Život u unutrašnjosti.

ibstr28

Strojar
Drage kolege.

Ima li vas na forumu koji živite u unutrašnjosti i imate prijavljeno prebivalište u unutrašnjosti (npr. Slavonski brod, Vukovar, Osijek, Koprivnica...)?

Kako rjeÅ¡avate papirologiju? Koliko vidim za sve pomorce sa prebivaliÅ¡tem van nadležnosti obalnih lučkih kapetanija nadležna je LK Rijeka.
Ima li kakva agencija u Rijeci preko koje bi se moglo prijavljivati/odjavljivati na LK rijeka? Može li poštom? Kako prijavljujete i odjavljujete zdravstveno i mirovinsko?
Kako riješavate prijavu poreza? Na obali za nas budu posebni uredi.
Gdje radite liječnički?

Čitam ove zakone. Ako dobro tumačim. ispada da ako neko živi u Iloku, ima ugovor 4 tjedna/ 4 tjedna, mora svakih mjesec dana putovati do Rijeke i to 2 puta. Predati matrikulu, pa je opet dignuti. Tumačim li ja ovo dobro.

Samo je prvi ukrcaj bilo potrebno osobno prijaviti. Kad dodjem doma prijavljujem iskrcaj/ukrcaj poÅ¡tom. Porezna, mirovinsko, ... obavljam u svom prebivaliÅ¡tu. Problem su medical, breveti, tečajevi i sl. Za njih moram u Rijeku/Split. Evo sad kad se iskrcam selim kod kolege s broda u Trogir sa ženom i djecom na dva tjedna kako bih mogao obnoviti medical i osnovne brevete u Splitu.

Ako ides preko agencije, onda bi to oni trebali rijesavati, sve osim prijave na zdravstveno kad se iskrcas (sad po novome). Zdravstveno i mirovinsko ide po mjestu prebivalista. Ako ides sam, bez agencije onda prijava ukrcaja se moze obaviti putem maila, ne samo postom tako da preostaje prijava iskrcaja kako treba pecatirati matrikulu. Ostalo ide opet po mjestu prebivalista ...

Nego, npr. LK Sisak je iskljucivo za rijecni promet ili, ako su (a opet, tko zna jesu li) povezani na sustav, moze se i kod njih obaviti prijave ukrcaja/iskrcaja? To bi olaksalo ekipi sa kontinenta. Doduse, kako kod nas stvari funkcioniraju, vjerojatno su to zasebni entiteti sa svojim "vladama" :( ...

Nisu. LK za riječni promet nemaju nikakve ovlasti nad nama. Zvao, pitao.
Znači ukrcaj mailom. Iskrcaj treba putovati radi pečata. E jesu napravili sustav. Pa da se ne mogu ovlastiti kopnene LK barem za neke stvari. Povezani su isti sustav. Ne mogu upisati niti liječnički. Tako ako i nađeÅ¡ ovlaÅ¡tenu medicinu rada u unutraÅ¡njosti. Opet treba putovati za upisati u matrikulu.

Ja sam brevete rijeÅ¡avao u Rijeci, kreni rano ujutro, doma uveče i tako 3 puta. PrebivaliÅ¡te nisam mjenjao baÅ¡ radi LK. PoÅ¡aljem poÅ¡tom svojima na obali, dao sam im punomoć, pa oni odnesu na kapetaniju.

Last edited:
Samo je prvi ukrcaj bilo potrebno osobno prijaviti. Kad dodjem doma prijavljujem iskrcaj/ukrcaj poÅ¡tom. Porezna, mirovinsko, ... obavljam u svom prebivaliÅ¡tu. Problem su medical, breveti, tečajevi i sl. Za njih moram u Rijeku/Split. Evo sad kad se iskrcam selim kod kolege s broda u Trogir sa ženom i djecom na dva tjedna kako bih mogao obnoviti medical i osnovne brevete u Splitu.
Kako sređivaÅ¡ pečat u matrikuli kod iskrcaja. Jeli Å¡aljeÅ¡ poÅ¡tom u kapetaniju, pa oni tebi nazad. Ili imaÅ¡ neki drugi način. Predpostavljam da je u pitanju LK Rijeka.

Kako sređivaÅ¡ pečat u matrikuli kod iskrcaja. Jeli Å¡aljeÅ¡ poÅ¡tom u kapetaniju, pa oni tebi nazad. Ili imaÅ¡ neki drugi način. Predpostavljam da je u pitanju LK Rijeka.

