porez norveskoj drzavi

Galvan

New member
ima li netko da je zaposlen na offshore brodovima (osv, ahts, psv, st-by itd )u norveskim vodama na brodu koji nije pod norveskom zastavom, te ako ima dali moze odgovoriti dali placa porez norveskoj drzavi, ako da koliko, dali placa mirovinsko i zdrastveno u hrvatskoj ili norveskoj.
hvala na paznji :)

ima li netko da je zaposlen na offshore brodovima (osv, ahts, psv, st-by itd )u norveskim vodama na brodu koji nije pod norveskom zastavom, te ako ima dali moze odgovoriti dali placa porez norveskoj drzavi, ako da koliko, dali placa mirovinsko i zdrastveno u hrvatskoj ili norveskoj.
hvala na paznji :)

Kao Hrvat ne mozes biti zaposlen na Norveskoj zastavi.

Norveska zastava je NOK , NIS je Norwegian internat. register i na njoj mozes biti zaposlen. Iako je luka upisa i zastava koju nabijes na brod ista pravila se za 2 registra u potpunosti razilikuju jer je NIS ujedno i FOC registar.

Pa sad vidi jel' brod pod NIS ili NOK zastavom...

Ako je zastava broda Barbados (bilo koja osim Norveske) te pomorci ne rade pod Norveskim kolektivnim ugovorom onda nasi pomorci ne placaju nikakve poreze drzavi Norveskoj nego sve placaju normalno kao sta je slucaj kad rade bilo gdje international.

POZZ

Neznam da li ima veze, al reci cu ti moj slucaj.
Za rad u kontinentalnom moru Norveske moja firma je morala platiti Norveskoj porez sto sam bio tamo.
To je, doduse, offshore ali porez na moj rad je morao biti placen bez obzira na zastavu plovnog objekta.
Norvezani koji su radili na istom radnom mjestu su placali drugaciji porez, svoj domicilni.
Al, kao sto reko, to je offshore i porez je za mene platila moja firma

Neznam da li ima veze, al reci cu ti moj slucaj.
Za rad u kontinentalnom moru Norveske moja firma je morala platiti Norveskoj porez sto sam bio tamo.
To je, doduse, offshore ali porez na moj rad je morao biti placen bez obzira na zastavu plovnog objekta.
Norvezani koji su radili na istom radnom mjestu su placali drugaciji porez, svoj domicilni.
Al, kao sto reko, to je offshore i porez je za mene platila moja firma

Koja je bila zastava na tvom plovnom objektu? I dali znas koliki su placali za vas koji niste bili Norvezini?

Koja je bila zastava na tvom plovnom objektu? I dali znas koliki su placali za vas koji niste bili Norvezini?

Zastava je jednom bila Norveska, a drugi put Gibraltar. No bez obzira na zastavu mislim da porez mora biti placen jer se ovo gleda kao rad u kontinentalnim vodama.
Za nenorvezane porez je placen u visini od oko 33%

Ja sam isto platija porez 8% a zastava je prvo bila Norway pa Majuro,
na kraju godine treba ispunit formulare za povrat "poreza" ali malo se dobije nazad :(

Last edited:
Ja sam isto platija porez 8% a zastava je prvo bila Norway pa Majuro,
na kraju godine treba ispunit formulare za povrat "poreza" ali malo se dobije nazad :(

Pa 8% i nije tako straÅ¡no, za razliku od ovih naÅ¡ih ako iduce godine uvedu 17% kako se priča po forumu, iako u to osobno ne vjerujem.

Znam oni su poznati po tome da imaju veliko TM:thumbup:

Poslano sa mog CUBOT P9 koristeći Tapatalk 4

Ako je zastava broda Barbados (bilo koja osim Norveske) te pomorci ne rade pod Norveskim kolektivnim ugovorom onda nasi pomorci ne placaju nikakve poreze drzavi Norveskoj nego sve placaju normalno kao sta je slucaj kad rade bilo gdje international.

POZZ

Pozdrav Dalmos, pozdrav i drugima koji prate temu!

čitan ovo Å¡ta si napisa ti i drugi sa sličnim iskustvima, vidin da ima različitih miÅ¡ljenja. Mene je firma iz Å kotske ukrcala u norveÅ¡koj luci kao člana projektnog tima na offshore brod pod ciparskom zastavom. Plaća bi tribala bit isplaćena u brutto iznosu na moj račun doma. Pečat u matrikuli i iskrcajna lista se podrazumijevaju. Radi se u norveÅ¡kom pojasu.

Naglasili su da je porez moja briga pa me zanima trebam li i kako ću to izregulirat s NorveÅ¡kom, ako treba bit u NorveÅ¡koj. Za Hrvatsku mi nije problem, to znam kako funkcionira. Ne bi volija da me kasnije naganjaju radi utaje poreza, joÅ¡ je dosta radnoga vijeka isprid mene i ne bi triba zatvorit guzicom vrata za mogućnost nekog sličnog angažmana u budućnosti.

Vidija san da u UK imaju agencije koje to rade, ali i naplaćuju oko GBP250 za tu uslugu. Pitanje je da li to rade i za nas Hrvate ili se sami moramo gombat s norveÅ¡kom birokracijom. I kad to platit? Å ta prije ili na kraju godine?

Zahvaljujem na suvislim odgovorima, svaki savjet je dobrodošao.

Last edited:
Back