povreda

viva

New member
Pozdrav,
povrijedio sam kicmu na brod, iskrcao sam se u februar, prije nekoliko dana sam zavrsio svo lijecenje, sve istrage, terapije i ostalo, nego i dalje ne mogu da radim, i vjerovatno bih trebao ici na operaciju, naravno ako ja to odlucim..
Javljam se odje, jer ponasanje kompanije je takvo, da u pocetku dok se nije ustanovilo sto je, non stop su se javljali da vide sta i kako,i dok su imali obavezu da mi placaju po ugovoru bolovanje, sad vise ne, cak su me u mailu oznacili kao EX .. zanima me kakva iskustva ko ima ? ja sam u makinu, a sa velikom diskus hernijom 4 i 5 prsljena, obostrano, i sa mojom visinom, tesko da mogu noramlno funkcionistat u makinu, i do sad sam imao problema, a ne jos sa ovim.. zanima me, ima li dogovora sa kompanijom, o nekom posebnom ugovoru, ili odstetu za to.. nesto ce morat ..
ako bi neko napisao svoje iskustvo, a sigurno vas ima..

Pozdrav,

ako imate ugovor procitajte si stavku za medical care/death/disability:

vjerojatno vam tamo pise nesto tipa:
If the crewmember sufffers an accident whilist on board the vesselor as result of marine peril and his ability to work is premanently reduced as result therod he shall receive lumpsm compensation of ?????$ for max. 100% disability, equal to the percenage disability suffered by crewmember as determined by doctor appointed by company insurance.

Laicki, firma vas treba poslati njihovom cenzoru (doktoru) od stane njihovog osiguranja koji bi odredil koliko je vas stupanj invaliditeta, prema tome bi vi dobili odstetu.

Posavjetujte se s vasim doktorom te na temelju vase ljecnicke dokumentacije pitajte svog ljecnika koji stupanj invaliditeta vi imate na temelju vase ozljede.

Neka vam on napise procjenu ukoliko je nastupio invaliditet. Te tu dokumentaciju posaljite u firmu. Naravno trazite na temelju gore navedee stavke od njihovog osiguranja odstetu. Tada bi trebali ici njihovom cenzoru na pregled da on ustanovi stupanj invaliditeta.

Ukoliko on ustanovi invaliditet dobivate proporcionalno vasem ugovoru odstetu. Ukoliko ne ustanovi imate pravo zatraziti nekog treceg cenzora kojeg placate 50/50 vi i osiguranje i koji daje konacnu ocjenu invaliditeta.

zahvaljujem, evo nasao sam, tu je tabela.. nista, da predjem na stvar, pa cemo vidjet sta ce biti..

Opet pozdrav,

Evo godinu dana vec prodje, situacija je sledeca,
U medjuvremenu sam dobio nacionalni sertifikat o zdravstvenoj sposobnosti pomorca, "permanent unfit", koje je donesen prema Praviliniku o blizim uslovima za ustvrdjivanje zdravstvene sposobnosti pomorca donesenom od strane Ministarstva Zdravlja i Ministarstva pomorstva i saobracaja.. nakon toga je kompanija angazovala svoje spijune u vidu Spira Sikimica iz Hereg Novog da pokusa da ispravi situaciju.
Kompanija se pozvala na odredjene stavke iz ugovora i angazovali su MOG doktora, preko sikimica(njegov predlog, u pokusaju da poremeti citav slucaj uz pomoc svojih poznanstava u nasoj maloj i napacenoj mrc CRNOJ gori)), a kao Zajedniciki odredjen od strane kompanije i ITF. Naravno docekale su me rijeci nacelnika te ustanove, "ma ima da ides ti na brod" "cuti i odgovaraj ako te se sta pita".. pod patronatom Sikimica...ali nije se moglo preko istine, uz sve dokaze koje sam im donio mogli su jedino sebi napraviti problem, vidjeli su koliko je sati, i naravno izvjestaj je donesen koliko toliko u moju korist, ali ne onoliko koliko bi trebao, naravno zbog uticaja SPIKIJA... ali to je manje vise ne bitno, cisto da mu uputim koje lijepu rijec... naravno ITF je potpuno ukljucen u slucaj.
Dakle, neurohirurzi su dali izvjestaj da je lijecenje obavezno nastaviti do 08.08.2018, i postedu od fizickih poslova, tj poslova koji zahtijevaju opterecenje LS segmenta kicme.

naravno spijun SPIKI se polako povlaci iz price, a iz kompanije cute.

