AB sa oficirskim bravetima

zero9r

3/Off
Postovani forumasi,
nedavno sam zavrsio kadeturu na jednoj LPG kompaniji(grckoj), polozio porucnicki i ocekujem prvi ugovor kao treci.
Medjutim, praksa doticne kompanije je da posle kadeture ljude najcesce zove kao timunjere sa papirima za treceg.
Kada sam zvao "crew managera" da ga obavijestim koje sam papire izvadio on mi je napomenuo da ukoliko ne bude upraznjenog mjesta zvace me kao i ostale, za AB-timunjera sa mogucnoscu unapredjenja u treceg tokom ugovora.
Interesuju me vasa misljenja i iskustva po pitanju ove situacije.
Inace, na kompaniji ima i OS-ova sa papirima za treceg(filipinaca).:confused:

Postovani forumasi,
nedavno sam zavrsio kadeturu na jednoj LPG kompaniji(grckoj), polozio porucnicki i ocekujem prvi ugovor kao treci.
Medjutim, praksa doticne kompanije je da posle kadeture ljude najcesce zove kao timunjere sa papirima za treceg.
Kada sam zvao "crew managera" da ga obavijestim koje sam papire izvadio on mi je napomenuo da ukoliko ne bude upraznjenog mjesta zvace me kao i ostale, za AB-timunjera sa mogucnoscu unapredjenja u treceg tokom ugovora.
Interesuju me vasa misljenja i iskustva po pitanju ove situacije.
Inace, na kompaniji ima i OS-ova sa papirima za treceg(filipinaca).:confused:

Sta ce ti se dogodit ako odes 1 ugovor ka timunjer? Znan ih mali milijon sta su isli jedan ugovor i ostali zivi i zdravi... Dapace, zapamti da je svako iskustvo dobro u zivotu,pa ce ti garant i to nekad dobro doc.... Jos ako ides na firmu di si bia kadet, onda stvarno nema straja....
Ako se moze odma za 3/O bilo bi lipse,al bitno je plovit....:uzdravlje

Slazem se. To nije nista neuobicajeno. Ima dosta kompanija koje tako prakticiraju. Neke te unaprijede na brodu, kad neki terzo se iskrca, a kod nekih odradis jedan ugovor. Ima kompanija (gdje sam ja npr. - isto grcka kompanija) gdje te, ukrcaju kao A/O, ne radis kao AB ali ti je placa kao AB i tako min. 2 mjeseca od ugovora, pa kako Master odluci.
S obzirom na situaciju, znas kako firma funkcionira i vjerujem da ce te u kratkom roku avancati ...

Sent from my GT-I9100

A da li bi taj "sea service" od nekoliko mjeseci kao AB predstavljao minus u buducnosti, ukoliko bih se prijavljivao negdje drugdje?

A zasto bi? Ionako bi isao redom u matrikuli - D/C, AB, 3/O .. Da ti pise kako si odradio ugovor ili dva kao terzo pa onda odjednom si AB mozda, ali ovako ne vidim razloga. Bitno da sporkas matrikulu kao casnik ...

Sent from my GT-I9100

A zasto bi? Ionako bi isao redom u matrikuli - D/C, AB, 3/O .. Da ti pise kako si odradio ugovor ili dva kao terzo pa onda odjednom si AB mozda, ali ovako ne vidim razloga. Bitno da sporkas matrikulu kao casnik ...

Sent from my GT-I9100

Tocno. To mozda moze bit plus (da ima iskustva ka u prici) a nikako minus....
BTW,ako si na toj firmi bia D/C pa AB on ce te i uzet ka terca, nemoj zaboravit da se najteze ukrcat prvi put ka terco.

Dobro ti decki govore povise. Pa danas dobit ukrcaj kao 3 bez iskustva je ravno dobitku na eurolotu.

Btw na kojoj si firmi ili to tajis kao zmija noge?

Dobro ti decki govore povise. Pa danas dobit ukrcaj kao 3 bez iskustva je ravno dobitku na eurolotu.

Btw na kojoj si firmi ili to tajis kao zmija noge?

Nema razloga da tajim, Benelux overseas se zove firma-grcka, LPG tankeri su u pitanju.

Evo da se javim ovom prilikom posto nisam ranije stigao pisati.
Ukrcao se prije nekih nedjelju dana, kao AB, i nadam se kroz koji mjesec unapredjenju.
Inace, ima li iko sa foruma da je imao ikakvog iskustva sa gore pomenutom kompanijom(Benelux oversea).

Back