Obnovljivi izvori: Europa snažnije računa i na more

  B.O.

  195
  Foto: energetika-net.com

  Kako bi pomogla u ostvarivanju cilja klimatske neutralnosti EU-a do 2050., Europska komisija jučer je predstavila Strategiju za energiju iz obnovljivih izvora na moru.

  U Strategiji se predlaže povećanje kapaciteta europskih odobalnih vjetroelektrana sa sadašnjih 12 GW na najmanje 60 GW do 2030. odnosno na 300 GW do 2050. godine. Komisija usto predlaže da do 2050. kapacitet pogona za iskorištavanje energije oceana te drugih novih tehnologija kao što su plutajuće vjetroelektrane i sunčane elektrane iznosi 40 GW; piše Energetika Net.

  Taj ambiciozni rast temeljit će se na velikom potencijalu takve energije u svim europskim morskim bazenima, ali i na vodećoj globalnoj ulozi tvrtki iz EU-a u tom sektoru.

  Stvorit će se nove prilike za industriju, otvoriti zelena radna mjesta na cijelom kontinentu i ojačati globalno vodstvo EU-a u tehnologijama za proizvodnju energije iz izvora na moru. Osim toga, osigurat će se zaštita okoliša, bioraznolikosti i ribarstva, priopćeno je iz EK-a.

  Energija valova

  “Današnja strategija pokazuje kako imamo priliku povećati naša ulaganja u energiju iz obnovljivih izvora na moru, koju moramo hitno iskoristiti. S obzirom na prostranost naših morskih bazena i vodeći položaj naše industrije, Europska unija ima sve što je potrebno da odgovori na taj izazov. Energija iz obnovljivih izvora na moru već je pravi primjer europske uspješnosti. Cilj nam je pretvoriti je u još veću priliku za čistu energiju, visokokvalitetna radna mjesta, održivi rast i međunarodnu konkurentnost”, izjavio je izvršni potpredsjednik za Europski zeleni plan Frans Timmermans.

  “Europa ima vodeću svjetsku ulogu u proizvodnji energije iz obnovljivih izvora na moru i može postati predvodnik njezina globalnog razvoja. Moramo učiniti još više da u potpunosti iskoristimo potencijal vjetra na moru, ali i da unaprijedimo druge tehnologije za primjerice iskorištavanje energije valova te plime i oseke ili plutajuće solarne elektrane. Strategija pruža jasan smjer i stabilan okvir, što je važno za javna tijela, ulagatelje i nositelje projekata u tom sektoru. Moramo povećati domaću proizvodnju u EU-u da ostvarimo klimatske ciljeve, zadovoljimo sve veću potražnju za električnom energijom i podupremo gospodarstvo u oporavku nakon krize uzrokovane koronavirusom”, istaknula je povjerenica za energetiku Kadri Simson.

  Prekogranična suradnja

  “Današnja strategija pokazuje kako možemo razvijati proizvodnju energije iz obnovljivih izvora na moru u kombinaciji s drugim ljudskim djelatnostima kao što su ribarstvo, akvakultura ili brodarstvo, i sve to u skladu s prirodom. Prijedlozi će nam omogućiti da zaštitimo bioraznolikost i suočimo se s mogućim socioekonomskim posljedicama za sektore koji ovise o dobrom zdravlju morskih ekosustava. Tako promičemo dobar suživot unutar morskog prostora”, napomenuo je povjerenik za okoliš, oceane i ribarstvo Virginijus Sinkevičius.

  Kako bi potaknula povećanje kapaciteta proizvodnje energije iz izvora na moru, Komisija će poticati prekograničnu suradnju članica u dugoročnom planiranju i uvođenju tehnologija. U tu je svrhu ciljeve razvoja energije iz obnovljivih izvora na moru potrebno integrirati u nacionalne planove za prostorno planiranje morskog područja koji se Komisiji moraju dostaviti do ožujka iduće godine.

  K tomu, Komisija će u sklopu revidirane Uredbe o mreži TEN-E predložiti okvir za dugoročno planiranje pučinske mreže, u kojem će sudjelovati regulatori i članice iz svakog morskog bazena.

  Državne potpore

  Komisija procjenjuje da su za ispunjenje predloženih ciljeva do 2050. potrebna ulaganja od gotovo 800 milijardi eura. Osmislila je mjere za generiranje i poticanje takvih ulaganja.

  Ponajprije, uspostavit će se jasan pravni okvir za potporu. U tu svrhu Komisija je jučer u popratnom Radnom dokumentu službi Komisije pojasnila pravila za tržište električne energije, a procijenit će i jesu li potrebna konkretnija i ciljanija pravila. Revidirat će smjernice o državnim potporama u području energije i zaštite okoliša te Direktivu o energiji iz obnovljivih izvora kako bi olakšala cjenovno pristupačnu proizvodnju energije iz obnovljivih izvora na moru.

  Zatim, pomoći će u mobilizaciji svih relevantnih fondova za potporu razvoju sektora. Komisija potiče članice da iskoriste Mehanizam za oporavak i otpornost te surađuju s Europskom investicijskom bankom i drugim financijskim institucijama radi dobivanja potpore za ulaganja u energiju iz izvora na moru putem fonda InvestEU. U okviru programa Obzor Europa mobilizirat će se sredstva za potporu istraživanju i razvoju, posebice manje razvijenih tehnologija.

  Posebna platforma

  Također, ojačat će opskrbni lanac. U Strategiji se naglašava da je potrebno povećati proizvodne kapacitete, poboljšati lučku infrastrukturu i povećati radnu snagu s odgovarajućim vještinama u skladu s predviđenom pojačanom instalacijom kapaciteta.

  Kako bi okupila sve aktere u sektoru, Komisija planira uspostaviti posebnu platformu za obnovljive izvore na moru u okviru Industrijskog foruma za čistu energiju. Osim toga, planira raditi na razvoju opskrbnih lanaca.

  U Europskoj komisiji ističu kako je energija iz obnovljivih izvora na moru globalno tržište koje se brzo razvija, naročito u Aziji i SAD-u, što industriji EU-a pruža prilike u svijetu. Komisija će poduprijeti uvođenje tih tehnologija na globalnoj razini putem diplomacije za ostvarenje zelenog plana, trgovinske politike i dijaloga EU-a s partnerskim zemljama na temu energije.

   

   

   

   

  Što sve trebate znati o kontejnerima

  1 KOMENTAR

  Komentiraj

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.