Ovako, ukratko, nikad u zivotu nisma imao problem sa ovim, niti sam se ikad pozalio na slican problem, o cemu svjedoci istorija moje medicinske dokumentacije.
Nakon povrede na brodu, nakon analiza i svih pregleda, rezonanci skenera i razno raznih testiranja, ustanovljeno je ostecenje kicme.
Dakle imam izvjestaje neurohirurga, imam snimke, imam sve dokaze koje svjedoc da sam imao povredu na brodu, imam sertifikat da vise nisam sposoban za rad na brodu, donesen po zakonu.

Moze li bilo ko iskusniji da me posavjetuje za sledece korake ? ne znam sta kompanija pokusava odugovlace ovo u negoled.

Jos me jedna stvar zanima, kada clan posade dodje kod zapovjednika broda, i prijavi da je imao povredu, da li je zapovjednik ili neko drugi duzan napraviti izvjestaj o tome?

Da napomenem da mi je samo isplaceno bolovanje od 17.02.2016 pa narednih 130 dana.

Last edited:
Povreda na radu mora bit pokrivena izvjestajem
Kompanija na kraju godine radi reviziju povreda tj izvjestaja da bi pokupila pare od osiguranja
Moj je savjet da odes kod nekog odvjetnika koji bi mogao ovo tjerat dalje
Ovako sam tesko ces nesto konkretno napravit

Pozdrav sax, hvala za savjet,
Isao sam kod njih vec, oni bi sve na gotovo, covjek mi se ponudio da mi pomogne uz odredjenu naknadu da izvucem bolovanje, koje ce bilo ko, prosjecne inteligencije, sam dobiti preko ugovora, samo ako zna kako i sta da radi.
samo nekoliko stvari,prva, jeste da nije izvjestaj napravljen, moja greska nije sigurno, ja sam povredu prijavio, svi su na brod znali, na samo kapetan, kako su oni odlucili da se ophode prema tome, to je njihova stvar. makar smo mogli izjave dati pa neka se naknadno utvrdi da li je povreda ili ne, cista greska posade broda odgovorne za takve situacije.
Druga stvar,
kompanija se pozvala na paragraf 19 Disability iz CBA, ne bi li angazovali doktora prema svojim ukusima, a prema ugovoru zajecniki izmedju njih i itf, znaci to je 19.2 a pod 19.4 ide permanent medical unfitness itd bla bla.. sto sam ja dokazao svojim sertifikatima.. samim tim su i prihvatili da je bila povreda. To vise ne moze opovrgnut ni tramp ni kim..

Ako nije napravljen izvjestaj sa broda onda ne znam kako ce im osiguranje ista isplatit
Al ocito je neka muljaza
Jer ne isplacuje tebe firma kod povrede na radu nego osiguranje

u splitu je mrkljic to radio nekom od mojih
slicna prica kao tebi,osiguranje je bilo P&I

izvuka je na pogodbu solde nije se puno cijenkao i uzeo cirka 25%,firma je platil apo ugovoru 10tak tjedana bolovanja i pozdrav

moras imat papir da te veze s brodom da je povreda nastala na brodu ,nije bitno cija je to greska ako paira nema to moras imat
bez toga corak

Moras se javit osiguranju, P&I ili vec kojem pod kojim je brod, i s kim firma ima policu, onda preko njih ganjat. Predstavnika P&I sigurno imas u CG. Trebao si se od pocetka javit njemu i s njim rjesavat bolovanje i sve ostalo, te agente i ostale zabori.

Pozdrav ljudi, ima par mjeseci od kad sam kontaktirao predstavnika P&I u split gospodina Igora Kovaca, tada mi je u vise telefonskih razgovora rekao da kompanija sto se tice povreda crewmembera nije osigurana po tom pitanju, i da te troskove sami pokrivaju, i ovo je taj nacin na koji ih pokrivaju, prevarom. Koliko se sjecam rekao mi je i da kompanija nije pod ovim osiguranjem, nego nekim drugim. Kontaktiracu ga ponovo.
Da li neko ima da preporuci nekog advokata koji bi htio da pogleda, jer sam ja zaista dosta stvari uradio sam, ukljucio sam i ITF, koliko je ovo smijesno, govori to da kompanija pokusava da podvali pricu da sam ja ustvari dobio otkaz, i da sam to nekako shvatio, i zato sam insistirao da idem kod doktora( treba opravdati otkud je kod doktora, i otkud NOT FIT FOR DUTY tamo). Suplje price, ali je jos zabavnija prica o tome, kako je C/E obavijestio kopaniju da ja i nisam bas nesto zaintersovan tj da ne pokazujem interesovanje , tik oko 10og februara, a gle cuda, ja se povrijedio 2 februara, i receno mi da ne radim, i da se ceka prva luka da idem kod doktora,( posledica toga je jer, stari morski vuci, izvrsni pomorci i profesionalci donijeli zakljucak da se ja foliram i da mi treba malo odmora i naravno da nisu obavijestilo kompaniju) a 13 dana kasnije, 14 februara me kao salju kod doktora. Kompanija je prekrsila sve procedure moguce koje je morala napravit. Ovaj ugovor izmedju ITF i kompanije istice 31.12.2017 da li to moze uticati na ovaj slucaj? I da li je ovo odugovlacenje kompanije do isteka ugovora.

