Udruga Sunce upozorava: Plaže su nam prepune otpada, a najveći problem je mikroplastika

  Merien Ilić

  394
  Foto: Ilustracija, UPA Rostrum Split

  Udruga Sunce Split sudjelovala je u konferenciji na temu morskog otpada temeljem provedenih akcija koje je odradila s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja, te srodnim udrugama i ronilačkim klubovima.

  U ukupno 21 akciji čišćenja provedenoj na plažama te podmorju na području sedam obalnih županija u Hrvatskoj, tijekom pet mjeseci, prikupljene su više od četiri i pol tone različitog otpada (4750 kg); piše Slobodna Dalmacija.

  Primjerice, tijekom akcije na gradskoj plaži Pantan prikupljeno je 25 kilograma metala, 7 kilograma plastike, te 3 kilograma stakla. Nedaleko od nje, ispod Mlinica, nađeno je čak 45 kilograma plastike, 7 kilograma stakla i keramike, te mnoštvo glomaznog otpada. Na Čiovu u uvali Racetina netko je odložio dva bojlera, umivaonik, a volonteri su prikupili čak 80 vreća sitnog otpada.

  – Morski otpad je goruća tema svjetskih ekosustava, pa i kod nas, te treba uporno tražiti rješenje za to. Čak 80 posto otpada nađenog na plažama dolazi s kopna, te se može zaključiti da neadekvatno gospodarimo otpadom na kopnu. Najveći problem je mikroplastika. Čak 13 tisuća tona plastike svakodnevno završi u morima – upozorila je Elizabeta Kos, pomoćnica resornog ministra koja je otvorila konferenciju održanu putem Zoom platforme.

  Osim čišćenja na odabranim lokacijama predviđenog ovom uslugom, Udruga Sunce Split provela je i monitoring prikupljenog otpada prema metodologiji čija je primjenjivost na našoj obali ispitana na terenu kroz projekt DeFishGear.

  – Temeljem iskustva provedbe akcija čišćenja i zakonodavnih okvira u RH, kreiran je Prijedlog nacionalnog Protokola za provođenje akcija čišćenja otpada iz mora, kao dokument smjernica za sve buduće akcije. Taj dokument koristit će svim građanima i udruženjima građana te tijelima javne vlasti u provedbi akcija čišćenja otpada iz mora – kazala je Ivana Krstulović Baković iz Udruge Sunce Split.

   

   

   

   

  Uloga kulturne baštine kao pokretača održivog razvoja lučkih gradova

  Komentiraj

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.