Pitanje o pomorskom fakultetu

Antonio223

New member
Pozdrav pomorci, novi sam na ovome forumu i mene imam pitanja za vas jer znam da dosta vas ima iskustva. Trenutno sam treci razred srednje prometne skole kao smjer tehnicar cestovnog prometa, falia san sta san upisa tu skolu nisan razmislja sta ce me privuc ali kao djete odrastao sam uz more i to me privuklo i sad me zanima mogu li ja iza prometne skole upisati pomorski faks (nautika,brodostronarstvo) sto je bolje, kakva su iskustva sa oba smjera. Da napomenem da prolazim sa vrlo dobrim prosjekom.
Hvala vam na odgovorima i mirno more

Bolje je ono sta te zanima. Ne mozes pitat druge da ti kazu sta ti zelis. Valjda znas da li si tehnicki orijentiran, volis popravljat stvari ili vozit brod i bit kapetan od bela ladja.

Poslano sa mog VTR-L09 koristeći Tapatalk

Sta se tice upisivanja nakon prometne, naravno da mozes

Poslano sa mog VTR-L09 koristeći Tapatalk

Pozdrav pomorci, novi sam na ovome forumu i mene imam pitanja za vas jer znam da dosta vas ima iskustva. Trenutno sam treci razred srednje prometne skole kao smjer tehnicar cestovnog prometa, falia san sta san upisa tu skolu nisan razmislja sta ce me privuc ali kao djete odrastao sam uz more i to me privuklo i sad me zanima mogu li ja iza prometne skole upisati pomorski faks (nautika,brodostronarstvo) sto je bolje, kakva su iskustva sa oba smjera. Da napomenem da prolazim sa vrlo dobrim prosjekom.
Hvala vam na odgovorima i mirno more

Naravno da mozes, ali potrudi se imat sto bolji prosjek.

Matematika na faksu nije toliko teska, ali ako ti slabije ide matematika, bilo bi dobro da vec sad nabavis primjere kolokvija, ispitnih rokova, posto si treci srednje, imas dvije godine vremena za dobro se pripremiti.
Savjet takodjer, radi preko ljeta, stedi novce, jer kad upises faks, neces moc u isto vrijeme radit, iz razloga sto na pomorskom faksu je jako bitno da imas 100 posto dolazaka na predavanja ili barem 95 posto.
Tako da vrijeme prije faksa posveti matematici, stednji love, te vec sad se raspitaj o stipendijama ( postoje stipendije koje grad dodjeljiva, a postoje I od ministarstva cini mi se).
Cisto da znas, svak odnekud krece, susrest ces se na faksu sa dosta novih pojmova.

Engleski rijecnik sa strucnom terminologijom je isto dobro da nabavis, cisto da se upoznas. Gledaj dokumentarce. Sto dodjes informiraniji na faks, to ces se manje osjecat nesigurno.
Pretplati se na pomorske portale, prati dogadaje iz svijeta.

Nemoj slucajno ako ne upadnes na nautiku, u strojare,
pa odlucit upisat Pomorske tehnologije jahte i marine -to je izmisljen smjer xD
To je prvo. Sad malo cu se raspisat.

Prvo nemoj mislit da si pogrijesija sta si upisa prometnu, ka da itko zna sa 13-14 godina s cime se zeli bavit ostatak zivota. Dosta ljudi upise drukciji fakultet ili tokom karijere nakon 10 godina - skroz prominu struku.

Prometna skola je cak srodna pomorskoj.
Moj savjet ti je da izaberes smjer koji te najvise zanima, nemoj razmisljat o novcima, nemoj razmisljat sta drugi pricaju, vec razmisljaj na nacin - dal bi se moga zamislit da radis u makinji ili na mostu ili ka elektricar ili ka kuvar ili nesto sasvim drugo?
Bi li tija radit na prekooceanskim brodovima ili na trajektima ili pak kao skipper na jedrilicama?
Bi li tija radit na ribarskim kocama? Sta mislis o kruzerima?
Na stranici od pomorskog faksa mozes vidit raspored kolegija (predmeta) i vec sad znat sta te na kojem smjeru te sta ceka.
Po meni je nautika masu laksa od brodostrojarskog smjera.
Uglavnom, na faksu mozes kupit englesko-hrvatski pomorski rijecnik sa strucnom terminologijom, a osin toga mozes sam guglat o pomorskim komunikacijama, osiguranju brodova, pomorskom pravu, medjunarodnom transportu, meteorologiji, o najvecim svjetskim lukama, o firmama, vrstama brodova,
Probaj pristupit tome kao da se ides informirati, gledaj na to kao da se informiras o prijevozu pomorskim putem.