Kad se iskrcam, vec imam sljedeci ugovor u ruci tako da onda posaljem postom matrikulu, prijavu iskrcaja, prijavu sljedeceg ukrcaja i ugovor u LK Rijeka. Oni mi vrate ovjerenu matrikulu postom za par dana. Tako smo se dogovorili.

Kad se iskrcam, vec imam sljedeci ugovor u ruci tako da onda posaljem postom matrikulu, prijavu iskrcaja, prijavu sljedeceg ukrcaja i ugovor u LK Rijeka. Oni mi vrate ovjerenu matrikulu postom za par dana. Tako smo se dogovorili.
Aha. Znači da se dogovoriti da Å¡alju poÅ¡tom nazad. Ukrcaj nije problem, ide mailom, nema pečata.

Znači da se tu napraviti sistem koji funkcionira bez stalnih putovanja.

Ostaju breveti i liječnički. Meni je sa liječničkim dodatni problem Å¡to doktor mora biti company approved, a svi su na obali.

Hvala svima na odgovorima.

Kolega koliko vidim pise da si na Jan de Nulu. Ako je to istinito,onda bi se trebao dogovoriti sa ovima iz Globtika da matrikulu posaljes njima a da oni to rijese na LK.Tako i tako te moraju prijaviti kroz sistem,ili Anuska ili Vanesa ili tko im vise to sve ne radi.
Znam da su tako jednom mom kolegi radili na bivsoj firmi odnosno preko BSM isto iz Splita.On je zivio u Zagrebu i njima bi poslao postom i oni ovjerili i vratili. E sad ako si na JDN onda si na permanentu pa barem sto se tice tog zdravstvenog osiguranja (prijava/odjava) nemoras sekirati jer placas stalno.
Za lijecnicki u Rijeci Medicina rada: Pro-Vita kod Dr. Stipanovica a za druge gradove neznam

Ako treba stogod u Rijeci javi se na PM pa se dogovorimo i za kavu i kolace/pivu....naravno ako poneses Kulenka i njegovu familiju (narocito SEKU) :D :p

Kolega koliko vidim pise da si na Jan de Nulu. Ako je to istinito,onda bi se trebao dogovoriti sa ovima iz Globtika da matrikulu posaljes njima a da oni to rijese na LK.Tako i tako te moraju prijaviti kroz sistem,ili Anuska ili Vanesa ili tko im vise to sve ne radi.
Znam da su tako jednom mom kolegi radili na bivsoj firmi odnosno preko BSM isto iz Splita.On je zivio u Zagrebu i njima bi poslao postom i oni ovjerili i vratili. E sad ako si na JDN onda si na permanentu pa barem sto se tice tog zdravstvenog osiguranja (prijava/odjava) nemoras sekirati jer placas stalno.
Za lijecnicki u Rijeci Medicina rada: Pro-Vita kod Dr. Stipanovica a za druge gradove neznam

Ako treba stogod u Rijeci javi se na PM pa se dogovorimo i za kavu i kolace/pivu....naravno ako poneses Kulenka i njegovu familiju (narocito SEKU) :D [emoji14]
Ne ovjeravaju oni (AnuÅ¡ka). Oni odrade prijavu/odjavu, a ja nosim matrikulu na ovjeru, tj Å¡aljem poÅ¡tom svojima. Å to se tiče MIO trenutno je tako, "plaćam" 12 mjeseci. JoÅ¡ nije definirano sve do kraja, ali mislim da će trebati raditi prijavu ukrcaja/iskrcaja radi benficiranoga staža (to odradi Globtik). Ovo plaćam je u navodnicima jer je malo tko dobio rjeÅ¡enje i uplatnice.
Pokrenuo sam temu jer i sam živim u unutraÅ¡njosti (nisam joÅ¡ promijenio prebivaliÅ¡te, a možda hoću radi nekih drugih stvari) i vidim da nije jednostavno. Da ljudi malo razmjene iskustva, nisam naÅ¡ao sličnu temu na forumu, a problema je dosta. Uostalom, nikada se ne zna Å¡to život nosi, sada sam na permanentu, a sutra?
Jučer sam bio na obali, danas sam na kontinentu. Da mi je to netko rekao prije 15 godina rekao bih mu: samo u snovima.

