Lučki projekti hit su na Makarskoj rivijeri: u planu je oko 350 vezova ‘teških‘ čak 200 milijuna kuna

  Ivona Ćirak

  192
  Foto: Wikipedia, Hedwig Storch

  Na listi prioritetnih projekata čelnih ljudi jedinica lokalne samouprave na Makarkoj rivijeri našlo se svega, od prometnica, preko škola i vrtića, pa do luka nautičkog turizma koje u 2021. godini imaju istaknuto mjesto.

  Načelnik Brela Stipe Ursić rekao je za Otvoreno more:

  – Projekt izgradnje lučice “Stari Porat” izvest ćemo u suradnji sa županijskom lučkom upravom. Planirana vrijednost je četiri milijuna kuna, a planira se izgraditi više od 60 vezova za domicilno stanovništvo. Uključuje potpuno uređenje lučice prema svim standardima, oblaganje lučice u ukrasni kamen, postavljanje svih potrebnih instalacija… Ove godine konačno očekujem početak radova – veli Ursić, koji kaže da su trenutno u fazi ishođenja građevinske dozvole, nakon koje se ide u javni natječaj i konačno u izgradnju.

  U susjednoj Baškoj Vodi priprema se projekt u Promajni, luka nautičkog turizma, a načelnik Josko Roščić kaže:

  – Uredit će se luka sa 120 vezova, napraviti centralna zgrada s kafićem i uredskim prostorijama, a projekt vrijedi 10 milijuna kuna.

  – U vremenima kada mnogi turisti otkazuju, vidi se da dolaze oni koji imaju brodove, a za to im moramo osigurati luke. Imat ćemo tako tri luke, u Krvavici, Promajni i Baškoj Vodi, sve pod jedinstvenom upravom – obrazlaže načelnik.

  Općina Tučepi, po izboru načelnika Ante Čobrnića, ima luku nautičkog turizma na samom vrhu liste projekata.

  – Trenutno smo pred ishođenjem građevinske dozvole za nadogradnju luke i rekonstrukciju postojeće. Sada čekamo županijsku skupštinu kako bismo usvojili izmjene ugovora o koncesiji, a čim dobijemo građevinsku dozvolu, predajemo dokumentaciju županijskoj Lučkoj upravi koja će, po svemu sudeći, financirati projekt – kaže Čobrnić, podsjećajući da se radi o projektu vrijednom čak 50 milijuna kuna, a koji dva i pol puta premašuje općinski proračun.

  Prilično velike projekte ima Općina Podgora. Prema riječima načelnikova savjetnika Branimira Mrkušića, na kojega nas je uputio načelnik Ante Miličić, trebalo bi se krenuti u veliki projekt luke nautičkog turizma sa 75 vezova, koji čeka 10-ak godina, a uskoro bi se, kaže Mrkušić, moglo započeti s realizacijom.

  – Prvi je korak raspisivanje koncesije, no najprije trebamo dobiti zeleno svjetlo od Ministarstva mora, kako bi se omogućila koncesija na period dulji od 20 godina. Županijska lučka uprava je već dala suglasnost – naglašava Mrkušić.

  Sve se to radi na temelju feasibility studije koja je pokazala da je 20 godina premalo za vraćanje uloženog, a ovaj veliki projekt, koji uključuje i izgradnju zgrade s podzemnim garažama, platoa na Trgu don Mihovila Pavlinovića s poslovnim sadržajima, te uređenje rive, ne bi radila Općina nego koncesionar.

  Po nekim procjenama projekt vrijedi najmanje 50 milijuna kuna, no to su bili prvi troškovnici, kaže Mrkušić.

   

   

   

  Značajno otkriće: U Jadranskom moru pronađeno 19 živih plemenitih periski

  Komentiraj

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.