Pripremi se da ces slusat razno-razne pricice.
"Neces se nikad ukrcat",
"Tesko se ukrcat",
"Treba veza",
"Nauticare niko ne prima, samo strojare",
"Matematiku je nemoguce proc, svih baca",
"Taj profesor je idiot svih baca",

Moj savjet, ne slusaj te price, gledaj sebe. Vidit ces nakon prvog semestra (polugodista) - pola studenata otpadne, neki odustanu odma, neki nakon prve godine.
Mozda ce ti bit sok nakon srednje skole, jer ipak ides 4 godine u razred sa njih 30, a na faksu te doceka pun k novih ljudi, ali na drugoj godini bi se vec ekipa tribala iskristalizirati i tu se mozda zblizis i sprijateljis, tako da s te strane, previse je studenata na prvoj godini, a premalo vrimena da steknes neko prijateljstvo.
Skoncentriraj se vec sada (uopce nije rano, zapravo je zrelo sto vec sad razmisljas o svemu).
Stedi tokom lita, npr. vec sa 16.godina mozes preko student servisa izvaditi ugovor pa radit priko lita, a nakon 4.srednje mozes raditi sve do 1.10. cini mi se, izvadi ugovor na student servis (imas pravo kao dzak), novce si cuvaj ako budes triba platit ikakve troskove na faks-u.

Npr. na prvoj godini ako prodjes sve kolegije, ostane ti jedan - onda taj iznos platis, svaki predmet ima odredjen broj brodova, sta ima vise bodova - vise moras platit, tako da ako sve ne polozis - moras platit (cca. 500- 1000 - 2000kn ovisi koliko ti je kolegija ostalo).
Npr. polozis sve osim jednog predmeta, imas pravo upisat drugu godinu kao redovan student, sva studentska prava ti ostaju, ali taj predmet "prebacis" ponovno upisuje se u index -- i tu ti je najvaznije da predmete sa prve godine rijesis!!
Ako u drugoj godini ne rijesis taj zaostatak - onda gubis pravo redovnog studiranja.
To ti je najvaznije,ocistit cilu prvu godinu, a na drugoj, zaostatke s prve godine.

Matematiku isto ako sad krenes vjezbat, te lagano na repeticije (koji god upises faks imas matematiku skoro), nece ti se dogodit stiska s vrimenom i novcima na faksu.

Prva godina ti je podijeljan u 2 semestra, u prvom semestru imas iz svakog skoro kolegija po 2 kolokvija, ili cak 3. ako prodjes sve, ne moras ic na ispit ili ides samo usmeno na ispit.
Izlazi na kolokvije, cak i ako nisi siguran da ces uspit proc, izlazi na sve kolokvije, ispite.
Dolaznost je jako bitna, nemoj da te drugi upisuju na listu, profesori koji nikad ne prozivaju, nasumicno odluce prozivat.

Najvaznije ti je prve 3 godine rijesit.
Prva godina studiranja ti je besplatna, znaci ako ne upadnes iz prvog pokusaja - bolje ti je uopce ne upisivat faks, nego se ponovno prijavit dogodine.
Nemoj upisivat izvanredno (jer nes imat pravo na iksicu, neces imat pravo na zdravstveno (ne znan jesu sta izminjali po pitanju zdravstvenog).
Upisi kao redoviti student - iz razloga, sta na faksevima poput ekonomije - izvanredni studenti ne moraju dolazit na sva predavanja, al na pomorskom ti je vazna dolaznost, moras iz vecine kolegija bit 95-100 dolazaka odradjenih, imas dosta vjezbi, itd. Tako da, upisi obavezno kao redovan student.
Redovan student - placa 100 i nesto kuna upisninu na pocetku godine, imas pravo na zdravstvo, imas pravo na iksicu
Izvanredan student- placa se oko 7.500kn ako se dobro sican, SVAKE GODINE, nemas pravo na iksicu, svejedno MORAS dolazit na sva predavanja vecinom! Tako da stvarno ti se ne isplati upisivat izvanredno jer je prevelik trosak.

Znan da se moze stipendiju isto dobit, provjeri sve na vrime. Svakako, najbitnije da prve 3.godine rijesis.

Last edited:
Back