Obnova breveta_pitanja

3makineDU

New member
Ističe mi brevet-klasa "ČASNIK STROJA ODGOVORAN ZA STRAŽU U STROJARNICI SA STROJEM PORIVNE SNAGE OD 750 kW ILI JAČIM"
pa moram radit refresh pa me interesira može li mi itko pomoći sa pitanjima i odgovorima?
To moram jer nisam imo godinu dana plovidbe kao časnik u 5 god.
Unaprijed zahvaljujem

Odlicno pitanje. I mene zanima taj refereshment, ali breveta za zapovjednika preko 3000 bt. ja sam sekondo, a kazu da treba biti barem prvi godinu dana, da bi se obnovio taj brevet. Kako ispit izgleda, da li je sve kao na normalnom roku(pismeni i usmeni) i da li se polaze kad i drugi rokovi itd?

meni su dali u kapetaniji 20 pitanja (za strojara) a nemam odgovore,a reko mi je da imaš po 3 ponuđena odgovora koji su vrlo slični pa treba dobro pročitat i promislit prije odgovora,da nas manje peglaju nego ove druge što prvi put polažu.

ima negdi na forumu je jedan user pisao o tome kako je on radio refreshmant i kako je to bilo. Mislim da ako pogledate cete naci sta je bilo i mozete ga pitati na Pm.
Davno je to bilo niste jos mislim vas dvojica bili registrirani pa pogledajte ali ima sigurno

Pozdrav

Pitanja za obnovu breveta "ČASNIK STROJA ODGOVORAN ZA STRAŽU U STROJARNICI SA STROJEM PORIVNE SNAGE OD 750 kW ILI JAČIM"
Imaju valjda 3 ponuđena odgovora vrlo slična,kad obnovim (ako) napisat ću što je bilo i kako je bilo....
PITANJA:

1.Tko ima dominantnu ulogu u unifikaciji pomorskog prava?
2.Kakvi su zahtijevi za nadzor ispuštanja s brodova NOx,(tvari koje uništavaju ozon)?
3.Pregledi,izdavanje i potvrđivanje svijedožbi (što su OSNOVNI;REDOVNI;DJELOMIČNI)?
4.Što je to IMDG Code,vezano za spriječavanje onečiščenja mora štetnim tvarima?
5.Što je brodski plan za slučaj opasnosti onečiščenja uljem?
6.Tko se bavi sprečavanjem onečiščenja sanitarnim otpadnim vodama sa broda?
7.Koji sve brodovi imaju knjigu o smeću?
8.Kakvi su zahtijevi u svezi premaza protiv obrastanja na brodovima?
9.Kako se ispuštaju otpadne vode kod brodova?
10.Što je zaštita električnog porivnog ssustava?
11.Dali visokotlačne sisaljke moraju imati uređaj za brzi prekid dovoda goriva u bilo koji cilindar?
12.Svi lubrifikatori koji osiguravaju dovod ulja za podmazivanje do cilindra moraju imati mogućnost reguliranja za svako mijesto podmazivanja?
13.Što su to momenti sila klizne staze kod brodskih motora?
14.Što su to aksijalne vibracije kod dvotaktnih sporohodnih motora?
15.Što je to kod brodskih motora digitalni regulatorski sustav?
16.Što se kontrolira kod ispuštanja dušikovih oksida iz brodskih dizelskih motora?
17.kako kvaliteta goriva utječe na separiranje goriva?
18.Što je to promjenjivi kut uštrcavanja goriva u cilindar motora (VIT)?
19.Kako namještamo regulator ovisno o kvaliteti goriva (FOS)?
20.Što je to elektronički kontrolni sustav za podmazivanje kod opterečenja motora?

Test zadovoljio kandidat koji ima najmanje 60% točnih odgovora

Da li ima neko ko je bio obnovit brevet za mastera preko 3000gt? Zanimaju me pitanja i literatura? Na forumu ima o obnovi breveta, ali samo za kapa.

pozdrav ekipa!
evo samo kratko da se ubacim u temu, ako netko slučajno nezna - za obnovit brevet treba imati najmanje 12mj navigacije u svojstvu u zadnjih 5 godina ILI 3 miseca navigacije u svojstvu u zadnjih godinu dana!
ponekad i ova 3 miseca mogu spasit stvar i uštedit lovicu ;)

Je, ali ti opet triba napunit godinu kao bilo koja funkcija uz ta tri miseca:o

Članak 93.

