Pitanje u vezi fakulteta...

MP0206

New member
Zanima me koja je razlika ako položim 2 ili 3 godine i koje brevete dobivam,a da nisam završio srednju pomorsku???Pitanje se odnosi na nautiku.

Last edited:
Koliko san svatija iz tvoga posta na drugon threadu, ti nemas polozenu srednju pomorsku pa ne virujen da imas ista nakon dvi godine vec moras ucinit sve tri da bi dobija neku struku. To ti je najbolje pitat na fakultetu. A bilo bi dobro i napisat par rici o sebiu "about me" rubriku.

Pozdrav

Koliko ja znam dvi godine vise nema .Nego imas samo tri po novome.samo sta kad das dvi imas pravo izaci na kapetanski bez da si diplomirao ka sta sam ja imao 2 po starom pa diplomski.

MP0206
Kadet Posts: 3
Datum pridruzenja: Mar 2009

Today, 12:18 PM

Ej,jel mogu ja kad zavrsim dvije godine na fakultetu ic na kadeturu, a nemam zavrsenu srednju pomorsku???

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Koliko san ja njega svatija, on nema zavrsenu srednju pomorsku a evo sad san pogleda na stranicu ministarstva i cini mi se da se moze na kadeturu posli polozene 2 godine. Ali to je najbolje se malo raspitat. Pogledaj na internet pa u kapetaniju.

Članak 17.

(1) Svjedodžbu o osposobljenosti za časnika plovidbene stra*že na brodovima od 500 BT ili većima (STCW II/1), stječe pomorac koji:

– ima najmanje 18 godina života;

– je završio srednjoškolsko obrazovanje nautičkog smjera u trajanju od najmanje 4 godine, u kojem su obuhvaćeni najmanje sadržaji sukladno programu iz dijela A-II/1 STCW Pravilnika ili

– je odslušao i položio sve ispite prve dvije godine preddiplomskog sveučilišnog studija nautičkog smjera u kojima su obuhvaćeni najmanje sadržaji iz dijela A-II/1 STCW Pravilnika, ili

a evo i link pa procitaj.

http://www.mmpi.hr/UserDocsImages/nn-91-05Pravilnik-zvanja-svjedodzbe-pomorci.htm

nisam zavrsio srednju pomorsku, zato sam pitao jer nisam znao ako dobivam nekakvu struku nakon 2 godine.
Hvala svima na odgovorima

Last edited:
Da ne bi ostalo krivo... iako kasnim s odgovorom...
Sada poslije dvije godine vi??e dobije?? 8 breveta: ga??enje po?žara D12, rukovanje brodicom za spa??avanje...D17, medicinska skb D20, napredni ARPA D6c, GMDSS, temeljna sigurnost... D2 (nekada??nji B2), ARPA na radnoj razini D6B i prva pomoć D19.
Posli dvi godine more?? na kadeturu, i mo?že?? po zakonu dogurati do zapovjednika bilo kog broda.
Ne dobiva?? nikakvu diplomu.
Tek poslije tri godine dobije?? tzv. svjedod?žbu prvostupnika, znači to se vi??e ne zove diploma, jer nije diplomski studij, niti se vi??e ne diplomira, nego obrani zavr??ni rad. A na diplomskom studiju, dakle slijedeće dvije godine, kad polo?ži?? sve ispite diplomira??, brani?? diplomski rad i dobiva?? diplomu na kojoj pi??e magistar tog smjera.

@gigi-st Kratko i jasno, nisi u pravu. Ima pravo na sva zvanja časnika palube pa tako i na zvanje zapovjednika broda iznad 3000 tona. Također ima pravo i na te osnovne brevete. Također ako prekine školovanje (ali samo nakon položenih svih ispita sa prve dvije godine) može nastaviti školovanje bilo kada u životu izravno na trećoj godini. Jedino na što nema pravo je diploma tj. svjedodžba prvostupnika tj. bachelors degree, ali izdaje mu se potvrda sa faksa koja je otprilike ekvivalent onome što je vani associates degree.

ako je zavrsio srednju pomorsku onda moze dobiti da je odslusao te brevete a ne ih polozio jer ih jos mora polagati ispred lucke kapetanije

Sa zavr??ene dvi godine nautike za na brod ima sve mogućnosti ka i sa tri godine i to je to.

E, da jo?? i ovo:

Zahtjeve u pogledu izobrazbe i polaganja ispita nisu du?žne ispuniti osobe koje su tijekom srednjo??kolskog ili visoko??kolskog obrazovanja savladale program koji obuhvaća sve sadr?žaje programa ***** i polo?žile ispit sukladno programu iz Priloga *****.

Back