Junior officer

deck monster

New member
Pozdrav svima..namjeravam podignuti brevet chieff mate up to 3000 gt.imam 12 mj navigacije kao casnik ali od tih 12 mj 4 mi pise junior officer.dali to vrijedi ili treba biti iskljucivo min 3 rd officer?poz svima

Pozdrav svima..namjeravam podignuti brevet chieff mate up to 3000 gt.imam 12 mj navigacije kao casnik ali od tih 12 mj 4 mi pise junior officer.dali to vrijedi ili treba biti iskljucivo min 3 rd officer?poz svima

Evo brate pa nađi i čitaj Å¡to se odnosi na tvoju situaciju; nije teÅ¡ko.

130 28.10.2013 Pravilnik o zvanjima i svjedod?bama o osposobljenosti pomoraca

1. Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture
2. klikni Pomorstvo
3. klikni Pomorci
4. klikni Propisi
5. KLIKNI A) POMORSTVO
6. IDI NA 2.5. Posada broda
7. TU IDI NA: PRAVILNIK - o zvanjima i svjedodžbama o osposobljenosti pomoraca (NN 130/13)
8. TE KONAČNO KLIKNI NA PLAVO OZNAČENO NN130/13
9. PA ČITAJ.........

TE INAČE POSJEĆUJ OVU STRANICU, PRETPLATI SE NA KAPETANOV GLASNIK, TE POSJEĆUJ sph.hr, pomorac.net
itd.

Sve sam to proucio i vise puta ali nigdje se ne spominje pozicija Junior officer..ne pravi se pametan..

Članak 18.

(1) Svjedodžbu o osposobljenosti za prvog časnika palube na brodu do 3.000 BT (STCW II/2) stječe pomorac koji:

– posjeduje svjedodžbu iz članka 17. ovog Pravilnika, TO JEST: Članak 17. (1) Svjedodžbu o osposobljenosti za časnika plovidbene straže na brodovima od 500 BT ili većima (STCW II/1),

– je zavrÅ¡io srednjoÅ¡kolsko obrazovanje nautičkog smjera ili drugog odgovarajućeg smjera u trajanju od najmanje 4 godine u kojem su obuhvaćeni najmanje sadržaji sukladno prilagođenom programu iz Dijela A-II/2 STCW Pravilnika za prve časnike i zapovjednike na brodovima do 3.000 BT, ili

– je odsluÅ¡ao i položio sve ispite prve dvije godine preddiplomskog sveučiliÅ¡nog studija nautičkog smjera ili drugog odgovarajućeg smjera u kojima su obuhvaćeni najmanje sadržaji sukladno programu iz Dijela A-II/2 STCW Pravilnika za prve časnike i zapovjednike na brodovima do 3.000 BT, ili

– je zavrÅ¡io preddiplomski sveučiliÅ¡ni studij nautičkog smjera ili drugog odgovarajućeg smjera u trajanju od tri godine u kojima su obuhvaćeni najmanje sadržaji sukladno programu iz Dijela A-II/2 STCW Pravilnika za prve časnike i zapovjednike na brodovima do 3.000 BT,

– ima najmanje 12 mjeseci plovidbene službe na brodovima od 500 BT ili većima u svojstvu časnika plovidbene straže,

– udovoljava propisanim zdravstvenim uvjetima.

(2) Pristupnik za stjecanje svjedodžbe iz stavka 1. ovog članka, koji u tijeku obrazovanja nije ovladao programima iz Priloga D, dio D6C (Motrenje i ucrtavanje radarskim uređajem i koriÅ¡tenje ARPA uređaja na upravljačkoj razini), D20 (Medicinska skrb na brodu), D44 (KoriÅ¡tenje elektroničkog prikazivača pomorskih karata s informacijskim sustavom (ECDIS)), D45 (Upravljanje ljudskim potencijalima na zapovjedničkom mostu), D47B (Rukovođenje, upravljanje posadom i unapređenje timskog rada na brodu – upravljačka razina), D48 (Sprečavanje onečiÅ¡ćenja morskog okoliÅ¡a), dužan je prije izdavanja svjedodžbe iz stavka 1. ovog članka savladati odnosne programe.

(3) Svjedodžba iz stavka 1. ovoga članka ima valjanost za razdoblje od pet godina od dana izdavanja.

– ima najmanje 12 mjeseci plovidbene službe na brodovima od 500 BT ili većima u svojstvu časnika plovidbene straže,

AKO si bio junior na brodovima od 500 bt i viÅ¡e nema problema. Svima u međenarodnoj plovidbi stoji npr. 3rd officer ili 3rd off trainee ili junior officer a pokraj te rubrike u pomorskoj knjižici piÅ¡e i tonaža broda. DAKLE, nije problem jezik hrv ili eng nego tonaža broda.

DAKLE, Junior Officer ti 100% vrijedi ako si bio u tom svojstvu na brodu 500 BT ili više.

P.S.

Ispričavam se Å¡to sam se malo pravio pametan.

Last edited:
tako si mogao i prvi puta odgovoriti..nisam bio siguran dali ce mi se to priznati jer i prilikom plaćanja doprinosa nisu znali di da me smjeste.dali za 3rd ili cadeta.Uglavnom hvala ti na objasnjenju..

tako si mogao i prvi puta odgovoriti..nisam bio siguran dali ce mi se to priznati jer i prilikom plaćanja doprinosa nisu znali di da me smjeste.dali za 3rd ili cadeta.Uglavnom hvala ti na objasnjenju..

Meni su na kadeturi napisali na engl. apprentice officer za svojstvo kadeta, jer apprentice znači vježbenik. Ako su oni TEBE pitali onda si u dobroj poziciji jer na taj način ti njima zapravo kažeÅ¡ Å¡to trebaju napravit.

PLUS, jedna tako jednostavna stvar koju sad primjećujem, a to je:
Ako si bio na kadeturi, a očito jesi onda imaÅ¡ to u toj matrikuli da si bio cadet/apprentice i slično i s time si dobio časnički brevet, pa joj/njemu kažeÅ¡: "Pa zar ne vidite da sam ovdje bio kadet" PA SAM položio za časnika, PA neću valjda dva puta ići na kadeturu itd.

U Junior off spadaju ove kombinacije, a slično će to bit kasnije kad budeÅ¡ senior:
JUNIORI: 4th,3rd, 3rd trainee, 4th trainee ili ovo tvoje Jun off itd.

Kasnije kao senior imaš i imam takve kolege:
First officer, Chief officer, Chief off trainee itd.
Npr na NYK-eja imaÅ¡ upravo tog Chiefa koji dublira koji je na treningu, a isto ima skoro istu plaću kao i "Glavni tj Odgovorni chief".

Pozdrav i dobru plovidbu!

Back