Pitanje za iskusne

ako je ovo vridjanje ili bezobrazluk, di onda zivimo? samo si prova argumentirat svoje stavove, i to je to. sve stoji, ali ne slazen se oko nase posade nikako. ako ces hrvatsku posadu, onda moras imat i hrvatske oficire, veliku vecinu, inace ces imat nepremostiv problem komunikacije....slicno ka rusi i ukrajinci.

evo nitoman, ja pomognen svakome ko pita...a samo da ti recen...prije 6 godina, panamax sa full nason posadon...u sest miseci...timunjeri pedeset sedan puti isli u likara...svaki put kad triba prat stive. i onda gazda stavija full filipe. a zasto? ja san nasima dava ocjene po zasluzi...a jedan put kad me prvi pita oli bi me ti iskrca???? : reka san ili se minjaj ili provaj sricu. nisu nasi kapi i barbe cvice, ma rijetko koji ce te ocrnit ako ne miritas. sad se vracamo na ogledalo i brijanje ujutro kad moras sam sebi pogledat u oci i pitat neke stvari.

Da'l da se umijem il' da se ubijem?

za pranje tankova poslije kemije(Anex II cargo) procedura moze biti malo i drugacija
LEL ne treba mjeriti i tankovi ne trebaju biti inertirani, pranje tankova je u "nedefiniranoj atmosferi" prema "Tank cleaning guide-Chemicals"
procedura ulaska u tank poslije Anex II je malo strozija od Anexa I jer treba mjeriti i toxic ppm-e zavisno o prethodnom teretu (obicno Drager tubes)
prilikom mjerenja atmosfere treba izmjeriti i na samom dnu,jer neke kemije imaju pare teze od zraka i ostaju na dnu tanka pa ih je teze izventilirati.
naravno prije ulazaska u tank kisik 20.9%,LEL 0%,H2S%,CO 0% a toxic ppm prema TWA exposure limits (iz MSDS za doticni teret).ulazak u tank obavezno s personalnim detektorom i u slucaju alarma ili bilo koje sumnje odmah vanka.
to je u skladu sa standardima posla.
a "nos" kao sredstvo detekcije zaboravi jer kad ti "namirises" moze biti kasno
(vidi outdoor vijednosti za teret iz MSDS)
u slucaju emergency ulaska u tank vrijednosti mogu biti vece,odnosno manje za kisik,ali tad je ulazak full chemical suit i BA set.
cuvaj zdravlje i zivot
pozdrav i safety first

za pranje tankova poslije kemije(Anex II cargo) procedura moze biti malo i drugacija
LEL ne treba mjeriti i tankovi ne trebaju biti inertirani, pranje tankova je u "nedefiniranoj atmosferi" prema "Tank cleaning guide-Chemicals"
procedura ulaska u tank poslije Anex II je malo strozija od Anexa I jer treba mjeriti i toxic ppm-e zavisno o prethodnom teretu (obicno Drager tubes)
prilikom mjerenja atmosfere treba izmjeriti i na samom dnu,jer neke kemije imaju pare teze od zraka i ostaju na dnu tanka pa ih je teze izventilirati.
naravno prije ulazaska u tank kisik 20.9%,LEL 0%,H2S%,CO 0% a toxic ppm prema TWA exposure limits (iz MSDS za doticni teret).ulazak u tank obavezno s personalnim detektorom i u slucaju alarma ili bilo koje sumnje odmah vanka.
u slucaju emergency ulaska u tank vrijednosti mogu biti vece,odnosno manje za kisik,ali tad je ulazak full chemical suit i BA set.
cuvaj zdravlje i zivot
pozdrav i safety first