(1) Svjedod?žbe o osposobljenosti kojima je valjanost pet godina, obnavljaju se za isto razdoblje ukoliko naslovnik svjedod?žbe doka?že svoju stručnu osposobljenost i zdravstvenu sposobnost.

(2) Stručna osposobljenost iz prethodnog stavka posti?že se:

a) potvrđenom plovidbenom slu?žbom tijekom koje je pomorac obavljao du?žnosti ??to odgovaraju svjedod?žbi koju posjeduje i to najmanje u razdoblju od ukupno jedne godine tijekom proteklih pet godina neovisno o kategoriji plovidbe broda. U najmanje razdoblje plovidbe od godinu dana u proteklih pet godina ne uračunava se plovidba ostvarena u kategoriji plovidbe 8 ili u vremenu koje je brod proveo u raspremi, osim kod svjedod?žbi u nacionalnoj plovidbi; ili

b) obavljanjem onih du?žnosti koje se dr?že jednakima plovidbenoj slu?žbi i to: lučkoga kapetana, inspektora sigurnosti plovidbe, djelatnika u sjedi??tu Ministarstva ili lučke kapetanije koji je rje??enjem Ministarstva ovla??ten obavljati inspekcijske poslove, peljara, člana ispitnoga povjerenstva za stjecanje odnosne svjedod?žbe o osposob*ljenosti ili nastavnika u teoretskom ili praktičnom obrazovanju ili izobrazbi polaznika za stjecanje odnosne svjedod?žbe o osposobljenosti i to najmanje u razdoblju od 12 mjeseci tijekom proteklih pet godina, ili

c) ispunjenjem jednog od sljedećih uvjeta:

â?? za svjedod?žbu iz članka 34. polaganjem ispita za stjecanje odgovarajuće svjedod?žbe;

â?? za svjedod?žbe o osnovnoj osposobljenosti osim svjedod?žbe iz članka 34. polaganjem ispita čiji program obuhvaća novine u području pomorske tehnologije, nacionalnog i međunarodnog pomorskog prava u području sigurnosti plovibe i za??titi morskog okoli??a. Sadr?žaj, vrijeme, mjesto i način polaganja ispita određuje stručno povjerenstvo, ocjenjujući svaki pojedini slučaj;

â?? ako pomorac iz članaka 15. do 21. i 27. do 38. ovog Pravilnika, osim pomorca iz članka 34. ovog Pravilnika, ostvari najmanje 3 mjeseca potvrđene plovidbene slu?žbe u posljednjih godinu dana obavljajući du?žnosti koje odgovaraju svjedod?žbi koju posjeduje ili kao neposredni ni?ži časnik ili kao prekobrojni časnik, a ostali dio do najmanje jedne godine potvrđene plovidbene slu?žbe tijekom proteklih pet godina obavljajući bilo koje du?žnosti u bilo kojem svojstvu ukrcaja na brodu bez obzira na veličinu ili snagu porivnog stroja.
(3) Stručno povjerenstvo iz stavka 2. točke c) alineje druge ovog članka, imenuje ministar iz redova istaknutih pomorskih stručnjaka.

(4) Ako nisu ispunjeni svi uvjeti iz stavka 2. ovog članka naslov*niku svjedod?žbe o osposobljenosti mo?že se na njegov zahtjev izdati svjedod?žba o osposobljenosti koja odgovara ostvarenoj potvrđenoj plovidbenoj slu?žbi u trajanju od 12 mjeseci tijekom proteklih pet godina ne manjoj od plovidbene slu?žbe koja je uvjet za stjecanje zahtijevane svjedod?žbe o osposobljenosti.

(5) Svjedod?žbe o osposobljenosti u nacionalnoj plovidbi mogu se obnoviti i temeljem plovidbene slu?žbe ostvarene na javnim brodovima.

Last edited:
Back