Tri broda napadnuta u Gvinejskom zaljevu u roku od sedam dana

Ankur Kundu

511
Foto: FleetMon

Piratstvo u Gvinejskom zaljevu je i dalje u porastu. U periodu od sedam dana dogodile su se čak tri otmice.

Posljednji napad se dogodio brodu Stelios K. Prema izvještajima, na brod su se ukrcali pirati dok je bio na putu za Lagos. AIS pokazuje da je brod dva puta naglo skrenuo sa svog puta i usporio sa 6,7 na 0,4 čvora, što znači da se na kraju vjerojatno zaustavio prije nego što je isključen AIS. Prema posljednjim informacijama, pirati su još uvijek na brodu.

Protekli je tjedan zabilježen nagli porast u piratskim napadima, uključujući dvije otmice u roku od tri dana. Pirati su oteli pet članova posade teretnog broda AM Delta i 14 članova posade s teretnog broda Zhen Hua 7 kod Sao Tomea.

Potencijal za dobru zaradu, zajedno s velikom nezaposlenošću duž obale, slabom sigurnošću i nedostatkom provedbe pomorskih zakona u mnogim zapadnoafričkim zemljama – čini Gvinejski zaljev posebno atraktivnim za pirate i druge kriminalce.

Piratstvo u Gvinejskom zaljevu i dalje zabrinjava brodarsku industriju. No, vlade se slažu s činjenicom da je za borbu protiv piratstva potrebno detaljno poznavanje pomorske sigurnosti i zakona u i oko Gvinejskog zaljeva.

Pirati napali teretni brod, oteto 14 članova posade

2 KOMENTARI

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.