Hvala puno! :uzdravlje

cuvaj zdravlje i zivot
pozdrav i safety first

Da se krivo ne razumimo.Nisam ni mislija da se pouzdavamo u nos kao jednom od pouzdanih detektora za safe entry.
Moze instrument krivo pokazivati,moze majmun rec da je mirija,da je ok,a nije.Nos je figurativan u ovom slucaju.
Bez obzira na mjerenje i entry permit,cim i ako ositis da ti nije dobro biz vanka.
Kad se radi o kemikalcima onda je i sama cl "entry permit" drugacija od one na crudu npr.Posto kemikalci mogu prevoziti i Annex I,na njihovim permitima je i dio itema o LEL tj proceduri,kako je vec i receno.
Sva je mudrost u tome,za izbjec nabrajanja i mudrovanja na forumu o proceduri,
dovoljno je reci:za "siguran ulaz u zatvorene prostore treba ispunjavati uvjete i slijediti proceduru iz cl "Entry enclosed space permit" "
Ne znam kako je na vinarima.

guc, nije "nos" bio vezan za tvoj post niti mi je namjera pametovanje.
samo sam kadetu htio savjetovat da ulazak u tank shvati ozbiljno,ka sta i je
na mom prvom tankeru(bio sam terco kuverte) 3 indijca su lezala u tanku bez svijesti.
i to "iskustvo" necu zaboravit dok sam ziv i ne bih ga pozelio nikomu.

ps
a nos je najbolje koristit za buke na vinarima:D
nazalost nisam ima priliku vozit vino:D
pozdrav

Sve ok
Malo sam laga,vozija sam ja i vino.
Zamisli kad ti nestane u demizani ,a ti pocnes piti sample stare par godina.

Dragi moj sjor Nautika, ako si pazljivo popratija temu, vidija bi da je Uljanik samo spomenut usput i da je tema vezana za ulazak u tankove a ne za pljuvanje po nasim kompanijama..
Pa hajde sad, podili sa svima tvoj prvi ulazak u tank na Uljaniku, objasni nasin kadetima kako se to radi pravilno, vidim iskusan si, ako ne nista jos uvik si ziv i zdrav.. :uzdravlje

@pharos

@pharos

Uz abecedu za pranje tankova ne zaboravi da se pizdarije dogadjaju i ljudima sa najboljim namjerama. Posa cifa kuverte na tankeru a pogotovo na kemikalcu tezak je i odgovoran posa i nekad ti je dovoljan trenutak nepaznje i eto ti pizdarije. Najveci problemi ti se javljaju kad je covik umoran i neispavan, sto je nazalost vecinom slucaj sa cifovima kuverte na tankerima a pogotovo na kemikalcima (parcel kemikalci na primjer). Ti ljudi nekad prodju desetak terminala u par dana i pravo je cudo sto se nesrice i cesce ne dogadjaju. Osobno sam radija taj posal godinama, opra iljade tankova, i dobro znam o cemu govorim. Nekad se u ovom nasem poslu tribalo biti "partizan" i nasi su ljudi bili "partizani" puno puta ali su zbog toga dobivali posa umisto nekih drugih ode spominjanih nacija. Zbog dosta tih "partizana" i ti danas imas priliku navigati. Naravno da moras cuvati glavu i zato sam ti napisa abecedu za produkte i crude koji su za kemiju djecja igra(o pranju trideset vrsta kemija u dva dana tribalo bi se puno vise pisati) ali stvari nikad nisu crno-bile. Mozda te stvarno dopala budaletina a mozda covik jednostavno nezna svoj posa. Nasi ljudi su teski za zivot na brodu ali zato kad naletis na pravu ekipu niti jedna skola na svitu te nece nauciti "tajnama zanata" kao oni. Nadam se da ces imati prilike upoznati takve ljude na brodu. Siti se ovog sto ti se dogodilo kad budes treci ili drugi oficir pa kad cif bude pra tankove umisto da pogledas film ili odes u teretanu obuci tutu i na kuvertu i izuci zanat jerbo to neces naci u nijednoj knjizi,nijednom tank cleaning guide ili MSDSu. A sto se tice hrvata pumpmana, nezaboravi da su oni puno cifova naucili prat tankove (o pravim pumpmanima govorim naravno). Ne brini se sve je to skola, osobno sam prosa puuuuuno gore stvari:uzdravlje

Ljudi svaka cast, meni ste puno pomogli a i znam da ostala ekipa kadeta cita ovaj post jer je jako poucan!:uzdravlje

Back