Last edited:
Jedna stvar, pokusali su zavrsiti ovo prevarom, tako sto bi od mojih doktora dobili ono sto im treba, a poznato nam je svima kako to funkcionise, pgotovo kod nas u CG ( i da kazem da je kompanija insistirala da se iskljucivo nalazi rade u CG ili u Srbiji, gdje bi njihov operater mogao da odradi svoj dio posla), ali ipak nisu uspjeli dobiti ono sto su htjeli. Znaci na inicijativu kompanije, imenovali su zajednickog doktora (kompanija i ITF) koji mi je oredio bolovanje do 08.08.2018, i sada cu vam kopirati njihov poslednji mail.

Good day ITF AGENT,

I don’t know whether you received a copy of the medical report issued on 8th August 2017 but, for good order’s sake, I attach a copy for your perusal.

After careful consideration of all circumstances and detailed evaluation by our P&I Club it is our position that JA is not entitled to additional payments in accordance with the CBA.

Mainly, this possible incident which may have happened during the service on board ‘ime broda’ does not meet the definition of an accident which would be the basis for further proceedings as per CBA. Please see 2nd attachment as comparable example for German jurisdiction. All other contractual obligations related to medical treatment, sickness, repatriation and payment of sick wages were met by us.

Further to the above, and with reference to our communication dd. 22.03.2017, I have managed to talk to the Master who was in command of the ship in February 2016. He denied that he was informed about this possible incident by "MI" when it happened and, as stated before, vessel’s command was only confronted with a request for medical treatment after it became known that "JA" was due to be repatriated from "porta".

----
U medjuvremenu sam se cuo sa gospodinom Kovac,
Poštovani --,

koliko se sijećam vaÅ¡a kompanija ima ugovoreno P&I pokriće, ali bez pokrića za Å¡tete uslijed ozljeda pomoraca, U svakom slučaju kompanija je ta, koja mora biti spremna na priznavanje odgovornosti za ozljedu i plaćanje Å¡tete.

Evo nasli smo jedini problem koji postoji, da kompanija ne zeli da prizna to, sto se moze vidjeti i po svim prevarantskim aktivnostima koje rade. Da imaju pokrice vjerujem da bi ovo vec davno bilo gotovo.

Interesuje me da li prema CBA iz paragrafa 15 SICK PAY gdje stoji

"When seafarer is signed off and landed at any port because of sickness or injury, their wages shall continue until they have been repatriated at the company expenses as specified in article 21. Thereafter the seafarer shall be entitled to sick pay at a rate equivalent to their basic wages while they raemain sick or injured up to a maximum of 130 days.
The provision of sick pay folowing repatriation shall be subjec to submission of a valid medical certificate, without undue delay.
However, in case of injury the sick pay shall be paid until the injured seafrarer has been cured or until the incapacity has been declared to be of a permanent character. Proof of their continued entitlement to sick pay shall be by submission of satisfactory medical certificates. At the time they leaves the ship, the seafarer shall be paid an advance of their sick pay for the estimated number of days certified by a doctor which they are expected to be sick or injured."

Platili su mi 130 dana, debelo sa zakasnjenjem, i tu su pokusali da me prevare, druga stvar, kad sam pokusao da im dostavim sertifikat koji dokazuje cinjenicu da iz gore navedenog "in case of injury the sick pay shalll be paid until the injured seafarer has been cured or until the incapacity has been declared to be of a permanent character." Imam nacionalno uvjerenje o sposobnosti pomorca za rad, da sam permanentno unfit, tj da osoba u mojem stanju, postujuci zakone i propise ministarstva zdravlja i ministarstva pomorstva i saobracaja ne moze da radi na brodu.
Sad imamo obije strane, imam i taj permanent unfit, imamo i njihov izvjestaj, doktora angazovanih od njihove strane zajednicki sa ITF, da ne mogu da radim do 08.08.2018 pa da se tada ponove analize i vidi kakva je situacija.

Koliko je kompanija bila nezainteresovana, govori i to da su mi bolovanje tek poceli placati negdje u 4-5 mjesecu, prekrsili su ugovor u startu, dalje, cekali su godinu ipo dana da imenuju doktora zajedno sa itf, sad kad su doktori dali misljenje opet u moju korist, sad se pozivaju na nekakave nebuloze.

Back