Ispovijest hrvatskog pomorca iz daleke Kanade

Pomorac.net

3000
Foto: Unsplash, Rinson Chory

U redakciju nam se javio naš pomorac T.Č. (podaci poznati redakciji) koji trenutno radi na kontejnerašu u Kanadi.

Ovo mu je četvrti brod na kojem radi i kaže da mu je cijelo dosadašnje iskustvo u pomorstvu jedna jako dobra i velika životna škola.

Ukrcao se prije 3 mjeseca te ga čekaju još dva mjeseca za odraditi. Ugovori su po 5 mjeseci. Kaže da s broda ne smiju izlaziti, a u slučaju da je to neophodno zbog, primjerice, posjete liječniku – odlazite na vlastitu odgovornost jer postoji mogućnost da povratak na brod neće biti dozvoljen zbog moguće zaraze posade koronavirusom.

Kao i većina hrvatskih pomoraca, vrlo je nezadovoljan položajem pomoraca u našoj državi, posebno sada za vrijeme koronakrize.

Njegovu poruku prenosimo u cijelosti:

“Tu sam di jesam, internet mi je dostupan kao nekad – 2G mreža tjedno 2 puta, 180 dana bez doticanja s kopnom jer moraš to odraditi da te država ne odere za porez, izoliran od događanja u svojoj državi i u svitu. Sidimo za coffee time i naš prijatelj, a moj kolega iz ex-yu države započinje priču – “šta je to pa u Vas država Petru Graši i ekipi daje donacije za vrijeme korone po 60 tisuća eura? Gutam u sebi onu zadnju zelenu pljuvačku mržnje prema svome narodu, pa se onda zapitam šta smo mi pomorci šta smo prozvani sad kao najveći dobitnici u ovoj situaciji kao oni šta plaćaju mirovinsko i zdravstveno, koji svaku godinu kad malo bolje zbrojiš čisto financiraju državu i njene izmišljotine.

Ko smo mi? Obični pomorci koji ne gledaju sebe nego svoju obitelj da bolje živi, koji su misecima odvojeni od odrastanja svoje dice i odgajanja svoje dice. Jednostavno si prepušten tome da tvoja žena mora držat 4 kantuna kuće, a ti zarađivati za taj kruv sa 7 kora…

Ko smo mi da nas se pita oćeš li primit cjepivo ili ćeš ostat bez posla?

Ko smo zapravo mi pomorci? Nismo se zapitali, a zapravo ispadamo jedna skupina ljudi koja državi donosi doprinose i financira Petra Grašu i ekipu, koji kukaju da nemaju gaže godinu dana. Jesu se zapitali kako je pomorcu koji ima kredit i nije se ukrca godinu dana?
Ma znaš onu izreku “lako njemu on je pomorac”.

Eh tužan sam nekad šta predstavljam svoju zastavu u svitu.

Ugodan ostatak 2021. godine!”

 

**Mišljenja iznesena u tekstu ne moraju biti sukladna mišljenju redakcije, no to ne znači da nemaju pravo biti objavljena.**

Porast broja samoubojstava pomoraca

8 KOMENTARI

  1. Prije svega Hrvatska je neuredjena zemlja, gore od divljeg zapada, zakoni se rade po osobnoj potrebi, a ne po potrebi gradjana, sindikat pomoraca sluzi za izdavanje magazina I obracun doprinosa, sta recimo mozemo procitati na Internet I sami izracunat doprinose itd. Ne postoji covjek u RH koji bi se izborio za pomorce.. Dok ne dodje neki spasitelj iz nase branse, iskren, fighter.. Dragi kolega kad ste se vec javili iz Kanade, imao sam priliku provest tamo skoro 4 mjeseca.. Zemlja-zrak u odnosu Lijepu nasu.. Gdje sindikat nesto znaci, ljudska prava tamo nesto znace..

  2. Problemi koje navodi su samo dio,tko ih je stvorio?,iz čega ste vi zaključili da smo mi pomorska zemlja?od pomorskog gospodarstva imamo samo more i apartmane.
    Mirno more svima

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.