BTW Mi smo pomorci na kontinentu teÅ¡ka egzotika. Kada se pojavim sa papirima na engleskome i rečem treba mi za Gvineju, da vidiÅ¡ poglede. Pa onda objasnim da sam pomorac, i onda slijedi tisuću pitanja. Gdje si sve bio, kako se živi na brodu itd. Itd.

Evo u ovih par postova naučio sam da neke kapetanije rade poÅ¡tom. Sada prilikom posjete svojima, pravac LK, i ponovo probati dogovoriti ovjeru matrikule poÅ¡tom.

Jeli taj tvoj kolega možda iz Splita. LK Split je blizu, nije im problem odnijeti. Za mene je zadužena LK Dubrovnik.

A tek u DU smijeha kada sam doÅ¡ao sa liječničkim od medicine rada sa kontinenta.

Last edited:
Taj je kolega zivio u Zagrebu,inace je sa Braca ali se "prizenio" u Zagreb, a agencija preko koje smo isli je u Splitu.
Znam da Anuska napravi prijavu,ali sam mislio da moze odnijeti i na LK kako su meni svojedobno radile 2 agencije iz Rijeke preko kojih sam bio ukrcan (DGS Rijeka i CMA brodovi Croatia). Sve ovo drugo ja sam obavljam jer mi nije daleko pa eto idem i to rijesim,a prijatelj elektricar dolazi iz Kutine u Rijeku svaki puta i za ovjeru i za upis lijecnickoga ali on nije 4-4 ni 6-6 tjedana pa nakon 3 ili 4 mjeseca dodje do RI pa ako sam doma popijemo kavu.

Taj je kolega zivio u Zagrebu,inace je sa Braca ali se "prizenio" u Zagreb, a agencija preko koje smo isli je u Splitu.
Znam da Anuska napravi prijavu,ali sam mislio da moze odnijeti i na LK kako su meni svojedobno radile 2 agencije iz Rijeke preko kojih sam bio ukrcan (DGS Rijeka i CMA brodovi Croatia). Sve ovo drugo ja sam obavljam jer mi nije daleko pa eto idem i to rijesim,a prijatelj elektricar dolazi iz Kutine u Rijeku svaki puta i za ovjeru i za upis lijecnickoga ali on nije 4-4 ni 6-6 tjedana pa nakon 3 ili 4 mjeseca dodje do RI pa ako sam doma popijemo kavu.
To je to. Bilo im uz put. Meni je Ta-Na slala matrikulu u LK, ali ja sam morao dignuti.
Ne valja im ovakav sustav. Morali bi ovlastiti neku/e instituciju/e na kopnu za birokraciju. Najbolje bi bilo riječne LK, ima ih svuda, nisu dodatni troÅ¡ak i već su u sustavu. A i nama bi to bilo najjednostavnije.
Već ako je LK Rijeka zadužena za sve, onda barem pravilnikom regulirati slanje poÅ¡tom za pomorce na kontinentu. Ovako putovati do Rijeke radi pečata je glupo. Meni je do Rijeke skoro 500 km. To je cijeli dan u autu, ili platiti hotel. Sa time da ako ne ovjere isti dan (U DU im treba par dana za brodove pod EU zastavom) treba onda putovati i drugi put za je preuzeti. Poveći troÅ¡ak i gubitak vremena. A ugovor mi je u EU 4tj/4tj.
Ako budem mijenjao prebivaliÅ¡te, prvo ću probati dogovoriti slanje poÅ¡tom sa LK Rijeka. Ako ne uspije, ne mijenjam niÅ¡ta.

Last edited:

Vjerovatno zato jer se sa njima iz Ri ne mozes nista dogovoriti...nepristupacni,one tri zenske bezobrazne i bahate...ja kao primorac sve svoje papire radim u Zadru...ljudi su odlicni a samo rade svoj posao...kad su me pitali zasto sam kod njih,rekao sam im otvoreno razlog a onda su rekli da nisam prvi primorac kod njih,ali da se jednostavno ne mogu nacuditi...iza mene je bio covjek,oficir koji je rekao da sve radi u Zadru, da ovim govnima gore nis neda...vjerujem da je ovom kontekstu mislio "jebala ih Rijeka"..;)...a ne zbog Hajduka :p

Tptlk 2 via Desire 816

Back