drugo da se bavim time. Samo bih htio par savjeta od iskusnih pomoraca jer sam još mlad pa neznam još ništa o tome.

Znam da se dugo putuje i nisi dosta sa obitelji i to mi je jasno.

I htio sam joÅ¡ pitati dali je bolje ici za tehničar za brodostrojarstvo ili pomorskog nautičara?

Last edited:
ivan.k
ViÅ¡e volim more nego tehnologiju,milsim nebih volio raditi na kompu 8 sati za neznam kakve novce.Ipak smatram da ako neÅ¡to voliÅ¡ naći čeÅ¡ način da dobro zaradiÅ¡ zar ne? :)

I joÅ¡ neÅ¡to Å¡to me zanima,dali je moguće uspjeti zaradit..jer sam čuo i za tu soluciju...da ako imaÅ¡ svoj brod možeÅ¡ se zaposliti sa tim brodom u neku firmu i radit kao prevoznik ljudi i neke možda sitne robe?

I, jesi požalio ili ne? :)

Kratak bi odgovor bio:
za sada, nisam pozalio

Iako ima dana kada se pitam, sta je meni ovo trebalo :-)

Meni je OK, jer nema obitelj.
Ali da imam, rađe bi se pokupio iz drzave (s obitelji) nego isao na brod.
A i to je netko vec na forumu napisao, da su ljudi skužili da se bolje kupiti iz drzave nego ici na brod.

Jer na brodu se zivi od ugovora do ugovora.

Ja imam 20 godina.Sada ispada koliko sam visdio da biti pomorac nije tako odlično,mislim kolko asm čitao najbolje je na nakom kruzeru ili iznajmljivati jahte i jedrilice? odnosno najbolje je to imati kao hobi nego se baviti baÅ¡ time,tako bi ja shvatio od vas jel je?

Ja sam u sličnoj situaciji kao i ti, samo Å¡to sam prekvalifikaciju već skoro sredio..

Ne znam Å¡to bi ti rekao jer joÅ¡ nisam plovio, ali biti pomorac nije idilično. Mislim da svi ovaj posao rade isključivo zbog para, ne vjerujem baÅ¡ u neku ljubav prema brodovima, ali za doći do nekih para treba se malo i namučiti, a i proći vremena.

Pročitaj po forumu, svaÅ¡ta imaÅ¡ i dobro razmisli prije nego Å¡to potroÅ¡iÅ¡ para na neku prekvalifikaciju..

razumijem i imam joÅ¡ dva mjeseca da odlučim pa pokuÅ¡avam prikupiti Å¡toviÅ¡e informacija jer morao bih zarađivati dosta da bi imao neki svoj gliser a ovako je preskupo iznajmljivati ga itd. A koji si smjer prekvalificirao?

Po pitanjima koje postavljas, tebi zapravo bas i nije jasno sto znaci biti pomorac odnosno mjesas kruske i jabuke (kako bi se reklo) kad povlacis paralelu sa zvanjem pomorca i iznajmljivanjem jedrilica/glisera odnosno plovidbom na turistickim i sl. brodovima. To nema veze jedno sa drugim.

Ako te zanima razvoziti turiste okolo i slicno, dovoljno ti je dozvola B odnosno C za voditelja brodice, a kasnije mozda neki Yacht Master brevet. U tom slucaju ce ti trebati manje vremena, a i novaca za doci do svojeg cilja.

Ako se mislis prekvalificirati u brodostrojara/pomorskog nauticara, uzmi u obzir da sa srednjom mozes samo do odredjenog cina, za dalje ici, moras na faks odnosno ubrzani tecaj (koji traje 6 mjeseci i dodje cca 65.000 kn). Zatim, nakon prekvalifikacije moras odraditi asistenturu odnosno kadeturu godinu dana, a za uopce naci ukrcaj u tom svojstvu ti treba vremena (i srece). Nakon toga moras polagati klasu odnosno casnicki ispit. Koliko se sjecam, prekvalifikacijama se ne dobiju dodatni breveti i trebas njih dodatno polagati i odslusati. Za nauticare ti treba jos barem 7-8 breveta sto ti dodje cca. 25.000 kn uz casnicki ispit koji dodje oko 2500kn. To sve prije nego li si uopce polozio casnicki ispit. Nakon polozenog ispita, treba naci ukrcaj kao casnik. Nazalost, situacija je vec godinama takva da (a vjerojatno si vec primjetio po upisima na forumu) da mozes doslovno godinama (tj. vise od godine dana) traziti uopce ukrcaj sto kao kadet/asistent, sto kao casnik bez iskustva....

Ako stvarno zelis raditi taj posao, onda ti ovo sve vrijedno truda, inace, mozda bolje da nesto drugo gledas.

Takodjer, ne bi se slozio da je biti pomorac iskljucivo radi novca. Ja prvi nisam odabrao ovo zvanje iskljucivo radi novca, a znam mnoge koje takodjer to nisu. Ne moze se generalizirati. Svatko ima neki svoj razlog...

Sretno ti bilo u buducnosti sto god da odlucis!

hahah procitao si me kao mentalist :) Hvala ti na ovim izvrsnim savjetima ! Ovo za razvoz mi bolje zvuči nekoako pristupačnije s obzirom da ne zivim na mediteranu niti nemam dolje kuće,ako bi mi mogaoovo malo pojasniti za taj prijevoz turista i Yacht master brevet.Hvala.

Hvala!

Back