Jedna stvar, pokusali su zavrsiti ovo prevarom, tako sto bi od mojih doktora dobili ono sto im treba, a poznato nam je svima kako to funkcionise, pgotovo kod nas u CG ( i da kazem da je kompanija insistirala da se iskljucivo nalazi rade u CG ili u Srbiji, gdje bi njihov operater mogao da odradi svoj dio posla), ali ipak nisu uspjeli dobiti ono sto su htjeli. Znaci na inicijativu kompanije, imenovali su zajednickog doktora (kompanija i ITF) koji mi je oredio bolovanje do 08.08.2018, i sada cu vam kopirati njihov poslednji mail.
Good day ITF AGENT,
I don’t know whether you received a copy of the medical report issued on 8th August 2017 but, for good order’s sake, I attach a copy for your perusal.
After careful consideration of all circumstances and detailed evaluation by our P&I Club it is our position that JA is not entitled to additional payments in accordance with the CBA.
Mainly, this possible incident which may have happened during the service on board ‘ime broda’ does not meet the definition of an accident which would be the basis for further proceedings as per CBA. Please see 2nd attachment as comparable example for German jurisdiction. All other contractual obligations related to medical treatment, sickness, repatriation and payment of sick wages were met by us.
Further to the above, and with reference to our communication dd. 22.03.2017, I have managed to talk to the Master who was in command of the ship in February 2016. He denied that he was informed about this possible incident by "MI" when it happened and, as stated before, vessel’s command was only confronted with a request for medical treatment after it became known that "JA" was due to be repatriated from "porta".
----
U medjuvremenu sam se cuo sa gospodinom Kovac,
Poštovani --,
koliko se sijećam vaÅ¡a kompanija ima ugovoreno P&I pokriće, ali bez pokrića za Å¡tete uslijed ozljeda pomoraca, U svakom slučaju kompanija je ta, koja mora biti spremna na priznavanje odgovornosti za ozljedu i plaćanje Å¡tete.
Evo nasli smo jedini problem koji postoji, da kompanija ne zeli da prizna to, sto se moze vidjeti i po svim prevarantskim aktivnostima koje rade. Da imaju pokrice vjerujem da bi ovo vec davno bilo gotovo.
Interesuje me da li prema CBA iz paragrafa 15 SICK PAY gdje stoji
"When seafarer is signed off and landed at any port because of sickness or injury, their wages shall continue until they have been repatriated at the company expenses as specified in article 21. Thereafter the seafarer shall be entitled to sick pay at a rate equivalent to their basic wages while they raemain sick or injured up to a maximum of 130 days.
The provision of sick pay folowing repatriation shall be subjec to submission of a valid medical certificate, without undue delay.
However, in case of injury the sick pay shall be paid until the injured seafrarer has been cured or until the incapacity has been declared to be of a permanent character. Proof of their continued entitlement to sick pay shall be by submission of satisfactory medical certificates. At the time they leaves the ship, the seafarer shall be paid an advance of their sick pay for the estimated number of days certified by a doctor which they are expected to be sick or injured."
Platili su mi 130 dana, debelo sa zakasnjenjem, i tu su pokusali da me prevare, druga stvar, kad sam pokusao da im dostavim sertifikat koji dokazuje cinjenicu da iz gore navedenog "in case of injury the sick pay shalll be paid until the injured seafarer has been cured or until the incapacity has been declared to be of a permanent character." Imam nacionalno uvjerenje o sposobnosti pomorca za rad, da sam permanentno unfit, tj da osoba u mojem stanju, postujuci zakone i propise ministarstva zdravlja i ministarstva pomorstva i saobracaja ne moze da radi na brodu.
Sad imamo obije strane, imam i taj permanent unfit, imamo i njihov izvjestaj, doktora angazovanih od njihove strane zajednicki sa ITF, da ne mogu da radim do 08.08.2018 pa da se tada ponove analize i vidi kakva je situacija.
Koliko je kompanija bila nezainteresovana, govori i to da su mi bolovanje tek poceli placati negdje u 4-5 mjesecu, prekrsili su ugovor u startu, dalje, cekali su godinu ipo dana da imenuju doktora zajedno sa itf, sad kad su doktori dali misljenje opet u moju korist, sad se pozivaju na nekakave nebuloze.