Bez ružnih mulića i mnoštva dizalica: Uređenje obalnog pojasa Brodarice

  Branimir Periša

  208
  Foto: Wikipedia

  Površine plaža za 40 posto veće od sadašnjih i dostatne za 3,5 tisuća kupača, četiri lučice za smještaj 476 plovila mještana s ukupnom duljinom operativne obale od 420 metara i još 49 vezova predviđenih izvan porata, te 334 parkirališna mjesta – temeljne su značajke koncepcijskog rješenja uređenja obalnog pojasa Brodarice koji je do 21. prosinca u postupku savjetovanja za zainteresiranom javnošću, kako je objavio Grad Šibenik.

  Na službenim stranicama Grada građani mogu preuzeti obrazac na kojem će iznijeti svoje prijedloge i primjedbe na idejni projekt ing. Ivice Galassa, jednog od najboljih specijalista upravo za planiranje obale, te ih dostaviti gradskoj upravi do spomenutog roka; piše Šibenski.

  I koncepcijsko rješenje uređenja obale na Brodarici o kojem je riječ jedan je od novih zajedničkih projekata Županijske lučke uprave i Grada Šibenika, najavio je nedavno na stranicama Šibenskog lista Željko Dulibić, ravnatelj ŽLU-a. To je slika brodaričke obale bez mnoštva oronulih betonskih mulića i bezbrojnih dizalica za brodice podizanih kako se kome prohtjelo. No u nedostatku prostornih planova drugačije osim stihijski se nije moglo.

  Gradonačelnik Željko Burić je prije pet godina na “hodajućem kolegiju” održanom na tada još uvijek neuređenom “Rezalištu”, ustvrdio sljedeće:

  „Brodarica je gradsko područje koje je doživjelo intenzivan rast i razvoj, a površinom je ogromna. Imamo pritom velike probleme s područjima uz obalu, koja su u režimu pomorskog dobra. Brodarica uz more izgleda neprimjereno zbog mnoštva nelegalno izgrađenih betonskih mulića i riva, a niti sidrene bove nisu postavljene u skladu sa zakonom. To je nešto što trebamo početi rješavati, a najvažnije je da sami mještani shvate kako bi bilo ljepše imati uređenu plažu, nego ove poluruševne objekte u moru“ – zaključio je gradonačelnik 2015. godine o otužnom izgledu inače vrlo lijepe brodaričke obale.

  Jasno je da ulažući u Brodaricu Grad Šibenik unaprjeđuje komunalne standarde i uljepšava svoj centar na moru. Počelo je s uspješnim projektom plaže Brodarica, koja je u svakodnevnom govoru ostala “Rezalištem” i to je nakon niza godina bilo prvo javno ulaganje u taj gradski predio.

  Koncepcijsko rješenje uređenja obalnog pojasa Brodarice logičan je, dugoočekivani nastavak ulaganja i početak rada na cjelovitom uređenju naše obale, ocjena je Joška Bačelića, predsjednika Mjesnog odbora Brodarica, koji podsjeća da je Brodarica najveći šibenski mjesni odbor i nakon toliko desetljeća sada njezina zapuštena maritima, silom prilika u današnjem stanju nastala zbrda-zdola, zaslužuje posebnu pažnju i brigu.

  „Mogu jedino zahvaliti cijelom gradskom timu na čelu s gradonačelnikom Burićem na razumijevanju svih naših dosadašnjih napora da se takav projekt pokrene, a koncepcijsko rješenje prvi je korak k cjelovitom rješenju“ – ističe Bačelić.

  „Intencija je urbanizirati obalu i povezati je u gradski prsten s ostatkom obalnog pojasa u Podsolarskom i Solarisu. Od posebne je važnosti osigurati dovoljan broj stalnih i sezonskih vezova u četiri lučice – Južna vala, uvala Ribica, Fratarska, kao najstarije pristanište krapanjskih brodica, uvala Gaj i naposljetku, veliki zahvat u uvali Maratuša kao danas-sutra najvećoj mjesnoj lučici“ – naveo je Joško Bačelić.

  Inače, ing. Ivica Galasso iz Splita, autor toga koncepcijskog rješenja ovdje se u najboljem svjetlu predstavio projektiranjem trajektnog pristaništa i komunalne lučice Vrnaža, a pobjednik je i drugih natječaja za projekte koje je do danas raspisala Županijska lučka uprava.

  Galasso potpisuje i idejni projekt obnove obale u Docu protiv plime i oborinskih voda.

   

   

   

   

  Jedriličarke s broda Maiden: 12 žena koje su zauvijek promijenile svijet jedrenja

  Komentiraj

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.