Najveća mirnodopska pomorska katastrofa nakon Titanica ipak nije nesretan slučaj!?

  Jutarnji List

  793
  Foto: YouTube Screenshot

  Brod MS Estonija imala je nekih pet sati noćnog putovanja od Talina, glavnog grada Estonije, do Švedskog Stockholma kada je njezin kapetan Arvo Andresson primijetio prve naznake problema, piše Daily Mail.

  Brod se počeo naginjati na desni bok i situacija je postajala sve gorom i gorom dok su olujni vjetrovi dizali valove do visine od šest metara; prenosi Jutarnji list. Do 1:50 sati te rujanske noći 1994. godine, trajekt od 150 metara duljine – što je kao 12 autobusa parkiranih jedan iza drugoga – bio je već posve na boku, a posada je drugim brodovima u tom području slala sve uspaničenije pozive upomoć.

  Do trenutka kada su stigli prvi spasioci, Estonija je potonula i u roku od samo 25 minuta ležala je na morskom dnu nekih 85 metara ispod površine hladnih voda Baltika.

  Od 989 putnika i članova posade, samo 137 ih je preživjelo, a zapanjujući broj poginulih bio je na naslovnim stranicama svih svjetskih medija. S 852 izgubljena života, bilo je to drugo najsmrtonosnije mirnodopsko potonuće nekog europskog broda nakon Titanica.

  Ali kada je, tri godine kasnije, službena istraga o uzroku katastrofe zaključila da se to dogodilo zbog kvara brave na pramčanom dijelu (svojevrsnom vrhu nosa koji se može otvoriti) – što je omogućilo milijunima litara vode da prodru u palubu s automobilima – činilo se da je Estoniji suđeno da postane samo još jedna fusnota u pomorskoj povijesti.

  No sada, senzacionalna nova istraga okolnosti nesreće mijenja sve što se dosad o tome mislilo.

  Podmornica na daljinsko upravljanje s kamerom koju je koristila TV ekipa u dokumentarcu nastalom u rujnu 2019. snimila je ogromne rupe na trupu broda široke najmanje 13 metara.

  To je ponukalo Jurija Ratasa, premijera Estonije – baltičke države po kojoj je brod i dobio ime – da pozove na otvaranje nove istrage o potonuću.

  ‘Više od 20 godina preživjeli i obitelji poginulih čekaju odgovore o tome što se stvarno dogodilo’, kaže Paul. ‘Možda će pravilna istraga prisiliti britansku vladu da napokon kaže istinu o Estoniji i o tome što se zapravo dogodilo.’

  Nakon estonskog poziva za novom istragom, švedska vlada pokreće vlastitu istragu o nalazima tima norveških filmaša u svom iscrpnom petodijelnom dokumentarnom filmu ‘Estonija: The Find That Changes Everything’ (‘Estonija – Otkriće koje mijenja sve’, koji je tek sada prikazan na kanalu Discovery+ u Velikoj Britaniji.

  Dokumentarni film otkriva da je službeno švedsko izvješće priznalo da su švedske snage koristile MS Estonija za krijumčarenje ruske vojne tehnologije iz estonskog glavnog grada Talina u tjednima prije potonuća.

  Film također izvještava o navodima švedskog šefa carine Lennarta Henrikssona da je britanska tajna služba MI6 sudjelovala u ovoj vrlo osjetljivoj i potencijalno vrlo opasnoj krijumčarskoj operaciji.

  Televizijska emisija imenuje poznatog agenta MI6 Richarda Tomlinsona koji je novinarima 1998. godine potvrdio ovu priču.

  U emisiji Tomlinsonove dokaze potkrepljuje još jedan neidentificirani agent MI6, koji je tvrdio da je trajekt prevozio informacije o tada vrhunskom ruskom programu balističkih raketa.

  Taj je agent također tvrdio da su Rusi upozorili Zapad da prekine svoje krijumčarske aktivnosti ili da se suoči s nespecificiranim posljedicama.

  Švedski redatelj dokumentarnog filma, Henrik Evertsson, inače nastanjen u Norveškoj, rekao je da njegov tim nije uspio pronaći nikoga tko bi mogao objasniti zašto je britanska vlada jedina nebaltička zemlja koja je potpisala ugovor o Estoniji.

  Kaže da rupa koju su otkrili u trupu Estonije znači da je sada potrebna nova istraga.

  Ovoj verziji događaja dodatnu vjerodostojnost daje izjava svjedoka, jednog od preživjelih, Carla Erica Reintamma, koji je opisao da je čuo snažan prasak – koji su neki okarakterizirali kao eksploziju – i tvrdi da je u vodi pored trajekta vidio veliki, bijeli predmet.

  Iako je preživjeli Britanac Paul Barney dugo oklijevao, bez čvrstih dokaza, prihvatiti teoriju da je ruska vojska potopila trajekt kako bi zaustavila krijumčarenje, sada su mu se probudile nove sumnje.

  Članak u cijelosti pročitajte ovdje.

   

   

   

  Bulk carrier tone u Tihom oceanu, 22 člana posade u čamcu za spašavanje

  Komentiraj

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.