A1 Obrazac za UK

mali kapo

New member
Pozdrav kolege
Zanima me ako bi mi netko mogao pomoci u vezi dobivanja A1 formulara. Od 2016 godine radim uglavnom u UK sectoru na offshore brodu i placam UK porez kojeg dobijem nazad svake godine. Prije nekoliko dana sam dobio pismo od njihovog poreznog ureda( HM Revenue) da im posaljem svoju navigaciju za zadnjih 5 godina jer postoji mogucnost da sam im duzan novac za National Insurance( mirovinsko i zdravstveno). Brod je pod Bahamskom zastavom. Zvao sam u Zagreb i rekli su mi da mi ne mogu izdat A1 formu koja bi mi trebala pomoc da me se oslobodi od UK NI jer brod nije pod EU zastavom. U Splitu su mi na poreznoj izdali potvrdu da uredno ispunjavam svoje obveze za mirovinsko i zdravstveno u RH.
Ako netko ima iskustvo s ovim i ako mi może dati kakav savjet bio bih zahvalan…

Pozdrav! Imao sam ja iskustva sa UK A1 potvrdom ali u malo drugačije ali evo dobro je napisati pa ćemo malo razmjeniti iskustva. 2015 sam bio u USA na brodu (rigu) na UK zastavi. Naši su mi trazili A1 potvrdu pa sam dao zahtjev na mirovinsko i dobio je u roku 3- 4 mjeseca nisam naravno trebao platiti u UK nista nego kod nas. Onda, 2019 sam radio u UK na rigu koji je bio vezan za rivu ali je bio na Danskoj zastavi tako da sam trebao A1 potvrdu od Danske da sam oslobođen plačanja davanja i taxe njima ALI agencija mi je uredno skinula NI ( mirovinsko i zdravstveno) ali su mi i naši naplatili mirovinsko i zdravstveno tako da sam duplo platio davanja!?!?!?!? S obzirom da sam bio samo kratko nisu mi oderali britanci taxe jer nisam prosao granicu od 12500 funti. I koliko sam shvatio UK je nekada vračao tax ( neki dio) ali sada više ne.

U tvom slučaju provao bi britancima ne poslati navigaciju jer očito ti agencija ( firma) nije to naplatila pa ti sada oni misle naplatiti. Čujem da su neki naši decki se znali povezati sa nekim knjigovođom u UK i oni bi pomogli riješiti takav problem za minimalnu naknadu.

Evo što znam za ostale zemlje pa će mozda nekome dobro doći.
Danska - uzimaju taxu od cca 35% ali ti nece uzeti davanja. Taxu neces dobiti nazad.
Nizozemska - jedno vrijeme nisu uzimali taxu ali sada uzimaju i isto tako cca 35% i neces nista dobiti nazad.
Norveška - Uzimaju cca 40% taxe i jedno vrijeme nisu vračali ali sada vračaju i to izgleda u potpunosti
UK - kako sam spomenuo NI cca 12% i oslobođen si taxe do 12500 funti i poslije ti uzimaju ja mislim 20%

Sve ovo sto sam napisao vrijedi za offshore pa nisam siguran dali vrijedi i za brodarstvo. Ima neka caka ( i to u UK) da ako si određeni broj milja od obale onda je nesto drugačije. Ako sam što pogriješio slobodno me ispravite.

Back