Lukobran u Vinjercu kao novi, proglašen je kulturnim dobrom

  057info.hr

  194
  Foto: 057info.hr

  Županijska lučka uprava objavila je kako su izvršili primopredaju nakon radova na sanaciji lukobrana i mula u luci otvorenoj za javni promet Vinjerac – podvelebitskom mjestu pomoraca.

  Radovi su počeli u svibnju, a izvođač je bila renomirana tvrtka za izvođenje pomorsko građevinskih radova Akropolis d.o.o. iz Splita. Radovi su izvedeni sukladno glavnom projektu sanacije izrađenom od ureda ovlaštenog inženjera građevinarstva Željko Čirjak, dipl. ing. građ. koji je ujedno vršio i uslugu stručnog nadzora, a obzirom da vinjeračka luka ima status  kulturnog dobra; piše 057 Info. Stoga su radovi izvedeni sukladno konzervatorskim uvjetima.

  Gat, odnosno lukobran koji su bili predmetom sanacije su u funkciji prihvata i priveza brodica i brodova, istezališta te zaštite luke. Zatečeno stanje mula i lukobrana ukazivalo je na narušenu stabilnost i nosivost iz razloga što su se s vremenom realizirala razna oštećenja. Sanacijom lukobrana postigla se cjelovita funkcija zaštite lukobrana, a zajedno s parapetnim zidom i zaštita luke od valova.

  Cijeli zahvat sanacije osigurao je stabilnost i nosivost konstrukcije, a samim time i sigurnije korištenje vezova i prometa unutar luke. Projekt je financiran od Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Zadarske županije i Županijske lučke uprave Zadar. Vrijednost izvedenih radova iznosi 2.793.178,90 kuna bez PDV-a, a radovi su izvršeni u ugovorenom roku, navode iz Županijske lučke uprave.

   

   

   

  U Loru uplovio katamaran američke mornarice

  Komentiraj

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.