Pitanje

Antonio J

New member
Pozdrav trebao bi prvi put ici na brod i sad me zanima posto sam student (redovni) dali moran se ispisati s fakulteta da bih isao na brod... opcenito dali mi moze ko objasnit proces kako ide priliko odlaska na brod (dali se vodimo u evidenciji kao zaposlene osobe u hrvatskoj ) ili naknadno kad dodjemo placamo primanje za zdravstveno i mirovinsko a dotad smo nevidljivi u sustavu.

hvala na odgovoru i skuzajte ako sam nejasno nesto pitao

Pozdrav trebao bi prvi put ici na brod i sad me zanima posto sam student (redovni) dali moran se ispisati s fakulteta da bih isao na brod... opcenito dali mi moze ko objasnit proces kako ide priliko odlaska na brod (dali se vodimo u evidenciji kao zaposlene osobe u hrvatskoj ) ili naknadno kad dodjemo placamo primanje za zdravstveno i mirovinsko a dotad smo nevidljivi u sustavu.

hvala na odgovoru i skuzajte ako sam nejasno nesto pitao

Možeš zamrznuti svoj status na fakultetu (barem se moglo prije) te kad se vratis s brod nastaviti gdije si stao priznaju se svi ispiti i odslusana predavanja. Tvoja kompanija ce te prijaviti na Lucku kapetaniju te ces se u sustavu voditi kao pomorac a ne zaposlena osoba u hrvatskoj po povratku s broda ces platiti doprinose za zdravstveno i mirovinsko.(Itekako si vidljiv u sustavu ako sve ide regularnim putem!!!)

znaci ne gubim prava studenta ako odem na brod ? prosfesori ne gledaju toliko prisutnost pa bi to odradia na ispitima neman puno...

idem ovi tjedan radit vizu pa da znam sto mi je potrebno kad idem na brod (oce trebat porezna kartica ili nesto tako kao kod klasicnog zaposljavanja ili se to na kraju kad se vratim sve rjesava)?

znaci ne gubim prava studenta ako odem na brod ? prosfesori ne gledaju toliko prisutnost pa bi to odradia na ispitima neman puno...

idem ovi tjedan radit vizu pa da znam sto mi je potrebno kad idem na brod (oce trebat porezna kartica ili nesto tako kao kod klasicnog zaposljavanja ili se to na kraju kad se vratim sve rjesava)?

Odes u referadu provijeris na svom odijelu je li ovo sto zelis moguce napraviti (prije 5-6 godina kad sam ja studirao moje kolege su to radile bez ikakvih problema) malo mi je cudno da si redovan student da ides raditi vizu imas vjerovatno ukrcaj zajamcen a nisi otisa provijeriti svoj status na faksu kako sve to sprovesti a da ti kasnije bude lakse u zivotu ovo ti govorim dobronamijerno jer ako si s palube cak i da odradis kadeturu ako nemas vezu bez faksa nece ici poslije zapošljavanje tako lako.

Sve se rijesava naknadno sto se tice porezne znaci po povratku s broda.

Odes u referadu provijeris na svom odijelu je li ovo sto zelis moguce napraviti (prije 5-6 godina kad sam ja studirao moje kolege su to radile bez ikakvih problema) malo mi je cudno da si redovan student da ides raditi vizu imas vjerovatno ukrcaj zajamcen a nisi otisa provijeriti svoj status na faksu kako sve to sprovesti a da ti kasnije bude lakse u zivotu ovo ti govorim dobronamijerno jer ako si s palube cak i da odradis kadeturu ako nemas vezu bez faksa nece ici poslije zapošljavanje tako lako.

Sve se rijesava naknadno sto se tice porezne znaci po povratku s broda.

struja E.T.O. ma zavrsit cu usput faks al mi neznaci bas iman elektrotehnicku skolu 4 godine svakako nakon asistenture idem odslusat 180 tuznih sati.

A fakultet eto namjeravam zavrsit cisto da iman papir pribacit se na neki pa da rjesim jos neke predmete na lito jer mi je malo ostalo... sad mi je brzo ukrcaj iza nove godine pa pitam dal da dizem papire s faksa ili mogu ostat redovan student i ici na brod

struja E.T.O. ma zavrsit cu usput faks al mi neznaci bas iman elektrotehnicku skolu 4 godine svakako nakon asistenture idem odslusat 180 tuznih sati.

A fakultet eto namjeravam zavrsit cisto da iman papir pribacit se na neki pa da rjesim jos neke predmete na lito jer mi je malo ostalo... sad mi je brzo ukrcaj iza nove godine pa pitam dal da dizem papire s faksa ili mogu ostat redovan student i ici na brod

Kako ti je i kolega Hunter napisao referada faxa i tamo pitas za status sto i kako. Drugi dio: ako si ukrcan preko nase agencije oni ce te prijaviti na kapetaniju,a samim time i u sistem za mirovinsko i zdravstveno (mozes platiti kad dodjes kuci-nije frka) ali pripazi da ti se to sve ne obije o glavu tj. druge godine moras skupiti 183 dana na brodu (naravno putovanje na/sa broda se racuna i to 4 dana za svako ako brod nije u nasim lukama) inace spadas pod porezni zakon,a koliko oni sada odrezuju poreza za nas,stvarno neznam.

Inace, sretno i mirno more

hvala na savjetima ...
problem je sta ni u referadi nisu sigurni pa samo nagadaju...
a ugovor mi je na 6 miseci pa tako nebi tribalo bit problem ostat jos koji dan radi 183 dana :)

mozes zamrznit status, zamrzava se tekuca godina, sta znaci da ti obaveze dalje startaju sa pocetkom predavanja u iducoj akademskoj godini. u meduvremenu nemas studentska prava, sta znaci da nemas pravo ni polaganja ispita, u ovom slucaju u ljetnom i jesenskom roku.

nedaju vise tek tako zamrznit nazalost...

ostat cu student i otic na brod pa sta bude jer sam svakako odlucia ic na brod pa ako izgubim prava studenta izgubia sam... zanima me dali ce me firma moc prijavit ako sam student na kapetaniju? mislim da ne bi trebalo bit problema ?

normalno da mozes, samo je pitanje da li se po povratku mozes vratit u statusu redovnog ili ces morat nastavit kao vanredni, a to moras vidit u ref ili iiscitat iz pravilnika fakulteta

normalno da mozes, samo je pitanje da li se po povratku mozes vratit u statusu redovnog ili ces morat nastavit kao vanredni, a to moras vidit u ref ili iiscitat iz pravilnika fakulteta

to me zanima...koliko je sigurna ova informacija za odlazak na brod ?

za pomorske fakultete 100% sigurna, Å¡to se drugih tiče, mislim da nebi smilo biti razlike. ali niÅ¡ta te ne koÅ¡ta pitat:)

Back