• Skini ovdje https://mega.co.nz/#!i4RBxR6Y!Z9G1ZlwZC3_zIDEqPcfF0fJFhPAsovAHw2kv_HDb32c

ILO - C185 Seafarers' Identity Documents Convention (Revised), 2003

vidin da ste pisali,al nisam ba?? bila aktivna ovih dana... ma nije problem u tome ??to njegova smjena ne mo?že dobit vizu...izgleda da je stvar do njegove firme ili do tamo??njih vlasti, zadnja informacija koju znam iz njegove firme je da "zbog administrativnih problema ukrcaj i iskrcaj u brazilu nije moguć"!uglavnom fala svima na informacijama, nema druge nego čekat, prvo da uđe u porat, a onda da vide di idu dalje...

Ja sam u Brazilu stalno vec zadnjih 5 godina u zimskoj sezoni, a u Med u litnjoj. Uglavnom znam da su Brazilske vlasti i birokracija zajebane do daske i da svake godine moram obnavljat brazilsku vizu vitem-v.
To za nas uglavnom radi kompanija ali kako je ovde previse ljudi i sama brodska administracija je ogromna, greske su ucestale i svakodnevne, a cjena tih gresaka je uglavnom visoka (nemogucnost ukrcaja, smjene i slicno).
Sa druge strane, Bugari, Poljaci, Ukrainci i ostala istocnoeuropska svita nema tih problema jer su se njihove vlasti vec odavno udostojile ratificirat doticnu konvenciju.
Moj je prijedlog da se i ova tema uvrsti u raspravu na UPH.com pa da mi kao udruga posaljamo nekakv protestni dopis ovima u novoj vlasti, mozda ce ih to malo pogurat da se trgnu u vezi ovog problema...

Evo, ukoliko se bilo tko nađe u sličnom problemu i zatreba mu informacija, dobila sam odgovor nakon ??to sam kontaktirala MVP i Ministarstvo prometa, pomorstva i infrastrukture:

REPUBLIKA HRVATSKA
Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture
SAMOSTALNI ODJEL ZA ODNOSE S JAVNO? ĆU
Prisavlje 14, 10000 Zagreb
Tel: 01/3784 594 Fax: 01/ 3784 521

Klasa: 050-03/12-01/67
Urbroj: 530-01-03-12-2

Zagreb, 7. veljače 2012.

Predmet: mogućnost ukrcaja/iskrcaja hrvatskih pomoraca u Brazilu
- odgovor, dostavlja se

Po??tovana,

temeljem Va??eg upita od 31. siječnja o.g. upućenog elektroničkom po??tom kojim tra?žite informaciju o mogućnosti ukrcaja/iskrcaja hrvatskih pomoraca u Brazilu, odgovaramo kako slijedi.

Administrativni problemi vezano za hrvatske pomorce u Brazilu odnosili su se na postupanje u nekim brazilskim lukama gdje su njihovi nacionalni propisi primjenjivani na način da se kratki boravak na kopnu (shore leave) ili tranzit i prekrcaj pomoraca u Brazilu uvjetovao posjedovanjem pomorske knji?žice koju je izdala dr?žava stranka Konvencije ILO108 iz 1958. godine ili Konvencije ILO 185 iz 2005 godine.

U tom trenutku Republika Hrvatska nije bila stranka navedenih Konvencija, iako je izdavala pomorske knji?žice koje zadovoljavaju standarde iz Konvencije ILO 108, pa su kontaktirana nadle?žna tijela u Brazilu kako bi se za??titili interesi hrvatskih pomoraca.

Naime, kako SFRJ nije nikada bila stranka Konvencije ILO 108, ni Republika Hrvatska nije tu Konvenciju preuzela sukcesijom. Nakon stupanja na snagu Konvencije ILO 185 dana 09. veljače 2005. godine (6 mjeseci od kada su je ratificirale dvije dr?žave članice ILO), nije vi??e bila moguća ratifikacija Konvencije ILO 108, već samo Konvencije ILO 185.

Slijedom navedenog, a nakon ??to je Ministarstvo unutarnjih poslova razvilo odgovarajuću tehnologiju i počelo s izdavanjem biometrijskih putovnica, pristupilo se pripremi Zakona o potvrđivanju Konvencije ILO 185.

Naime, u skladu sa zahtjevima Konvencije ILO 185, dr?žave stranke ove Konvencije obvezne su izdavati pomorske knji?žice prema najvi??im međunarodnim standardima uz biometrijsku identifikaciju pomoraca, čime se omogućava i primjena olak??ica vezano za kratki boravak na kopnu, tranzit i prekrcaj pomoraca.

Hrvatski sabor je na sjednici 17. lipnja 2011. godine donio Zakon o potvrđivanju Konvencije ILO 185, te je Ministarstvo vanjskih poslova notificiralo depozitara, a Konvencija u odnosu na Republiku Hrvatsku stupa na snagu 06. o?žujka 2012. godine.O ratifikaciji je odmah izvije??tena brazilska strana te hrvatski brodari i posrednici pri zapo??ljavanju pomoraca.

Ujedno, brazilska strana je izvije??tena da ćemo, po stupanju na snagu Konvencije ILO 185 u odnosu na Republiku Hrvatsku, postupno započeti s izdavanjem biometrijskih pomorskih knji?žica, te zamoljena da u prijelaznom razdoblju osigura da hrvatski pomorci u Brazilu nemaju ranije opisanih administrativnih problema.
Time su, prema na??im saznanjima, otklonjeni svi problemi vezano za kratki boravak na kopnu, tranzit i prekrcaj hrvatskih pomoraca u Brazilu.

S po??tovanjem,

GLASNOGOVORNICA

Marina Halu?žan

Eto, znači slu?žbeno konvencija stupa na snagu 06.03. i od onda ne bi trebalo biti problema s Brazilom...ka?žem ne bi trebalo, ali ko će ih znati....Nadam se da će ovo pomoći nekom, moj problem je rije??en, i vraća se kući sutra :D Hvala svima na pomoći, sretno!

Back